Zdravím. Už jsem myslel, že do této diskuze nebudu přispívat, nicméně jsem teď narazil na další zajímavý problém, se kterým bych chtěl poradit. O své anabázi s neostrými fotkami, jsem toho tady napsal dost. Po dobu vyřešení jsem koupil druhé tělo, které jsem po opravě problému prodal. Přes zimu jsem moc nefotil, jen sem tam něco, problémy jsem nepozoroval, fotky byly ostré. Ale o víkendu jsme šli s rodinkou na procházku, tak jsem vzal opravený Canon 70D a k němu Canon 70-200/4L IS. Jeden z mých oblíbených a spolehlivých objektivů. Vím, že jsem ho seřizoval na mikroadjustment podle doporučení na středový ostřící bod a ostřil po seřízení přesně. Doma po návratu z procházky jsem si všiml, že hodně fotek je zaostřených špatně. Rovina ostrosti byla posunuta dopředu. Snažil jsem se zjistit příčinu. A zjistil jsem, že když ostřím na středový ostřící bod, ostří foťák přesně, pokud použiju zónové ostření nebo celoplošné, posune se mi rovina ostrosti oproti zaostřeným bodům dopředu.
Snažím se doložit na přílohách.
U prvních 2 fotek je ukázka ostření pomocí středového ostřícího bodu a pak pomocí zónového ostření, vlevo v rohu náhled jak se zabrazily ostřící body v DPP.Vpravo na stupnici je vidět, kde je rovina ostrosti při různých způsobech ostření a to jednobodovým na středový ostřící bod a zónovým se zónou se 4 ostřícími body vlevo. Přibleskl jsem si interním bleskem, proto obrazec kam se ostří nevypadá černě, ale je celý černý tisknutý na laserové tiskárně.
Poslední 2 fotky, jak se to projevuje v praxi. Jednak jak to vidí foťák a kam ostří a poslední, jak vypadá výsledek. Po kliknutí se zobrazí věštší a čitelnější ...
Neví někdo, čím by to mohlo být způsobeno ??? U ostatních objektivů jsem si toho nevšimnul. Je pravda, že vetšinou používám středový ostřící bod, ale na vycházce jsem chtěl zkusit i něco jiného. O to větší bylo moje překvapení.
Prosím o jakékoliv info, kde by mohl být problém, nebo kde a co dělám špatně.