od Grimjaur 24. 12. 2014 13:38
Když už tu tak plkáme při těch vánocích, tak se vrátím ke kvalitě. Nějakou dobu jsme měl co dočinění s reklamacema dílů do autozámků u firem Kiekert a Brosse. Kupodivu dost reklamací bylo u součástek z USA, tak se nechával dělat u některých i 100procentní rework. A občas(furt) i kolegové z Německa dokázali nepříjemně překvapit. Naši byli hodně na špici co do kvalit. Pro srovnání do autozámků pro mercedes se do nových montovali "kasteny" z Německa a do náhradních zámků z Číny. U těch německých jsem denně reportoval třeba i3-5 procent zmetků (bez závit, nedořezané závity, spálená povrchovka..) kdy se závady stále střídaly, u těch z Číny to bylo při hodně špatném období jeden zmetek na 10 000. Samozřejmě, že na montáž musí pouze kvalitní díly, ony ty prostoje na montáži stojí docela balík. Asi před 12 lety jsem u kamaráda kytaristy viděl hodně povedeného Dreadnought cutway jedné hodně známé značky, co tu stojí fakt balík, páč USA kvalita. Sám mám Washburn z roku 87, a nedám na kvalitu a zvuk dopustit. Ale zpět, kolega mi říkal, že celou kajtru vyrobil pěkně ručně ve Vietnamu, pak se jen doveze do USA, udělá se logo, povrchovka a cenovka krásně poskočí, protože značka. Takže bez značky ten luxusní kousek vyšel na necelých 5000 a to v tom fakt nebyla práce dětí. Pro spousty lidí hraje značka i v muzice prim, ale třeba Dodo Doležal na to nehledí a kytaru vybírá podle toho jak ho osloví, pak si s ní pohraje a ona hraje. Zastávám obdobný názor, protože i renomované značky dovedou někdy hodit do placu pěkný šmejd. Hrál jsem na dvě kytary B.C.Rich přímo od Kerry Kinga ze Slayer a opravdu to bylo něco neskutečného, o pár týdnu jsem zkoušel jinou B.C.Rich na výstavě, stála majlant a zvukově to byl šrot. Stará Diamantka tu kytaru zrušila jak ožralý politruk PŠM. Mimochodem viděl jsem pár přestavěných Diamantek a byly z toho luxus kajtry. Nový hardware, nové snímače, přepražcování a opravení s novým lakem udělají divy. Pak je i nová seriová Les Paul jen jalový kousek. Funguje to ale tak, že každý styl a technika má své požadavky, a to i na aparaturu, prostě neexistuje univerzál, nebo existuje, ale je to jako UZ kompaktem. Tohle obvykle ale kytaristi chápou, a nenašel jsem mezi nimi žádného který by dogmaticky tvrdil která barva trsátka v kombinaci z tlouštkou je ta nejlepší, popřípadě jak spárávně nastavit nejideálnější dálku řemenu, či jestli jsou lepší DR nebo Rotosound DarkZone. A ktomu ještě vypotit stále doplňované blogy plné neuvěřitelně hutných informací o leštěných prdech.
Takže to vánoční plkání uzavřu. Přeji všem pohodu a hodně nemultikulturní Vánoce s křesťanským Ježíškem a Mrazíkem v telce. Zároveň přeji interpretům vánočních koled spokojené posluchače a minimum trestních oznámení zato, že do svého repertoáru nezahrnuli také hnus-muslimské vyřvávačky, navzdory doporučení zelených sluníček. Prostě abychom si to užili, ať máme za pár let na co vzpomínat.
Naposledy upravil
Grimjaur dne 24. 12. 2014 16:10, celkově upraveno 1