D5300 vs. D7100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod hozja 22. 5. 2014 00:20

Zdravím všechny,

předem přiznám, že jsem "Canoňák" a tak mám o modelech značky Nikon pouze velmi povrchní povědomí. Nicméně určité dilema, které nyní řeším se svým Canonem (zda-li koupit nový nebo ne) mě dokonce přivedl na myšlenku, když pokud budu většinu výbavy (tělo a 3 skla) prodávat, že možná uzrál čas podívat se k sousedům. Tak jsem učinil a pár věci mi přijde velmi zajímavých a pár věcem nerozumím.

Ještě v rychlosti co hleádm. DSLR, která bude dobře fotit - teď se všem asi zježili chlupy - ale myslím tím, ve spolupráci s nějakým ZOOM objektivem ideálně se stabilizací (nyní mám dvě ze tří skel tzv. L-kové řady - takže myslím, že opravdu kvalitní - a tak bych si obdobou kvalitu rád zachoval i po ev. přechodu k Nikonu - na druhou stranu hledám i finanční úsporu). Ke všemu u Nikonu je nějaký problém s ostřícím motorkem (některé přístroje jej mají v těle, některé ne a tomuto vůbec nerozumím).

Zároveň mám velkou chuť točit i videa, tak zároveň hledám objektivy, které jsou pro video vhodné - tzn. něco jako STM u Canonu, aby to mělo neslyšný AF motor (ať už je kdekoli). Vůbec se v tom nevyznám. A aby toho nebylo málo, tak chci mít nějaký "ultra-širokáč", který bude také vhodný pro video. Na Canonu mám Tokinu 11-16 F/2,8 a ta je na video zcela nepoužitelná - šíleně bručí. A popravdě i USM L-kové objektivy jsou na video taky nepoužitelné... Jak je na tom Nikon?

Protože nyní mám u Canonu 40D a pokukuju o nákupu 70D, tak logicky jsem se u Nikonu podíval na D7100. Dle parametrů pro fotografii se mi zdá v pohodě (ještě budu muset detailnější prozkoumat šum vs. obdobná DSLR u Canonu) a další parametry... Nicméně v čem se trošku ztrácím je to, že u D7100 je ve specifikaci napsáno, že umí 1920x1080/50i nebo 25p a ještě jsem někde našel nějakou poznámku o nutnosti ořezu 1,3x při použití těch 50i - což jsem už vůbec nepochopil.

Zatímco ve specifikaci Nikonu D5300 stojí, že umí 1920x1080/50p - což je totální bomba, pokud je to pravda.

Takže pro video se mi zdá daleko vhodnější D5300 než D7100. Co se týká obrazové kvality nevím - nechám si poradit. Takže se zkratce otázky:

1) jaký je fotografický rozdíl mezi např. 70D + 17-40F/4 L a Nikon D5300 + 18-105?
2) která Nikkor skla jsou vhodná pro video (zcela tichý chod AF - ekv. STM u Canonu)
3) jak je to s 1920x1080/50i (ořez 1,3x) u D7100 vs. 1920x1080/50p u D5300?
4) jaké široké sklo (mezi 10 - 20 mm) mi doporučíte na D5300/7100 i na video (opět tichý chod)
5) jak je to s tím AF v těle a objektivu
6) Takže takhle - hledám u Nikonu něco jako by měl splnt Canon 70D + 10-18 STM + 18-135 STM - to má Nikon?
7) a ještě mě zajímá, jaký způsobem Nikon zaostřuje během videa? U Canonu 70D je nějaký hybridní systém "AF půlčoček" na celém snímači (fázový posun) - u Nikonu je co? Klasika - porovnání kontrastu jako u kompaktů?

Díky za odpovědi a typy.
Hozja
hozja
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 22. 5. 2014 00:42

Mám Nikon D7100 již rok, takže píšu z vlastní zkušenosti.
Nikon D7100 je výborný na fotografování, má trochu lepší výsledky, než Canon 70D, ale uzpůsobení na video rozhodně zdaleka nedosahuje kvalit Canonu 70D. Video ze stativu s předostřením se mně z Nikonu D7100 líbí, ale během natáčení ostří detekcí kontrastu, což prostě není ideální, trošku houpe. Je to zase lepší, než třeba byl D90 a pak D7000, ale furt je to ostření kontrastem. Takže buď předostřím nebo to zahoupání vystřihnu Vegasem. Prostě je to hlavně foťák. No a STM objektivy Nikon jednoduše nemá. Ultrazvukové objektivy jsou samozřejmě tišší, než ta Tokina ostřená z těla, ale STM speciál to prostě není. Možná už je to pro Tebe důvod přestat číst a vůbec se zajímat o Nikon.
Co se týče objektivů, tak jsem nesmírně spokojený s ultrazvukovým širokáčem Nikkor 10-24mm, se základním zoomem Nikkor 16-85mm i se Sigmou 18-35/1.8, no a nový Nikkor 18-140mm je dle DxO Mark opticky ještě lepší, než povedený Canon 18-135. Ale je prostě především na focení.

Nikon D5300 je na video o něco vhodnější, je to sice stroj nižší třídy, než D7100, ale je novější a video zase udělalo další pokrok, především full HD má 50 fps progresivních. D7100 má ve full HD jen 30 fps progresivně a 60 fps prokládaně. 60 fps progresivně má v HD. Osobně mně to nevadí, aspoň mně to Vegas snáze ustříhá.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hozja 22. 5. 2014 06:52

Díky moc za skvělou a rychlou odpověď. Jen mi ještě prosím řekni, když tedy Nikon nemá žádné "STM" objektivy, tak je AF motorek na videu slyšet?

A ještě k tomu, že Nikony teď nemají low-pass filtry. Jsou snímky díky tomu opravdu ostřejší než dřív (nebo než na Canonu)? A co vznik Moaré? Neprojevuje se to nějak výrazněji?
hozja
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 22. 5. 2014 07:57

Pokud již máš L objektivy a potrpíš si na kvalitním videu, zůstaň u Canonu. Nikon, co se snímače a obrazové kvality týče, je na tom přecijen lépe. Na druhou stranu zase ekvivalenty k L-kovým objektivům jsou u Nikonu většinou hodně drahé. I tak bude přechod ze 40D na 70D velký skok.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 22. 5. 2014 08:12

Panasonic GH4 má ve fullHD 96 fps. K tomu natáčí do 4K. Má na video optimalizované objektivy. Kvalita videa je na úrovni kamer typu RED. Takže na focení koupit něco levného a nenáročného, na video Panasonic GH4. Tady není co řešit.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vulpes 22. 5. 2014 08:30

Touhu vyzkoušet jinou značku chápu, sám jsem to měl velmi podobně. Dosluhující Canon 30D jsem nahradil Nikonem D7100. A po půl roce jsem ho prodal a mám Canon 70D. Čímž tě nechci od experimentování se značkami odradit. Jen pár postřehů:
Změna ovládání mezi Canonem a Nikonem je docela nepříjemná, na většinu věcí si člověk zvykne, ale pokud si dobře vzpomínám, až do konce mne rozčilovalo, že u D7100 nevidím nastavenou citlivost a nejsem schopen přepnout na takový mód zobrazení náhledů pořízených snímků, při kterém bych viděl samotný snímek plus přepaly plus někde po okrajích expoziční údaje nepřekrývající podstatnou část snímku.
U Canonu nepociťuji ty nedostatky, které jsou mu často vytýkány - tedy nižší dynamický rozsah a vyšší šum na vysoké ISO. Spíš mám opačný dojem, že 70D je na tom lépe než D7100, ale podložené objektivním měřením to nemám.
Kupodivu naopak se mi zdá a mám i odzkoušeno, že 70D hůře ostří v šeru.
A je pravda, že Canony tradičně dávají měkčí výstup než Nikony, po odstranění antialiasingového filtru je ten rozdíl ještě zřetelnější. Mně to ale nevadí. U Nikonu jsem za toho půl roku jednou zaznamenal moaré, které fotku prakticky zničilo.
70D má výklopný displej, což sice využívám zřídka, ale když zrovna ano, tak to považuji za obrovskou výhodu.
Ale niz z předchozího by mě pro návrat ke Canonu nepřesvědčilo. Nejpodstatnější nakonec byl fakt, že pro Canon mám objektivy, kterých rovnocenná náhrada byla tak drahá, že jejich pořízení bylo dražší než ten návrat. Konkrétně mi jde hlavně o 17-55 F2,8 IS, který nemá nic moc mechanickou konstrukci, ale stojí dneska už pod 20 000. Obdoba u Nikonu bez VR stojí přes třicet.
Záleží i na tom, jestli ty L objektivy chceš nahradit jen po stránce optické kvality, nebo i mechanického provedení. Měl by sis to před tím značkovým experimentem spočítat lépe, než já.
vulpes
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 22. 5. 2014 10:49

Lidi, když vás tak láká 4K video (nebo 96 fps při full HD), můžete mně prosím říci, čím to upravujete, stříháte, titulkujete a ozvučujete?
Vegas/Movie Studio od Sony není žádné ořezávátko software, rozhodně je výkonnější a stabilnější, než hračky typu Pinnacle, no a když jsem chtěl začít stříhat full HD při 30p, tak to rozumně šlo až po pořízení PC s i7-3820 nejlépe přetočeného na 4,4GHz a 64 GB RAM a SSD disku.
Ten software musí provádět dekompresi, úpravu a rekompresi v prakticky reálném čase a neumím si představit co za PC by si člověk musel pořídit, aby mohl stříhat to, co produkuje ten Panasonic GH4. To je sice možná hezký, že produkuje 4K a 96 fps, ale na čem to běží plynule a na čem se to dá vůbec stříhat? Taková doba asi ještě nenastala a obávám se, zda Panasonic GH4 neprodukuje něco, co přehrajete jen na tom foťáku, který na to má optimalizované obvody, ale jinak s tím jsou jen potíže????
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almik 22. 5. 2014 11:44

Sorry za OFF-Topic, ale souvisí to a neodpustím si...

4K je jen další obří makretingová bublina na lidi, jak z nich vytáhnout love za novej foťák, noťas/tablet/PC, TV, domácí multimediální centra, a já nevím co ještě... připadá mi to jak nesmyslnej hon za megapixely u nejlevnějších kompaktů - nikdo to rozlišení nepotřebuje, ale přece "čím víc tím líp". Opravdu kvalitní 1080p video je bohatě dostačující paráda i na hodně velké úhlopříčce...

Mějme rozum a nebuďme takový ovce...
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 22. 5. 2014 12:06

1080/30p video z Canonu 5D III ide úplne v pohode strihať v Adobe Premiere CS6 na počítači s Intel i7 (prvá generácia, mám pocit že ide na cca 2,66 GHz) s 12GB RAM, a to dokonca realtime aj s jednoduchou color correction.
Nejaký problém som nemal ani keď som zo zvedavosti skúšal strihať a farebne upravovať RAW videá z 5D III (1600x900 - na FullHD nemám dosť rýchlu CF kartu) v DaVinci Resolve 10.

Mimochodom, Canon 70D kvôli nezvládnutému moire pri videu nie je na serióznejšie natáčanie asi moc vhodný.
Naposledy upravil chlapcisko dne 22. 5. 2014 15:58, celkově upraveno 1
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 22. 5. 2014 12:15

vulpes: "až do konce mne rozčilovalo, že u D7100 nevidím nastavenou citlivost "
?????
A kde jsi ji neviděl? Já ji osobně vidím na 3 místech:
- v hledáčku
- na stavovém displeji
- na zadním LCD displeji
Kde ještě jinde by měla být? Možná místo rozčilování to chtělo si přečíst návod. Například taková volba "Easy ISO" je moc šikovná věc a pokud bych něco kritizoval, tak jen to, že není zapnutá defaultně, nicméně to není nepřekonatelný problém. I když pokud někdo kvůli tomu i prodá ten foťák, tak potom Nikonu dobře mu tak, že nedokáže uživatelům předvést, že může fungovat "líp, než si myslíte".
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 22. 5. 2014 20:16

Mě by spíš víc než na čem stříhají 4K zajímalo na čem se na to dívají :D

Jinak mám D7100 a pokud máš canon a nějaké objektivy k tomu a chceš točit video, tak to přestaň řešit a kup 70D, u Nikonu při videu ani nezměníš clonu, musíš vypnout LV změnit clonu a zapnout LV...

pokud chceš jen fotit a video tě nezajímá, ber Nikon.
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 22. 5. 2014 21:54

Já nevim no, ale pokud člověk už chce točit něco trochu lepšího, tak stejně bude točit s MF, nebo se pletu? Jaký AF udělá automatcky, když chci přeostření popředí pozadí, nebo tracking? Mám D7000, kdej AF při videu tragédie, ale myslím, že je spousta situací, kde mi ani AF nepomůže.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Edems99 22. 5. 2014 21:57

FotoABC píše:vulpes: "až do konce mne rozčilovalo, že u D7100 nevidím nastavenou citlivost "
?????
A kde jsi ji neviděl? Já ji osobně vidím na 3 místech:
- v hledáčku
- na stavovém displeji
- na zadním LCD displeji
Kde ještě jinde by měla být? Možná místo rozčilování to chtělo si přečíst návod. Například taková volba "Easy ISO" je moc šikovná věc a pokud bych něco kritizoval, tak jen to, že není zapnutá defaultně, nicméně to není nepřekonatelný problém. I když pokud někdo kvůli tomu i prodá ten foťák, tak potom Nikonu dobře mu tak, že nedokáže uživatelům předvést, že může fungovat "líp, než si myslíte".
pod toto se podepisu
Edems99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 23. 5. 2014 11:36

4K není marketingová bublina, ale má své konkrétní výhody. Jdou dělat výřezy, získá se větší dynamický rozsah a dá se lépe pracovat s barvami. Výstup se nebude řešit 4K, ale bude se upravovat na velmi kvalitní fullHD.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 23. 5. 2014 11:59

Já vidím ve 4K přínos hlavně na větších displejích, kde ještě není při fullHD tak velká hustota pixelů. Někdo tvrdí, že i 720p stačí, ale když si v obýváku na 52" televizi pustím 720p a 1080p o stejném datovém toku, tak je to fakt vidět. Stejný rozdíl čekám u další televize (tak za 5-6 let), která bude mít tak 65"+ a bude 4k. U mobilů je podle mně 1080p asi maximum co lidské oko zvládne, tam už asi nemá smysl jít dál.

Jinak co se třeba týká looku některých filmů, tak jsem byl až překvapený, co udělá velká televize s velkým rozlišením. Na komedie americké produkce se v podstatě nedá dívat ( stejně je nemám rád). Z obrazu kouká taková umělost a studiovost, což jsem nikdy předtím nevnímal.
Mikeczcz
Návštěvník

Další stránka