Jak těžký byl pro Vás přechod z Nikonu na Canon ?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Almik 3. 5. 2014 10:45

Ahoj a dobrý den všem,

chtěl bych založit/obnovit téma, které se věnuje přechodu od jedné značky k jiné značce. Chtěl bych znát dlouhodobé dojmy a zkušenosti lidí, co si takovou velkou změnou prošli, co se odhodlali vyměnit celou svou výbavu a zkusit něco novýho, jak s odstupem času přechod mezi značkami hodnotíte, co Vám to přineslo, zda litujete či nikoliv. Poprosil bych ještě když by jste psali konkrétně z čeho na co jste přecházeli, čím jste co nahradili, pro lepší pochopení Vašich dojmů.

Já jsem dlouholetý uživatel platformy Nikon DX (4 roky D70, rok D80, 6 let D300). V poslední době jsem se vyhranil tak, že pro pokrytí mých potřeb by bylo ideální mít 2 platformy, a to FF a m4/3. A právě co se týče FF, tak mi Nikon nenabízí nic co by mi vyhovovalo, takže jsem se dostal do fáze, že bych byl ochoten zvyknout si na Canon (konkrétně 6D), jinou značku zatím neuvažuju.

A HNED NA ZAČÁTKU VÁS ŽÁDÁM, SPECIELNĚ NĚKTERÉ JEDINCE - NECHCI TADY ROZPOUTAT DALŠÍ VLAKNO O TOM, ŽE NĚČÍ NÁZOR JE MIMO A ŽE TOHLE A TAMTO JE LEPŠÍ, PROSTĚ ŽÁDNÁ OSTRÁ SLOVNÍ KOPANÁ :-) Děkuju
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 5. 2014 11:08

Když se tu nikdo nesmí pohádat, tak to ti sem nikdo nic psát nebude.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 5. 2014 11:23

Má smysl přecházet na FF a ještě k tomu k jiné značce? A když ano, proč zrovna Canon 6D? Které objektivy bude zapotřebí dokoupit? Na jaký typ fotografie? Jen s objektivy Canon nebo i s objektivy třetích stran (Sigma, ...) ? Pro jakou kvalitu výstupu? Opravdu nemá Nikon co nabídnout? Jak velký rozdíl očekáváš mezi 6D a DX Nikonem (viz test níže)? Jak ti sedí Canon do ruky?

Viděl jsi porovnání 6D a Nikon D7100?
http://digital-cameras.findthebest.com/ ... ikon-D7100

Proč potřebuješ FF a m4/3 od stejné značky, které příslušenství budeš používat na obou? Je nějaký jiný důvod kromě focení na nízké ISO, pro který chceš přejít na 6D?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Almik 3. 5. 2014 11:54

m4/3 na takovéto běžné cvakání, kdy se nechci tahat s velkým foťákem + mám k tomu maličký rybí oko a hrozně mě to baví používat jako takovej doplněk ke zrcadlovce.

FF kvůli snáze dosažitelné malé DOF a lepším výsledkům při horších citlivostech, vyšším rezervám v RAWu pro případný úpravy. Pokud bych oželel FF, tak D7100 má malej buffer a pokud vyjde něco novýho, bude to stát ranec.

Ještě nedávno jsem žil v tom, že DX je pro mě ideální kompromis hodící se pro většinu situaci. Pak jsem pořídil za současnou supr cenu Oly E-PM2 a k tomu fisheye a jsem s tím fakt spokojenej, takže uvažuju, že bych nemel jednu kompromisní DX platformu, ale 2 různé, každou určenou na něco jinýho a vzájemně by se doplňovaly - m4/3 tam kde je žádoucí netahat s sebou velkej foťák a/nebo mít velkou hloubku ostrosti...a potom opak - FF a pár světelných (1,8) pevných skel (nejspíš 50/1,8 a 85/1,8).

Uvažuju i o použité D700, ale představa že bych měl dát 25000 za něco co je třeba 6 let starý, má to najeto třeba 50k cvaků a výkon na vyšší ISO a rozlišení už se taky na dnešní FF nechytá, tak to mi příjde trochu přehnaný ta cena, ale chápu proč se prodává za tolik, Nikon dodnes nevydal plnohodnotnýho nástupce D700, proto je tak ceněnej.

6D mi sedí dobře do ruky, líp než D7100/D610, na ovládání bych si zvykl, ostření na střed s překompozicí mi nevadí, jsen na to zvyklej. Kdyby měla D7100 alespoň ten buffer... tak bych se na ni možná nakonec nechal "ukecat", i když mi na ní některý věci vadí...protože co jinýho z Nikon DX ? Nic lepšího není. A pokud bude, cena bude vysoko, protože Nikon ví že to bude pro spoustu lidí "vymodlený dítě". Nevím no... spekuluju..... :-/ ....v podstatě ani D610 úplně nevylučuju...

...spíš než spoustu otázek, co mě k tomu vede, mě zajímá, jestli někdo podobnej čin spáchal a jak se s tím vyrovnal, co ho k tomu vedlo a zda to za to stálo. Prostě vlákno bez přesvědčování jeden druhýho (stejně si na všechno každej musí přijít sám), jen sdílení vlastních dojmů, nic víc nic míň, já si z toho určitě něco vezmu :-)
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 3. 5. 2014 12:23

Musíš to robiť jak ja. Ja neprechádzam, ja prikupujem... ;) ;)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 5. 2014 12:31

Me by docela zajimalo, v cem je telo 6D lepsi nez telo D610? Nenapada me jediny parametr.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 3. 5. 2014 13:42

Sadne mu lepšie do ruky..
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 5. 2014 13:51

Vzhledem k tomu, ze jsou ta tela velikostne a gripem velmi podobna, to sezeni v ruce nebude z podstaty veci nijak dramaticky odlisne. Co je dramaticky odlisne, je vsechno ostatni. Obrazovou kvalitou pocinaje, pritomnosti blesku konce:

http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-6D-vs-Nikon-D610
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav.cizek 3. 5. 2014 14:10

pro mně byl přechod z Canonu na Nikon docela v pohodě. Měl sem 450D + 50mm sklo, obojí sem prodal a koupil D90 :-) Pokud na tom jsi stejně, tzn. máš jen tělo a seťák, tak si to klidně prodej a vyzkoušej Canon/Sony dle libosti :-) Ale pokud už máš něco z DX co by se dalo použít na FX (blesk, skla...) tak se ti to nevyplatí. 50/85 mm maj C i N stejný, Sigma dělá svoje 50/85 na oba bajonety za stejný peníze.
Druhá věc, Canon 6D je horší než Nikon D610, takže pokud uvažuješ jen o těchto dvou, tak nevidím důvod pro přechod. Kdybys uvažoval třeba nad 5DMIII, tak to je jiná ;)
A třetí věc, co třeba OMD EM1 a tři až 4 pevná skla? 12mm 25mm 45mm / 70mm ? Malý, lehký, pěkný, nějaká DOFka se taky koná, vyšší ISO taky není úplně špatný, ergonomie ok, rybí oko už na to máš... Jestli to nemáš pro práci, ale jen jako koníčka, tak bych se zaměřil na jednu platformu, ale jsou to tvoje peníze :-)
miroslav.cizek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 5. 2014 14:11

Třeba využije wifi a gps nebo citlivější ostření...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 5. 2014 18:18

Marne vzpominam, kdy jsem potreboval ostrit pri 0EV, natoz pri -2EV, respektive -3EV. Mas nejaky takovy priklad z praxe Martine?
Wifi a GPS se da resit externim modulem. Nizky DR ci jeden slot na kartu, uz se resi celkem blbe^^. Nejsou to veci, bez kterych se neda zit, ale je to podle meho nazoru dost velka vyhoda, tim spis, kdyz jde nekomu o ty rezervy v RAW.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 5. 2014 18:52

Proč hned chodit do extrému? Citlivější ostření bude ostřit lépe třeba i za běžného interiérového osvětlení.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 5. 2014 19:12

A mas to potvrzene praxi? Nebo je nekde test, ze 6D ostri obecne spolehliveji, nez D610? Ja jen aby to nebyl rozdil jen na tom papire ;)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 3. 5. 2014 20:13

Brácha má Canon a když měl v ruce můj Nikon, tak nadával na ergonomii a nastavování věcí v MENU, on to má podle jeho názoru lépe a rychleji nastavitelné, já mám na Nikonu dvě uložitelné nastavení, od má tři, na dvě by si prý už nezvykl.

Brácha tvrdí, že jeho Canon má lepší pleťovku, ale protože fotí pořád ty svoje hafany, tak mi to není schopen dokázat.

Brácha nemá pořádný široký objektiv, závidí mi 14-24, ale má solidní 24-70/2,8, objektivy jsou podobné jako u Nikonu.

Canon je údajně lepší na focení sportu, neposoudím, nemám srovnání.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 5. 2014 20:45

Dnes je dobrej den, posledni debata C kontra N byla v kvetnu 2005.
Radek71
Návštěvník

Další stránka