Proč Pentax není oblíbenější?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Němec Jan 7. 8. 2014 18:33

Petr Luňák píše:.....Naposled me zajimal, kdyz na nej kamaradka shanela makrac a byla na vetvi z toho, jak byl vsude 100 WR nedostupnej. To bylo naposled, kdy jsem mel s Pentaxem problem, protoze to makro chtela jit fotit se mnou a z kramu ji napsali, ze objektiv dorazi mozna za mesic, tak jestli si pocka....

Můžu se zeptat, kdy to bylo? Ptám se proto, že známý ho před 4 měsíci kupoval a normálně skladem byl (samozřejmě ve velkých eshopech). Když se teď zběžně podívám, má ho skladem škoda, aaron, alza, vk foto, afoto....
Němec Jan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 8. 2014 18:42

Ono je vůbec zvláštní, když se někdo najednou rozhodne, že půjde s kamarádem fotit mouchy a druhého dne si běží pro objektiv. To musí být láska jako hrom. .....
:-)
Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 7. 8. 2014 19:55

Vim, že je to jen z mého pohledu, ale tak pro zajímavost.... Dělal jsem teď celkem zásadní změny/rozšíření systému a řešil všechny varianty tak, abych měl něco kvalitního na zakázky vč. sportu, něco malého kvalitního na focení na horách a v terénu (a dalo se tim nafotit i promo) a něco s čím by se dalo začít s videem, které teď budu občas dělat. Řešil sem teda dost široký mix zrcadlovky, bezzrcadlovky event "profi" kompaktu. Těch kombinací (vzhledem ke snaze o co nejmenší počet komponentů a systémů - takový opak přístupu než má FotoABC, který ma na všecho specielní hardware :-) ) jsem řešil spoustu, včetně těch trochu divočejších a postupně jsem je vyřazoval od "nesmysl" až po těch pár reálných... Měl jsem tam Canon (co jsem používal), Nikon (spíš teoreticky, ale kvůli levnému FF s kvalitním AF), Fujifilm ("profi"kompakt event. zajímavá řada bezzrcadlovek), Sony (stejně jako Fuji), Panasonic GH (video). Ale ani jeden Pentax. A to si nemyslim, že bych měl malý rozptyl značek a modelů...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 7. 8. 2014 20:29

A ja mam od nedele zalozen v Nikonu FM2 Provia 100F expirovany v 2004!
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 7. 8. 2014 20:38

Já mam v mrazáku ještě 10 kousků Kodak Eastman plus-x 5231 a 10 kousků double-x. Ale nějak pro ně zatim neni rozumný využití a vycvakat je jen tak se mi nechce.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 8. 2014 20:53

Lukas HE, ano, asi je to jen subjektivní úhel pohledu. A není nic horšího, než subjektivitu objektivizovat. Pravdou je, kdyby Canon a Nikon na FF přístrojích měli rozdílné bajonety, byla by to pro majitele APS-C přístrojů patrně pohroma. :-)
Já vím, že je to - kdyby. Tam, kde to nevadí... a není nutné si vymýšlet kde to všude vadí. Je to stejné, jako - "kdybych chtěl fotit". Nestojí za úvahu. V nejhorším přejdeš od Canonu k Nikonu či opačně.
Pardon, od Pentaxu...... ;-)

Zdravím

Mimochodem, co mne zarazilo, jako fotograf (a jako moderátor) zašprcneš vlákno - "Proč to máme rádi"... a necháš dejchat - "Proč to nesnášíme". Divné. Zvláště pro estéta, kterému jde o to, přinášet lidem pohodu, nikoliv sváry. ;-)
Ale omlouvám se...
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 7. 8. 2014 20:59

On bude možná problém i v tom, že zatímco mezi Nikonem a Canonem občas někdo přejde, neznám nikoho, kdo přešel od Canikonu k Pentaxu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 8. 2014 21:01

Nemyslím, spíš je to o tom, že byl s prvním výběrem nespokojen, že to fotí hůř, než kompakt a doufá..... :-) Obzvlášť když se mu ještě dostane "odborné rady - kdyby sis koupil"..... co to bylo ovšem za odborníka, že.... ;-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 7. 8. 2014 21:32

Němec Jan píše:Můžu se zeptat, kdy to bylo? Ptám se proto, že známý ho před 4 měsíci kupoval a normálně skladem byl (samozřejmě ve velkých eshopech). Když se teď zběžně podívám, má ho skladem škoda, aaron, alza, vk foto, afoto....

Konec jara 2010. Pak se ji v objektivu jeste odlouplo cosi, mozna barva, mozna to byla nejaka strepina, netusim, vypadalo to jak maly bananek a bylo to videt na fotkach, takze novej objetiv sup po par tydnech do servisu.

Puntík píše:Ono je vůbec zvláštní, když se někdo najednou rozhodne, že půjde s kamarádem fotit mouchy a druhého dne si běží pro objektiv. To musí být láska jako hrom. .....
:-)
Zdravím

Ono je vubec zvlastni, ze se najdou taka individua, ktera jsou schopna imrvere kecat do veci, o kterych prokazatelne nic nevedi.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ICEBOSS 9. 8. 2014 08:58

Tohle je vtipne tema :-D. Ja prechazel z kompaktu cca 3 roky zpet, a kdyz jsem si vybiral cim fotit, Pentax byla jasna volba.

Hledal jsem:
- magneziove telo - v zadnem pripade se nestaram o pohodli fotaku (obcas s nim do neceho vrazite, jednou mi do nej znamy flaknul nikonem D4...)
- utesnene telo a objektivy - v zadnem pripade se nestaram o pohodli fotaku (testovano v destich a fotak je naprosto v pohode)
- odolnost proti mrazu (finsko tyden minus 20 az minus 30, baterka v pohode cca 600 fotek a jeste rezerva na dalsich 200)
- solidni vystup - cip co mela K-5 II byl ve sve dobe absolutni APS-C spicka
- male rozmeny
- objektivu je dost - od starych manualnich maker, pres svetelne padestaky az po ostre zoomy jako jsou 16-45, 17-70 nebo 55-300... a hromada limited legraci, z druhe ruky se daji starsi opecovavane kousky sehnat za dobre penize

Na uzsim vyberu tehdy byli jeste:
Canon 60D - otresna ergonomie, v podstate jenom prebrandovana 660D s nejakym SW navic, neutesneny, nechapu, proc si tohle kdo koupil
Nikon 7000 - olejove skvrny na snimaci, dost silenych recenzi ceskeho Nikon servisu, o fous horsi ergonomie, horsi ostreni za spatneho svetla... a asi osobni asympatie ze to maji vsichni

Proc neni Pentax oblibenejsi?
1. Marketing ceskeho Pentaxu je asi banda diletantu, kdyz z tech dost slusnych masin neumi vymlatit maximum
2. Pomalejsi nabeh vyroby objektivu tretich stran, viz sigma 18-35...
3. Kazdej radoby expert pri vyberu novyho fotaku rekne joudovi, ze "vole jedine canon vole, to ma muj strejda a to je vole profik"
4. Nema FF ale ma radobystredoformat, takze rust je kam

Proc je Pentax oblibeny mezi temi, co si ho zkusi.
1. odolny
2. potkate spoustu lidi "takypentaxistu", se kteryma se zacnete bavit jenom kvuli tomu
3. Fotky dela srovnatelne s ostatnima znackama
4. Skvela eronomie
5. proste tim jak ho vsude tahate a vsechno s vama vydrzi se stava clenem rodiny... urcite vic nez nejake krehke kvetinky v neoprenech od konkurence
Intel rulez everywhere and everytime!
Nepiste mi na ICQ a mejl, reste sve problemy tady, na foru!
ICEBOSS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 9. 8. 2014 09:57

ICEBOSS píše:Proc neni Pentax oblibenejsi?
1. Marketing ceskeho Pentaxu je asi banda diletantu, kdyz z tech dost slusnych masin neumi vymlatit maximum
2. Pomalejsi nabeh vyroby objektivu tretich stran, viz sigma 18-35...
3. Kazdej radoby expert pri vyberu novyho fotaku rekne joudovi, ze "vole jedine canon vole, to ma muj strejda a to je vole profik"
4. Nema FF ale ma radobystredoformat, takze rust je kam

1. Myslim, že to je záležitost Pentaxu celosvětově... Co sleduju i cizí fóra, tak je to všude stejné.

4. Tak ten středoformát mi zrovna nepřijde jako nějaká rozumná možnost růstu. Přecejenom přeskočit z univerzální APS-C mašiny za "pár korun" na mašinu za 200.000, která je daleko větší, těžší, nekompatibilní se skly z původního těla a navíc se hodí jen na některé typy focení, to asi nebude alterantiva k tomu, že si u CaN koupim po univerzálnim APS-C tělu za 30, univerzální a stejně velký FF tělo za 45 a navíc mi budou fungovat skla, co nebyl určená jen pro APS-C.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod cport 11. 8. 2014 19:46

pemar píše:On bude možná problém i v tom, že zatímco mezi Nikonem a Canonem občas někdo přejde, neznám nikoho, kdo přešel od Canikonu k Pentaxu.
... a taky chel

Ja znam prechazecu celkem dost, z obou stran. To se asi pohybujeme v jine komunite lidi.

Dalsi komunita - treba na mem pracovisti o cca 20 lidech foti 7lidi, 4 z nich si nezavisle na sobe koupili Pentax (1 zavisle :-) ), jeden presel z FF Canonu na Fuji, posledni ma porad jeste starou Minoltu.

Dnes je tolik moznosti ve vyberu fototechniky, ze tyhle zabomysi (C vs P vs N vs ...) valky nechapu. Jen me "sejri", kdyz nekdo, kdo s Pentaxem ci shanenim techniky na nej nema zadnou zkusenost a presto tady dokaze vypustit spousty nesmyslu.

ICE: shrnul jsi to pomerne pekne, je to system, ktery ma co nabidnout (samozrejme ne vsem). Ja bych pro sebe ekvivalentni system nenasel, mam holt skla, ktera jinde nejsou.

Ale jak podotkl Lukas - bohuzel ta propast mezi 645Z a K-3 je dost velka. Podle me, ted uz by nemel byt u Pentaxu prioritou FF, ale mel by pripravit vhodny produkt u bezzrcatek - idealne tak, aby to bylo bezzrcatko, ktere vyuzije potencial limited objektivu ...

... znam taky dost lidi, kteri si nechali Pentax skla a k tomu poridili A7, FF proste laka. A Pentax by na to reagovat mel minimalne tim, ze pripravi vysoce svetelne sirsi skla. Pak by "jen" APS-C az tak nevadilo.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 11. 8. 2014 21:49

cport: bohužel Ricoh v letošní várce jen recykluje loňský model
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 11. 8. 2014 21:58

Revoluce se v zrcadlech už asi konat nebude. I kdyby Sony upekla 50Mpx snímače i pro APS-C. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 11. 8. 2014 22:16

lotrandor: ktery letosni model mas na mysli? A uz jsi konecne zjistil, jak funguje SR u Pentaxu? Nebo ti to porad jeste nejde dohormady s tim 100% pokrytim hledacku?
cport
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka