Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 14. 6. 2020 09:48

Mlada labute, T 70-200/2,8
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 14. 6. 2020 16:01

Ta ostrost s D500 s telekonvertorem byla taková, jakou bych na takovou vzdálenost se 700mm (EQ 1050mm) a na ISO 1,100 čekal. Včera bylo cca 30 stupňů a subjekt byl daleko, projevuje se každé zachvění objektivu a svoje dělá i chybějící se teplý vzduch, bylo to extrémní focení, protože i tak byl zapotřebí ořez:

Obrázek

Ty první fotky byly jen po převedení do JPG, se srovnáním horizontu a po ořezu, ale bez odšumu a doostření. Po odšumu a doostření mi ta fotka přijde v pohodě použitelná. Nemůžete to porovnávat s fotkou na bližší vzdálenost, nejen s pevnými skly typu 400/2.8 nebo 500/4, ale ani třeba se 135/2, protože každý metr vzdálenosti hraje roli.

Konipas bílý, D500 + 500 PF:

Obrázek

Obrázek

Tohle je fotka na tuto sestavu, ale není to sice úplně ideální, byl bych býval potřeboval toho konipase blíže a potřeboval bych být v jeho rovině (což z okénka auta tak úplně nešlo). Je to trochu oříznuté a je tam DxO Prime odšum, protože jsem to fotil na ISO 1100.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 6. 2020 16:28

To by chtělo vidět porovnání 500/4 a 500/5,6 (a klidně i tu 300/4 + 1,4TC).

Zatím je to takové trochu rozpačité, něco podobného jsem si zažil (o level níže) s 100-400.

Pořád nějaké objektivní potíže, na internetu fotky jakože to je OK ... ale nebyla z toho focení taková ta radost.

Ani ti mlaďoši, ani ten konipas mi nepřijdou zaostřeni ve správné rovině, a nevím nevím, jestli je to tvoje chyba.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 14. 6. 2020 17:14

Je tam ten posun ostřícího bodu, to je to, co dělá stabilizace, takže například té holce jsem ostřil na oči a výsledný ostřící bod je níž, na tom pádlu. To by mi tolik nevadilo, ohnisková vzdálenost 700mm a vzdálenost subjektu to omlouvá, chybu tohoto typu člověk udělá snadno, když není na tyhle vzdálenosti zvyklý, ale u té první fotky to bylo tam z 4-5 metrů a tam by to být nemělo:

Obrázek

Obrázek

Přepnul jsem stabiliziaci z Normal na Sport, je to lepší, ale je to tam pořád.

Možná bych to měl seřídit na mírný backfocus, nebo si budu muset zvyknout ostřit výše. Já jsem měl i problém se seřízením toho objektivu, protože při tomhle ohnisku je každá místnost v našem bytě krátká.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 14. 6. 2020 17:18

No to věřím, to bys musel bydlet ve vlaku. V přímé trati teda ;-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod chodec80 14. 6. 2020 17:31

Na jakou to bylo vzdálenost? To bylo tak blízko, že byla DOF pár cenťáků? Bych čekal DOF 20-30 cm a tam nějaké BF/FF nemůže mít vliv.
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 14. 6. 2020 17:50

Ta první fotka je z okna auta směrem k cca 4 metry vzdálené louži, ta druhá je z pozorovatelny na rybníce v Litomyšlí a je to prakticky na druhé straně rybníka, hrubým odhadem by to mohlo být 100 - 200 metrů, možná i více. DOF je tak 30 cm na každou stranu od bodu zaostření, od nápisu na člunu po tu holku, ten kluk už je podle mne za ní.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 14. 6. 2020 21:06

To s posunom AF bodu ucinkom stabilizacie je pravda, to o ostreni na male objekty (vtaky) na vacsiu vzdialenost je pravda tiez...o kresbe ani nehovoriac.
Pre mna je velka skola/poucenie to, ze si to uvedomujem stale vo vacsej miere a miesto nahanania sa za co najviac dlhym sklom, uvazujem ako sa dostat co najblizsie k fotenemu objektu.
...ale nie je to vobec lahke :hm
landov
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 15. 6. 2020 05:22

Dík miestnemu fóru. Vzhľadom k mojim zdravotným obmedzeniam, totálnemu nedostatku záujmu o fóglov ste mi potvrdili, že zháňať čokoľvek nad 200-300 sú pre mňa vyhodené prachy a čas. :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 15. 6. 2020 05:31

No vidíš, aspoň k něčemu to tu je :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 15. 6. 2020 05:51

Malá paralela s myslivostí. Na daleké výstřely si troufnou ti myslivci, kteří mají buď nejvíce zkušeností (a to je logické a v pořádku) a nebo ti, kdo mají praxe vlastně nejméně (s adekvátně horším výsledkem). Běžná vzdálenost lovecké kulové střelby je někde mezi 80 až 120 metry. Maximální vzdálenost, na kterou jsou ochotní střílet na zvěř velkosti divokého prasete, se pohybuje zpravidla v rozmezí 130 až 200 metrů, se střední hodnotou někde kolem 170 metrů. A je zde i určité procento lovců, kteří si troufnou střelit ještě dál, až na 300 a možná i více metrů.

Absolutní velikost cíle zůstává pořád stejná, ale s rostoucí vzdáleností roste chyba zamíření. Rozlišovací schopnost oka prostě má svoje meze, čím je subjekt je dál, tím hůř se bude na její siluetě hledat optimální záměrný bod. Zná to každý myslivec – zamíří se zvětšením 3x a zdá se mu, že míří naprosto přesně a záměrný bod se ani nehne. Zvětší na 12x a ejhle – obraz se chvěje a ne a ne udržet střed kříže na středu terče. S rostoucí vzdáleností rostou vlivy počasí. Čím je zvěř dál, tím déle letí střela, tím delší je časový úsek, kdy zvěř může udělat krok, otočit se, prostě cokoliv, co zmaří úspěšný zásah.

Jinými slovy, prodloužení ohniskové délky objektivu automaticky nevyřeší problém foceni malých subjektů na velkou dálku, subjekt to sice přiblíží, ale přinese to jiné, nové problémy. Kromě těch výše uvedených je to permanentní foceni na vyšší ISO, při AutoISO jsem permanentně minimálně na ISO 1000, což při foceni malého subjektu na velkou dálku vadí při zvětšování subjektu a při ořezu (zhoršení rozlišení).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 15. 6. 2020 08:45

D500 + Sigma 50 Art Live View (fotografovaný subjekt - upozornění na dveřích)

Obrázek

D500 + 300 PF + TC Live View

Obrázek

D500 + 500 PF + TC Live View

Obrázek

Vše převedeno z RAWu na JPG bez úprav, bez stabilizace. S AF-C je jasný vítěz 500 PF, výsledek se od LiveView liší jen neznatelně, u 300 PF byl výsledek výrazně horší.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 15. 6. 2020 12:35

Aka vzdialenost bola k tomu napisu ?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 15. 6. 2020 13:02

Vidím, že bych užil laserový dálkoměr :-).

Je to zhruba ta střelecká vzdálenost, odhadem 80-120m, možná i trochu víc.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod landov 15. 6. 2020 15:38

Ja len, ze z tej D500+300+1,4 sa mi to vidi na LV dost neostre.
Nemam podobny obrazok, ale predsa...toto je zhruba z rovnakej vzdialenosti, cca 120m,
iba prevod do JPG bez uprav, ostrene na masku auta.

Fotene z ruky cez hladacik D500+300+1,4, plna diera, EXIF prilozeny.
Obrázek
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka