Dilema - Nikon D5300 nebo D5100?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vormen 31. 5. 2014 16:56

Nechat dělat finální fotky JPG přímo foťák je totální nesmysl. Leda fotky rodiny do alba. Seřízení AF jsem nepotřeboval na žádným z pěti objektivů, Nikon, Sigma, Tamron. Kupovat D7100 vzhledem k ceně je nesmysl. Pokud uzivatelka trvá na absenci AA filtru, pak právě 3300 z odkazu i se seťákem je jasná volba.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 31. 5. 2014 17:27

Já to mám tak, že jsem začínal s D3200 a po roce a půl mi stále stačí co do obrazové kvality. Na funkčním tlačítku má ISO, kompenzace expozice je na tlačítku+roller, bracketing to sice neumí, ale lecos se dá dohnat v editoru, takže to nějak negativně nepociťuju. Samozřejmě, když to uletí hodně mám smolíka, ale to už je i o tom, jak se člověk orientuje "na place". Ocenil bych naopak stavový displej a lepší hledáček, druhý roller by se taky hodil, ale že bych kvůli tomu neudělal fotku?

petrunka: jestli nechceš kupovat další objektiv v brzké době, ber i ten seťák. Pevný sklo je super, ale občas prostě budeš potřebovat něco širšího, třeba na rodinku. Jen se musíš smířit s tím, že fotí dobře na f/8 a to už moc světla není. Pokud plánuješ brzy něco pořizovat, pak bych vydržel. Mě ten seťák leží ve skříni, ale plánuju s ním reversní makro.

Dneska jsem fotil synka v pohádkovém lese a dost mi pomohlo mít sebou 35/1,8, ISO do 800. To by člověk řekl, když je to venku a v poledne, že je světla dost. Zase jsem musel víc běhat a hledat dobrý místo, švagr se zoomem to měl jednodušší, ale větší ISO nebo blesk, to už je těžký si vybrat.

P.S. BF/FF bych měl strach s objektivy od Sigmy nebo Tamronu. U Nikonu mě to zatím nepotkalo. Ale možná mám štěstí.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 31. 5. 2014 20:25

vormen píše:Nechat dělat finální fotky JPG přímo foťák je totální nesmysl. Seřízení AF jsem nepotřeboval na žádným z pěti objektivů, Nikon, Sigma, Tamron. Pokud uzivatelka trvá na absenci AA filtru, pak právě 3300 z odkazu i se seťákem je jasná volba.

Napsat, že dělat finální fotky z přístroje do JPG je nesmysl - je subjektivní přístup. A vzhledem k tomu, že Petruška chce dělat panorama přímo z přístroje - tak nesmyslný. Nemyslím, že tazatelka trvá na absenci AA filtru, v konečné fázi ji příliš nepomůže, obzvlášť jestli se dosud obešla bez něj. Navíc, nemusela by jí být vždycky k užitku.
Pokud's dosud nepotřeboval mikroadjustment, jsi jedním ze šťastlivců, nebo - což nepředpokládám - ostrost neřešíš.

Mimochodem, nikde jsem o JPG přímo z foťáku nenapsal ani řádku. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 31. 5. 2014 21:23

Na D3100 používám 35 F1.8 a s FF/BF také problém nemám, provedl jsem test a ostří přesně. Ale vážně přemýšlím nad 85 F1.8, to delší ohnisko by se fakt někdy hodilo a problému s FF/BF se trochu bojím, přece jen tady ta hloubka ostrosti je ještě menší než na pětatřicítce.

Low-entry zrcadlovky jsou z hlediska ovládání trochu démonizovány, základní funkce se celkem komfortně dají nastavit přes tlačítka - čas, expozice, ISO (přes Fn), kompenzace expozice a kompenzace zábleskové expozice. Do menu se musí chodit kvůli WB, režimu ostření a režimu zaostřovacích polí, to by se hodilo mít někdy na tlačítkách. Alespoň se to dá nastavit v menu na LCD displeji. V nouzi pro rychlé nastavení režimu AF-C se dá použít i automatický režim "Sport".

Nafotil jsem za tři roky s D3100 asi 14 tis. fotek a o obměně vůbec neuvažuji. Jen o té pětaosmdesátce.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 31. 5. 2014 21:46

puntík: ale ale Puntíku, tak rovnou napiš co chceš doporučit a ušetříme tři stránky. Je to K500?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 31. 5. 2014 21:57

Já si myslím, že řady 3xxx (a do jisté míry 5xxx) mají super poměr mezi obrazovou kvalitou a cenou. Ano, D7100 má pár možností navíc, ale jsou docela draze zaplacené.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod vormen 31. 5. 2014 22:06

Já řeším ostrost hodně, všechny skla hned testuju na ff/bf a zatím jsem měl fakt štěstí. Zatím mám D3100 a nechal jsem si jen pevnou Nikon 35 a novou Sigmu 18-200 u které jde nastavit AF přes USB dock na PC, takže nepotřebuju tělo řady 7xxx, ale koupím 5200 nebo 5300. Jelikož jak jsem psal ostrost řeším a to dost, jsou výstupy JPG přímo z foťáku k ničemu, vyžehlený a bez detailů až hrůza. Je fakt, že s tou novou Sigmou je to už mnohem lepší a použít se to dá, ale na konverzi z RAWu to prostě nemá. Do řady 3xxx bych už ale osobně nešel, chybí ji sice pár maličkostí oproti řadě 5xxx, ale za chvilku to začne štvát. A jelikož Petrunka nechce starou 5100 a nová, byť perfektní 5300 je cenově nafouknutá a pořád výbornou a za dobrou cenu 5200 vyřadila právě z důvodu, že má AA, tak z toho pro ni vychází jedině právě 3300 za velice slušnou cenu, ikdyž očesaná, ale fotky z ní polezou stejně kvalitní jako z těla za dvojnásobek peněz.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 31. 5. 2014 23:20

Lotrandor píše:puntík: ale ale Puntíku, tak rovnou napiš co chceš doporučit a ušetříme tři stránky. Je to K500?

Sakra chlape, tys mě prokouk, tys jako vynálezce rentgenu, pan Röentgen. Taky přišel jednou nečekaně nevhod domů a našel ženu s cizím chlapem v posteli, chvíli čuměl jako puk a pak řekl to samé - ha, už jsem tě prokouk ! A od té doby doktoři do každého vidí. Nejsi náhodou doktor ?
Ale píšu to každému : viewtopic.php?f=212&t=1213622&p=10140705#p10140705

Mimochodem, znáš za ty peníze něco lepšího ? A ještě - nepřipadáš si jako ****l ? To se tady - podle tebe nesmím vyskytovat, nebo co ?!
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 6. 2014 01:00

Petrunka píše:To, že nemá na těle více tlačítek mi nevadí, klidně půjdu do menu.
to sa ti zdá len teraz .. ale keď furt budeš musieť používať menu (aj keď netreba), to po čase začne dosť prekážať...

Petrunka píše:Pročítáním diskuzí a uživatelských recenzí jsem dospěla k názoru, že u výše dvou zmíněných dražších modelů jde opravdu jen o ty serepetičky, ale obrazově jsou na tom foťáky stejně.
Problém recenzentov je že porovnávajú len šum. Tam naozaj nie sú veľké rozidely (ani medzi m43/APSC).
A problém "užívateľských recenzií" je pre zmenu v tom že tieto lacné lowendy si kúpia len ľudia ktorí absolútne netušia čo všetko sa s foťákmi dá alebo nedá, len sú nadšený z toho že to produkuje lepšie cvaky ako ich (dovtedajší) mobil (no tí by boli nadšený z hocičoho .. aj z profikompaktu)
Od nich sa žiadnej kritiky nedočkáš...

vormen píše:Nechat dělat finální fotky JPG přímo foťák je totální nesmysl.
vormen píše:Zatím mám D3100 .. ostrost řeším a to dost, jsou výstupy JPG přímo z foťáku k ničemu, vyžehlený a bez detailů až hrůza
Tak to potom všetko vysvetľuje: staré Nikony nevedeli dostatočne kvalitne doostrovať a odšumovať
(podľa imaging-resources ani nezvládali WB)
Keby si si kúpil hociakú iná značku, alebo poslené modely, určite by si argumentoval inak...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 1. 6. 2014 08:50

Pokud by byla pravda, že novější řady třeba od 5200 dokážou vyplivnout přímo kvalitní JPG, tak měním hned tělo. Fotil bych jen do JPG střední velikost a měl bych klid.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 6. 2014 09:01

Tak já ti nevím, Ganec. Když jsem měl Oly E-PL3 (3 roky starý model?), lezly z něj o třídu horší jpegy než z Nikonu D80 (2006) jak po stránce (od)šumu, tak ostrosti, oblohu vypaloval snad ještě víc a ještě blbnula stabilizace. WB byla vždycky hodně do teplých barev - nereálně. Nikony mívají konzervativnější nastavení - barvy a WB víc do reality, nižší kontrast a doostření kvůli případnému postprocesu. Když třeba srovnám jpegy z Fuji X-E1, který dnes mám vedle D7000, tak tě ujišťuju, že Fuji brutálně žehlí od ISO 800, takže vyšší citlivosti vypadají jakože čisté, ale ve srovnání s Nikon ooc jpeg postrádají detaily. Pro rodinné fotky, které beztak zmenším, je takový postup ok, ale když chci velký tisk, není nad editor rawů. ...Krom toho tu Petrunka zmínila, že používá photoshop a pluginy od Nik software. Tyhle pluginy jsou schopné dělat s fotkami velmi jednoduše velká kouzla, ale vyžadují co nejkvalitnější zdroj - 16bit Tiff, tudíž se člověk rawu nevyhne.

-- 1. 6. 2014 09:10 --

vormen, každý má jinou představu o tom, co je kvalitní jpeg. Fotím raw + jpeg fine a fotky z určitého typu akcí (oslavy, rodina, přátelé... fotky na zkouknutí, co se dělo a případné 10x15 do alba) jen dávkově resampluju, dělám to už od dob D80.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lotrandor 1. 6. 2014 09:25

Puntik: taky tě mám rád
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 6. 2014 10:43

Dolgor píše:Oly E-PL3 .. WB byla vždycky hodně do teplých barev - nereálně.
Na to je v menu položka "Keep warm colors" (udržuj teplé farby), ktorú treba nastaviť na "Off".
(nechápem prečo je to defaultne nastavené na "On")

vormen píše:Pokud by byla pravda, že novější řady třeba od 5200 dokážou vyplivnout přímo kvalitní JPG, tak měním hned tělo.
Až D5300 (v provnaní z recenzie na imaging-resoources vľavo) má nový procesor EXPEED4, ktorý už doostruje ako procesory ostatných firiem:
ObrázekObrázek
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petrunka 1. 6. 2014 12:28

Puntíku, AA filtr opravdu nechci (kvůli fotobankám) a to panorama jsem si rozmyslela, protože jak jsem náhodou zjistila, foťák to ořízne na 1008px, což je málo. Takže i když v té D3300 panorama je, budu raději spojovat ve photoshopu. Teď jsem zjistila, že bracketing mám ve svém ultrazoomu a vlastně jsem ho ani jednou nevyužila, stejně jako ostření na pohybující se předmět nebo vysokorychlostní snímání 13 snímků/s.

Ten seťák když bude za 1400,- tak ho budu taky využívat jako reverzní makro, protože když se nějak poškrábe, tak ta částka zase není tolik, jako kdybych obracela třeba tu 35 a zmařila jí. Takže asi objednám tento set a vezmu rovnou i 35. Ještě čekám na upřesnění z toho e-shopu, v nadpisu mají napsáno, že se jedná o 18-55 mm VR II, na obrázku taky, ale v popisu mají jen VR, což není ta nejnovější verze objektivu.

Teď jsem si prohlížela fotky na megapixelu z D3200 (nebo 3100?) a 35mm 1.8. Byly to opravdu nádherné fotky a někdo tam psal, že se strašně diví, že z low-endu vyleze tak hezká fotka, že se fakt povedla. Takový komentáře mě fakt vždycky dostanou. A takhle to bere většina lidí z mého okolí, se kterýma se bavím. Oni jen koukají na to, kolik stálo tělo a podle toho foťák hodnotí. Trošku mě takový názory mrzí, že to lidi takhle škatulkujou podle ceny.

-- 1. 6. 2014 12:46 --

Uf, tak je objednáno, D3300 se seťákem 18-55 za 12995,- a 35mm za 4850,-. Musela jsem jednat rychle, akce na kit platila jen tento víkend. Tak už se nemůžu dočkat, až koncem týdne dorazí :-)
Petrunka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 1. 6. 2014 13:25

To jsou fajn ceny. Tak ať slouží a časem napiš, jestli se očekávání naplnila.
Lotrandor
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka