Nikon D 3000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod robi.r 28. 8. 2013 18:40

Zdravim,muze mi tedy nekdo poradit ze zdejsich odborniku.......

Jinak se mi objevila moznost koupit telo Nikon d300 za 10 tis, je to dobra cena????Ale ma uz nacvakano 59 tis snimku...
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 28. 8. 2013 19:05

Jo, to je poměrně rozumná cena. Teda pokud tomu foťáku nic není. Závěrku má testovanou na 150 tis. snímků, takže by ještě nějakou chvíli určitě vydržet měl. Jenom pamatuj, že nemá video, ale jinak je to stroj stavěný výše nad libovolným z těch, ze kterých jsi vybíral. Jo a nemá automatiku, což by ti jako začátečníkovi možná mohlo vadit.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod robi.r 6. 9. 2013 18:18

Zdravim,takze konecna volba padla na nikon d90 nebo nikon d5100.Po porovnani drzeni obou mi lepe sedne ta d90,jen mam dotaz zda nebude problem v jeho starem cipu,pokud k nemu dokoupim kvalitnejsi skla,jak na tom bude s obrazovou kvalitou vuci d5100 s lepsim sklem...zda nebude omezeni v obrazu kvuli stari cipu..diky za rady zdejsim odbornikum...
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MeddlinG 7. 9. 2013 06:47

Nebude, na Tvem miste bych bral D90.

P.S. Ty fotaky s casem nefoti porad hur a i v casech, kdy D90 byla nova, se delaly krasne fotky.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 7. 9. 2013 07:33

D90 má oproti D5100 tři nevýhody:

- nic moc video
- víc šumí za špatného světla
- nemá výklopný displej

pokud ti nic z toho nevadí, běž do D90.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod robi.r 7. 9. 2013 20:42

Zdravim,tak ted se mi ukazala moznost levne koupit set nikon d7000 s objektivem,jak moc je to velkz rozdil co se tyce kvality oproti d90,vyplati se radeji vzit tu d7000,..
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod robi.r 19. 9. 2013 08:12

poradi mi tedy nekdo?
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 19. 9. 2013 08:27

Ja tvrdím že sa vyplatí.
Ak si ešte nečítal: Sú novšie foťáky lepšie? Časť 2: oplatí sa D90?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MeddlinG 19. 9. 2013 12:32

Ganec píše:Ja tvrdím že sa vyplatí.
Ak si ešte nečítal: Sú novšie foťáky lepšie? Časť 2: oplatí sa D90?

robi.r: a pokud jsi to jeste necetl, tak to ani necti, takovou kopu blabolu jsem uz dlouho necetl.

Namatkou:

Stará dobrá D-deväťdesiatka je dnes už výstupmi morálne zastaralá.
Má menej vyspelý autofocus, slabšie špecifikácie, horší senzor a produkuje menej realistické zábery.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 19. 9. 2013 12:40

robi.r: Nenapsal jsi, jaké máš požadavky. D90 může drtivé většině lidí stačit, stejně jako může některým D7000 vyhovovat více. Ale D90 je roky prověřený model, zatímco s D7000 byly nějaké problémy. Takže pokud vyloženě nevyužiješ lepší AF, jakože nejspíš ne, tak nemá smysl vrážet víc peněz do D7000.

Mimochodem Gancovy <sprosté slovo odstraněno moderátorem FotoABC> nečti. Jsou to... <sprosté slovo odstraněno moderátorem FotoABC>. :pozor
Edit: Ups, sorry, přístě použiju slovo exkrement nebo stolice...
Naposledy upravil kentus dne 19. 9. 2013 20:20, celkově upraveno 1
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod robi.r 19. 9. 2013 19:43

No spíš mi jde o to, že bych raději něco na delší dobu, ta d7000 už je přeci jen novější model s lepším snímačem a využitím i v horšímch světelných podmínkách....a ten rozdíl co sem teď koukal je už jen kolem 4 tis....odproti setu s d90...uvažoval sem i o d5100 aůe zase tam chybí ta možnost nastavování manuálních funkcí na těle,třeba je to banalita pro mě jako začátečníka,ale měnit tělo po krátkém čase zase za jiné se mi moc nechce, to raději ty finance potom vložím do lepším objektivů....
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 20. 9. 2013 09:09

pokud chces neco na delsi dobu, tak zavri oci a kup D7100... (to ti bohuzel asi finance nedovoli - stoji ca. 24tis.).
Takze vezmi D90/300 a za 2 roky uvidis, pokud te to bude bavit a pokud budes chtit jit vys (7100 bude uz za tu dobu taky levnejsi a tu D300 klidne prodas jeste za 5-7tis.) a nebo ji budes mit jako zalozni/na cestovani (ja si beru svoji malou starou 350D - canon).

Na druhou stranu uz v soucasne dobe nedochazi k zadnemu zavratnemu kvalitativnimu narustu, ten nejvetsi byl asi v letech 2004-2010, kdy prichazely nove funkce a vylepseni (prevodniky, sum, buffer, display, LV atd.), ted se naopak vyrobci snazi sve ruzne modely osekat, protoze ty uz maji temer vse stejne a neni moc moznosti je rozlisit (telo, autofokus).

Navic, tela ztraceni velmi rychle na cene oproti objektivum (objektivy C/N ztrati asi 20% pri prodeji i po 5 letech), telo je po peti letech "temer bezcenne."
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MeddlinG 20. 9. 2013 10:16

V cem neni D90 "na delsi dobu"? Bude s kazdym rokem fotit hur a hur?
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 20. 9. 2013 10:18

robi.r: Zkus se na to podívat trochu jinak. Trochu víc prakticky. V první řadě co bude tvým výstupem. Prezentace na webu, nebo tisk a jak velký. Na digitální fotografii je nejhorší že ti umožní pitvat fotografie při zvětšení 1:1 a zpravidla na monitoru který má cca. 96 DPI. To je při 16 Mpix asi jako když se díváš na 1.5m širokou zvětšeninu ze 40cm. Pak se samozřejmě projeví šum popř. neostrost objektivu ve zvýšené míře a lidi to dost řeší. Pokud budeš posuzovat tyto parametry reálně tedy při velikosti, která bude odpovídat prezentaci na webu, nebo na výtisku zjistíš, že to s tím šumem vlastně není taková tragédie. Tedy rozdíl v šumu D90 vs D7000 není nijak zásadní ale spíš jen o kousek horší lepší. Když si nyní vybereš foťák a bude se ti líbit jak fotí, tak pokud se nerozbije, tak on bude fotit pořád stejně pěkně i za 5 let. Takže jestli se nezmění tvé nároky není důvod bát se, že ti fotoaparát za rok nebude stačit. Pokud se ti přesto bude zdát, že to není ono, foť do RAW a zpracovávej fotky na počítači. To je teprve výrazný posun v kvalitě. Mnohem výraznější, než koupě nového přístroje ;)
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 9. 2013 12:40

robi.r: tady máš rady od lidí, kteří se v tom docela vyznají a doporučují D90, kde je poměr cena výkon hodně dobrý. Jestli to má menší DR o 0.001 a šum na ISO 6400 nepoužitelný je věc druhá. Nicméně, běžné ISO citlivosti to zvládá dobře a 6400 je i na nových čipech nouzovka, pokud se tedy nebavíme o FX (35mm). Ovladatelnost, odolnost, spolehlivost, to je D90. D7000 ti chlapi rozmlouvají, kvůli problémům které měla, nyní už nemá, ale čert nikdy nespí. Prostě ti nedoporučí něco, za čím si nestojí.

Konečné rozhodnutí je ale na tobě, fotit s tím budeš ty.

btw, poznámka k RAWu, skutečně když máš postproces pod kontrolou, je tu největší šance na zlepšení výsledků, nicméně nové snímače=vysoká rozlišení=nároky na PC. Počítejs tím, že ke zpracování RAWu z d7100 potřebuješ o dost lepší stroj než na D90, čistě s ohledem na množství dat, které snímač produkuje. A já neznám větší prudu, než čekat až se to konečně překreslí. Obzvláště, pokud se to budeš učit.

Závěrem - nejlepší řešení je D7100, je taky nejdražší na pořízení i postprodukci.
Lotrandor
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka