od MeddlinG 5. 8. 2013 19:17
Polož si otázku - budeš o hladu, když vezmeš D7000? Pokud by ses měl dostat do finančních problémů, pak ten rozdíl za to nestojí. Pokud si to dovolit můžeš a jen přemýšlíš, jestli to "není zbytečné", tak věř tomu, že není - D7000 má spoustu věcí navíc - stavový displej, hořčíkovou konstrukci (oproti plastové D5100), tlačítko pro každou myslitelnou funkci + 2, které si můžeš nastavit podle libosti a pak to možná nejdůležitější - focusující motorek. D5100 tento motorek nemá, takže musíš volit objektivy, který ho v sobě mají zabudovaný, to samozřejmě u objektivů přidává na ceně. Třeba u 50mm 1.8 je rozdíl mezi tou s motorkem a bez motorku víc než 1500 v případě nové, často je to i mnohem více. S D7000 tento problém mít nebudeš.
Moje doporučení by bylo asi takové - pokud si to můžeš dovolit, vem D7000 + Nikkor 18-105, pokud si to dovolit nemůžeš, tak i s D5100 budeš mít perfektní obrázky. Jen o tom přemýšlej tak, abys pak nelitoval, že sis pár tisíc nepřiplatil, jak říkám, byl jsem přesně na tvém místě a nebejt velký kliky, že jsem D3100 prodal víceméně za stejnou cenu, co jsem koupil, měl bych zbytečně pár tisíc ztrátu.