Nikon D 3000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod revell 20. 9. 2013 14:21

s tou delsi dobou jsem to myslel trochu jinak. Za prve nove je nove (stejne jako u auta) a za druhe u jiz pouzivane veci bez zaruky zadnou zaruku nemate, ze neco neodejde.

Za druhe, pokud by nakonec zjistil, ze ho velikost a vaha omezuje a radeji si koupi bezzrcatko, tak na tom prodela (tedy pokud si je nekdy nepujcil a fotil).
Osobne nemam problem s nakupem pouzitych veci (tela, objektivy), protoze se da dost usetrit a pokud uz pokrok neni milovy, tak nejnovejsi model si koupite spise kvuli dobremu pocitu, ze mate to nejnovejsi.

Tudiz pokud i ten starsi model ma kvalitni autofokus, tak neni moc duvod do neho nejit (to je pro me jedna z nejdulezitejsich veci). Nad rozlisenim, sumem a vernosti barev (pokud to tedy nejde hodne do cervena/zelena) se tady uspokujuji spise mistni diskuteri, kteri chteji ze stroju maximum, ale vetsine smrtelniku je to jedno. :-D
(prave uz jak tady nadnesli, pokud budes casem fotit do rawu, tak se da teplota barev/vyvazeni bile a nebo nadech do zelena/cervena lehce korigovat, nebo muzes mit ulozeny profil, pro svuj fotak.)

Na druhou stranu je potom jeste spousta faktoru, co ma vliv (fotolab, monitor, zpracovani, tiskarna atd.). Dale potom zalezi pro koho je fotka urcena, vetsine lidem (napr. rodina) jde o obsah fotky a udalost, kdy byla udelana, a technicka kvalita je az na druhem miste (jestli je bokeh mekky, lehky sum na fotce, barvy lehce do cervenena nebo 100% ostra atd.) - to je napriklad problem Gance, dva roky nas tady krmi technickymi pravidly a pouckami a potom fotky, ktere ukaze nestoji za moc (ale na druhou stranu, zjistil kde se ma ted zlepsovat)

(je to stejne, jako kdyz nekteri ze sebe delaji someliery, a ze nepiji nic pod 500Kc, merlot a frankovku vubec nepijia, navic citi ty jemne kyselinky, ale kdyz byste jim dali slepy test tak nepoznaji "cervene od bileho").

Doufam, ze jsem neurazil neci ego, je v tom trochu nadsazky a taky, aby se ta technika nebrala zas tak vazne.

Lotrador: s tim PC mas pravdu, to jsem chtel taky u predchoziho prisvpevku zminit, ale predpokaldal jsem, ze tazatel asi bude mit 1-2 roky stary stroj se kterym by to nemel byt problem (pro 7100), pro D90/300 bude stacit i z roku 2008 (nejaky Dualcore 1,8 GHz). Me je taky jasne, ze s mojim pristim telem musim pridat i novy pocitac.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod robi.r 20. 9. 2013 17:00

Co se týče pc v tom problém nemám vůbec,před pár měsíci jsem si skládal nový,takže na úpravy v rawu je vpohodě....

-- 20. 9. 2013 17:51 --

[

Závěrem - nejlepší řešení je D7100, je taky nejdražší na pořízení i postprodukci.[/quote]

Jasně že chápu že nej řešení by byla d7100 ale to už je cenově pro mě mimo.... koukal sem že ta d7000 se dá už pořídit skoro ve stejné ceně jako d90, rpoto sem o ní i uvažoval,plusy vidim i v tělě odolném proti vlhkosti a také i videu, ne že bych mu dával prioritu,ale občas se to hodí....
takže sem teď sem na vážkách........jak moc je rozdíl v šumu u té d90??...
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 9. 2013 17:52

Mám D7100, fotím do 14-bit RAWu a na CPU i7-3820, 16GB RAM (to samo není třeba) to lítá bez zaváhání a kdybych upravoval na SSD disku, který mám jen na systém a instalace pgm, tak teprve.

-- 20. 9. 2013 17:56 --

D7100 šumí na 24 MPx jako D90 na 12 MPx, takže po zmenšení z 24MPx na 12 MPx je obrázek hodně čistej, ale především ostřejší. D90 je jako D300 a koukej na výřezy:
http://www.tomx.eu/Testy/D7100/ZOO/Plzen_01.jpg

-- 20. 9. 2013 17:57 --

http://www.tomx.eu/Testy/D7100/ZOO/Plzen_02.jpg

-- 20. 9. 2013 17:59 --

Tohle, co vidíš, je jeden za 3 hlavních rozdílů D90 versus D7100.
(2-AF, 3-tělo)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 9. 2013 18:35

robi.r, revell: já na to upozorňuji pro úplnost. Dost lidí PC tolik neřeší a pak jsou překvapení.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod robi.r 20. 9. 2013 18:41

škoda že tam neni srovnání s tím nikonem d7000....jak moc velký rozdíl je mezi d90 a d7000...mimo videa....

-- 20. 9. 2013 18:41 --

Lotrandor píše:robi.r, revell: já na to upozorňuji pro úplnost. Dost lidí PC tolik neřeší a pak jsou překvapení.

Jasně to chápu....nelze mít lepší foťák a pc na....
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 20. 9. 2013 19:39

robi.r píše:Jasně že chápu že nej řešení by byla d7100 ale to už je cenově pro mě mimo....
Bol by to fakt až aký veľký problém?
Veď je to len akoby 3-6 splátok hypotéky.
Ak si to nemôžeš dovoliť, tak radšej na zrkadlovky úplne zabudni.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 9. 2013 19:50

No a pořiď si bezzrcadlovky, kde ty ceny jsou ještě vypečenější, protože je to všechno malé.

btw, ty ceny D7000 jsou opravdu hodně zajímavé. Nechápal jsem proč Nikon nechává tenhle model v prodeji, ale jestli to myslí takhle, nejsem proti. Pod 19kk (elektroworld i se 18-105) to už je slušný.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod robi.r 21. 9. 2013 20:24

Ganec píše:
robi.r píše:Jasně že chápu že nej řešení by byla d7100 ale to už je cenově pro mě mimo....
Bol by to fakt až aký veľký problém?
Veď je to len akoby 3-6 splátok hypotéky.
Ak si to nemôžeš dovoliť, tak radšej na zrkadlovky úplne zabudni.

Ted nechapu proc bych mel na zrcadlovku zapomenout jen kvuli tomu,ze si nemuzu dovolit koupit d7100...ano ta cena je dost...

-- 21. 9. 2013 20:29 --

Lotrandor píše:No a pořiď si bezzrcadlovky, kde ty ceny jsou ještě vypečenější, protože je to všechno malé.

btw, ty ceny D7000 jsou opravdu hodně zajímavé. Nechápal jsem proč Nikon nechává tenhle model v prodeji, ale jestli to myslí takhle, nejsem proti. Pod 19kk (elektroworld i se 18-105) to už je slušný.

No prave ta cena za tu d7000 je moc pekna,proto se na ni ptam.....prece jen je to uz novejsi model s lepsim AF a telem..
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 21. 9. 2013 23:42

Proste keď to chceš tak si to kúp. Lebo inak to budeš chcieť stále a nikdy nebudeš naozaj spokojný.
Asi toľko som chcel povedať.
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milan_a 22. 9. 2013 13:15

Lotrandor píše:No a pořiď si bezzrcadlovky, kde ty ceny jsou ještě vypečenější, protože je to všechno malé.

a vedel by si aj prísť na to, čomu môžeš ďakovať za slušné ceny??? Nie je to náhodou vďaka bezzrkadlám, ktoré tak z duše nenávidíš??? Samo od seba by vám "konzorcium" CaNikon nikdy takéto ceny neponúklo, nehovoriac už o stagnujúcom vývoji. Skús sa zamyslieť nad tým a vidieť aj trochu ďalej od nosa....
milan_a
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 22. 9. 2013 13:41

Milan, ja si myslím, ža aj kvôli celkovej finančnej kríze, a aj kvôli tomu, že Nikon zrejme na tomto modeli už dosť zarobil tak že teraz už stačí aj minimálny zisk. A je to aj taký chytáčik, kto si kúpi entry level telo a začne ho fotografovanie baviť, zrejme čoskoro siahne po drahšom modeli.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod reign 22. 9. 2013 14:07

moc složitý to asi nebude- nový model je mnohem lepší, tak se veterán musí pořádně zlevnit, jinak by se prostě neprodal - a přitom paradoxně jednu dobu kvůli záplavám v Thajsku nastal převis poptávky nad nabídkou...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 22. 9. 2013 15:05

milan_a: zvednu hozenou rukavici, ok?

- CaNikon v entry modelech používá "již zaplacenou" technologii
- CaNikon entry modelů vyrobí řádově víc než konkurence
- CaNikon má entry modely jako pozvánku do systému

naopak bezzrcátka

- Platíš nově vyvinutou technologii, takže v podstatě práci vysoce kvalifikovaných lidí (nicméně, tito výrobci jen dohání konkurenci)
- Vyrobí se jich méně, náklady nejen na vývoj, ale i výrobu (fabrika) se nemohou rozložit tak rychle
- Vzhledem k rychlosti inovačního cyklu (každý rok nový model), je nutná rychlá návratnost

A v neposlední řadě

- konkurence nutí CaNikon zvlevňovat, ale nijak dramaticky. Stačí vždycky trošku podstřelit, aby klucí moc nevyrostli.

Jediný rozdíl který v tom oproti tobě Milane vidím já je ten, že v tom nehledám spiknutí Iluminátů, ani skvrny na slunci. Je totiž zřejmé, že jde o normální chování výrobce v konkurenčním prostředí. Ostatně, proč asi Fuji vyrábí XE1? No protože se snaží najít prostor, kde nebude mít konkurenci a bude smět diktovat cenu. Což se jim klukům zřejmě daří, chtělo by se říct že mě to těší, ale je mi to jedno. Stejně jako kolik vydělá Canon nebo Nikon.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 22. 9. 2013 16:36

reign: no ona je skôr otázka prečo sa ešte stále vyrábajú a predávajú staré modely zrkadloviek, ktorých výroba je určite rovnako drahá ako tých nových.

Zrejme sa to stále ešte oplatí a teda skutočný zisk zo zrkadloviek je rádove väčší ako z bezzrkadloviek, alebo SLT od Sony.
Vypadá to že tvrdenie manažéra Panasonicu (že bezzrkadlovky sú omnoho drahšia ako vypadajú a že zrkadlovky sú lacné lebo sa ich komponenty vo veľkom vyrábajú v najlacnejších Čínskych provinciách) je pravdivé.

Lotrandor: CaNikonyov sa predáva rádovo viac len kvôli tomu že teraz stoja omnoho menej ako stáli predtým. A keby si si prečítal dôvody prečo minulý rok Nikon zlacnel, tak by ti bolo jasné, že milan_a má v tomto prípade pravdu.
Naposledy upravil Ganec dne 22. 9. 2013 16:40, celkově upraveno 2
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milan_a 22. 9. 2013 16:36

Lotrandor, chabá, veľmi chabá odpoveď, ani som viac nečakal.
Spravil by som serioznu, fakt serioznu oponentúru so širším "gamutom", ale bohužial hrozí, že by som bol "offtopic" a to sa prísne na tomto fóre trestá, tak radšej končím. A ktovie, či aj tento môj príspevok aj stíhneš prečítať, než bude zmazaný :-|. Cenzúra má oči všade.... Radšej idem robiť niečo smysluplnejšie.
milan_a
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka