Nikon D5100 nebo D3200

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 9. 2013 09:21

ltokar: keby si si to vyskúšal, zistil by si že s takýmto nastavením/osvetlením na scéne zvyčajne nezáleží.
(aspoň u môjho foťáku; možno je to s inými trošku inak)

A žiadny článok z toho nebude: že sa foťák s E-P1 a pevnými sklami čo som mal snaží nastaviť čas presne podľa prepočítanej ohniskovej vzdialenosti som už písal.

Citujem sa:
Na E-P1 som nemal pod kontrolou jedinú vec: keď som mal nastavené Auto-ISO, tak som nevedel akú hodnotu mi foťák zvolil. Prejavovalo sa to tak, že s nasadeným 20mm F1,7 objektívom som mal v P móde takmer vždy nastavenú 1/40 sekundy a clonu F1.7, ale nevedel som či fotím na ISO 200 alebo ISO 1600. A to je sakra rozdiel.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 9. 2013 10:47

Chapes vobec o com som pisal ? Dokazes dodat k tym udajom to, co som chcel ? Namiesto kecov na 2 stranky ...
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 9. 2013 21:51

Absolútne netuším čo ťa učili na fotografických kurzoch o expozícii. Ja som samouk.

Aby si ale ty pochopil o čom som hovoril, pozri sa na toto video:
http://www.ulozisko.sk/633628/M4H07059_fulltime_AF.MP4
(nahrával som ho pôvodne ako ukážka preostrovania, ale) všímaj si:
- vygenerovaný čas - je takmer stále 1/100 sekundy (s 45mm objektívom)
- vygenerované ISO - mení sa podľa scény
=> už chápeš čo znamená "je to jedno"?

EDIT: dal som to na youtube:
Naposledy upravil Ganec dne 3. 9. 2013 23:10, celkově upraveno 1
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 9. 2013 23:03

Ja som tiez samouk. Je toho na nete dost, aby sa clovek dokazal naucit zakladne veci. Ok, takze z tohto mi je uz uplne jasne, ze nevies co je expozicne cislo a nechapes tieto pojmy a mas vobec vo vsetkom totalny zmatok. No nevadi .. aspon uz rozumiem, preco sa tak urputne snazis druhych presvedcovat o svojich pravdach a nedokazes prijat nic z toho, co sa ti niekto snazi vysvetlit. Diskutovat s tebou je ako diskusia astronoma s EU clovekom z 15teho storocia, ktory je presvedceny o tom, ze zem je placata a Slnko obieha okolo Zeme.

Ale k teme .. pozeram, ze si doplnil konecne, co som chcel .. z prispevku 08:17 som prehliadol zmienku o prestavovani ISO => moja chyba.
Z testov teleobjektivu sam vidis, ze sa ti menilo expozicne cislo sceny (o videu ani nehovorim). Preto ti pisem, ze to NIE je jedno. Z tych hodnot sa neda vycitat naprosto nic o tom, ze by fotak nastavoval cas podla ohniska. Co sa tyka dedukcie o nastavovanie casu podla ohniska na zakladne casu 1/100 pre 45mm objektiv, je to len nepotvrdena hypoteza. Fotak to imho nastavuje podla objektivu, nie ohniska. Pokial to chces overit , daj si na fotak nejaky nelektricky stary objektiv a nastav ohnisko rucne kvoli stabilizacii a potom ho skusaj menit od wide po tele.

edit: plus, da sa lahko overit aj ten tele , pokial si scenu nasvietis, aby nemusel do velkeho ISO a mohol pouzit kratky cas. Moznosti je vela .. vsetko sa odvija od vhodneho expozicneho cisla sceny. Na overovanie teorii musis mat spravne podmienky.
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 9. 2013 00:28

ltokar píše:je uz uplne jasne, ze nevies co je expozicne cislo a nechapes tieto pojmy a mas vobec vo vsetkom totalny zmatok
Na základe toho že nepoužívam pojem "ezpozičné číslo"?
Rád sa nechám poučiť čo to je a kde sa dá použiť, lebo ani google mi o tom nič zmysluplného nenašiel.
(len že sa zväčšuje a zmenšuje korekciou expozície)

ltokar píše:Diskutovat s tebou je ako diskusia astronoma s EU clovekom z 15teho storocia, ktory je presvedceny o tom, ze zem je placata a Slnko obieha okolo Zeme.
Teraz si to vystihol:
Žiješ minulosťou a máš problém prijať nové skúsenosti niekoho kto používa niečo iné ako ty.

ltokar píše:Z testov teleobjektivu sam vidis, ze sa ti menilo expozicne cislo sceny
Nezmenilo, od rozsahu 200 mm EQ sa len zafixoval expozičný čas a menilo sa ISO podľa zmeny clony
ltokar píše:Z tych hodnot sa neda vycitat naprosto nic o tom, ze by fotak nastavoval cas podla ohniska.
Ja z nich čítať dokážem, lebo ja som s tými objektívami aj zoomoval a všímal si priebežné hodnoty:
- ohniská pod 60 mm EQ => 1/60 sekundy
- ohniská od 60 do 200 mm EQ => 1/ohnisko - preverené ešte raz na teleobjektíve 40-150 mm
- ohniská od 200 mm EQ => 1/200 sekundy - overoval som to aj namierením do žiarovky
(čas sa skrátil a clona sa zvýšila až keď bolo ISO menšie ako minimálne)

ltokar píše:Na overovanie teorii musis mat spravne podmienky.
Ja som ich mal. A keď som tvrdil že na tom nezáleží, tak viem prečo som to hovoril:
Žiarovkové osvetelnie miestností je totižto vždy podobné a mení sa len v minimálnom rozsahu.
Na výsledok môjho testu nemalo vplyv (vidno to aj na videu).

U mňa si absolútny teoretik ty, lebo si nepreveril správanie svojho foťáku.
(a furt len počúvam od teba sťažnosti ako sa niečo nedá čo ja to bežne používam)

Namiesto toho (zapnutia žiarovky v miestnosti s bielou stenou) pýtaš odo mňa čísla.
(ktoré som ti nemohol zistiť lebo som bol v práci, dopísal som ich až večer keď som sa z nej vrátil)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 4. 9. 2013 11:13

Ganec píše:
ltokar píše:Diskutovat s tebou je ako diskusia astronoma s EU clovekom z 15teho storocia, ktory je presvedceny o tom, ze zem je placata a Slnko obieha okolo Zeme.
Teraz si to vystihol:
Žiješ minulosťou a máš problém prijať nové skúsenosti niekoho kto používa niečo iné ako ty.

Nejsem si jist, zda jsi spravne vystihl dynamiku jeho vety :)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 4. 9. 2013 11:42

Ganec: ja na rozdiel od teba pouzivam nieco, co si v zivote v ruke nemal. Naopak, to co pouzivas ty, poznam. Takze kto z nas je teoretik ? Mnohokrat som ta vyzyval, aby si si vyskusal urcite sposoby fotenia a nic. Len stale a stale dookola hudies to svoje. Cokolvek sa sem hodi, len napises , ze to si vyskusal a nebavi ta. Hlbka ostrosti, fotenie vazok,vtakov, atd. Co ta vlastne na foteni bavi ? Citat press-release a potom druhych otravovat onaniou nad "neskutocnymi" novinkami ?

Takze znovu ti opakujem, zober si svoj E-PL, nasad nad teleobjektiv s prepocitanou ohniskovou vzdialenostou 800-1000m a svetelnostou f4 a chod si na poldna fotit nejake potvory. Potom sa vrat a napis svoje skusenosti s fotenim na display a dotykom ostrenim. Niekolkokrat som ti to pisal, ci naznacoval a pochybujem, ze bezne toto pouzivas.

Dalej .. pozicaj si niekde Pentax s ltd pancake sklami a chod s tym niekde fotit. Potom sa vrat a napis, ake velke a tazke hebedo to bolo a ako sa s tym neda fotit, lebo DSLR su velke a tazke.

Dalej .. pozicaj si niekde Canon s USM teleobjektivom a chod si vyskusat fotiti sport, aby si videl ako funguje fazove ostrenie s prediktivnym AFC. Mozno bude mierne prekvapeny, ako tato zastarala technologia funguje tam, kde podla teba fungovat nemoze.

Co sa tyka expozicie, zober si do ruky kalkulacku a prepocitaj si cas, clonu a ISO, aby si konecne pochopil, ako sa ti menili svetelne podmienky pri teste teleobjektivu. Ja neviem ako inak to mam napisat aby si to pochopil. Alebo nevies, ze sposob akym fotak stanovuje clonu,cas je zalezitost fw ? A ze ziarovkove osvetlenie je rovnake ? A co odrazy, nad tym si sa nezamyslel ? Ze sa ti meni ISO, ked behas ostrenim kadetade ta netrklo, ako sa to meni ? Ale to asi nie, pretoze fotak je u teba len nejaky kus hardware z ktore vypadne zla fotka, je jeho chyba.

Diskusia s tebou je marna, pretoze cokolvek si ty odskusas, povazujes za nedotknutelne a akykolvek iny nazor ta uistuje v tom, ze mas pravdu. Argumenty neprijimas, pokial to nie je v press-release. Ak ta niekto vyzve, aby si si to skusil sam, ignorujes to. Namiesto poctiveho studia z kvalitnych technickych podkladov sa vyzivas v citani marketingovych nezmyslov a roznych diskusii, kde diskutuje dalsich 1000 zmatenych ludi. Ak nakoniec dokazes pripustit zmenu v nazore, urobis to neskutocnym sposobom, ktorym to cele tak dopleties a pomotas /viz. tvoj blog/, ze sa na tom ani neda smiat (viz. naposledny o fazovom ostreni). Pritom neovladas zakladne principy , nedokazes pochopit, co ti tu napisalo uz asi 20 ludi a hlavne nie si ochotny sa zamysliet nad tym, ako to je a pochopit principialne fakty. Do vsetkeho sa montujes, vsetko co ma v sebe zrkadlo , stativ alebo blesk, je pre teba zastarale , nepouzitelne, zle a ich uzivatelia su skostnateli pitomci.

ps: google mi to nasiel v 6 odkaze v slovencine, expozicne cislo, alebo expozicna hodnota, v anglictine EV ako exposure value. A celkom iste, sa expozicne cislo(hodnota) sceny ani nezväčšuje ani nezmenšuje korekciou expozície.

edit: aby bolo jasne, prevazne pouzivam obycajny kompakt (mal som ich niekolko), fotenie na display pouzivam (okrem dotykoveho, ale viem si ho predstavit tento sposob povazujem niekedy za vhodny ale nepovazujem sa revolucny), pouzivam DSLR, pouzivam mobil, nemam moc rad mechanicke suciastky v digitalnom fotaku, vadi mi vaha a velkost velkych fotakov tam kde som v pohybe, ale napriek tomu nie som zaslepeny, aby som nevedel rozoznat, kedy je co vhodne.

A ospravedlnujem sa moderatorom za totalne offtopic v tomto vlakne :oops:
Naposledy upravil ltokar dne 4. 9. 2013 11:53, celkově upraveno 2
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 4. 9. 2013 11:51

Ganec píše:
ltokar píše:je uz uplne jasne, ze nevies co je expozicne cislo a nechapes tieto pojmy a mas vobec vo vsetkom totalny zmatok
Na základe toho že nepoužívam pojem "ezpozičné číslo"?
Rád sa nechám poučiť čo to je a kde sa dá použiť, lebo ani google mi o tom nič zmysluplného nenašiel.
(len že sa zväčšuje a zmenšuje korekciou expozície)

Tak máte na Slovači nějaký pokažený Gúúgl, protože u nás to našlo celkem rozumný článek na Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value
Máš tam nejenom fyzikální definici, ale i příklady z běžného života (pro představu).
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 9. 2013 12:54

ltokar: zamysli sa nad sebou, lebo svojimi vyjadreniami len zhadzuješ sám seba.

Tým že:
- tvrdíš že som niečo v živote nemal v rukách, hoci o tom nemôžeš vedieť
- že poznáš to čo používam ja => nepoznáš, lebo keby si poznal tak by si sa tak nevyjadroval
- hoci pod každým mojím príspevkom vidno čím fotím (E-P rada: profi trieda) tvrdíš že mám mám E-PL (stredná trieda)
- prikazuješ mi fotiť s objektívom 800-1000 mm F4 hoci na bezzrkadlovky taký objektív neexistuje
(dávaš mi nesplniteľné úlohy a keď ich hneď neplním z toho usudzuješ že som teoretik)
- absolútne netušíš na čo sa dá použiť dotykové LCD u foťáku a nikdy si ho nevyskúšal (lebo píšeš "ale viem si ho predstavit") no napriek tomu ho neustále kritizuješ
- furt si hudieš o fázovom AF-C, hoci ja sa vyjadrujem o kontrastnom AF-S
- videl si na videu že sa expozičný čas nemenil hoci scéna sa menila -> prečo konečne neuznáš že v tomto prípade osvetlenie scény na expozičný čas (vypočítaný podľa ohniskovej vzdialenosti) nemal vplyv?
- absolútne netušíš čo nemám rád na zrkadlovkách - nie je to len veľkosť
(ako vidím ten môj rozpísaný článok asi budem musieť publikovať čo najskôr)
- žiadne argumenty si mi neposkytol - len tvrdíš že všetko čo napíšem je zlé
- tvrdením že nepoznám základné princípy sa len strápňuješ: 1) je zjavné že ich poznám 2) ani náhodou nemôžeš vedieť čo viem a čo neviem
- keď chcem po tebe linku tak ju neposkytneš, ale napíšeš že google našiel "až 6" odkazov
(to je skoro nič, keď zadám "ltokar" tak ich nájde 467 000)
- používaš pojem "expozičné číslo scény".
Toto o ňom našiel google: Nenašli sa žiadne výsledky pre "expozičné číslo scény".
=> teda uvedom si že si to práve ty kto sa vyjadruje neštandardne
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Breba01 11. 9. 2013 20:34

Zdravím, zpátky k tématu, ještě se mi zalíbila Canon 600D...Co vy na to? Nové téma : Canon 600D vs Nikon D5100
Breba01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 11. 9. 2013 20:51

stokrát popsané téma- výstup lepší u Nikonu, do ruky lepší Canon

spíše koukej které skla se ti líbí, tělo v této třídě je vždy suma kompromisů
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Breba01 11. 9. 2013 21:00

No právě, u nikonu mám na výběr mnoho objektivů a za přijatelnou cenu a u canonů mě zase ta cena moc nepotěší... :/ Ale zase si mohu pořídit jiná skla od jiných výrobců pro canon...Je to zajímavé, rozhodně se mi asi víe líbí ten canon... !
Breba01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 11. 9. 2013 22:22

A na Nikon si snad nemůžeš pořídit skla od jiných výrobců? :D
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 11. 9. 2013 22:52

On chce ten Canon, takže bude šetřit na skle. Aspoň tak jsem to pochopil.

Jestli se ti ten Canon líbí, tak si prostě kup. On v tom tak velký rozdíl není.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 11. 9. 2013 23:17

Breba01: chceš 600D lebo je teraz na neho výpredajová cena?
Sony A58 je ešte lacnejšia...
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka