Vážení kolegové,
děkuji za odpovědi, byť ne zcela všechno bylo zodpovězeno. Nicméně zkusím zareagovat na některé posty:
chlapcisko píše:Mimochodom, Canon 70D kvôli nezvládnutému moire pri videu nie je na serióznejšie natáčanie asi moc vhodný.
Tomuto moc nerozumím. Low-pass filtr nemá Nikon a tak vznik Moire hrozí spíše u Nikonu. Pochopitelně se může stát i na Canonu, ale je to nepravděpodobné, ne? A pokud vezmu jako strop pořizovací cenu přístrojů 70D a D7100, tak by mě zajímalo, který fotoaparát je na video vhodnější než 70D a D5300?
qwerts píše:Jinak mám D7100 a pokud máš canon a nějaké objektivy k tomu a chceš točit video, tak to přestaň řešit a kup 70D, u Nikonu při videu ani nezměníš clonu, musíš vypnout LV změnit clonu a zapnout LV...
pokud chceš jen fotit a video tě nezajímá, ber Nikon.
No objektivy mám (ale ne moc vhodné pro video - na foto super), ale právě že chci fotit ale i točit. Takže pátrám.
Jinak co se týká 4k videa, tak to je pro mě zatím zcela "out of range". Nemám to čím natočit, na čem sestříhat (moje i5-2500K by to asi nedala), na čem přehrát a ani na čem zobrazit. (teď jsem viděl v Alze na tý prohnutý LG televizi nějaký promo-video ve FullHD a že bych měl pocit, že je to nedostatečné, to opravdu ne..)
Při svém nedávném vstupu do světa natáčení HD videa jsem zjistil jednu velmi znepokojivou věc, která je poměrně zásadní a to, že prostě 25p nestačí (a zaráží mě, že se to nikde moc neřeší).
Pokud točím 1920x1080/25p a "švenknu" s apatárem (ani nijak rychle) - např. sleduju dítě jedoucí na kole, tak video tzv. strobuje (toto označení jsem někde četl, tak snad jsem to trefil správně) a pozadí prostě "poskakuje". Zkoušel jsem všelicos a jediné řešení je použít 1280x720/50p. Úžasná plynulost videa... A protože u Canonu umí 1920x1080/50p pouze Canon EOS-1D C (za cca. 300tis), tak o tom se nemá cenu bavit. A tak když jsem 50p ve Full HD spatřil u D5300, tak mě to velmi zaujalo.
Zvláštní je, že toto taky nikdo moc neřeší. To si všichni pouští videa z foťáku rovnou do TV a už na PC žádné zpracování nedělají? Nebo to stačí UPnout na YouTube a "hotovo". Jsem zřejmě staromódní, ale já svá videa "proženu" střižnou, převedu do MP4 (H.264) a teprve pak to uložím na domácí NAS a UPnu na cloudové úložiště (pouze jako záloha v *.tc)
Ještě by mě opravdu zajímala další věc, to opravdu nikomu, kdo točí na "klasických" (rozuměj: zvuky vydávajících) objektivech video na DSLR, tak nikomu opravdu nevadí ono "bzučení" nebo "vrčení", které vydává AF motor. A je to on, pokud přepnu na MF, tak se tento zvuk neobjevuje. Bezpochyby skvělý Panasonic GH4 je pro mě zcela mimo - nemám na to žádná skla, DSL
M už doma mám (EOS-M) a hlavně jeho cena je opět zcela mimo moje možnosti.