Tmavy flak na fotkach

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 28. 1. 2014 08:44

Nikon vyměňuje zdarma nebo za malý poplatek 610 za 600. Potřebujete k tomu alespoň tři reklamace nebo být profesionální fotograf. Alespoň v zahraničí to tak funguje, v Čechách na to máte právní nárok také, podle občanského zákoníku.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Cindy557 28. 1. 2014 09:39

landov píše:U tohtorocnej D7100 som uz cistil min.3x

Hmmm..., přijde mi to docela často. Já asi před rokem koupil tohle, ale ještě jsem neměl potřebu to použít.
Obrázek
Cindy557
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bartyx 28. 1. 2014 11:37

Perfektní je ta sada co ji občas inzerují v časopise Digitální FOTO. Koupíš si přesně podle velikosti snímače a pak už je to velmi jednoduché. Jen je to trochu dražší. Ale myslím, že se vyplatí.
Bartyx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radek72 28. 1. 2014 13:27

Já jsem před pár lety (2007) koupil na čištění čipu čipu produtky od firmy Photosol ( http://photosol.com/browse-by-category/ ... -cleaning/ ). Zvládl jsem to v pohodě. Musíš jen vybrat produkt dle velikosti snímače. Já to tenkrát kupoval někde z Německa, dnes se to dá v Česku už běžně sehnat v obchodech
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M4rek 28. 1. 2014 15:09

Tak pozeral som sa na ten senzor, pozrel sa aj brat, lebo on ma lepsie oci .. ale nic tam nevidime. Tak neviem co s tym, tie flaky su tam stale a senzor vyzera cisty.
M4rek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 28. 1. 2014 15:29

Cindy557:

presne s tymto Eyelead cistim...5 minut a je hotovo, bez problemov.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Callgaro 28. 1. 2014 17:39

nic ve zlem ale dej to na vycisteni do servisu, pak to znovu otestuj a pripadne reklamuj. A mimochodem, zoom objektivy funguji jako nasavac, teda ty co nemaji vnitrni zoom. Jestli menis sklo nebo zoomujes tak vyjde nastejno
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M4rek 29. 1. 2014 13:30

Ja to idem asi rovno reklamovat. Nevidím tam žiadny prach na snímači ani nič, ani s lupou .. a na tom zrkadle, ktoré sa sklopí som prach videl aj bez lupy, tak neverím, že by som to na snímači nevidel, keby tam nejaký prach bol.

Nemôže to byť niekde inde ? Dnu v objektíve alebo niekde inde ?
M4rek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almik 29. 1. 2014 15:23

Callgaro: "zoom objektivy funguji jako nasavac...Jestli menis sklo nebo zoomujes tak vyjde nastejno"

Máš pravdu, že vysouvací zoomy si časem do sebe napumpují nějakej ten prach, ale vysvětli mi, jak se podle Tebe dostane prach zevniř objektivu na snímač ?

-- 29. 1. 2014 14:28 --

M4rek: ty fleky jsem neviděl, tak nemůžu posoudit, ale pokud chceš vědět jestli máš čistou optiku, co Ti brání sklo sundat a podívat se skrz proti světlu ? Aby byla nečistota v objektivu vidět na fotce, muselo by to být něco většího, drobnej prach v optice na fotkách není vidět (aspoň já jsem zatím řešil jen bordel na snímači, pár zrnek prachu v 16-85 mám a vidět to není).
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M4rek 29. 1. 2014 15:36

tu vidno tie fľaky, pri zväčšení fotky aj menšie vidno: https://dl.dropboxusercontent.com/u/559 ... C_0577.JPG

A to je ten problém, že ja ani na snímači ani v objektíve nevidím nič. Prach som videl, ten som zozbieral štetcom, ale nič viac tam nevidím, no fľaky sú tam stále na fotkách. Už som zúfalý. Asi skúsim ísť do nejakého fotoobchodu, poprosiť ich, či by sa nato nepozreli, či to potrebuje podľa nich čistenie alebo či to dať na reklamáciu.
M4rek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 29. 1. 2014 15:55

Almik: Vem si zoom sklo, dej si ho bajonetem k oku a zazoomoj. Ucítíš proud vzduchu který je objektivem "pumpuván" Záleží samozřejmě na okolnostech, náhodě aby se prach prošel skrz objektiv a usadil se na snímači, ale nepřijde mi to zas až tak nereálné. Nemám exantně změřeno kolik takhle může objektivem projít a nevím na 100% jestli je to stejně jako při výměně, ale jestli někdo nemění sklo proto že se bojí prachu, bojí se zbytečně, prach se mu tam tímto způsobem dostane. Ideální je zoomovat se zapnutým LV :)

-- 29. 1. 2014 14:57 --

M4: Hele zhruba takhle velký flek jsem tam měl taky, odstranil se mokrým čištěním. A na čipu jsem ho přitom taky neviděl :)
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 29. 1. 2014 16:13

Logicky, když se zoomováním, nebo ostřením mění vnitřní objem, musí vzduch dovnitř i ven. A nemusí dovnitř pronikat pouze objektivem, ale i hledáčkem, konektory za netěsnými dvířky a mávající zrcátko už se za jeho distribuci na čip postará. :-)

Nic bych nečistil, pokud to nezvládne prachotřep. Od toho tam je. Šel bych s tím rovnou na servis s podezřením na olej. Olej je v tenké vrstvě proti pozadí čipu průhledný a mít s tím event. celoživotní problém..... :grr:

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almik 29. 1. 2014 21:51

Callgaro: vyzkoušené, máš recht, ofouklo mi to oko :-) nikdy jsem to nezkoumal, myslel jsem že ta zadní čočka je tam napevno a nikdy mi doteď nedošlo že to tak být ani nemůže. Myslel jsem že vzduch se dostane ven stejně jako se dostane dovnitř- přední částí okolo vysouvaciho tubusu. Tak jsem zas o něco chytřejší B-)
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod M4rek 26. 8. 2014 12:50

Tak bohuzial musim obnovit tuto temu. Opät sa mi zacinaju objavovat flaky na fotkach, tentokrat jeden velky a niekolko malych, prikladam fotku:

http://postimg.org/image/iqslwei6x/

Predtym mi to vycistili v servise vramci reklamacie, ale odfotil som odvtedy mozno 500-600 fotiek a flaky su tu znova. Sice tieto nemaju okolo seba taku tu "auru", ze by to vyzeralo na olej, ale ten jeden velky je nejaky prilis velky.
M4rek
Návštěvník

Předchozí stránka