Davide, ale mně přijde, že jsi úplně nevnímal, co píšu...
Jednak už o příspěvek výše jsem psal, že zrovna to s DOF může být plus " vlastně i mobilu", za tohle rýpnutí jsi bez bodu
Ale k té podstatě - i s tou velkou hloubkou ostrosti jsi trochu mimo můj komentář, já jasně uvedl příklad fotky, kde to nemáš v rovině, pokud budeš fotit "svítící město z kilometr vzdáleného kopce", tak pak to jistě není problém, ale o tom jsem skutečně nepsal.
Představ si třeba ulici po délce s nasvícenou strukturou dlažby začínající hned u tebe, ale přitom něčím zajímavě nasvíceným i v pozadí. V tu chvíli třeba u 50mm skla prostě při f2 v požadované hloubce ostrosti nejsi, zatímco u 25mm s crop (EQ50mm) vcelku ano.
A teď to, co jsi podle mne nepochopil správně, nebo jsem zkrátka já blbý pedagog, taky možné...
V kontextu toho, co jsem psal je totiž ukázkou nepochopení tvoje věta "Za druhé ti nic nebrání zaclonit - dle potřeby". Ano, můžeš získat přicloněním požadované DOF, ale v tom právě je problém - dejme tomu mi v obou případech vyhovuje čas 1/15s, ale pak při cloně 2 (MFT) budu mít třeba ISO800 zatímco při cloně 5,6 (FF) budu na ISO3200, což ti ale fakticky likviduje tu omílanou výhodu 2EV, která se jinak u FF uvádí vcelku reálně...
Už jsem to napsal jasněji?
Poukazoval jsem právě na tohle konkrétní specifikum u nočních fotek a jen konstatuji, že u mého focení "po nocích" se to týká tak plusmínus mírně nadpoloviční většiny. U zbytku tohle roli nehraje ("plochý" nebo hodně vzdálený motiv anebo něco, kde chci mít ostré jen něco), tam už začne být FF v pohodě (záměrně teď neřeším extrémně dlouhé časy z ruky)