Co s 20k? FF s pevným sklem nebo Lkový zoom?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 5. 10. 2013 00:02

Zdravím,

rád bych se chtěl podělit s jedním dilema, které mám. Asi by nenastalo, kdybych nebyl furt nekoketoval s myšlenkou, co si mám pořídit.

Dva roky jsem fotil s 20Dčkem a pevnou 50/1.8 II. Fotil jsem přírodu, report a poslední dobou už fotím jen lidi, portréty. Hodně mě to baví. Nedávno jsem upgradnul na 30D, kvůli většímu displayi a jsem spokojen. Jenže teď nastává to dilema. Mám našetřeno 20 000 a uvažuji, co dál. Odjakživa jsem snil o pořádném skle. Tělo nepotřebuji, jsem zarytý zastánce těchto starých kovů a nic se na tom nezmění. Učil mne fotit kamarád, který má vše top od Canonu a já měl zase to nejhorší od Canonu. Perfektní škola, jak spolu soupeřit na stejné úrovni. Zamiloval jsem se do 24-70/2.8L první verze. A tak jsem již pokukoval po Paladixu, kdo by ho nabízel kolem Prahy v pěkném stavu. A vlastně stále sháním. Nebo mohu mít jeden vystavený kousek z jednoho obchodu, kde mi na něj dají i záruku, jenže tam na to šahá samý neschopný pako a podle toho ten objektiv i vypadá. Zaprášenej, maličko volnější zoom ring a je trošku i někde ťuklý - lehounce. Jenže mi dají záruku a na to slyším, neboť objektiv je opticky v pořádku, testoval jsem si ho.

Mno a co mi rozhodilo plány bylo to, že mě napadla další věc. Ovšem nevím, jeslti půjde zkloubit s tím, že se mi daří sehnat si zakázky a asi potřebuju být univerzální. Začal jsem kombinovat a vyšlo mi, že bych za tuhle cenu mohl pořídit 5D mk I a pevnou 50/1.4 USM. Koukal jsem se na image charty a hoodně se mi líbil výstup i ostrost, nehledě na to, že je tam i USMko, takže na report lepší. Report s pevnou 50 umím, mám za sebou nejeden a dělám spíš takový portrétově založený report. Ale tímto způsobem přijdu o univerzalitu a ikdyž vesměs vím co chci nebo respektive bych se uměl zařídit s tím, co bych měl, tak mi vyvstává myšlenka, že tělem i opticky bych si pomohl kombinací 5D mk I + 50/1.4 USM oproti cropu 30D + 24-70/2.8L USM I.

Dva roky jsem musel fotit levným šmejdem a pevným sklem a naučilo mě to odhadovat a hodně přemýšlet dopředu. S fullframem by se mi zkrátilo portrétové ohnisko, zlepšila HO, 50/1.4 USM má lepší lamely. Ale mám se vzdávat svého snu 24-70, když nyní na něj mám? Mám rozpracováno spoustu projektů a vesměs by se daly zvládnout s 5D mkI a pevnou padesátkou. Ale jsem v situaci, kdy o tom potřebuji někomu říci a vyslechnout si v čem jsem pako nebo jakým směrem jdu zase dobře. Připadám si jako baba, co si vybírá boty a neví jestli červené nebo vínové. Ještě o tom mohu přemýšlet 10 dní.

Takže dilema Canon 5D Mark I + 50/1.4 USM nebo Canon 30D + 24-70/2.8L USM I.

Nebo něco uplně zcela jiného? Jiné kombinace?
ig: martincapal
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 5. 10. 2013 00:43

Ja bych 24-70 na crop nechtel. Chybel by mi siroky zacatek a naopak "prebyval" dlouhy konec. Jinak receno, nez fotit s 38-112mm/f4,5, ktery neni ani maly ani lehky, tak mnohem radeji jen s 50mm/f1.4.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 5. 10. 2013 03:11

Delší konec je lepší na portrét. Jako kdybych na tom měl 85ku. Širokej záběr by mě tolik nevadil. 35mm je pro mě široké dost, nemusím vidět za sebe :-) 2 roky jsem fotil s 50kou na cropu.
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 5. 10. 2013 06:56

Ta 50/1.4 nemá plnohodnotné USM, ale ring type, což není totéž jako USM u C 24-70. Rychlosti klasického USM prostě nedosahuje. Ten bokeh u této padesátky také není až tak super, oproti 50/1.8 ale trochu lepší je.
Starý 5D fotí skvěle, má nádherné barvy a nedostižnou per pixel ostrost. Ale nemá prachotřas, což je v kombinaci s velkým snímačem docela pr.ser...
Fullframe v kombinaci se světelností skla 1.4 je super věc, ale mám obavy že brzo tě bude jedno jediné ohnisko dost omezovat.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 5. 10. 2013 09:39

Tohle dilema chápu, ale mám podobnej názor jako Petr. S 50kou na FF se toho dá nafotit docela hodně, i když zoom je univerzálnější. A co se týče té EF 24-70 I, není to taky žádnej zázrak, spíš bych prubnul ten Tamron, kterej se údajně kvalitou blíží té 2. verzi canonu. Pokud se povede kus, tak si myslím, že za 24000 se stabilizací je to docela dobrá koupě.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 5. 10. 2013 11:00

Já bych se na to díval spíš z druhé strany. Říkáš, 35mm na cropu je na tebe široké až dost a teď si vem, že 35 je vlastně 56 (1,6x crop). A do toho si vem, že 50mm na FF odpovídá něčemu kolem 30mm na cropu.

Já bych se spíš ptal jestli to pro tebe nebude krátké. Přece jenom s 50mm dělat portréty už nemusí být lidem úplně příjemné. A nakonec by to mohlo být pro tebe krátké i tak pocitově. Protože z toho co jsi psal, jsem pochopil, že se spíš zaměřuješ na detaily než na celky.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 5. 10. 2013 21:33

ja by som moc nepremyslal o 24-70L, tazke velke, f2,8 makksia, na 30D neviem ako sa ti bude drzat.
5DMk1 + 50/1,4 a neskor dokup kludne aj z aukra 85/1,8, budes prekvapeny aka pouzitelna to bude kombinacia

http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/85mm.htm
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 6. 10. 2013 02:12

Takže 85 na 5Dc bude stejný pocit jako na 30D 50mm. Jo takže ekvivalent by byl pro FF. Díval jsem se, jak rychle ostří ta 85ka a je to fakt pecka. Plus s FF získávám menší HO.

24-70 jsem si zkoušel na 30D a pecka. Na 2.8 celkem ucházející, na 3.5 hodně ostré. S tím by portréty od 50-70mm na 3.2 - 3-5 šly. Plus bych měl univerzalitu. Fotky vesměs všechny dávám na web, kde je max velikost 960px. Plus někdy doostření apod. Oči doostřuji vždy. Tisk na kapu vedu taktéž, s matnou úpravou a tam je to zase o vzdálenosti, ze které to pozoruji. Kolegyně z práce vypadala skvěle a vyzkoušel jsem plnou díru na 24 i na 70.

Tamrona jsem se díval. Na image chartech vychází lepší trošku, ale pocitově se mi nelíbí. Projížděl jsem 500px, kde jsem si vyhledal tucty fotek od každého a nezaujal mne. Více se mi líbí výstup z 24-70. Co vám? Je mé subjektivní rozhodnutí špatné? VC nepotřebuji. Nelíbí se mi tolik jeho bokeh, nemůžu si pomoci.

Je to hrozné, chápu, že to pro vás může být nepochopitelné a i vaše poklepání si na čelo - nad čím to tady týpek uvažuje - je pro mne nějaká reakce. Musím uvažovat takto nahlas. Takže pánové, díky za každý váš názor a i toho, že můžu být podle někoho pako, sí vážím :-)

Vidím totiž skvělý posun ohledně pevného ohniska, tedy 5Dc a 85mm, ale na druhou stranu investuji, aby se mi to vrátilo a nevím, jak s pevnou padesát se mi bude fotit večírek a jak tam budu vyměňovat objektivy. Ale jak kolega výše řekl, padesátka, kterou si nechám, bude vlastně jako 35 na cropu, to se mi líbí. A 85 mi zůstane na mé portrétování.

Mám před sebou pár projektů, které zvládnu pevnými skly a fullframem. Mé vysněné sklo mi bude chybět.
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pavelmeli 7. 10. 2013 21:44

Cappi_206A >>> Moje zkušenost: Před 4 lety jsem se rozhodl pro 24-70 (tenkrát mé vysněné sklo, bylo ke Canon 10D) a nikdy jsem ani chvilku nelitoval. Mezitím jsem vyměnil nějaká těla (dnes mi bezvadně funguje se 7D, 5D Mk I, i kinofilmovou EOS 30), ale toto sklo je pořád supr a byla pro mé focení snad nejlepší investice. :-)
pavelmeli
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pan cukrář 7. 10. 2013 23:40

:) pred nekolika mesici jsem resil stejne dilema. Jestli k dosluhujicimu 30d objektiv s cervenym pruhem, ci 5d.. Jen tu padesatku uz jsem mel doma. Pak jsem mesic zral suchej chleba a mam 24-70 na 5d. Je to superkrutoprisna sestava. Jen pocitej s tim, ze 5d je oproti 30d pomaly.
pan cukrář
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 8. 10. 2013 01:52

pavelmeli píše:Cappi_206A >>> Moje zkušenost: Před 4 lety jsem se rozhodl pro 24-70 (tenkrát mé vysněné sklo, bylo ke Canon 10D) a nikdy jsem ani chvilku nelitoval. Mezitím jsem vyměnil nějaká těla (dnes mi bezvadně funguje se 7D, 5D Mk I, i kinofilmovou EOS 30), ale toto sklo je pořád supr a byla pro mé focení snad nejlepší investice. :-)

To je jasné, nelitoval bych také, ale na to, co fotím a chci fotit, mám děsné dilema. Celé dva roky jsem měl 20D a plastovou padesátku:
http://500px.com/martincapal
a teďka jsem se ocitl na hranici váhání, čož mne trochu překvapilo, že najednou nevím. Líbí se mi obě varianty. Úžasná flexibilita s legendárním sklem přezdívaným The Brick. A pak mne nahlodala opatrnost a uvažoval jsem, co ještě mohu za tu cenu nakombinovat.

pan cukrář píše::) pred nekolika mesici jsem resil stejne dilema. Jestli k dosluhujicimu 30d objektiv s cervenym pruhem, ci 5d.. Jen tu padesatku uz jsem mel doma. Pak jsem mesic zral suchej chleba a mam 24-70 na 5d. Je to superkrutoprisna sestava. Jen pocitej s tim, ze 5d je oproti 30d pomaly.

Superkrutopřísná sestava, heh. To ti věřím :-)) Já se mohu rozhodnout pouze pro jednu možnost buď za tu částku sklo anebo tělo s tím, že zbyde na 85ku. A tímto směrem už jsem vesměs rozhodlý. Časem tam jistě dokoupím univerzál a určitě to bude 24-70/2.8, ale nyní to bude cesta pevnými skly a ff. Jsem uchvácen jak pevné sklo kreslí na ff čip, krásně ostré.

Jen je paradoxní, že 5Dc je 2005 a mé 30D je 2006 :) Jsem myslel, že 5Dc má display po 30Dčku, ale ono je to naopak. Nic, co by mne žralo. Rád mačkám maximum ze staré techniky a u toho zůstanu, je to výzva. Že je pomalý? Jako málo fps? To mi vůbec nevadí, potřebuji pouze objektiv s USM motorkem a vždy ostřím přes střed - prý se jinak nedá ani. Nevím, to mě moc nerozčiluje, jsem na to zvyklý a během samotného procesu zaostřování a hýbání fotoaparátem mi to pomáhá dělat kompozici, kterou chci.
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 8. 10. 2013 03:49

Ono taky záleží co Tě limituje na tom co máš teď. Dle fotek si tak nějak nejsem jistej, jestli Tebe vůbec něco limituje. :D

Osobně sem taky trošku "historik", protože si prostě nemůžu koupit normální moderní foťák, já prostě musím mít starý a divný. :D Asi mi není pomoci..

Jinak můj postup byl hezky napříč časem, první vlastní Panasonic G1, pak KM-7D, pak Fuji S5 Pro. No paradoxně je jako foťák nejlepší ta KM-7D, která má v podstatě jen jedinou vadu a to je pixelizace ve světlech (tzn. trocha retuše). Což sem vyřešil S5 Pro, která má jedinou vadu v tom, že najít vhodný převodník mi trvalo asi tak 3/4 roku. A ani tak to není ideální, ale to je prostě už foťák.

I tak jsou ty staré dost fajn stroje. Další bude buď Canon nebo Sony (FF/APS-H).

Kromě vlastních sem měl ruce na nezdravě velkém množství foťáků.

5Dc moc chyb nemá, akorát si ohlídat aby neměla jeblé zrcátko, ale snad to ještě opravujou, pak aby byl sensor tip-top (žádný šrámy, permanentí mrtvoly apod.). A pokud ještě nemáš tak sehnat foukátko na sensor a štěteček, budou nutné (i když pokud se nemění objektiv, tak je to v poho, já mam takhle přilepenou 50/1.4 na Fuji a sensor sem vyčistil jednou na začátku a pořád dobré).

Myslim, že APS-Cčkem si fotil už dost dlouho ne? :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 8. 10. 2013 07:29

Daemonius píše:Ono taky záleží co Tě limituje na tom co máš teď. Dle fotek si tak nějak nejsem jistej, jestli Tebe vůbec něco limituje. :D

Mám totiž ve svém rodném městě skvělého mentora, který mě za fotky furt je*e :-) A taky může, má top tělo a vše v červeném. To, co s tím předvádí, prostě wow.

Inu přišel jsem na něco. Ale ne furt. Moc rád fotím pod 2.8, nejraději na 2.5. A když se to dobře trefí, mám stabilní polohu a cvaknu, plasťák se opravdu předvede a břitvou mi vyřízne fotku. Jenže sem tam, a to mi už pár snímků zkazilo, že právě díky tak velké cloně s malou HO, prostě ustřelil do pr..

Daemonius píše:Osobně sem taky trošku "historik", protože si prostě nemůžu koupit normální moderní foťák, já prostě musím mít starý a divný. :D Asi mi není pomoci..

Však to je správné. Jsem to měl jako u mobilních telefonů, dycky jsem dědil m*dky největší a byl na to hrdej. Přišlo mi to vtipný, když všichni měli pořádné smartphony. Nyní jsem si ho konečně pořídil, kvůli práci.
Určitě, dost mě mrzí, že se opouští kov, má to už jen málo modelů. Těším se na něj, bude to ještě větší a lepší ergonomie.
A ještě teďka čekám, až budu moci mamce vzít kinofilmovýho Zenita, mám s ním plány.

Daemonius píše:Jinak můj postup byl hezky napříč časem, první vlastní Panasonic G1, pak KM-7D, pak Fuji S5 Pro. No paradoxně je jako foťák nejlepší ta KM-7D, která má v podstatě jen jedinou vadu a to je pixelizace ve světlech (tzn. trocha retuše). Což sem vyřešil S5 Pro, která má jedinou vadu v tom, že najít vhodný převodník mi trvalo asi tak 3/4 roku. A ani tak to není ideální, ale to je prostě už foťák.

I tak jsou ty staré dost fajn stroje. Další bude buď Canon nebo Sony (FF/APS-H).

Kromě vlastních sem měl ruce na nezdravě velkém množství foťáků.

Já měl vývoj nejdříve u Nikona D40 18-55, D90 18-105 a pak jsem utekl ke Canonu 50D 17-50/2.8 Tamron + 50/1.8. Jenže jsem to musel prodat, protože nebylo na školu a portréťák si nechal. Dokoupil k ní skvělý foťák 20D. Portréťák a 20ka mi vydržely nějakou chvíli. Měl jsem k tomu pouze 1GB CF kartu, páč jsem musel něco jíst a ne fotit tisíce fotek na Sandisk Extreme III 64GB :D Na 1GB CF to je tak 200 rawů max, hmmm to byly dycky dilema, co smazat. Jo a ještě jsem na tom měl křusku baterii, která furt řvala, že je prázdná. Mno a tohle combo s pitomým diplayem mi dalo strašně moc. Kdyby mi zůstalo 50Dčko a Tamron, jsem si jist, že takový vývoj bych neprodělal. No a pak jsem si řekl, že už bych na tom displayi chtěl něco vidět, takže před měsícem upgrade na 30D.

Daemonius píše:Myslim, že APS-Cčkem si fotil už dost dlouho ne? :)

Váhám furt. Přece jenom je to jiná práce s HO, mám k tomu respekt. 30D mám jen chvíli, koupil jsem ho hlavně kvůli tuně přísluška, bylo to výhodné. Větší display je krásný bonus. Co mám ale teďka v plánu před sebou, tak tam potřebuji o dost míň kompromisů. Takže sázím na výstupní kvalitu, ostrost. Zoom je stejně nejlepší nohama :D. Je to jasné, na forech se mi všichni divili, ale pomohlo mi to si vybrat.
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 8. 10. 2013 15:40

Daemonius:
Tip pro tebe, podle mě lahůdka :)
http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=268933

Cappi, promiň za offtopic...
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 8. 10. 2013 16:02

Kdybych měl rád griplý foťáky, taky bych si lahodil. Jen si pokecejte pánové :D