s tym aky ma Pentax (Ricoh) trzny podiel oproti Canon/Nikon/Sony atd. my nic neurobime.
Pentax ma velmi slusne APS-C tela, tak isto par Pentax opticky excelentnych objektivov (vsetky ohniska co ja vyuzijem mam). chybaju speciality co ma konkurencia (TS, macro bez vysuvania tubusu, dlhe skla na zver).
Kamos si kupil ako dalsie Canon telo 5DMarkIII a som si ho skusal, oproti K5IIs bol fakt velky ale mal aj obrovsky hladacik. Urobil som si rovnaku podexponovanu fotku (pri foteni krajiny so slnkom v zabere to robim, ked nemozem dat prechodovy filter kvoli odleskom) a Canon mal o dost horsiu fotku oproti Pentaxu po uprave. Ale uz mi tu niekto na fore povedal, ze takto s Canonom nemozem fotit.
Pentax mam kvoli velkosti tela + skiel (Limited), sport ale nefotim a na krajinky/reportaze/potrety som plne spokojny.
* nedavno som fotil s kamosom (Canon 7D) po zapade slnka dlhe casy s ND filtrom, ale hodil by sa mi viac ND64. Kamos ani Canon nevytahoval...prva fotka je original RAW kedy sa nam uz nechcelo viac cakat na dlhsie expozicie a druha je vytiahnuta v Adobe LightRoom + vyrez 1:1