Pentax K-50, Nikon D7000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wailord 7. 6. 2014 08:29

Ahoj,
rád by jsem si pořídil svojí první zrcadlovku a rozhoduji se převážně mezi K-50 a D7000, oboje s seťákem 18-135 respektive 18-105, s cenou bych už opravdu nerad šel nahoru (max. cca 22000). Co se týče focení tak jsem amatér, respektive nemám pořádně nic nafoceno. A kromě rodinných akcí dopředu nemám vybráno co bych chtěl fotografovat. Během týdne by jsem si chtěl foťáky vyzkoušet(osahat), pokud se nepletu tak ve fotoŠkoda by to mělo jít? Poradíte něco, je něco vyloženě špatná volba, nebo existuje lepší? Nebo mám dát na to co mi lépe sedne do ruky?
wailord
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 6. 2014 09:56

Jsou lidé. kteří se rozhodují podle toho, jak co sedne do ruky. Rozhodují srdcem. Fotografování je jim zřejmě požitkem a technicky dobrá fotka vyvrcholením. Jiní jsou spokojeni z dobré fotky , když je uspokojí svou emotivitou a pro ty je pocit, jak se co drží, druhořadý, rozhodují rozumem. Ale rozumím oběma. Pro tebe a tvé současné záměry jsou oba návrhy víc, než dostačující. Docela dobře jim vyhoví přístroje za třetinovou cenu. Zrcadlovka není zárukou dobrých fotek, ty se skutečně dají dělat dnes téměř čímkoliv. Dost důležitá je i práce s editorem, bez toho je 22 tis. za zrcadlovku spíš zbytečný výdaj.
Jinak já jsem se už před lety zařídil směrem k Pentaxu, takže ti těžko mohu poradit - kup něco jiného. Stejně jako bych byl majitel Nikonu.
Ale vážně, zrcadlovka z tebe fotografa neudělá, rozmysli se ned něčím podobným, fotky z toho budeš mít stejně pěkné. :-)
http://www.electroworld.cz/product/foto ... tAod-1MA4A
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wailord 7. 6. 2014 10:18

Vím kam míříš a nemůžu říct že by jsem s tím nesouhlasil, mohl by jsi ovšem poslat návrh který má grip a hledáček. To že budu vyžadovat grip mám již ozkoušené z aktuálních foťáků. A s hledáčkem se mi fotí také lépe.
wailord
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 7. 6. 2014 10:27

Klidne skoc do obchodu a ty fotaky si osahej. Uvidis, co ti padne do ruky vic. Kdyby tam nebyla K-50, muzes zkusit i K-500, tvarove jsou ty tela stejne, provedeni K-50 je takove festovnejsi.

Vyjma bazarovych tel se nic moc vyrazne lepsiho asi sehnat neda
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 6. 2014 10:31

Wailord, jde mi spíš o to, vvolat ke tvému téma debatu. Tak široký přehled zase nemám. Jinak si myslím, že tvá volba K-50/135 bude ze zrcadlovek nej, jak z hlediska výkonu, rozumu, srdce i ceny. :-)

Zdravím

PS Smsung NX 20, který mám také. Pomalejší, ae obrazově špičkový. Bohužel v doprodeji.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wailord 7. 6. 2014 13:54

Já jsem původně uvažoval o K-50 s 18-55 která je cenově podstatě hezčí, jenomže pak mě někdo nalákal na 18-135 a jsem tam kde jsem.
wailord
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 7. 6. 2014 14:11

Řešením je Panasonic GH4 nebo Olympus E-M1. Hledáček mají dokonalý a výstup také. GH4 navíc poskytuje možnost natáčet 4K video. Cena je sice o něco větší, ale bohatě se to vrátí. Když už budete chtít zůstat u Pentaxe, zkuste pouvažovat nad 645Z.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 7. 6. 2014 14:57

Vierzbowski: Tak aspoň jsem se zasmál :-D :-D :-D

wailord: Koukni, co ti pasuje do rukou, jestli nemáš pocit, že nutně potřebuješ celej život "budovat systém", ale radši budeš fotit, tak ani s jednou mašinkou z tvého výběru neuděláš chybu. ;-)
BigglesO27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 7. 6. 2014 16:50

jo, ty návrhy "mírně" přes rozpočet jsou prima :-)
náhodou to vypadá slibně - tazatel má jasno s gripem hledáčkem a zoomem s větším rozsahem, to se nevidí :-)

určitě je dobrý nápad zajít ke Škodovi a vše si vyzkoušet

souhlas s Puntíkem, že nejtrvalejší hodnotu (myslím tím životnost) lze získat koupí setu Pentax K-50+18-135, dodám jen že obrazově nejlíp (v rozpočtu) na tom bude Nikon D3300+18-135 (ovšem ovládání o dvě třídy horší) a patrně nejrychlejší ostření má pro změnu Canon 18-135 STM (skvělý i obrazově, těla mají ovšem slabší výstup a ovládání prostě lowend - v daném rozpočtu).

S tím editorem... Jo a ne, foťák se dá ovládnout tak, že z něj budou padat hotové fotky (k čemuž mně zřejmě nakonec dovede lenost k dalšímu úsilí u pc, prostě u fotky přemýšlet "postaru")
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 7. 6. 2014 21:52

Souhlas reignem. Kamaradka pravidelne obdivuje moje barvy, pritom nejsou vysadou zadneho sloziteh PP, ale obycejne konverze RAW, respektive uplne nejzasadnejsi podil na prvni dojem z fotky ma obrazovy profil a predevsim vyvazeni bile, ktere maji nektere fotaky tendenci ponechavat pri AWB v chladnejsim podani, coz sice muze byt bliz realite (aby bila bilou byla), na druhou stranu fotka postrada pak onu zadouci a libivou teplou atmosferu a zivost barev.
Takze pokud se nekdo nechce ani camrat s konverzi RAW, staci nastavit uz ve fotaku vyvazeni bile behem dne (hlavne ve stinu) na daylight ci cloudy, obrazovy profil na vivid a je to :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 6. 2014 22:59

reign píše:S tím editorem... Jo a ne, foťák se dá ovládnout tak, že z něj budou padat hotové fotky (k čemuž mně zřejmě nakonec dovede lenost k dalšímu úsilí u pc, prostě u fotky přemýšlet "postaru")

S tím editorem samozřejmě jo. Ve foťáku nelze třeba srovnat svislice nebo naopak zavést náklon, restituci linií nebo změnu formátu, vyrobit vinětaci, něco zesvětlit nebo naopak ztmavit a podobné drobnosti, ke kterým buďto člověk dojde hned a nebo po podrobnější úvaze nad fotkou.... (což patří také do repertoáru "postaru" - tedy v komoře) a měly by být samozřejmostí i u začínajícího fotografa.

wailord píše:Já jsem původně uvažoval o K-50 s 18-55 která je cenově podstatě hezčí, jenomže pak mě někdo nalákal na 18-135 a jsem tam kde jsem.

Asi bych klidně u té 18-55 zůstal, pokud tedy - jak píše Biggles 027 budeš fotit, časem stejně dojdeš k dalším objektivům. Jeho univerzalita je poněkud menší. Ale když koupíš a budeš fotit bez dalšího nutkání k dalším a dalším výdajům, ber to 18-135.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 7. 6. 2014 23:29

wailord píše:To že budu vyžadovat grip mám již ozkoušené z aktuálních foťáků.
Mal si doteraz len lowendy?
(ich displeje fakt na slnku nie sú bohvieaké)
Vieš že aj menšie foťáky by sa pri fotení mali držať dvomi rukami?
(vtedy je paradoxne menšia hmotnosť lepším parametrom ako veľký grip)

.. ja len že už roky fotím bez hľadáčika a grip mám vždy len minimalistický (asi najlepší bol ten na E-P1). A nechýbali mi. Teraz už mám aj hľadáčik, no aj tak ho nepoužívam (len ho skúšam s teleobjektívami)

EDIT: a mimochodom, ak by to bol problém, dajú sa vždy dokúpiť...

Puntík píše:Jsou lidé. kteří se rozhodují podle toho, jak co sedne do ruky.
No to sú hlavne tí, ktorých foťáky zaostávajú vo všetkých ostatných parametroch ;-)
Naposledy upravil Ganec dne 8. 6. 2014 07:34, celkově upraveno 1
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 8. 6. 2014 01:32

Puntík píše:Ve foťáku nelze třeba srovnat svislice nebo naopak zavést náklon, restituci linií nebo změnu formátu, vyrobit vinětaci, něco zesvětlit nebo naopak ztmavit a podobné drobnosti...
Zdravím

Hehe, ze neco neumi Pentax jeste neznamena, ze to zrovna tak neumi jine znacky, jmenovite Nikon, ktery od modelu D7000 rovnat kacejici se svislice umi, stejne tak menit pomer stran, hybat s expozici (integrovany RAW konvertor) a dalsi. A ted muzes spustit tve typicke alibisticke plky...
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 8. 6. 2014 07:33

reign píše:tazatel má jasno s gripem hledáčkem a zoomem s větším rozsahem, to se nevidí :-)
Ono to nie je až také prekvapivé:
- zrkadlovkári vždy v diskusiách presvedčujú že na foťáku sú práve tieto vlastnosti tie najpodstatnejšie
(keďže každá zrkadlovka ich musí mať, no bezzrkadlovky ich zvyčajne nemajú)
=> teda stačí si pozrieť hociakú diskusiu a "názor" je vytvorený

Podobne býva pretlačovaný "mierne viaczoomový" setový objektív Nikonistami:
1) zakrýva sa tým neexistencia objektívov optimalizovaných pre video
2) je to dnes už taká rarita, keďže každá firma predáva skôr DZ kity (alebo citešne drahšie 10x zoomy)

wailord píše:jsem amatér, respektive nemám pořádně nic nafoceno
Ten čo nemá nič nafotené je laik, amatéri sme my (ktorí sa fotením neživíme, len nás to baví).

wailord píše:A kromě rodinných akcí dopředu nemám vybráno co bych chtěl fotografovat.
Na oslavy v miestnosti, sa najviac hodí bezzrkadlovka so svetelným pevným sklom.

No vedia to aj výrobcovia (že sa zákazníkom oplatí za ne priplatiť) a tak dnes už nebývajú ponúkané v zvýhodnených setoch (voľakedy sa predával Panasonic GF1 + 20mm F1.7, alebo Samsung NX s 30-kou) a tak tieto objektívy už predávajú len osobitne a nebývajú až také lacné.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 8. 6. 2014 07:56

co se týká světelných skel - samozřejmě, že na focení v interiéru jsou nejlepší a samozřejmě existují ve vynikající kvalitě i na zrcadlovky a za nižší ceny, než na CSC. Ono ostatně všechny CSC systémy nabízejí za více peněz méně muziky, ergonomie focení bez hledáčku je taky z logiky věci o řád horší. Výhoda je malá velikost a snazší natáčení videa.

Taky musím s Gancem souhlasit, že na bezzrcátka neexistují zoomy středního rozsahu a že to odradí spoustu zákazníků. Málokdo se totiž těší na neustálé měnění objektivů - což ho při rozsahu běžného seťáku nemine.
reign
Návštěvník

Další stránka