Zdravím všechny,
předem přiznám, že jsem "Canoňák" a tak mám o modelech značky Nikon pouze velmi povrchní povědomí. Nicméně určité dilema, které nyní řeším se svým Canonem (zda-li koupit nový nebo ne) mě dokonce přivedl na myšlenku, když pokud budu většinu výbavy (tělo a 3 skla) prodávat, že možná uzrál čas podívat se k sousedům. Tak jsem učinil a pár věci mi přijde velmi zajímavých a pár věcem nerozumím.
Ještě v rychlosti co hleádm. DSLR, která bude dobře fotit - teď se všem asi zježili chlupy - ale myslím tím, ve spolupráci s nějakým ZOOM objektivem ideálně se stabilizací (nyní mám dvě ze tří skel tzv. L-kové řady - takže myslím, že opravdu kvalitní - a tak bych si obdobou kvalitu rád zachoval i po ev. přechodu k Nikonu - na druhou stranu hledám i finanční úsporu). Ke všemu u Nikonu je nějaký problém s ostřícím motorkem (některé přístroje jej mají v těle, některé ne a tomuto vůbec nerozumím).
Zároveň mám velkou chuť točit i videa, tak zároveň hledám objektivy, které jsou pro video vhodné - tzn. něco jako STM u Canonu, aby to mělo neslyšný AF motor (ať už je kdekoli). Vůbec se v tom nevyznám. A aby toho nebylo málo, tak chci mít nějaký "ultra-širokáč", který bude také vhodný pro video. Na Canonu mám Tokinu 11-16 F/2,8 a ta je na video zcela nepoužitelná - šíleně bručí. A popravdě i USM L-kové objektivy jsou na video taky nepoužitelné... Jak je na tom Nikon?
Protože nyní mám u Canonu 40D a pokukuju o nákupu 70D, tak logicky jsem se u Nikonu podíval na D7100. Dle parametrů pro fotografii se mi zdá v pohodě (ještě budu muset detailnější prozkoumat šum vs. obdobná DSLR u Canonu) a další parametry... Nicméně v čem se trošku ztrácím je to, že u D7100 je ve specifikaci napsáno, že umí 1920x1080/50i nebo 25p a ještě jsem někde našel nějakou poznámku o nutnosti ořezu 1,3x při použití těch 50i - což jsem už vůbec nepochopil.
Zatímco ve specifikaci Nikonu D5300 stojí, že umí 1920x1080/50p - což je totální bomba, pokud je to pravda.
Takže pro video se mi zdá daleko vhodnější D5300 než D7100. Co se týká obrazové kvality nevím - nechám si poradit. Takže se zkratce otázky:
1) jaký je fotografický rozdíl mezi např. 70D + 17-40F/4 L a Nikon D5300 + 18-105?
2) která Nikkor skla jsou vhodná pro video (zcela tichý chod AF - ekv. STM u Canonu)
3) jak je to s 1920x1080/50i (ořez 1,3x) u D7100 vs. 1920x1080/50p u D5300?
4) jaké široké sklo (mezi 10 - 20 mm) mi doporučíte na D5300/7100 i na video (opět tichý chod)
5) jak je to s tím AF v těle a objektivu
6) Takže takhle - hledám u Nikonu něco jako by měl splnt Canon 70D + 10-18 STM + 18-135 STM - to má Nikon?
7) a ještě mě zajímá, jaký způsobem Nikon zaostřuje během videa? U Canonu 70D je nějaký hybridní systém "AF půlčoček" na celém snímači (fázový posun) - u Nikonu je co? Klasika - porovnání kontrastu jako u kompaktů?
Díky za odpovědi a typy.
Hozja