Proč Pentax není oblíbenější?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bob222 17. 7. 2014 11:27

Mne sa vždy páčilo niečo ako contax G2. Už k tomu zdárne bezzrcátka spejú... ^^
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 17. 7. 2014 11:30

lukas: na to nejsou potreba zadne extra znalosti. Mockrat tu zaznelo, ze marketing Pentaxu je spatny (zejmena zde v CR), dusledek toho je, ze v obchodech neni videt. A to ma samozrejme vliv na dalsi prodeje. O to se nikdo nehada. Jen je pitomost tvrdit takove veci, ze prumerna cekaci doba na objektivy je 2-3 mesice, nebo jak to tam bylo vyse.

Jinak mas pravdu, fotaky jsou uz dneska spotrebka, navic cenove dostupna. Neni problem v ramci svych potreb okamzite zmenit znacku.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 7. 2014 11:43

Měl bych jedno vysvětlení pro Pentaxí chování:
Chtějí se v něčem lišit, být na to pyšní a hlavně nechtějí, aby to někdo okopíroval nebo něčím překonal. Tak vymysleli ďábelský plán: vytvořit nejlepší výrobek, který bude obchodně tak neúspěšný, že žádná konkurenční firma se nebude zabývat tím, jak ho překonat, co proti němu postavit, prostě si ho nesmí ani všimnout. A povedlo se to dokonale: Canon a Nikon se vzájemně hlídají, reagují prakticky symetricky, ale pro konkurenci Pentax jakoby ani nebyl. Nikdo se ho nesnaží překonat, dorovnat, něco okopírovat, prostě kdyžv posledních letech vymyslí Pentax něco nového, tak žádná jiná firma to pak mnoho let neokopíruje. Kdysi, když měl Pentax obchodní zvuk, tak to ano, to na jeho novinky ostatní formy reagovaly, ale teď nic. Paráda. Pentax vymyslel už asi před 10 nebo 15 lety automatickou expozici podle MTF křivek objektivu a má ji furt sám! Neuvěřitelné v dnešní době, kdy většina zlepšováků vydrží osamoceně ani ne rok. Kompoziční posun snímače v Live View - to už taky pár let nikdo z konkurence neopajcoval. Pentax to totiž šikovně utajil - raději do obchodů nedává své výrobky, aby si je náhodou nekoupil nikdo od Canonu, Nikonu, Sony, Olympusu a tak. Jistota je jistota. Nebo to chytré nezobrazování vybraného ostřícího bodu, aby fotograf byl stále ve střehu - taková geniální věc a zase ji nikdo neokopíroval. Trap fokus s objektivy od Pazdery - zase nic!!! Já bych se ani nedivil, kdyby generální ředitel Canonu toho Pazderu dokonce ani neznal!!! A to je asi úplně největší majstrštyk: Pentax utajil před konkurencí i Pazderu!!! Je tu nějaký Puntík, který to furt vyzrazuje, ale ani tak se to ještě k Nikonům a Canonům nedostalo!
Pentax je taková "Hospoda na mýtince". ("Vždycky chtěl mít hospodu, ale chodili mu do ní lidi.....") No a Pentax objektivy, to jsou teprve unikáty. Neokopírovatelné. Ani výzvědné oddíly Canonu i Nikonu je nikde nesehnaly!!! Takhle se to má dělat, takhle se má bojovat proti průmyslové špionáži! :tleskani A to při tom hledání našli živýho Elvise Presleyho, archu úmluvy, dokumentaci z Arey 51, 52 Puntíkovo skutečných fotografií, Golema. Lochnesku a Yettiho, ale Pentax objektivy vždycky jen na obrázku.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cindy557 17. 7. 2014 11:50

FotoABC: Napadají mě hned dvě přísloví, ale nevím, které je to pravé. "Nedráždi hada bosou nohou" a "do mrtvých se nekope".
Cindy557
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 7. 2014 11:55

bob222 píše:Mne sa vždy páčilo niečo ako contax G2. Už k tomu zdárne bezzrcátka spejú... ^^

Gčkový Contax se mi tak yvždyclky líbil, ale v době kdy jsem fotil na kinofilm to bylo nad moje finanční možnosti jako studenta. Tak jsem měl od Contaxu zrcadlovku. No a teď ty dvě poslední skla používám s A7 (po pár letech ve skříni). 28/2.8 mě mile překvapilo, 135/2.8 je spíš nouzovka ale použít se dá. A 50/1.4 sem akorát ozkoušel protože mam originál 55 Zeiss FE.

Každopádně sem zvažoval, že jestli Sony nevydá nějaká nová skla k A7, tak snad tu svojí Contax sestavu prodám a koupim si jedno širší a jedno delší Gčkový sklo.

-- 17. 7. 2014 12:00 --

FotoABC píše: Je tu nějaký Puntík, který to furt vyzrazuje, ale ani tak se to ještě k Nikonům a Canonům nedostalo!

Já myslim, že jestli u Pentaxu existuje něco jako oddělení marketingu, propagace a podpory prodeje (což asi ano) a lidé tam nějak pracují (což spíš ne) a náhodou by si přečetli, jak je tady Puntík propaguje, tak z toho musí brečet... Tenhle způsob propagace (v případě Pentaxu asi jediné existující), je pro firmu dost vražedný.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 7. 2014 12:01

Cindy557: sranda je nevhodná pouze v případě, že není dobrá. Dobrá sranda se smí prakticky vždycky. Někdy je situace tak vážná, že sranda musí být hodně dobrá, jinak je dost nevhodná. Doufám, že jsem tuhle laťku přelezl.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 17. 7. 2014 12:03

Guerilla marketing funguje po svete, ale v našich končinách na to se*e pes. Takže u nás sú propagátori značiek skoro na 100% nadšení priaznivci značky.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 7. 2014 12:08

Lukas:
já myslím, že marketingu Pentaxu by to bylo celkem jedno. Kvalitní analytik si totiž dá faktické rovnítko mmezi následující varianty:
a) zákazník si Pentax nekoupí, protože neví, že existuje
b) zákazník si Pentax nekoupí, protože si ho nevybere
c) zákazník si Pentax nekoupí, protože ho nesežene
d) zákazník si Pentax nekoupí, protože ho od Pentaxu/Ricohu odradí Puntíkovy, Dýkovy či *lastovy příspěvky
e) zákazník si Pentax nekoupí, protože ho prodavač přesvědčí, že si má koupit něco, co je normálně k dostání a co prodává z mnoha důvodů raději
f) zákazník si Pentax nekoupí, protože si ho ostatní taky nekupují a zákazník si řekne, že asi ví proč

Místo bodu d) by totiž asi zabral bod a), e) nebo f).
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Němec Jan 17. 7. 2014 12:09

Nechápu sice moc smysl tohodle vlákna, ale už vůbec nechápu, co komu Pentax udělal, že se do něj tady tak kope? Např. FotoABC

Čím si to ta značka zasloužila? V dřívějších dobách její jméno něco znamenalo, teď má možná mizerný marketing, nemá takovou nabídku objektivů a nejsou U NÁS dobře dostupné, nemají FF....ale to je důvod si z té značky dělat srandu a zesměšňovat jí?
Němec Jan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 17. 7. 2014 12:14

2 Němec Jan

Neber to vážne, toto je normálne pivné vlákno na odreagovanie sa, my olympusáci takto fasujeme sodu pravideľne vo vlákne o bezzrcadlovkách a ostatní detto. Je to také pošťuchovanie. ;-)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 7. 2014 12:15

Němec Jan: nevšimnul jsem si, že bych si dělal srandu z Pentaxu, dělám si srandu zásadně jen z Puntíkových argumentů. Pentax je v tom celkem nevinně. ;-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 17. 7. 2014 12:16

FotoABC: jako konspirační teorie dobrý, ale zapomněl jsi na klasika:

Sir Humphrey vstal a autoritativně prohlásil: "Ten, kdo chce zachovat tajemství, musí zachovat tajemství, že má tajemství k zachování." S tím odešel.

Ta citace mě zaujala, připadala mi docela důvtipná. "Kdo to řekl? zeptal jsem se Bernarda.

Bernard vypadal udiveně. Hleděl na mě, pak na dveře, za nimiž Humphrey právě zmizel.

"To byl sir Humphrey," řekl...

Puntík: jenže nalezení vhodného místa dá práci, to není i s cestou na půl hodinky. Zas je to levnější než korejský T/S objektiv. Teď jsem ve fázi, kdy tomu spíš dávám čas a hledám. Zřejmě je to i důvod, proč dobrých fotek architektury moc není. Soudě podle toho, co vidím v propagačních materiálech rodného města. No a někdy prostě lepší místo najít nejde a tam přijde na pořad dne ten T/S objektiv na FF Canonu. Úplně bych to nezatracoval O:-)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 7. 2014 12:16

Němec Jan píše:Nechápu sice moc smysl tohodle vlákna...

Já myslim, že význam tohohle vlákna (a vlákna "Kdy nahradí bezzrcadlovky....") je ten, že se lidi pěkně pohádají tady a v ostatních vláknech je pak klid a dá se tam diskutovat :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Lotrandor 17. 7. 2014 12:22

lukas_HE: to jsi optimista :), schválně, kam se topřelije, jo?
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 17. 7. 2014 12:23

FotoABC teorie o Pentaxu je to nejlepší, co jsem tu poslední dobou četl, válím se smíchy po zemi a tleskám :D
kozakm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka