Nikon D 3000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod revell 22. 9. 2013 17:20

milane myslim, ze nemas uplne pravdu v tom, ze bezzrcadlovky stalcily ceny zrcadlovek na minimum. Pokud si vzpominam, tak asi nejvetsi snizeni cen nastalo kolem roku 2008-2010. Drive se prodavaly 20D, 30D kolem 1200-1400€. 40D potom za 3 mesice po uvedeni spadla na 850 a po Vanocich na ni byl dokonce cashback 100€.
Samozrejme na trhu je milion ruznych faktoru (bohuzel odesel Olympus, Pentax zivori) a i velky narust zrcadlovek je spise u konce. Ti kteri si ji chteli koupit, tak si ji koupili. Mozna casem zjistili, ze je moc tezka a sli zpatky ke kompaktu nebo naopak do bezzrcadlovek, pokud chteli vyssi kvalitu.
Takze bych rekl, ze cenova hladina zrcadlovek se jiz opet ustalila (nove modely zacinaji na 1100€ - 7100 a 70D) a moc se jim s ni nechce hybat.

Ja opravdu moc vyrobcum neverim, ze bezzrcadlovky "musi" tolik stat, staci si vzpomenout na prvni dvd (bezna cena 300€), mobily (v podstate to same jake jsou skutecne vyssi naklady na mobil od stejne znacky za 5 a 15 tis.)
Navic spousta vyrobcu pouziva jiz sve know how z drivejska

-- 22. 9. 2013 17:22 --

pokud se chce nekdo podivat na vyvoj cen, tak se podivejte na www.geizhals.de, vyberte vyrobek a potom Preisentwicklung
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 22. 9. 2013 18:41

revell, je mi to líto, ale je potřeba se ozvat s námitkou na větu - Pentax živoří. Výrobu zrcadlovek opustil Olympus, Panasonic, Samsung, v podstatě i Sony, dlouho jsem neslyšel nic o Sigmě, ale Pentax každým rokem dává na trh zhruba dva modely APS-C a místo zrcadlovek FF třídy má zrcadlovku SF, pro kterou vydal v poslední době osm nových objektivů. Zvláštní, že do této třídy se z ostatních výrobců neodvážil už nikdo další. Je to snad také znakem nějakého živoření ?

Podobné věty, jako je ta tvoje, čítávám už zhruba osm let. Zatím žádného z jejich autorů nenapadla otázka, zda je pronášejí skutečně oprávněně.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 22. 9. 2013 20:09

milan_a: přečíst jsem ho stihl, ale moudrej z něj nejsem. no nic.

Puntík: mě to od revella přijde jako povzdech, že ten Pentax nepromlouvá víc. Mimochodem, teď jsem při celkem normální focení řešil odolnost proti vlhkosti. Něco na tom bude, stačí jen blbě zmoknout.

-- 22. 9. 2013 20:10 --

Ganec: on to staví tak, že je to hlavní důvod. což evidentně není, nic ve zlém.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod revell 22. 9. 2013 20:56

Puntiku, slava pentaxu je ta tam, bohuzel. Uz hodne dlouho jsem nevidel nikoho s napisem Pentax na popruhu. V podstate bych rekl, ze v dnesni dobe je Olympus videt vice (diky svym bezzrcatkum).

Samozrejme ze vim, ze Pentax uvadi stale nove a nove modely a mozna na jinych trzich je uspesny, ze mu to pokryje alespon naklady na vyvoj. Kazdopadne neni ten, ktery urcuje smer vyvoje a i kdyby prisel s necim novym a hodne povedenym, tak to asi vetsinu lidi nepresvedci prodat veci a jit k nemu. Spise by si pockali na dalsi generaci vlastni znacky az by to tam CaNi dali...

Druha vec muze byt ta, ze to castecne dotuje z jinych divizi, mericich pristroju, optiky atd.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 22. 9. 2013 21:31

Puntík píše:revell, je mi to líto, ale je potřeba se ozvat s námitkou na větu - Pentax živoří. Výrobu zrcadlovek opustil Olympus, Panasonic, Samsung, v podstatě i Sony, dlouho jsem neslyšel nic o Sigmě, ale Pentax každým rokem dává na trh zhruba dva modely APS-C a místo zrcadlovek FF třídy má zrcadlovku SF, pro kterou vydal v poslední době osm nových objektivů. Zvláštní, že do této třídy se z ostatních výrobců neodvážil už nikdo další. Je to snad také znakem nějakého živoření ?

Podobné věty, jako je ta tvoje, čítávám už zhruba osm let. Zatím žádného z jejich autorů nenapadla otázka, zda je pronášejí skutečně oprávněně.

Zdravím

Ja už mám niekoľko rokov nejaký taký subjektívny pocit, že majitelia Pentaxov patria na weboch k najspokojnejším užívateľom.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Puntík 22. 9. 2013 22:21

revell píše - ...i kdyby prisel s necim novym a hodne povedenym, tak to asi vetsinu lidi nepresvedci ..... Spise by si pockali na dalsi generaci vlastni znacky az by to tam CaNi dali...

Máš pravdu, tak to skutečně je. Na druhou stranu to přece právě svědčí spíš o opaku, než o tom, že Pentax skomírá.
Kdo určuje směr vývoje, o tom nikdo z nás nic neví. To se dozvíme až za několik let. Ale právě to, kolik výrobců se vzdalo výroby DSLR o něčem také svědčí.
Že dosud stále mnoho lidí chová koně a dokonce se stále pořádají i dostihy přece neznamená, že šlechtění a chov koní je to, čemu se říká progres. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 22. 9. 2013 22:38

No těch koní je 1/10 proti stavu před II. Válkou. Sedí to i na Pentaxisty? :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 22. 9. 2013 22:41

To nevím, ale na zrcadlovkáře to sedí zcela určitě. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 22. 9. 2013 22:46

Ja už mám niekoľko rokov nejaký taký subjektívny pocit, že majitelia Pentaxov patria na weboch k najspokojnejším užívateľom.[/quote]

spise Pentaxisti jsou nadsenci, co maji znacku radi (stejne na tom byl Olympus, lide si kupovali E-3 a byli si schopni pockat), z ekonomickeho hlediska je to jinak "hloupost," protoze jinak hraje vsechno proti nim. Sice maji prvni model lepe vybaveny nez konkurence, ale tim to bohuzel konci. Je mensi nabidka skel, bazaru, tretich stran atd. atd. i blesky ma Pentax drazsi, Sigma a Metz je kolikrat ani neupravuji pro Pentax. Potom se taky klidne muze stat, ze to Pentax jednoho dne zabali, tak jako to udelal Olympus a cela vybava bude temer bezcenna.

Jinak Pentaxisti taky docela casto resi tele-objektivy.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 22. 9. 2013 22:51

revell, celá výbava bude bezcená ? Ona přestane fungovat ? Možná pro pár prázdných makovic...
Apropo, Samsung skončil se zrcadlovkami (Ricoh si je pořídil), co myslíš, vydělal by na nich tolik, jako na tomhle - ? :-)

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1

Zdravím

Edit - možná skončí se zrcadlovkami, to už čítám osm let. A budoucnost (tedy dnešek) ukazuje co ? Že Pentax končí ? Hloupé flame. Pentax, jako snad opět první dal na trh waterproof dva blesky. Já vím, že k vůli tomu nikdo výbavu měnit nebude, prostě si počká, až to Canikon udělá také. :-)
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 22. 9. 2013 23:02

tak samozrejme by cena nespadla na nulu, ale propad by tam byl. Je to stejne jako se znackou Saab, kolik bys dal za stejne auto od Saabu a od VW/Renaultu bud za ojete nebo nove, kdyz vis, ze to znacka zabali bud hned nebo do 5 let?
Stejne tak s rozsirenim FF o neco spadly ceny Aps-c skel, protoze mnozi presli do FF. Na druhou stranu by neco podobne potkalo i Nikonaky, kdyby se jednoho dne Nikon rozhodl, ze Aps-c konci.

Ten priklad se Samsungem, spise si myslim, ze tam je tvrda interni politika, kdy kazda divize musi vykazovat rust a pokud ne, tak je nekompromisne obetovana. Samsung sel do bezzrcatek, stejne jako Olympus, protoze tam vidi lepsi moznosti a navic maji mnohem blize ke kompatkum.

Mozna se mylim, ale Samsungacke zrcadlovky nebyly nahodou temer shodne s Pentaxem?

-- 22. 9. 2013 23:06 --

nikde jsem nepsal, ze se zrcadlovkami konci. Otazka je jestli je divize ziskova (na druhou stranu i pokud by nebyla, tak se mu to muze vracet v jinem oboru - znacka je vice v povedomi lidi).
Spise bych to formuloval jinak, zvysuje se podil jejich zrcaldovek nebo jak jsou na tom prodeje?
At je to jak chce, Pentaxaky jsem ve meste nebo jako turisty dlouho nevidel (at nekecam 3-4 jsem v Turecku za 14 dni videl).

-- 22. 9. 2013 23:11 --

sice to o tom Pentaxu slysime 8 let a stale to nazabalil... sice ne, ale prave i toto pusobi na lidi (pokud se moc nevyznaji a jdou do obchodu koupit fotak), aby sli na jistotu. Nekteri ani o znacce Pentax v podstate ani neslyseli.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 22. 9. 2013 23:12

Samsung byly téměř shodné s Pentaxem, i čipy dělal Samsung, byla to kooprodukce. Obě firmy se rozešly údajně proto, že Samsung tlačil Pentaxe do (spolupráce na vývoji a výrobě) FF, který to odmítl. Věděl patrně dobře, že pro tři a více výrobců už na trhu není místo a zůstal raději u svého SF.

Jinak všechny ty spekulace jsou mlácením prázdné slámy. Pro mne je to celkem jasné. Pokud by Pentax do budoucna skončil, adekvátní náhradu bych u Canikou nehledal/nenašel. I v pozici profíka bych šel spíše do bezzrcadla. Do kterého je zbytečné teď uvažovat, pokud by se to mělo stát, rozhodně to nebude příští rok, na který má Pentax ohlášen další tělo i objektivy. :-)

Zdravím

Pravda, lidé, kteří jdou do obchodu na něj často ani nenarazí. Bohužel, kdysi jsem měl zájem stát se jeho prodejcem. Podmínky, které si kladl, byly oproti jiným nepřijatelné. Například závazné odebrání určitého (dost vysokého) počtu kusů, tak jsem šel jinou cestou. Nepochopitelné. :-(
Puntík
Návštěvník

Předchozí stránka