Canon D60 nebo Nikon D5100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Belatko 2. 3. 2014 22:20

Ahoj všichni,

kamarádka mi řekla, že mi tady všichni rádi poradí. Prosím o pomoc. Vybírám zrcadlovku, budeme fotit naše pejsky (= hodně pohybových a rychlých fotek), dále krajinu, hory, převážně venku a trochu i uvnitř. Poradíte mi, která z těchto dvou zrcadlovek je lepší pro nás začátečníky?
Belatko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 3. 3. 2014 08:03

Jednoznačně D60.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 3. 2014 12:21

Hehe, D60 je tiež Nikon :-)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 3. 3. 2014 13:06

Už se mi to taky motá, ale z názvu vlákna je jasné, že se jedná o Canon 60D.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 3. 3. 2014 13:32

60D je fotak vyssi tridy (lepsi ergonomie, vice funkci atd.) na druhou stranu mozna pro zenu "o neco tezsi."
Jinak je "skoro jedno, cim budes fotit" (technika se nekdy zbytecne moc precenuje." Obe tela jsou kazdopadne kvalitni, Canon bude mit lepsi autofokus a celkove provedeni. K Nikonu D5100 je ekvivalent Canon 650D.

Ted se jeste rozhodnout, jake objektivy k tomu, protoze zvirata a deti jsou 2 nejnarocnejsi discipliny. Kazdopadne nejlepe hledej objektiv s USM ultrazvukovym ostrenim (Canon ultrasonic) nebo HSM (Sigma ultrasonic), Tamron USM.

Drive bych Canony sam nedoporucoval, protoze se Canon nejak moc s inovacemi nepredrel, ale nastesti se to uz zlepsilo. Objektvu je taky dost na vyber i od tretich vyrobcu.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Belatko 4. 3. 2014 01:26

A co když ještě řeknu D7000 nebo D60 od Canonu. Oba se setovým objektivem
Belatko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 4. 3. 2014 08:13

seťáků je několik, dost se liší, to se ale nechá snadno změnit - co se ale mění hůře, je tělo, oba uvažované foťáky mají tak rozdílný úchop, že je nutné je opravdu vyzkoušet (já mám větší ruce, Nikon D7000 byl pro mně utrpení, Canon 60D mi padl do ruky jako ulitý)

pro mé preference má Canon i lepší nabídku objektivů a řekl bych, že pro pejskaře obecně taky

jen pro upřesnění, Canon nemám, abych nebudil dojem zápaleného fandy :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 4. 3. 2014 10:35

ted jenom podle ohlasu diskutujich bych za D7000 ruku do ohne nedal, za D7100 jo (jinak je i primo na to vlakno, nejlepe cist jen prvni 3 stranky, pak uz je to pomerovani .... hmm... ega ;-)

Setaky byvaji vetsinou 18-55 (podle me, celkem ani kratke ani dlouhe). a lepe menit 15-85 + 70-200 nez 18-55 nez 55-250 (startovaci set).

Soucasne Canony se o neco vice zameruji na video - objektivy maji priponu STM - dokazi tise a plynule preostrovat behem nataceni.

Ze setaku na zacatek se mi osobne nejvice libi ty nove od Canonu 15-85, 18-135 nebo treba Sigma 17-70. Jeste otazka z jake vzdalenosti budes ty pséky fotit ... 70 mm muze byt moc ale i malo.

U Nikonu je situace obdobna, Sigma 17-70, Nikon 18-105, Nikon 16-85. Dalsi vec je ze znackovy objektiv(C/N) si udrzuje lepe hodnotu, kdyz si potom casem koupis lepsi, protoze je po nem vetsi poptavka a zna ho vice lidi, kteri "jdou na jistotu".
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 3. 2014 11:00

Belatko píše:A co když ještě řeknu D7000 nebo D60 od Canonu. Oba se setovým objektivem
Nevolaj "to" D60! Takto nevieme čo naozaj máš na mysli...
Bežné seťáky majú len 3x zoom, to ti zrejme na psy v pohybe nebude stačiť.

Daf píše:z názvu vlákna je jasné, že se jedná o Canon 60D
Keď sa nad tým zamyslím tak to vôbec nie je jasné:
- nový 60D stojí skoro 2x viac ako D5100 (osobne nechápem kto si ho za tú cenu vôbec kupuje), takže vyberať si medzi týmito dvomi foťákmi je nepravdepodobné
=> teda predpokladám že sa pomýlila a chcela napísať 600D/650D (ktorý je približne v cene D5100)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod swabe 15. 4. 2014 21:45

Zdravím, tiež sa chystam kupiť 60D, a chcel by som sa spytať niekoho kto ju má v "ruke", ako sa pracuje stým kruhovým voličom po dlhšej dobe fotenia. Neboli stoho prst? Mal som ju v ruke asi na 10min, volič vyzeral v pohode, ale ten ukazkovy model toho uz mal hodne zasebou, chybalo mu i niekolko tlacitok :)
A ešte ma trapi, ako je to s buducou podporou ... d7000 ( pretože tiež nadňou rozmyšlam ) i 60d sú skoro 4rokov stare modely, koľko rokov je možne čakat podporu? Diky
swabe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod snopa 16. 4. 2014 05:49

swabe:
60D používám cca dva roky a žádný mechanický problém s tlačítky ani rolerem jsem nezaznamenal. Má za sebou 22 000 cvaků a vše v poho, prošla všemi možnými extrémy, déšť, mráz a davy lidí. Většinou chodím fotit hudební festivaly pod otevřeným nebem.

s tou podporou moc nevím co myslíš?
PS- Dudisko jej používal též, tak snad i on písne zkušenosti
:)
snopa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 16. 4. 2014 10:01

Jo
Fotil som s ním dlhšie ako 2 roky a myslel som že mi vydrží dlhšie - sedí dobre v ruke, vlastnosti mal uspokojivé a vyfotil som s ním do 150000 cvakov - teda hafo :-) a slúžil by ešte dlho, ale lákal ma FF ( 6D Konštrukciou vychádza z 60D a som spokojný)
Ovládanie je intuitívne a rýchlo som si zvykol..

Nevšimol som si nejaké poškodenia - OKREM škrabancov na spodku (občas išiel na betón ako prírodný stativ) inak všetko ok len od kúpy mi trochu vrzgali dvierka na kartu keď som ho pevnejšie držal, ale v pohode..

Čo sa týka kúpy vybral by som podľa toho, čo budeš najčastejšie fotiť a hlavne teda aké sklá budeš potrebovať a čo ti dané značky (Ca,Ni) ponúkajú kvalitou/cena (prípadne ich konkurencia Si, Ta,..) a tiež ako ti bude sedieť mašinka v ruke
Viem je to napísané v skratke ale je to brutus téma s veľmi veľa veriacimi a moznostami
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod swabe 16. 4. 2014 12:51

Diky, moc za odpovede :)
Bude to moja prvá zrcadlovka a uvedomujem si, že co si vyberem tak u toho s vysokou pravdepodobností ostanu. Favoriti su ty dva, 60d som už mal v ruke a sedela jak ulita, uvidim este 7000d ako bude sedet.
A co fotografovat? asi vsetko :D .... ale najviac ma laka dokument, reportaž, portret. Sklo nemám až tak zmapované, ale alternativy budu na oboch stranach stejne ... ci sa mylim?
swabe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dadajax 16. 4. 2014 13:25

Mám 60D už přes dva roky, taky ho nijak extra nešetřím a vůbec žádné problémy, pořád vypadá jako nový a jsem s nim stále spokojený :) Loni jsem sepsal dojmy z ročního používání, tak třeba článek pomůže při rozhodování: http://www.fototipy.cz/clanky/canon-60d ... -pouzivani
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 16. 4. 2014 14:04

Možno to bude znieť z mojej klávesnice divne ale pri rozhodovaní medzi c 60D a Nikonom 7000 by som bral N 7100 a k tomu sigmu 17-35 1,8 + 50  1,4 (počkať si na sigmu) (sigme celkom ide) a nemusíš dlho nič meniť.. a nejaké tele samozrejme..  je to asi dosť tvrdé na rozpočet ale myslím že sa vyplatí si trochu priplatiť aj keď je tu ešte možnosť rovno hupnúť do sféry FFmu ale to by bolo o trochu vyšších cenách

Na to že som canoňák tak divné.. ale ten čip je lepší (to musím uznať) a dokáže viac s tým istým sklom podľa testov..

http://www.dpreview.com/reviews/lens-co ... 1.8&fl2=18

skús si dosadiť do druhej tabuľky napr D7000 alebo 7D (ten istý čip ako 60D) a uvidíš rozdiely čo to dokáže.. (teda ak to pôjde J)

na c60d mi chýbalo doladenie ostrenia (sa mi zdá že 7100 by mala mať) – pri objektívoch je dobré si to vyladiť k max spokojnosti
DUDISKO
Návštěvník

Další stránka