Proč Pentax není oblíbenější?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pokrocilyamater 24. 12. 2014 19:30

Možná že až bude Pentax spolehlivě a rychle ostřit, až bude mít dostatečný výběr skel a nějaké profi tělo k tomu s adekvátní podporou a servisem (tím nemyslím jen FF, ale i v APS-C segmentu), pak bude možná oblíbenější. Tedy pokud k tomu dokáže nabídnout něco výrazně navíc oproti hlavním hráčům na trhu. Víme ale, že k tomu reálně zřejmě nikdy nedojde a proto dál bude Pentax živořit s procentem trhu. Osobně z toho nemám radost, čím větší konkurence, tím lépe i pro zákazníky jiných značek.
Osobně bych ale Pentax nedoporučil ani někomu o kom vím, že mu bude stačit jen entry-level DSLR. Důvod? Ten hlavní důvod je čerpání zkušeností od lidí kolem s konkrétní značkou, možnost zapůjčení objektivů, blesků, dostupnosti objektivů od třetích výrobců, dostupnosti v bazaru, atd. Z mého pohledu je Pentax u DSLR mrtvý. Snad má šanci proniknout s něčím novým, zajímavým, ale u trhu DSLR jsou karty rozdány. Kdo chtěl zrcadlovku tak už ji má a žádný důvod k přestupu od CanNikonu na Pentax nevidím.
pokrocilyamater
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 24. 12. 2014 20:54

Ganec: Pentax je jasna volba v pripade manualnych objektivov typu stare M42, rozne stare Kckove a konvertovane, nie utesnenie :)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 24. 12. 2014 21:51

Callgaro píše:...Druhá věc která diskvalifikovala Pentax byla cena a dostupnost skel. Zoomy se mi od pentaxu nelíbí žádný, WR to nespasí, kresba nic moc, chybelo mi nekompromisní řešení typu svaté trojice. Časem jsem přišel teda na to že mi víc sedí pevná skla a trošku si u mě polepšil Pentax svými limited skly, hlavně teda do 30mm dál už je to bída, vzhledem k tomu že to jsou "jen" aps-c skla...

To me vzdycky zajimalo, jaka skla teda v nabidce chybi? Jelikoz vsechno co existuje jde sehnat do cca tydne s vyjimkou DA-560...
Jinak vsechno tady jsou full frame pevny skla, nektere lepsi, nektere horsi...
http://www.pentaxforums.com/lensreviews ... s-c30.html
a mozna je clovek koupi pouzity, ale vetsinou funguji stejne dobre jako kdyz byly novy. Sklu se nema co stat.

pokrocilyamater píše:Možná že až bude Pentax spolehlivě a rychle ostřit,

Co prosim? A videl jsi nekdy K-5 II nebo K3? K-5II jsem koupil PRAVE proto, ze ostri lip nez D7000, ktera byla v te dobe srovnatelny model od Nikonu. Za horsiho svetla kde D7000 uz davno skoncila, ja jeste stale pipam :-).

pokrocilyamater píše:až bude mít dostatečný výběr skel a nějaké profi tělo k tomu s adekvátní podporou a servisem (tím nemyslím jen FF, ale i v APS-C segmentu),

No zrovna servis Nikonu v CR ma tak tragickou povest, ze to pro me byl dalsi duvod pro Pentax.
Vyber skel: http://www.pentaxforums.com/lensreviews/
Dej mi vedet co presne ti chybi.

pokrocilyamater píše:Tedy pokud k tomu dokáže nabídnout něco výrazně navíc oproti hlavním hráčům na trhu. Víme ale, že k tomu reálně zřejmě nikdy nedojde a proto dál bude Pentax živořit s procentem trhu.

To uz dela. Treba i zakladni K-30 a KS-1 nabizi stabilizaci v tele, utesneni, telo ze slitiny, velmi slusny obrazovy vystup - K-5 II mela nejlepsi cip ve sve tride. Oproti tomu ostatni znacky nabizi i jeste ve stejne tride jako je K-30 plastikova tela a mrzke zpracovani. Mamka ma D3100 (vyhodna koupe), ale sorry, zpracovani i levnych Pentaxu je dost jinde. Taky ma pentax o moc lepsi buffer na sekvencni snimani (cca 2 rawy navic oproti prime konkurenci), obcas jsou Nikonisti dost prekvapeni jak dlouho to vydrzi strilet. Vetsina i levnych pentaxu ma 2 rolery, coz maji jine znacky az hodne vysoko. Zaverka byva testovana na vic cyklu a K-5 II i K3 vydrzi i hodne pod nulu. Tyden ve Finsku v -30 nas fotak proverilo celkem spolehlive. Pak jeste atrotracer, coz mozna par lidi privede k tomuhle oboru.... Jo a Pentaxy maj hranolovy hledacky misto levnych polopropustnych zrcadel.

pokrocilyamater píše:Osobně bych ale Pentax nedoporučil ani někomu o kom vím, že mu bude stačit jen entry-level DSLR. Důvod? Ten hlavní důvod je čerpání zkušeností od lidí kolem s konkrétní značkou, možnost zapůjčení objektivů, blesků, dostupnosti objektivů od třetích výrobců, dostupnosti v bazaru, atd.

Entry level DSLR? :shock: Si upad ne? I TIPA vyhlasila K3 nejlepsi profi aps-c zrcadlovkou, dostupnost objektivu je klise, jak jsem psal - do tydne sezenu vsechno co na pentax existuje.

Cerpani zkusenosti? Myslis jako pokec o cisteni Nikonich cipu a kolik kuponu ti jeste zbyva? Nebo o tom, jak maj Canon blby a maly grip na zbytecne velke telo? Nebo jak slepit praskly plast? Jako pokud nekdo zvladne pojem jako je clona a cas, najde 2 rolery (jau, vlastne levnejsi canikony maj jenom jeden), tak by myl byt schopen do 5 minut ovladat jakoukoli zrcadlovku. Co se tyka pujcovani muze to byt horsi, ale na sdileni zkusenosti je komunita silna dost. Stejne 90% CaNikonistu zustane naveky u dvou setaku.

pokrocilyamater píše:Z mého pohledu je Pentax u DSLR mrtvý. Snad má šanci proniknout s něčím novým, zajímavým, ale u trhu DSLR jsou karty rozdány. Kdo chtěl zrcadlovku tak už ji má a žádný důvod k přestupu od CanNikonu na Pentax nevidím.

To rikali treba o Matroxu taky uz pred 10 lety a hle, stale tu je. Imho budes mrtvy driv ty nez Pentax :-* .

Pentax je proste znacka pro krajinakre, horolezce, dobrodruhy ruzne outdoorve silence, ale i lidi, co vi co chteji a CaNikon jim to nenabizi - jako treba ja. Jinak kamosce fotili svatbu 2 profici Nikonama... a jeji svatebni fotokniha stejne obsahuje vic nez pulku fotek cvaknutych v prubehu toho dne ode me. :potichu

A absence FF? Ono ne kazdymu se chce tahat kilovej FF vsude s sebou, kdyz APS-C dneska stejne pokryje drtivou vetsinu potreb. A trend jde spis k FF bezzrcadlum a pak az SF. Takze se ani nedivim, ze Pentax mozna vyckava na urcitou polarizaci trhu.

Vicemene mam pocit, ze citujes zazita klise, ale jelikoz jsi Pentax nikdy nemel, tak proste jenom blabolis co omilate s tema zminenyma kamarada :-p. :hmm:
Intel rulez everywhere and everytime!
Nepiste mi na ICQ a mejl, reste sve problemy tady, na foru!
ICEBOSS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 24. 12. 2014 23:00

Hehe, to je fakt dobry, ohanet se vyctem vyrobenych skel :))
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 24. 12. 2014 23:46

To ICEBOSS: Buď v klidu - sice máš ve všem pravdu, ale PENTAX prostě a jednoduše nemá tolik peněz na reklamu...a vo tom to je,ne?? Takže tu už několik let posloucháme bláboly o nefunkčním AF, nedostupnosti skel, atd. ;-)
Já teď zrovna řeším, čím nahradím svůj starý dobrý K-x...ale protože jsem si "neprozřetelně" koupil taky jeden Limited, tak to vidím na K-3...nevím o ničem, co mi za tu cenu nabídne víc...
Ale jasně, nebudu asi tak IN (žádný FF a tak)...no snad to nějak přežiju ;-)
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 24. 12. 2014 23:48

Tak bajonet Pentax K je stejny od roku 1975 a vsechna skla jsou zpetne kompatibilni, coz je dalsi neoddiskutovatelne plus. To, ze se dnes neco nevyrabi, neznamena, ze to nejde koupit - jde vsechno. A uz vubec to neznamena, ze to je spatne - Pentax ma mezi starsimy skly dost spickovych kousku. A jak jsem psal, obvykle je to v super stavu, nevidim v tom problem. Kdyz koukam na ty statistiky poruchovosti Canikonich objektivu co sem nekdo daval, tak s tim mam problem jeste mensi. TIm se samozrejme nabidka zvetsuje na velice vysoky pocet moznych objektivu... Kdyz je rec o vecech z druhe ruky od NIkonu tak je to - velke plus (takove ty reci, ze se da sehnat hodne veci od kamaradu a po bazarech) a u Pentaxu je to "problem" nebo jak to mam chapat? :-D

Zafod Bíblbrox píše:To ICEBOSS: Buď v klidu - sice máš ve všem pravdu, ale PENTAX prostě a jednoduše nemá tolik peněz na reklamu...a vo tom to je,ne?? Takže tu už několik let posloucháme bláboly o nefunkčním AF, nedostupnosti skel, atd. ;-)
Já teď zrovna řeším, čím nahradím svůj starý dobrý K-x...ale protože jsem si "neprozřetelně" koupil taky jeden Limited, tak to vidím na K-3...nevím o ničem, co mi za tu cenu nabídne víc...
Ale jasně, nebudu asi tak IN (žádný FF a tak)...no snad to nějak přežiju ;-)

Naprosto v klidu... :-D Marketing v Evrope je spatnej, imho v Asii je to asi lepsi, podle me se tam treba zminena KS-1 prodava dobre - sedi to jejich stylu.
ICEBOSS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 24. 12. 2014 23:52

ICEBOSS píše:Cerpani zkusenosti? Myslis jako pokec o cisteni Nikonich cipu a kolik kuponu ti jeste zbyva? Nebo o tom, jak maj Canon blby a maly grip na zbytecne velke telo? Nebo jak slepit praskly plast? Jako pokud nekdo zvladne pojem jako je clona a cas, najde 2 rolery (jau, vlastne levnejsi canikony maj jenom jeden), tak by myl byt schopen do 5 minut ovladat jakoukoli zrcadlovku. Co se tyka pujcovani muze to byt horsi, ale na sdileni zkusenosti je komunita silna dost. Stejne 90% CaNikonistu zustane naveky u dvou setaku.

.
.
.
ICEBOSS píše:Vicemene mam pocit, ze citujes zazita klise, ale jelikoz jsi Pentax nikdy nemel, tak proste jenom blabolis co omilate s tema zminenyma kamarada :-p. :hmm:

Tak trošku honíš svůj vlastní ocas, ne?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod cport 25. 12. 2014 00:07

Zafod: s tou koupi K-3 pockej do unora ;-)

ICEBOSS: ty ses rozjel ... tak ono snad u temer kazdeho systemu se da najit neco, co "chybi". U Pentaxu bych treba ja osobne uvital neco jako 24/1,4. Pokud bych mel zustat u jedineho skla, tak bych bral prave tohle.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Zafod Bíblbrox 25. 12. 2014 00:12

cport: Mám počkat s koupí K-3?? No já s tím stejně nechvátám... Víš něco co já nevím?? :D
Zafod Bíblbrox
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 25. 12. 2014 00:27

cport píše:Zafod: s tou koupi K-3 pockej do unora ;-)

ICEBOSS: ty ses rozjel ... tak ono snad u temer kazdeho systemu se da najit neco, co "chybi". U Pentaxu bych treba ja osobne uvital neco jako 24/1,4. Pokud bych mel zustat u jedineho skla, tak bych bral prave tohle.

Hej to je divny ohnisko. Na krajinku nebo astro mi to prijde moc a portety malo. Chci koupit prave neco univerzalnicho, co bude mensi nez moje soucasna 16-45/4 a koukam spis po ekvivalentu cca 35mm, tam je toho na vyber habadej. Fotak nosim stale u sebe a nechce se mi to vlacet :-).

Jinak cca 15 let zpet jsem delal par let moderatora 3 nejvetsich PC for v CR (PCT, ZIVE a SHW), flamewar byvalo obcas vylozene moje hobby :-D (teda pred tim nez jsem to zacal moderovat) :-D.

Lotrandor píše:Tak trošku honíš svůj vlastní ocas, ne?

To asi nemluvis o dratkovani netopejrka... :-D. S tim rozdilem, ze reci o spatnem AF novych Pentaxu (K-5 II a vys) jsou nepravdive, kdezto ruzne detske nemoci levnych (obcas i drahych) canikonu jsou proste fakt :-). Ale stejne jsem spis narazel na to, co si asi kluci s fotakama musi osobne porovnavat, ze je tak velka vyhoda mit to same co nekdo jiny - jelikoz podle me internet poskytne dost informaci vsem a nejake osobni predavani zkusenosti s fotakem (ne s focenim, protoze foceni nezalezi na fotaku)... ehm... no na nevim :-D. Jako ze se potkaj dva Nikonisti a jeden druhymu rekne, hele, vis ze timhle cudlikem se da nastavit ISO? :D Nebo, hele, vid, koukej na muj objektiv, hele :-D.
ICEBOSS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 25. 12. 2014 00:52

Petnax nema dobry FF. A tim to hasne.

-- 24. 12. 2014 23:55 --

Tudiz tim profici nefoti. A tak se to nedostane do podvedomi amateru. Sam doporucuji nakup canikon
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 25. 12. 2014 00:59

Vymahani lasky nefunguje a vypocitavani jakoby vyhod, situaci jenom zhorsuje. Dotaz co chybi nikam nevede, kazdy napise cokoli, Kozakovi by mohli chybet 300mm F2.8, 200mm F1.8, mne by chybela cela F1.2 a F1.4 rada. Odpoved pak bude "ale ty skla nikdo nepotrebuje, pekne se da fotit i zakladakem", k cemu to cely je?
Na celych dvou stranach je nejzajimavejsi ten dotaz na co je 24mm F 1.4, moje nejoblibenejsi sklo po 35m. Chapu ze to nekdo nevyuzije, ale ten dotaz je koncipovan tak legracne, asi jako kdyz prijde do narodniho divadla kontrola z ministerstva kultury a kouka na chlapa s klarinetem a rika "na co klarinet, na Hubicku neni potreba, na sluhu dvou panu neni potreba, na vec Makropulos neni potreba". Tak ten urednik se tim proste zivi, ma hypoteku, ale dobrovolne takto vykopavat mice, proc se to deje?
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 25. 12. 2014 01:12

ICEBOSS píše:
Callgaro píše:...Druhá věc která diskvalifikovala Pentax byla cena a dostupnost skel. Zoomy se mi od pentaxu nelíbí žádný, WR to nespasí, kresba nic moc, chybelo mi nekompromisní řešení typu svaté trojice. Časem jsem přišel teda na to že mi víc sedí pevná skla a trošku si u mě polepšil Pentax svými limited skly, hlavně teda do 30mm dál už je to bída, vzhledem k tomu že to jsou "jen" aps-c skla...

To me vzdycky zajimalo, jaka skla teda v nabidce chybi? Jelikoz vsechno co existuje jde sehnat do cca tydne s vyjimkou DA-560...

Tak já Ti to napíšu a ty se mě na to zeptas a ještě mě citujes... ty jsi dobrej troll :-)

Když do týdne sezenes vše, tak co třeba nový sigmi pro Pentax bajonet? Co třeba ta 18-35? Taky do tydne? A co když bude špatná, z kolika kusů budeš vybírat? Co třeba samyang 10mm vhodný to objektiv na to astro, taky do týdne na výběr z vice kusů?
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 25. 12. 2014 01:17

Jó láska je pěkná věc, ale magořit z kusu plastu a slitiny...? :D
BigglesO27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 25. 12. 2014 01:18

ICEBOSS píše:

pokrocilyamater píše:Z mého pohledu je Pentax u DSLR mrtvý. Snad má šanci proniknout s něčím novým, zajímavým, ale u trhu DSLR jsou karty rozdány. Kdo chtěl zrcadlovku tak už ji má a žádný důvod k přestupu od CanNikonu na Pentax nevidím.

To rikali treba o Matroxu taky uz pred 10 lety a hle, stale tu je. Imho budes mrtvy driv ty nez Pentax :-* .

Pentax je proste znacka pro krajinakre, horolezce, dobrodruhy ruzne outdoorve silence, ale i lidi, co vi co chteji a CaNikon jim to nenabizi - jako treba ja. Jinak kamosce fotili svatbu 2 profici Nikonama... a jeji svatebni fotokniha stejne obsahuje vic nez pulku fotek cvaknutych v prubehu toho dne ode me. :potichu

Jsem krajinkář, outdoorovy nadšenec. Nejsem horolezec a dobrodruh, nicméně v obou skupinách nějaké přátele mám a Člověče ani jeden nemá pentax. Překvapivě se jim na skály nebo do Afghánistánu moc nechce tahat ani s dslr
Callgaro
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka