Nikon D 3000

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod robi.r 29. 7. 2013 19:34

Zdravim, vyplati se investovat do koupe tohoto fotoaparatu: Nikon D3000 + 18-55 AF-S DX + 55-200 AF-S DX VR za 9,5 tis....samozrejme nove se zarukou...diky za rady a tipy...
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 29. 7. 2013 20:15

Jako základ pokud chceš zkusit regulérní focení je to zcela v pořádku. Skla jsou slušná a nabídnou citelně víc než běžné kompakty, cena je velmi příznivá - na to, že tím pokryješ celý rozsah ohnisek.

Trochu problém je samotný foťák, který má velmi zastaralý chip. Neber si to špatně, 80% situací vyřeší na výbornou a udělá slušné fotky, problém by bylo focení za špatného světla kde je nutno přitlačit na ISO.

D3000 to zvládá slušně do hodnoty 800, potom už je špatně.

Takže pokud nehodláš fotit halové sporty, plesy a podobně, klidně lze s tímto začít.
Cena je za stroj + 2x sklo - nové opravdu luxusní.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MeddlinG 31. 7. 2013 23:12

robi.r píše:Zdravim, vyplati se investovat do koupe tohoto fotoaparatu: Nikon D3000 + 18-55 AF-S DX + 55-200 AF-S DX VR za 9,5 tis....samozrejme nove se zarukou...diky za rady a tipy...

Záleží, jak moc pokročilý jsi. Pokud jsi začátečník, jde o vynikající koupi, která pokryje všechny ohniskové vzdálenosti, co začátečník může potřebovat. D3000 senzor bych v takovém případě neřešil, technicky Ti bude naprosto vyhovovat.

Pokud už fotíš déle třeba s kompaktem, asi by se vyplatilo připlatit do něčeho lepšího, protože jako pokročilejší fotograf budeš 800 ISO, jak píše _DAVE_, překračovat poměrně často.

Můžu nabídnout svou zkušenost, poněvadž na tvém místě jsem nebyl zas tak dávno. Koupil jsem si D3100 s 18-55 objektivem a navrch 35mm 1,8 prime (mimochodem, doporučuju co nejdříve pořídit, opravdu to stojí za ty peníze). Co se týče kvality fotek, pokud pomineme, že jsem se zrcadlovkou začátečník, nemůžu nic vythnout, tady je pár fotek na D3100 s 18-55 objektivem:

http://tinyurl.com/n2uqcet
http://tinyurl.com/k8ee4nl
http://tinyurl.com/lhnfx5n
http://tinyurl.com/n4t42vb

Všechno se základním kiťákem. Takže kvality fotek se neboj. Co jsem měl osobně za problém bylo, že jsem měl pocit, že mám v ruce hračku. Mám docela velký ruce a D3100...prostě plastová hračka. Koupil jsem D7000 - větší, hořčíkový tělo, s horním displejem (mimochodem hodně ho využívám) a jsem šťastnej. Pravda, na to moje cvakání dražší sranda, ale mám konečně pocit, že fotím.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomasotc 1. 8. 2013 08:56

Ono je vyplati a vyplati.
Podle me jsou dulezite dva aspekty -
co chci fotit - jednu dobu jsme si s kamoskou pujcovali skla, jak jsem zvykly na 18-105mm, tak mi jeji 18-55ka byla vylozene kratka. Odpovida to 3x zoomu. Krajinky, architektura dobre, cokoli dynamictejsiho (sport aj.) hruza. Posouzeni je vsak na tobe.
Druhym aspektem je typ cloveka. Ja osobne radeji pockam (no, nakonec jsem si pujcoval, ale to je jedno) a koupim si to, s cim si myslim, ze budu delsi dobu spokojen. Ale jsou lidi typ "hracicka", kteri nemaji nejmensi problem koupit neco slabsiho, pak vymenit jedno sklo, pak telo, pak druhe sklo, ve finale jsou jeste spokojenejsi nez ja, protoze je tyhle veci fakt bavi.
S hodnocenim tela musim souhlasit, jak co se tyka cipu, tak velikosti. Kdyz jsem mel D3000 v ruce, pocit z uchopu nebyl 2x prijemny.
Ale ja jsem divny, ja sundam z me D7000 grip a skucim, ze se to blbe drzi. :-)
Kazdopadne za ty prachy si myslim, ze nic lepsiho nevymyslis, ze je to sakra vyhodna koupe i kdyby ti D3000 mela zustat do budoucna jako zalozni/druhe telo.
tomasotc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 1. 8. 2013 11:34

Tomasotc: mozna by se Ti D700 drzela lepe i bez gripu :)

Robi.r, jak uz tu bylo receno, nenapsal na co by rad tu sestavu pouzival a o co mu jde predevsim co se tyce moznosti fotaku. Tak zkusim obecne, kdysi jsem ji porizoval pro foceni ve spatnych svetelnych podminkach na stavbe, to ale bylo v dobe kdy takto levne zrcadlo na trhu melo vyhodu v lepsim sumu na hiISO a k tomu slusny objektiv. Telo je to male, tak nezabira v tasce moc mista. Je sice dost oklestene v menu, ale co cekat od takovych rad. :)
Dneska uz ale doba pokrocila a co do sumu uz nekonkuruje dnesnim strojum, ale porad svou praci odvede, nebojim se pouzivat i ISO1600 vyjimecne i ISO 3200 po inteligentnim odsumu je pouzitelne, sice zadna slava, ale pouzitelne.
V schopnosti ostreni bych rekl tak prumer, horsi je treba Oly E510, lepsi zas C40D, to jsou cca dobovi vrstevnici k D3000.
Rekl bych ze pro nadsence, co nepotrebuje vic nez ISO800 a chces dost usetrit bazarovou koupi, neni co resit
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomasotc 1. 8. 2013 12:32

Bez gripu tak mozna D3 ;-) ale uznavam, ze jsem 700 nedrzel :-) ale nejsem ropny magnat, ani profik, takze na mou amaterskou tvorbu mi ta ma masinka staci :-)
tomasotc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 1. 8. 2013 12:35

ona i na canona 1D je uz D700 o dost mohutnejsi buclik v ruce. :)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 8. 2013 13:04

Ani D700 neni s tezsim sklem a bleskem v ruce zadna hitparada. Nedavno jsem fotil motylice z hladiny vody, takze jsem si grip sundal, abych to nemacel zbytecne ve vode a po par minutach jsem se na to vyprdl, jake jsem mel, s nadsazkou receno, krece v zapesti.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod robi.r 2. 8. 2013 22:50

Zdravim, zkusenosti z kompaktem uz mam, vlastnim Panasonic LX2 .... proto se ohlizim po necem lepsim....co nebude jen na kratkou dobu....
robi.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MeddlinG 3. 8. 2013 23:01

Pokud mas zkusenosti s focenim a hledas neco na delsi dobu, usetri na D7000. Oobne se ti zarucuju za to, ze nebudes zklamany.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 4. 8. 2013 04:24

Odvážný zaručit se za D7K. Jen to prosímtě nezaručuj vlastní hlavou..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MeddlinG 4. 8. 2013 09:21

Daemonius píše:Odvážný zaručit se za D7K. Jen to prosímtě nezaručuj vlastní hlavou..

Ackoliv se svoji hlavou urcite zarucovat neplanuji, docela by me zajimaly argumenty, proc ne, pripadne za jaky by ses zarucil ty. Ponechme stranou fakt, ze se kazdy fotak muze rozbit.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 4. 8. 2013 10:28

Myslím že tohle je diskuze o výbavě i se sklama za 10K ne o těla za 15K D3000 udělá dobré fotky v dobrých rukou. Má svá omezení ale fotit se s tím dá a prodat půjde vždycky. Pravda ale je že osobně jsem rovněž volil vyšší řadu (ovládáním) byť za cenu o generaci staršího čipu a rozhodně jsem své volby nelitoval. Pokud robi.r vyhovuje ovládání smíří se s nedostatky a naučí se s nimi žít rozhodně to není špatná volba. A na tu D7000 může našetřit časem a aspoň na ní bude mít co nasadit.
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MeddlinG 4. 8. 2013 10:54

Callgaro píše:Myslím že tohle je diskuze o výbavě i se sklama za 10K ne o těla za 15K D3000 udělá dobré fotky v dobrých rukou. Má svá omezení ale fotit se s tím dá a prodat půjde vždycky. Pravda ale je že osobně jsem rovněž volil vyšší řadu (ovládáním) byť za cenu o generaci staršího čipu a rozhodně jsem své volby nelitoval. Pokud robi.r vyhovuje ovládání smíří se s nedostatky a naučí se s nimi žít rozhodně to není špatná volba. A na tu D7000 může našetřit časem a aspoň na ní bude mít co nasadit.

Ale samozrejme ze neni D3000 spatna volba. Ale neprislo mi z prvniho postu a reakci OP, ze by tech 10k byl nejaky jo striktni limit, pokud to tak je, tak samozrejme ta nabidka je vynikajici. Ale spis, nez ze by mel jo hluboko do kapsy mi prislo, ze je v situaci, kde ja byl pred par mesici a hleda proste zrcadlovku do zacatku. Proto jsem se ale ptal, jak moc je pokrocily, protoze pokud je zvykly fotit na manual, tak mu to pohodli, ktere D7000 oproti D3000 nabizi, proste bude casem chybet a bude se stejne jako ja pidit po lepsim. Takze takhle, pokud je omezeny financne, ten deal s D3000 je dobra volba. Pokud az zas tak ne a spis jen nerozumi vyhodam/nevyhodam jednotlivych rad zrcadlovek, radsi priplatit za D7000.
MeddlinG
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 4. 8. 2013 11:50

"protoze pokud je zvykly fotit na manual, tak mu to pohodli, ktere D7000 oproti D3000 nabizi, proste bude casem chybet"

jak tomu mam rozumnet? D3000 ma normalne rezimy P,S,A,M
Umbrella
Návštěvník

Další stránka