Zdravím,
rád bych se chtěl podělit s jedním dilema, které mám. Asi by nenastalo, kdybych nebyl furt nekoketoval s myšlenkou, co si mám pořídit.
Dva roky jsem fotil s 20Dčkem a pevnou 50/1.8 II. Fotil jsem přírodu, report a poslední dobou už fotím jen lidi, portréty. Hodně mě to baví. Nedávno jsem upgradnul na 30D, kvůli většímu displayi a jsem spokojen. Jenže teď nastává to dilema. Mám našetřeno 20 000 a uvažuji, co dál. Odjakživa jsem snil o pořádném skle. Tělo nepotřebuji, jsem zarytý zastánce těchto starých kovů a nic se na tom nezmění. Učil mne fotit kamarád, který má vše top od Canonu a já měl zase to nejhorší od Canonu. Perfektní škola, jak spolu soupeřit na stejné úrovni. Zamiloval jsem se do 24-70/2.8L první verze. A tak jsem již pokukoval po Paladixu, kdo by ho nabízel kolem Prahy v pěkném stavu. A vlastně stále sháním. Nebo mohu mít jeden vystavený kousek z jednoho obchodu, kde mi na něj dají i záruku, jenže tam na to šahá samý neschopný pako a podle toho ten objektiv i vypadá. Zaprášenej, maličko volnější zoom ring a je trošku i někde ťuklý - lehounce. Jenže mi dají záruku a na to slyším, neboť objektiv je opticky v pořádku, testoval jsem si ho.
Mno a co mi rozhodilo plány bylo to, že mě napadla další věc. Ovšem nevím, jeslti půjde zkloubit s tím, že se mi daří sehnat si zakázky a asi potřebuju být univerzální. Začal jsem kombinovat a vyšlo mi, že bych za tuhle cenu mohl pořídit 5D mk I a pevnou 50/1.4 USM. Koukal jsem se na image charty a hoodně se mi líbil výstup i ostrost, nehledě na to, že je tam i USMko, takže na report lepší. Report s pevnou 50 umím, mám za sebou nejeden a dělám spíš takový portrétově založený report. Ale tímto způsobem přijdu o univerzalitu a ikdyž vesměs vím co chci nebo respektive bych se uměl zařídit s tím, co bych měl, tak mi vyvstává myšlenka, že tělem i opticky bych si pomohl kombinací 5D mk I + 50/1.4 USM oproti cropu 30D + 24-70/2.8L USM I.
Dva roky jsem musel fotit levným šmejdem a pevným sklem a naučilo mě to odhadovat a hodně přemýšlet dopředu. S fullframem by se mi zkrátilo portrétové ohnisko, zlepšila HO, 50/1.4 USM má lepší lamely. Ale mám se vzdávat svého snu 24-70, když nyní na něj mám? Mám rozpracováno spoustu projektů a vesměs by se daly zvládnout s 5D mkI a pevnou padesátkou. Ale jsem v situaci, kdy o tom potřebuji někomu říci a vyslechnout si v čem jsem pako nebo jakým směrem jdu zase dobře. Připadám si jako baba, co si vybírá boty a neví jestli červené nebo vínové. Ještě o tom mohu přemýšlet 10 dní.
Takže dilema Canon 5D Mark I + 50/1.4 USM nebo Canon 30D + 24-70/2.8L USM I.
Nebo něco uplně zcela jiného? Jiné kombinace?