od lennyl_2 12. 12. 2015 17:29
to ze niektore skla na Pentaxe bez oznacenia SDM/DC ostria cez skrutku som uz ani nepisal, Pentaxisisti o tom vedia a kto nekupuje Pentax, moze mu to byt dve tristo.
co si viem ale porovnat kedze som fotil na Pentax a teraz na Nikon tie skla.
Pentax SMC DA15/4Limited - do protisvetla vymakany mikrokontrast, tam kde je slnko je aj kresba, ale ma rusivejsi bokeh, treba ho viac clonit aby bol ostry do rohov (f13-f14), telo je z ALU - krasna vec uz na pohlad
Nikkor 20/1,8G AF-S (ekviv.tej 15/4 na FF) - ovela lepsi bokeh, mikrokontrast do protisvetla je slusny, ale kresba okolo slnka je o dost nizsia, minus je pre mna plastovo - gumove vyhotovenie vonkajska skla
Pentax FA 31/1,8Limited - do protisvetla je lepsi ako Sigma 35/1,4ART (menej odleskov,lepsi kontrast), ostrost aj na f1,8 vyborna, ALU vyhotovenie ako pri predoslom 15/4, velke PLUS je charakter renderovania - robi fajn priestor na fotke
Sigma 35/1,4ART - jednoznacne ART seria je najostrejsia zo vsetkych skiel skrz znacky ked vynecham OTUSy, sklo je tak opticky vykorigovane ze straca vynimocnost v dakom charaktere, bokeh je taky neutralny - ale neurazi. sklo je fakt tazke, ale vyhotovenie je super
Pentax DA*55/1,4 SDM - velke PLUS je charakter skla, vyborna ostrost je od f1,6 (u ART serie uz od f1,4), zla je farebna aberacia v bokehu, na starsich telách nie vzdy slape AF na 100%
Nikkor 50/1,4G AF-S - ostrost je na urovni 55/1,4 cize od f1,6 super, charakter skla v renderovani je tak na pol ceste medzi lacnym 50/1,8G a drahym DA*55/1,4. bokeh ma ale prijemny.
atd atd., mohol by som pokracovat. kazde sklo ma nieco dobre, nieco zle. v prospech Pentaxu u mna vzdy vyhravali SMC / HD vrstvy a male kovove Limited edicie. u Nikonu (lebo s nim fotim, inu znacku nevlastnim) je lepsia variabilita skiel, niektore su lacnejsie, niektore drahsie ako u Pentaxu, obrazovo su minimalne na urovni Pentaxu - nemal som teda velky tazky drahy zoom 70-200/2,8G VRII aby som ho vedel porovnat so Sigmou 70-200/2,8EX DG II HSM alebo Pentax DA*50-135/2,8 SDM.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN