Dilema - Nikon D5300 nebo D5100?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 22. 5. 2014 22:53

Ahaa... tak už viem odkiaľ má FotoABC tie názory o tom že s hľadáčikom sa môže sústrediť na samotný záber: je to len preložený press release Nikonu...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 22. 5. 2014 23:20

Ganec: to je skoro na omluvu. Já už píšu pochopitelně z vlastní zkušenosti víc, než 5 let, že hledáček odstíní vliv okolí na vnímání fotografa, no a když teď něco podobného napíše Nikon na svém Webu, tak já to opisuju?
Já jsem se před 5 lety podíval do buducnosti co bude Nikon psát?
Kromě toho je to tak samozřejmá věc, že to nemusí nikdo od nikoho opisovat, to tak prostě je.

No a představa, že ultrazoom ostří rychleji než zrcadlovka, protože má velkou hloubku ostrosti, to je taky perla.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 23. 5. 2014 03:39

FotoABC: alespoň vidíš, že i "správný pohled na věc" odstíní rušivé okolí, Ganec nic jiného než CSC nevnímá a rušit se tím rozhodně nenechá :-D lebo ty sa aj tak do foťákov nerozumieš :-D :-D :-D
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 23. 5. 2014 05:36

Pořád nějak nechápu, proč se rozhoduješ mezi D5100 a D5300 a ze hry vypadá D5200, která je podle mě z těchto nejlepší volba. Je o 3tis. dražší než 5100, ale vzhledem k tomu co má navíc se to vyplatí a naopak je oproti 5300 o 5tis. levnější a 5300 má akorát GPS a Wifi, větší displej a nemá AA filtr. Přitom ta GPS je skoro nepoužitelná, dlouho se chytá signál a je problém ho udržet a wifi zatím k ničemu, protože funguje jen s androidem a ios, žádný přenášení do pc. Absenci AA filtru nepoznáš pokud fotky dolaďuješ na pc.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 23. 5. 2014 05:44

AbC, žádná samozřejmá věc to není, je to jen o subjektivním pocitu. já třeba rusivy okolí vnímám stejně u hledáčku i displeje , tedy spíš nevnímám.:-). To jak budu fotit si vybírám podle situace a podle toho, co mi bude vyhovovat líp. Třeba vcera jsem odfotil školní tablo komplet na displej a detekci ksichtu, protože to funguje perfektně a je to velice pohodlný. Což ovšem ty nemůžeš posoudit, protože pres displej nefotis.
Trochu nechápu, proč petrunka nezaradila do výběru bezzrcatko, podle jejich preferencí by ji mohlo vyhovovat, žádnej pohyb, panorana ve foťáku (u Sony perfektní), vyklopny displej, atd. Tím ji nechci bezzrcatko nijak cpát, ale přijde mi, že by ji mohlo vyhovovat .
Naposledy upravil rodri dne 23. 5. 2014 15:12, celkově upraveno 1
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 23. 5. 2014 09:41

Když fotím makro nebo produkt, koukám ne do toho titěrného na displeji, ale do alespoň desitipalcového na tabletu nebo dvacetipalcového na PC. Když ho mám na stativu nad hlavou, koukám na displej mobilu, který držíj v ruce, displej na foťáku dobře nevidím. Pro všechno ostatní koukám do hledáčku, když držím zrcadlovku v ruce, o tom to je.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petrunka 23. 5. 2014 16:08

Vormene, já jsem se asi nechala tak nějak odradit recenzema, kde všude píšou, že D5200 se moc nepovedla. Už nevím, z jakého důvodu ji všude kritizujou. A fotky upravuji skoro všechny ve photoshopu pro následný prodej do mikrofotobank, tak jsem chtěla foťák bez AA filtru. Než to do fotobanky přijmou, tak to zkoumají při 100% zvětšení. Hlavní prioritou je to focení dcerušky, ale když už bude doma zcadlovka, tak ji samozřejmě využiju i pro ty fotobanky.

Jinak já vím, že 35mm 1.8 bude hodně velké omezení co do rozsahu oproti UZ, ale na makro atd. si chci ještě na nějaký čas nechat ultrazoom, jde mi fakt hlavně o ty portréty miminka a bokeh. Moje kamarádka má D7100 a 18-108mm objektiv, druhá má D5100 a 18-55mm a prostě ty fotky jsou nic moc, takové nemastné neslané, prostě takové "výcvaky". Hloubka ostrosti téměř žádná, jsou to takové ty rodinné fotečky. Já vím, že většině lidem to takhle stačí, ale já bych právě chtěla mít 35mm na to, abych se mohla odlišit, pohrát si s tou hloubkou ostrosti a mít je perfektní. Asi jsem z těch fotobank už trošku zblbá :-)
Petrunka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 23. 5. 2014 16:16

rodri: zrovna u Tebe bych čekal, že rozdíl hledáček - dispej vnímáš taky.
Hledáček je jako když vstoupím do místnosti mezi lidi, displej je jako když na tu místnost a ty lidi koukám na malé televizi, zatímco okolo té televize se děje něco jiného, takže dojem z té televize se míchá s tím prostředím, ve kterém na to koukám.

Aneb třeba u krajiny je obvyklé, že někam příjdeš a je to tam úžasné, ale často když cokoliv vyfotíš, tak je to bez té atmosféry a o ničem.
Takže to, že stojíš na vrcholku hory, to je nádhera, ale na té fotce to - ten dojem - pro naprostou většinu záběrů nebude. No a v hledáčku můžeš zkoušet který výřez nějaký ten dojem je schopen zachytit.
Na displeji to, co tam nebude, neodstíníš a naopak to, co tam budeš, tě neosloví tak jako v hledáčku.

-- 23. 5. 2014 15:17 --

Petrunka: můj synovec začal první 2 roky fotit jen s 35/1.8. A naučil se fotit. Teď má už i 18-105 a 55-300, ale nejlepší fotky stále dělá z té 35-ky. ;-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 23. 5. 2014 19:40

Petrunka: keď chceš mať zábery ktoré vyzerajú pekne (predpokladám že chceš nerušivé, rozmazané pozadie), tak je pre to vhodné aj niečo urobiť, nielen si kúpiť drahý foťák so svetelným sklom.
A pritom to nie je zložité: no treba sa trošku pohrať aj s kompozíciou (snažiť sa umiestniť pozadie čo najďalej a tak aby nebolo výrazné), prípadne sa vzdialiť (záber s väčšej vzdialenosti no s väčším zoomom môže mať rozmazané pozadie aj pri horšej svetelnosti: Fotíme s Koalou: Zoom a perspektiva)

Petrunka píše:Moje kamarádka má D7100 a 18-108mm objektiv, druhá má D5100 a 18-55mm a prostě ty fotky jsou nic moc, takové nemastné neslané, prostě takové "výcvaky".
No nečudujem sa, ak to porovnávaš s fotkami z galérií...
(predpokladám že väčšina ich záberov bola fotená interným bleskom, takže vyzerali ako z kompaktu)
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 23. 5. 2014 20:10

Petrunka: můžeš mi poslat nějaký odkazy na negativní hodnocení D5200? Já jsem takový nenašel, chci ji kupovat, tak bych o ní chtěl vědět co nejvíc.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 23. 5. 2014 20:41

FotoABC píše:Aneb třeba u krajiny je obvyklé, že někam příjdeš a je to tam úžasné, ale často když cokoliv vyfotíš, tak je to bez té atmosféry a o ničem.
Takže to, že stojíš na vrcholku hory, to je nádhera, ale na té fotce to - ten dojem - pro naprostou většinu záběrů nebude. No a v hledáčku můžeš zkoušet který výřez nějaký ten dojem je schopen zachytit.
Na displeji to, co tam nebude, neodstíníš a naopak to, co tam budeš, tě neosloví tak jako v hledáčku.

Nu, někteří lidé to řeší vytrčenými palci a překříženýma rukama a ideální záběr mají dřív, než vytáhnou foťák z batohu. A pak už rovnou volí objektiv, nebo tahají za zoom..... či ho rovnají na displeji.... :-) :-D

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 23. 5. 2014 20:49

vormen píše:můžeš mi poslat nějaký odkazy na negativní hodnocení D5200?
Žeby tu, v diskusii k recenzii D5200?

Citujem "Opět je D5200 výrazně nejhorší" ;-)

No ale to preto lebo bol porovnávaný s kompaktami a bezzrkadlovkami... (a nie v počte megapixelov)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 23. 5. 2014 21:46

hmm..
rozostrenie.. clona.. nie výcvak..
čo tak skúsiť niečo počítať o technike fotenia, pochopiť trojuholník clona - iso - čas a k tomu veľkosť čipu, ohniská a vzdialenosti foteného predmetu..
možno by stálo za to radšej niečo priplatiť za kurz alebo ísť fotiť s niekým kto to vie a zistíš že aj setový n 18-105 dokáže byť portrétne sklo a dosiahneš to čo si myslíš že robí clona 1,8..
priložím foto.. čo myslíš.. aká clona?? 1,8??
clona.jpg

p.s.
je mi jasné že skúsenejší si pozrú exif :-)
Naposledy upravil DUDISKO dne 23. 5. 2014 22:45, celkově upraveno 1
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 23. 5. 2014 21:51

tam není nic podstatnýho. porovnání fotek ukazuje opak. i na megapixelu v porovnání. D5200 je obrazově uritě hodně povedenej.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 23. 5. 2014 22:01

Tak jo, jeden cvak s tou nepouzitelnou 18-105tkou...

850.jpg
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka