Ganec: ja na rozdiel od teba pouzivam nieco, co si v zivote v ruke nemal. Naopak, to co pouzivas ty, poznam. Takze kto z nas je teoretik ? Mnohokrat som ta vyzyval, aby si si vyskusal urcite sposoby fotenia a nic. Len stale a stale dookola hudies to svoje. Cokolvek sa sem hodi, len napises , ze to si vyskusal a nebavi ta. Hlbka ostrosti, fotenie vazok,vtakov, atd. Co ta vlastne na foteni bavi ? Citat press-release a potom druhych otravovat onaniou nad "neskutocnymi" novinkami ?
Takze znovu ti opakujem, zober si svoj E-PL, nasad nad teleobjektiv s prepocitanou ohniskovou vzdialenostou 800-1000m a svetelnostou f4 a chod si na poldna fotit nejake potvory. Potom sa vrat a napis svoje skusenosti s fotenim na display a dotykom ostrenim. Niekolkokrat som ti to pisal, ci naznacoval a pochybujem, ze bezne toto pouzivas.
Dalej .. pozicaj si niekde Pentax s ltd pancake sklami a chod s tym niekde fotit. Potom sa vrat a napis, ake velke a tazke hebedo to bolo a ako sa s tym neda fotit, lebo DSLR su velke a tazke.
Dalej .. pozicaj si niekde Canon s USM teleobjektivom a chod si vyskusat fotiti sport, aby si videl ako funguje fazove ostrenie s prediktivnym AFC. Mozno bude mierne prekvapeny, ako tato zastarala technologia funguje tam, kde podla teba fungovat nemoze.
Co sa tyka expozicie, zober si do ruky kalkulacku a prepocitaj si cas, clonu a ISO, aby si konecne pochopil, ako sa ti menili svetelne podmienky pri teste teleobjektivu. Ja neviem ako inak to mam napisat aby si to pochopil. Alebo nevies, ze sposob akym fotak stanovuje clonu,cas je zalezitost fw ? A ze ziarovkove osvetlenie je rovnake ? A co odrazy, nad tym si sa nezamyslel ? Ze sa ti meni ISO, ked behas ostrenim kadetade ta netrklo, ako sa to meni ? Ale to asi nie, pretoze fotak je u teba len nejaky kus hardware z ktore vypadne zla fotka, je jeho chyba.
Diskusia s tebou je marna, pretoze cokolvek si ty odskusas, povazujes za nedotknutelne a akykolvek iny nazor ta uistuje v tom, ze mas pravdu. Argumenty neprijimas, pokial to nie je v press-release. Ak ta niekto vyzve, aby si si to skusil sam, ignorujes to. Namiesto poctiveho studia z kvalitnych technickych podkladov sa vyzivas v citani marketingovych nezmyslov a roznych diskusii, kde diskutuje dalsich 1000 zmatenych ludi. Ak nakoniec dokazes pripustit zmenu v nazore, urobis to neskutocnym sposobom, ktorym to cele tak dopleties a pomotas /viz. tvoj blog/, ze sa na tom ani neda smiat (viz. naposledny o fazovom ostreni). Pritom neovladas zakladne principy , nedokazes pochopit, co ti tu napisalo uz asi 20 ludi a hlavne nie si ochotny sa zamysliet nad tym, ako to je a pochopit principialne fakty. Do vsetkeho sa montujes, vsetko co ma v sebe zrkadlo , stativ alebo blesk, je pre teba zastarale , nepouzitelne, zle a ich uzivatelia su skostnateli pitomci.
ps: google mi to nasiel v 6 odkaze v slovencine, expozicne cislo, alebo expozicna hodnota, v anglictine EV ako exposure value. A celkom iste, sa expozicne cislo(hodnota) sceny ani nezväčšuje ani nezmenšuje korekciou expozície.
edit: aby bolo jasne, prevazne pouzivam obycajny kompakt (mal som ich niekolko), fotenie na display pouzivam (okrem dotykoveho, ale viem si ho predstavit tento sposob povazujem niekedy za vhodny ale nepovazujem sa revolucny), pouzivam DSLR, pouzivam mobil, nemam moc rad mechanicke suciastky v digitalnom fotaku, vadi mi vaha a velkost velkych fotakov tam kde som v pohybe, ale napriek tomu nie som zaslepeny, aby som nevedel rozoznat, kedy je co vhodne.
A ospravedlnujem sa moderatorom za totalne offtopic v tomto vlakne