Jaky objektiv nejvice pouzivate na sve DSLR?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 10. 3. 2015 10:47

No, když se se občas někde pochlubí nějaký známý autor "celým negativem", tak je tam taky zpravidla vidět jak postupně hledá ideální kompozici a postupně se blíží k výsledné fotografii. Pravda, oni to dávají třeba na 3 nebo 5 snímků, ze kterých jsou všechny dobré a jeden skvělý. Já to mám tak na deset pokusů, z nichž 8 smažu a dva jsou v daný okamžik použitelné. Ty smažu až za tři měsíce. :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 10. 3. 2015 10:51

To je problém mnoha amatérů obecně. Myslí si, že když vyfotí nějakou polorozpadlou ruinu (nebo rekvizitu) ze které v reálu dýchá stísněnost, nebo nostalgie, všichni se z takové fotky posadí na zadek. Obzvlášť když ji ještě převedou do ČB nebo monochromu. Netuší, že si málokterá (emotivní) rekvizita/prostor automaticky pouhým pofocením přenese svou emotivitu i do dvojrozměrné fotky. Naopak to jde -i s pomocí autora- málokdy a ještě v případě, že ten to umí/má pro tu věc cit. (A pokud ten cit má, většinou nefotí. ;-) )
Tady by chel dosáhnul stejného (možná lepšího) účinku, kdyby si podobný motiv namaloval na pozadí, či si nějaké podobné (tapetu) koupil. Naopak, zajímavým pozadím může dokázat nechtěného/opačného účinku, tedy že potlačí dojem z modelky.
Dal bych mu ještě nějaký čas..... :-) :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 10. 3. 2015 11:03

chel: zkus nějakej rimlight, ať ji víc oddělíš od pozadí, ta černá na černé bude efektní, když nebude splývat. Takhle bohužel nevím, kde končí modelka a začíná mašina.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod bob222 10. 3. 2015 11:09

Mašina jak mašina... :D :D :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 10. 3. 2015 11:26

To ostravské industriální prostředí má veliký umělecký potenciál.

Já jsem se tam dostal náhodou, udělali jsme si výlet na ostravsko-slezský hrad a pak jsme se do toho industriálního prostředí dostali při zabíjení času a čekání na Leo Express, zaujala mne scenérie, jak se lidé oblékají před vstupem do šachty, kontrast výstavy Andyho Warhola a dolu a pak technická výstava v prostředí hutí, prostě fotografická paráda. Má to grády, emoce z toho stříkají na všechny strany, já bych to nechal syrové, možná to kontrastně podtrhl ženským elementem nebo nějakou autentickou postavou nebo jen světlem.

Některé autentické věci se přenáší do fotografie těžko, třeba když nešly semafory a jeden místní jen utrousil: "na druhou stranu? to je adrenalin, pyčo".

Možná to letos zopakujeme.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod IvanGS 10. 3. 2015 11:32

Lotrandor píše:IvanGS: na to se dá říct je že musíš fotit, a pak mazat. Dívat se nefotit tě neposune, to může dělat ten pověstný profík, co se půl hodiny dívá, pak třikrát cvakne a jde. My amatéři máme zpětnou vazbu přes počítač :)

Lotrandor - špatně jsem to napsal. I když jsem netušil kam mířit, přesto jsem mířil a fotil. Když už jsem tam byl, bez fotek jsem neodjížděl, chápu, že jen focením se v tom prostředí naučím něco vidět. Ale doma se potvrdilo moje "zoufalství" a většina šla do koše ;-) .
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 10. 3. 2015 11:44

pemar píše:To ostravské industriální prostředí má veliký umělecký potenciál.

...

Nejde jen o tu rekonstruovanou cast, ale v celych Vitkovicich jsou skutecne unikatni zakouti dychajici atmosferou ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 10. 3. 2015 12:51

Pokus o měsíc (Nikkor 18-140)
Přílohy
DSC_1373-8.jpg
Pokus o měsíc :)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ady_h 10. 3. 2015 13:57

Petr Luňák píše:ady_h: co te vedlo u tehle fotky sebrat cernou? :hm

asi jazykova bariera :-) myslis zobrat ciernu motorku alebo odtat ciernu farbu v krivkach :-D
ale asi to druhe :-) ja ciernu urezavam uz tak nejako bezne, neslo mi tam o to mat prekreslene vsetko na motorke len niektore detaily, ale tu som sa s tou ciernou este krotil O:-)
ady_h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod IvanGS 10. 3. 2015 14:30

cport píše:
pemar píše:To ostravské industriální prostředí má veliký umělecký potenciál.

...

Nejde jen o tu rekonstruovanou cast, ale v celych Vitkovicich jsou skutecne unikatni zakouti dychajici atmosferou ...

Mohu potvrdit. A v Ostravě také, zákoutí, architektura... Koho to baví, mohl by tam strávit dovolenou a kdo to umí, nafotí tam knihu:-). Mám to daleko, ale zase se budu muset vnutit ke známým...
IvanGS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 10. 3. 2015 15:14

ady_h píše:
Petr Luňák píše:ady_h: co te vedlo u tehle fotky sebrat cernou? :hm

asi jazykova bariera :-) myslis zobrat ciernu motorku alebo odtat ciernu farbu v krivkach :-D
ale asi to druhe :-) ja ciernu urezavam uz tak nejako bezne, neslo mi tam o to mat prekreslene vsetko na motorke len niektore detaily, ale tu som sa s tou ciernou este krotil O:-)

Tak v dusledku vlastne oboje, kdyz cerna motorka nevypada jako cerna :)
Si zahraju na Putnika, tahle vyblitost mi prijde posledni dobou jako pitoma manyra, no offense. Bohuzel na fotkach, kde podle MEHO usudku postrada estetickou "logiku". Predtim bylo v mode delat cernou modrou, ted se zase z cerne dela hromadne seda... ja tomu asi fakt nerozumim :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 10. 3. 2015 15:58

Z toho prostredi mam jeste jednu Obrázek

-- 10. 3. 2015 15:59 --

A jo, vsechno 35mm sigma
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 10. 3. 2015 16:06

Tahle se mi líbí z té série nejvíc, až na tu pleť v barvě motorového oleje Castrol 5W40.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 10. 3. 2015 16:09

Petr Luňák píše:Si zahraju na Putnika, tahle vyblitost mi prijde posledni dobou jako pitoma manyra, no offense. Bohuzel na fotkach, kde podle MEHO usudku postrada estetickou "logiku". Predtim bylo v mode delat cernou modrou, ted se zase z cerne dela hromadne seda... ja tomu asi fakt nerozumim :)
Tady protestuji. Neprotestoval jsem, jednak manýra je něco zcela jiného, druhak s podobně stříbřitě šedým nádechem černé jsem kdysi sám pracoval - tehdy ještě na papírech. Tedy filmová praxe i součást kolekce různých efektových filtrů.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 10. 3. 2015 16:14

pemar píše:Tahle se mi líbí z té série nejvíc, až na tu pleť v barvě motorového oleje Castrol 5W40.

Ani nevis jak jsem si s tema barvama vyhral aby byla presne takova .. Obrázek
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka