Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Obšák 21. 6. 2023 14:13

S objektivem 25mm už musíš do těch hmyzáků skoro štouchat předním členem, ne? :D Pěkný to máš. Jak jsi spokojený s Nikonem D850?
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 21. 6. 2023 22:30

Diky.
No neni to jednoduche, ale uz jsem zvykly. Driv jsem fotil obracenym Tamronem 17-50 a tohle je spis snazsi, protoze je ten objektiv podstatne uzsi a clonu uz si nemusim aretovat kusem sirky :) Navic D850 funguje v zivem nahledu vyrazne lepe, nez vsechny predchozi DSLR, s kterymi jsem fotil makro. Obzvlast vyklopny display vyuzivam maximalne. Tim ale nechci rict, ze je legrace trefit tu miniaturni hloubku ostrosti, stabilizovane ruce nemam a lepsi uz to nebude :D Jo a mrtvolky ci hmyz z lednice odmitam fotit ;)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 24. 6. 2023 10:05

Z 100-400 + 1,4TC, 560mm, f8, orez cca 60%.

Rybar riecny
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 25. 6. 2023 18:16

Příspěvek Voigtländeru 65mm f/2 Macro Apo-Lanthar do mé kolekce Praha černobílá:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 25. 6. 2023 18:44

landov píše:Z 100-400 + 1,4TC, 560mm, f8, orez cca 60%.

Rybar riecny
Obrázek

Ne, že bych to chtěl nějak hejtit, ale když se řekne suprdrahá ff Z8 a poměrně drahý objektiv k tomu, čekal bych teda trochu jiné "divadlo" (navíc ještě dodatečně upravováno).
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 25. 6. 2023 19:17

NevimAVM: Nerozumiem čo viac očakávaš?
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 25. 6. 2023 19:17

:-D

-- 25. 6. 2023 20:21 --

25Paladin píše:NevimAVM: Nerozumiem čo viac očakávaš?

Nechaj, ani som sa nechcel o mojom cvaku rozpisovať. Plán bol fotiť vcelarikov, bohužiaľ som mal smolu. Tak som cvakol aspoň niečo. Toto bolo cca na vzdialenosť 200m,proste cvak. Nič viac nič menej.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 25. 6. 2023 20:00

U nás není aktuální k vidění nic, ani včełárici (u nás vlha pestrá) ani rybárici (u nás ledňáček říční), člověk nachodí třeba 10-13 km a vidí jenom běžné druhy. Naposledy jsem byl rád i za rákosnika obecného.

Příští týden jedu do Itálie, ale podle místních jsou tam aktuálně také jen ty běžné druhy. Beru Z9 a 500 PF, ale asi bez stativu. 500 PF byla trefa do černého, na dlouhou dobu můj nejoblíbenější objektiv na wildlife. Aktuálně je v bazarech Nikon 500/4 AFS VR G a Nikon 400/2.8 AFS VR G za výhodné ceny, ale nechce se mi s nimi tahat.

Tedy jeden úlovek přece jen mám, černou labuť:

Obrázek

300/4 PF
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 25. 6. 2023 20:38

landov píše::-D

Nechaj, ani som sa nechcel o mojom cvaku rozpisovať. Plán bol fotiť vcelarikov, bohužiaľ som mal smolu. Tak som cvakol aspoň niečo. Toto bolo cca na vzdialenosť 200m,proste cvak. Nič viac nič menej.

Takže s obyčejný cvakem si dáváš práci ho upravovat a vystavovat tady, zajímavé.. nějak vás tu hoši chvílema nechápu, výbavy za statisíce, ale fotky o ničem, ještě jsem tu neviděl fotku, kdy bych si řekl "pecka" ..

-- 25. 6. 2023 21:38 --

NevimAVM píše:
landov píše::-D

Takže s obyčejný cvakem si dáváš práci ho upravovat a vystavovat tady, zajímavé.. nějak vás tu hoši chvílema nechápu, výbavy za statisíce, ale fotky o ničem, ještě jsem tu neviděl fotku, kdy bych si řekl "fakt pecka" ..
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 25. 6. 2023 20:46

NevimAWM: Fotografovanie je koníček. Väčšina tu diskutujúcich (česť výnimkám) sú amatéri, ktorý 90% svojich fotiek fotia pre seba. Nerozumiem úplne o čo ti ide :)

Riešiš či spravíš upgrade v Olympuse alebo prejdeš na Z systém. Poviem ti krutú pravdu tým že si kúpiš "lepší" foťák tvoje fotky nebudú automaticky lepšie. Dokonca pri tvojom štýle fotenia WF, prechádzam sa a kde čo to odfotím spravíš možno za život 5-6 skvelých fotiek. Bohužiaľ pre teba väčšina fantastických WF fotiek vzniká trochu inak, sú za tým hodiny
dni) čakania na ten správny moment. Je to neskutočne náročný žáner.
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NevimAVM 25. 6. 2023 21:38

25Paladin píše:NevimAWM: Fotografovanie je koníček. Väčšina tu diskutujúcich (česť výnimkám) sú amatéri, ktorý 90% svojich fotiek fotia pre seba. Nerozumiem úplne o čo ti ide :)

Riešiš či spravíš upgrade v Olympuse alebo prejdeš na Z systém. Poviem ti krutú pravdu tým že si kúpiš "lepší" foťák tvoje fotky nebudú automaticky lepšie. Dokonca pri tvojom štýle fotenia WF, prechádzam sa a kde čo to odfotím spravíš možno za život 5-6 skvelých fotiek. Bohužiaľ pre teba väčšina fantastických WF fotiek vzniká trochu inak, sú za tým hodiny
dni) čakania na ten správny moment. Je to neskutočne náročný žáner.

To mi je jasne.. ale zatim se mi moje tvorba vcelku libi, na to, ze vyjdu tady kousek k rybniku.. a hlavni je, ze to bavi.

Ja jen, ze obcas, respektive casto, kdyz vidim lidi co maji neskutecne fotaky a naprosto tuctove fotky potom, to zas nechapu ja. Ale to je jedno, nemyslim to spatne. Jen se trochu divim, jak se tu furt resi technika a pak tu vidim same fotky, co by clovek udelal mobilem malem. :)
NevimAVM
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 25Paladin 25. 6. 2023 21:54

Rozumiem len zasa treba brať do úvahy že veľa z nás tu má techniku rado samo o sebe. A tým pádom pre niektorých z nás je užitočné a príjemné rozoberať aj rôzne technikálie.

Nie je to vždy len o fotke. Ja som napríklad veľký chlapec a mám rád svoju hračku (foťák) :)

Aktuálne používam Z6 a keby ma nebrzdili peniaze pokojne si zajtra objednám Z8. Ktorá je na milé lepšia avšak reálne viem že moje fotky by povíšila tak max o 5-10%. Nakoľko fotím primárne ľudí (reportáž a portréty) a občas krajinku. :) kde je pre mna uz Z6 až až vyhovujúci...

P.S. Ja tu narozdiel od teba naozaj nevidím veľa fotiek čo by zvládol mobil ...
25Paladin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 25. 6. 2023 22:08

NevimAVM: To bude smutne prozreni, az zjistis, ze rozdil mezi stredni tridou fototechniky a tou vyssi ma na vyslednou fotku celkem maly vliv.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 6. 2023 06:11

I tak je hezké vidět, jak někdo dokáže odborně vyrůst během několika příspěvků zde na digiaréně.

Od dotazů typu "co si mám koupit" až k pevnému a jasnému názoru o technice focení, o kvalitě své i cizí tvorby a o vlivu techniky na výslednou fotku ...

Každopádně to objektivní uvědomění si toho posledního je velmi cenná znalost, není to jednoduchá problematika.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 6. 2023 07:08

Davidof - moc hezké shrnutí, taky mi něco takového leželo na jazyku...
Jinak mne u dotyčného vyloženě baví i ten až vyložený mindrák z toho, když mu někdo hodí odkaz na výstupy od Rosti S. či Petra B. a reakce typu "on neni normalni/bezny fotograf"...
No, já tedy znám oba osobně, Rosťu Stacha dokonce už minimálně 15 let velmi slušně a mohu prozradit malé tajemství - oni zas tak zázrační v nějaké dovednosti nejsou, popravdě u Rosti si i přes velkou úctu k němu dovolím tvrdit, že jsem v některých věcech kolem techniky spíš lepší než on (ač se přitom celkově za nějak moc dobrého fotografa nepokládám).
Hlavní příčina, proč jsou RS a PB tak dobří je v něčem jiném - totiž v opravdovém soustředění na focení a trochu i v tom, že oni neřeší co je nejlepší technika, ale to, jak prostě co nejlépe využít to, co právě mají. Dokud měl Olympus jako dlouhé sklo jen 300/4, tak prostě fotili s ním a minimálně 95% WL nadšenců by si před jejich výsledky sedlo na zadek. Po příchodu 150-400pro ho sice rádi využili, ale zas takový převrat to u nich nebyl, spíš nárůst komfortu práce. A tom to je - nehledat kam přejít, kde se chystá jaká novinka atd., nýbrž fotit, fotit a znovu fotit a cestu ke zlepšení hledat především sám u sebe...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka