Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod noxx_cz 21. 12. 2022 17:00

Souhlas, taky to tak mám, že googlovské fotky přefocovat nechci a nebaví mě to ;-). Vždy se snažím najít něco svého, trochu jiného - byť často s nevalným úspěchem :-). Ale na druhou stranu právě tyto širokorozsahové zoomy mi to často umožní, protože na známých místech je třeba většina stejných (podobná eq. 35/50mm) a delší ohnisko tomu místu dodá úplně jinou perspektivu. A na to, abych nosil s sebou sadu pevných skel a k tomu něco jako 100-400ku jsem už líný :-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 21. 12. 2022 19:11

milann88: Počet fotek s tím nemá co dělat. Máš na foťáku padeástku a potřebuješ širší. Čas pár vteřin. Podmínky na výměnu objektivu velmi nekomfortní. A nikdo z rodiny na Tebe nehodlá čekat aby sis měnil objektivy. Nepodnikám žádné speciální výlety zaměřené na fotky. Fotky v mém případě nejsou primárním účelem dovolené, jsou dokumentačním materiálem, jako třeba video. Nemají za cíl nikoho ohromovat a sbírat lajky na Instagramu.

Neumím si představit stahovat veřejné fotky z Googlu. Taková fotka pro mě nemá hodnotu, není moje. To je obrázek který moje oči neviděly. Nehledě na to, že kvalita těch snímků je zpravidla nevalná.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 21. 12. 2022 19:47

Jestli to bylo na mě, tak jsem nemyslel stahovat fotky z googlu, ale jejich "přefocování". Tzn., že si nejdřív najdu ty nejhezčí fotky z daného místa a snažím se je napodobit při své návštěvě. To mě právě nebaví a snažím se tomu maximálně vyhnout. Ale někdy je to dobrá cesta, jak najít správné místo pro hezkou fotku, to zase jo :-).
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 12. 2022 20:13

Je to tvůj styl a nikdo ti ho nebere, z mého pohledu je to více o dokumentaci, než o focení. O foceni to pro mne je, když si vybereš místo a motiv a snažíš se zachytit nějakou atmosféru, motiv, světlo, …

Dá se to i rodinou, ale je to kompromis. Ale naopak, v Benátkách jsem s rodinou vyfotil polovinu fotek s 28/1.4 a druhou se 70-200/4 a fungovalo to.

Na dokumentační cvaky mi většinou stačí iPhone a kdybych chtěl na tohle foťák, tak bych uvažoval o ultrazoomu. Volba 24-200mm je něco podobného, jen to má menší rozsah.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 21. 12. 2022 20:17

Houghs: Nejsem odpurce zoomu, ale foceni s pevnym sklem si vetsinou uziju vic a posledni dobou si i na dovolene beru treba jen dva pevne objektivy, nebo kdyz mam s sebou zoom, tak se snazim zoom vic nechavat v brasne. Pises, ze to neni o poctu fotek, ale zaroven popisujes situaci, kdy je problem, ze o nejakou fotku prijdes. Ja to beru tak, ze budu mit radeji o neco mene fotek. Taky nejezdim na zadne fotoexpedice, kdyz jedu s pritelkyni nebo s kamarady, tak je casu na foceni malo, ale zrovna prehozeni objektivu vetsinou neni takovy problem. Jasne, obcas mi utece nejaka fotka, ale s tim dokazu zit, tyhle starosti jako amater nemam.

Co se tyka fotek z googlu, tak jsme se asi uplne nepochopili, opravdu nestahuji cizi fotky :D, ale kdyz mluvim o nejakem miste s kamarady u piva, tak mi bohate staci tuctova popisna fotka z internetu, na to abych ukazal, jak vypada namesti, o kterem mluvim. Nebo mam takovou popisnou fotku v mobilu. Takove fotky fotim vetsinou jenom kdyz je hezke svetlo, nebo neco jineho "navic". U techto fotek je stejne kvalita absolutne vedlejsi.

-- 21. 12. 2022 20:20 --

Naprosty souhlas s prvnim odstavcem, co napsal Pemar.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 12. 2022 21:10

Qq_sk2

Myslím, že tohle přesně ten důvod, proč tyhle diskuse nikdy neskončí - protože nikdy nenastane ten případ, že se na stejném místě sejdou dva fotografové, jeden s tím zoomem a druhý s pevným sklem, které odpovídá ohniskové vzdálenosti té fotky, a nikdy nevyfotí tu scénu na optimální clonu svého objektivu.

A nedají ji sem na srovnání :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 12. 2022 21:43

I kdyby dali, bude to o osobních preferencích a ty nejsou stejné.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 22. 12. 2022 06:51

Tak tak :-). Já jen chtěl poukázat na to, že ty zoomy typu 24-200 přináší někdy možnost udělat trochu jinou fotku, než jakou z daného místa zná většina lidí, protože takové ty standardní googlové fotky jsou vesměs na širší ohnisko, případně na eq. 50mm. A brát sebou dlouhý světelný zoom na výlety je víceméně nemyslitelné. Proto ta výhoda jít někdy až k těm 200m pro zajímavou fotku.
Pokud jde o Benátky, tak tam mám příhodu takovou, že jsme vyrazili s manželkou směr Lago di Garda, Verona, Benátky, muzea Ferrari :hm a při vystupování auta u nějakého takového toho známého kostela ve skále a otevření kufru mě málem trefil šlak, když jsem zjistil, že foťák zůstal pečlivě nachystaný doma ... :-D V tu chvíli jsem fakt měl chuť otočit auto a na otočku jet pro něj. No nakonec celý výlet odfocený jen iPhonem a ono to taky šlo :-D :-D

Obrázek
Obrázek
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 22. 12. 2022 10:59

Samozřejmě, dá se fotit čímkoliv. Fotka náměstí se zvládne ve slušné kvalitě i tím nejlevnějším foťákem nebo mobilem. Problém nastává když ubývá světla, nebo mám protisvětlo anebo chci fotku s delším ohniskem. Ultrazoomem se fotit jistě dá, ale třeba v tmavém interiéru kostela velkou parádu nenadělá.

Davidof řekl v jedné větě to podstatné, dva fotografové, jeden se zoomem a druhý s pevným sklem. V technické kvalitě fotky nikdo rozdíl v prezentovatelné podobě nenajde. Samozřejmě to pevné sklo může ovlivnit vidění fotografa a výslednou fotku. Po technické stránce mají pevná skla výhodu v práci s hloubkou ostrosti (což ale při cestování není úplně prioritní) a v krátkých časech ve špatném světle.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 12. 2022 11:15

Nejsem si jist, že bych s iPhonem udělal takové fotky, jako s D850 a 28/1.4, kdyby to tak bylo, tak bych fotil ultrazoomem nebo iPhonem.

Na druhé straně ale vím, co dokáže hodně dobrý fotograf s ultrazoomem, když z něj opravdu umí vymáčknout maximum. Spoustu pěkných fotek z dovolené jsem měl i z D50 a dvojsetu.

Benátky jsou nádhera, strávili jsme tam týden:

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 22. 12. 2022 11:26

houghs píše:Po technické stránce mají pevná skla výhodu v práci s hloubkou ostrosti (což ale při cestování není úplně prioritní) ...

Tak s tím (zásadně) nesouhlasím. Cestování se nerovná odbývání fotek. Často je to spíš právě naopak.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 12. 2022 12:34

Přijde mi, že tohle je učebnicový příklad debaty, která je do fóra dost nevhodná... Ne kvůli ukázkám fotek (ty by šly), ale on každý za svým názorem má nějaké pozadí a zkušenost, které se prostě nedá vyložit pár slovy či maximálně odstavci.
Kdybych měl jen svůj pohled (a jak jsem k němu za mohu říct desítky let došel), tak by to byl pěkně dlouhý článek a pokud by to sepsal každý, tak se v tom utopíme.
Tohle je klasika, která ilustruje, k čemu jsou dobré reálná setkání typu různých "fotopiv", naživo se to dá probrat přece jen lépe.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 22. 12. 2022 13:59

tomashr ...

... a pod to bych se podepsal :tleskani

Chtelo by to fotopivo. Tam se to prakticky nikdy nevyostri, ani kdyz se sejdou uzivatele ruznych znacek :)

-- 22. 12. 2022 14:02 --

Tak pěkné svátky chlapi! Ať Vám technika o Vánocích i v příštím roce šlape a světlo svítí :)

Pokud někdo chce tip na zajímavé pití - rumy od A.H. Riise mě v poslední době zaujaly (Family Reserve, Non Plus Ultra) ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 22. 12. 2022 19:41

Z 100-400
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Kirtap 22. 12. 2022 22:02

Na dovolenou tahám fotobatoh s výbavou často, přijde mi, že jen proto, abych nevyšel ze cviku. Většinou není nic co by stálo za vytahování foťáku a zvládne se to mobilem. Samozřejmě existují vyjímky 8-)
Přílohy
089A2739_102.jpg
Kirtap
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka