Canon 70D vz. Nikon D7000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod qwerts 2. 3. 2014 22:14

Kup 70D a vic to neres :P D7000 za ty prodeje a nakupy skel nestoji
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 3. 3. 2014 07:54

Jestli můžu. Z vlastních zkušeností (hledání jakéhosioptima, prochází si tím každý, někdy to stojí peníze). Viděl bych zůstat u C tedy 70D a doplnit mirorleskou do kapsy (občas v akci za hubičku).
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 3. 3. 2014 09:00

Z těchto dvou bych šel do 70D, ale jinak do D7100. Na krajinu by podle mě nemusela být špatná volba ani D5300. Prostě to vysoké rozlišení, chybějící AA filtr a ještě vyšší DR jsou pro zpracování velké plus.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 3. 3. 2014 09:42

Ahoj, zkusím se zeptat... Co Ti na 450D chybí? Píšeš, že fotíš krajinku, vysoké ISO je téměř irelevantní. Tím pádem i rychlý AF není třeba. Při výletech Ti vadí velikost a váha. Vím, že jsme chlapi, hračičky, ale pokud budu uvažovat hlavou, tak... Canon 70D je těžší než 450D... to znamená, že se víc pronese při tůrách. DR má sice lepší, ale nevyřešil by to obyčejný přechodový filtr za pár stovek?

Proč takhle uvažuji... sám vlastím Canon 550D, kamarád má 450D a ve výsledku kromě rozlišení nevidím rozdíl. Fotky ze stejných míst, které jsme fotili, vypadají v podstatě stejně. Taky fotím především krajinku, když mi chybí DR, tak nasadím přechodový filtr a hned je to o 100% lepší.
Třeba tady jsem na Vysočině fotil výhled z Malínské skály s obyčejným Cokinem (http://www.flickr.com/photos/bretavalek/9370753613/), i teď když na tu fotku kouknu, tak na ni nevidím nic, co by mi naznačovalo, že mi chyběl DR.

Místo nového těla bych šel cestou nějakého bezzrcátka - moje vlastní zkušenost. Taky jezdím po tůrách a z fotobatohu, který jsem kdysi tahal na výlety dneska tahám jen foťák s objektivem 17-55 + nějaké filtry (což se vejde do pistolového pouzdra) - a to pouze pokud mi jde opravdu o kvalitu, nebo chci prostě vzít klasickou zrcadlovku. V ostatních případech (cca 80%) fotím Nikonem J1 s pevnou desítkou. A můžu Ti od srdce říct, že jsem spokojenější nebyl. Netahám se s těžkým tělem, v batohu na zádech mám konečně svačinu, pití a náhradní hadry a ne objektivy. A ve výsledku to vyjde nastejno, udělám si hezký fotky i s tím malým prckem. Doma si pak vyladím každý snímek k obrazu svému a je to. Bez tahání závaží na zádech... :-)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almik 3. 3. 2014 10:37

Kelav, na tvé filozofii něco je, pomalu nad tím uvažuju taky... prostě na takové to obyčejné cvakání mě nebaví s sebou furt tahat D300+16-85, takže uvažuju nad doplněním arzenálu o něco malýho s menším čipem a světelným sklem. Kdesi se proslýchá, že by měl Nikon letos přijít s modelem P8000, což by měl být podle všeho pokračovatel řady P7800, avšak s 1" snímačem a sklem 24-120/2,0-3,0, pokud se to potvrdí a bude mít podobnou ergonomii jako P7800, chci ho doma :-) ...a 16-85 si nechám jen pro sichr.

oldbas: jsem rád, že sis sám odvodil, že to co nadhodil FotoABC (D300 + 17-55) je pro Tvý potřeby totální konina.
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 3. 3. 2014 13:15

kelav: Bory šumí po skalinách? :) Fotka pěkná, ale ten kompromis s malým snímačem je vidět.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod kelav 3. 3. 2014 13:45

Lotrandor: Ahoj, co je pro Tebe malý snímač? Čím se domníváš, že to bylo focené :-) Asi jsem dal blbý příklad, tady je podobná, ale bez "mrv_itek" (http://www.flickr.com/photos/bretavalek ... otostream/). Ta předešlá byla vytvořena v Zoneru funkcí Panorama, koukám, že tam jsou špatně slícované stromy.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 3. 3. 2014 17:43

kelav: šuměly tam ty stromy :), ale asi je to důsledek skládání.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod oldbas 3. 3. 2014 19:35

kelav: Snažím se to taky brát hlavou a nic neuspěchat, ostatně o výměně přemýšlím už nějaké dva roky. Ale pořád mi to stačí a po pravdě mi na 450ce toho moc nechybí. Většinou fotím ze stativu na malé ISO.. Fotím s ní téměř 6 let a znám ji proto velice dobře.
Omezuje mě hlavně např. na nějakých závodech, nebo oslav. Tak pak narážím na limity hodně. Hlavně ostření a výjmečně nemožnost použít větší ISO, než 1600. Ale to je 2-3x do roky,takže nic. Vím, světelný a rychlý objektiv by to zlepšil, ale není to má priorita, proto mám skla, jaká mám a nelituji. Mám víc odpadu, ale ještě se mi nestalo, že bych nepřivezl nic použitelného kvůli technice.
Co mi vadí nejvíc, je displej a téměř nemožnost kontrolovat ostrost. Taky se mi nedrží úplně pohodlně. A pak bych rád něco natočil a nemusel s sebou pořád tahat navíc videokameru. Pokud jde o DR, přechoďáky používám, ale někdy to není ideální a protisvětlo je občas katastrofa. Mám Hitechy. Možná LEE jsou na prasátka lepší, ale jejich cenu nejsem ochotný zaplatit. Poslední dobou raději používám stativ a slepím to ze 2-3 fotek.
Spíš se poohlížím po novém těle proto, že to své už používám docela dlouho a mohlo by se klidně stát, že mi umře v náručí. 6 let a 45tis. závěrka může mít vliv. Je to přeci jen low-end třída. Chovám se k ní slušně, je jako nová a funguje bez jediného problému. Ale co kdyby. Proto mě hlodá, jestli by nebylo lepší vzít ten nikon. Ale asi ne, zůstanu věrný canonům, jsou přeci jen lepší :-D ne?
Raději než bezzrcátko bych chtěl canon G1X mark II, pokud to bude taková bomba, co se píše. Ale ta cena je zase mimo. Třeba se ale rozhodnu úplně jinak, zrcadlovku prodám i objektivy, nechám si blesk, stativ a filtry a pořídím G1X. To budu úleva panečku :-) kdo ví
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 4. 3. 2014 00:27

Oldbas: Máš to hezky promyšlené, to se musí uznat. Přeji ti šťastnou ruku při výběru, at už koupíš cokoliv.

PS: Vím, že to píšes v žertu, Canon je sice Canon, ale Nikon je Nikon, každý má svoje. Mám zkušenost s oběmi značkami a dneska je v podstatě irelevantní, co koupíš. S nikonem mám tu zkušenost, ze fotky děla hezké, ale ne vždy se strefí s měřením scény. RAW to jistí, vytáhnout detaily se u Nikonu se dají daleko lépe než u Canonu, ale to ulítávání expozice bylo strašné. Pamatuji si, jak jsem s tím zápasil u D90, ta permanentně prepalovala a když jsem si k ní koupil Tamron 17-50, tak to bylo opravdu něco. Permanentně jsem fotil s s korekcí -0,7 až -1 EV. D300 na tom byla o poznaní lépe.

Nevím jak současné modely, ale dříve rozhodně u Nikonu neznamenalo, že fotky lezou z foťáku "hotové" :-)
Teď mě tu budou ostatní asi kamenovat, ale troufam si tvrdit, ze hotovejsi fotky lezou pravé z Canonu. Alespoň co se barev tyče. I to měření expozice mi přijde přesnější v rámci třídy. Samozřejmě záleží na podmínkách...

Co je ale u Canonu otřes, je jejich neschopnost vyvinout lepší snímač s větším DR. To mi budka nebere...
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 3. 2014 00:45

Co se barev tyce, standardni obr. profil u Nikonu pomerne tlaci na pilu, takze saturace a kontrast jsou znacne posilene, coz muze znamenat mene verne barvy. Z tohodle duvodu pouzivam obr. profil "D2Xmode2" (prevzaty tedy z Nikonu D2x), ktery jiz bez uprav disponuje +/- realnymi odstiny barev. Kamen urazu je typicky cervena a ruzova, coz pak ovlivnuje tu pletovku.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 3. 2014 09:57

Ak má byť ten foťák ešte aj na video, prípadne fotenie cez LV, akciu a lepšiu kontrolu fotiek na displeji, tak jasne 70D....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 4. 3. 2014 11:21

taky jsem nad tim 2-3 roky premyslel, protoze Canon nic nedelal, jenom predstavoval 600/650/700, po 60D a 7D dlooooouho nic, "jenom 5D," ale pro zapalene amatery v podstate nic.
Ten DR u Nikonu me taky lakal (vysledky podle DxO vypadaji hruzostrasne). Dost jsem uvazoval nad D700. D800 ma zbytecne moc mpix. Ale nakonec jsem to nejak prestal resit a koupil 70-200 a pak jeste k narozeninam a Vanocum 50 a 85, takze je nejak rozhodnuto... :D

Jinak jedno telo uz jsem v tropech "pohrbil(plisen)"+ 2. spoust (treti se nevyplati). Ted jsem kupoval auto, takze jsem koupi oddaloval, ale jestli mi odejde zalozni telo, tak 70D/6D nebo si udelat radost s Mk3 ( a pak uz slibuju, ze nic dalasiho nebudu chtit O:-)
nebo jak taky ostatni nadhodili, na tury je idealni mirrorless, na oslavy a deti asi ne.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 3. 2014 12:26

revell píše:jak taky ostatni nadhodili, na tury je idealni mirrorless, na oslavy a deti asi ne
Naopak: kvôli "oslavám" (v mojom prípade skôr akciám s kamošmi) som si bezzrkadlovku kúpil. No treba k tomu svetelný pevný objektív.
Seťák zrejme nestačí (možno by stačil, predsa len senzory sú lepšie ako pred pár rokmi, ale ja som si na svetelné sklá tak navykol, že seťák takmer nepoužívam, tobôž nie indoor).

U fotenia detí som mal problém len s E-P1: mala taký "bug", že keď som mal zapnutý histogram, tak reakcia na stlačenie spúšte trvala sekundu .. a to mi už synovec zvyčajne utiekol zo záberu. Po vypnutí histogramu a s novšími modelmi som už nemal žiaden problém.

-- 4. 3. 2014 12:31 --

Almik píše:Upřímně nevím jak moc v reálu velkej rozdíl v DR mezi těmito těly je
Asi taký ako medzi mojou E-P5 a E-P3 .. a ver mi že to na výsledných záberoch cítiť. Veľmi.
(najviac ma malý DR štval keď som v diaľke odfotil svišťa čo sa na pár sekúnd objavil, no ani z RAWu sa toho veľa nedalo zachrániť :-( )
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 4. 3. 2014 14:34

Když Kelav nakousl tu expozici od Nikonů, tak:

D70-ka exponovala podle strategie: "pokud je možné, podexponováním viditelně snížit rozsah přepalu, tak to udělej". Pak se to upravilo křivkou z RAWu, ale JPEG byl podexponovaný dost často.

D80-ka šla do opačného extrému, ta měla strategii: "přepalů se nelekejme, na množství nehleďme, odhadneme hlavní motiv na fotce a ten má být světlý, i kdyby to měla být hromada uhlí"

Ovšem profi současník D200 exponoval správně, takže evidentně u amatérské D80-ky to byla nějaká děsivá marketingová strategie, zřejmě daná kritikou D70-ky.

Pak přišla D300 a ta překvapila kvalitní expozicí. Lidi zvyklí na korekce D70 a D80 najednou koukali, že nemusí korigovat. No a správnou expozici zvládala i s externím bleskem, což se třeba současníkovi, o Canonu 50D, fakt říci nedalo. Dokonce jsme zjistili, že D300 exponuje v určitých konkrétních případech lépe, než D700, prostě D300-ce dali strategii D3-ky, zatímco s D700 zase trochu někam experimentálně hnuli, na druhou stranu, takže silná bodová světla způsobí podexpozici D700, D300 zdaleka tak ne.
Ne, že by se D300 nemusela nikdy korigovat, ale oproti jiným modelům hodně málo.

Jenže D90-ka zase chytla, byť v mírnější formě, tu strategii přeexpozice D80-ky. Nebylo to tak hrozné zvláště proto, že vzrostl DR.

No a D7000 už zase exponuje leckdy přesně, ale ponechala si tu vlastnost D80-ky, že pokud máte uprostřed záběru něco velkého tmavšího, tak vám klidně přepálí všechno okolo o 2/3 EV až v extrému o 1+1/3 EV

D7100 prakticky zdědila expozici D300, jen v některých situacích umí být zřídkakdy horší, trochu jakoby měla něco z D7000, ale už jsem to dlouho neviděl a možná že to zlikvidoval novější firmware, takže na D7100 si fakt nemůžu stěžovat.

Ale Nikon vždycky hýbal s těmito věcmi podle kategorie - low-end nějak, vyšší jinak, poloprofi takhle, profi takhle. Dokonce i k odšumu a per-pixel ostrosti se staví po kategoriích.
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka