Hlavní a klíčový fakt nerozšířenosti Pentaxu u nás (možná v celé Evropě) je snad nulový případně jen sporadický marketing. Ostatní důvody jako rychlost a přesnost AF apod. jsou už jen žabomyší války, které mezi sebou vedou i Canonisti a Nikonisti. Třeba v samotném Japonsku je Pentax relativně oblíbený viz různé barevné kombinace Pentaxů, které se snad mimo Japonsko ani oficiálně nevyváží.
Když si budoucí majitel nějaké "entry-level" DSLR s pevně daným rozpočtem prochází papírové vlastnosti a funkce těl jednotlivých výrobců, tak snad jednoznačně mu z toho musí vyjít nejlépe Pentax (aspoň u mě tomu tak bylo Pentax k-r vs Canon, Nikon a Sony alternativy v dané cenové kategorii na dpreview.com). Problém ale je, že když si chce někdo zrcadlovku Pentax nejprve osahat, tak ji většinou nikde nemají skladem. Elektra typu Datart, Planeo apod. ani neví, že existuje i jiný výrobce zrcadlovek než Nikon a Canon a právě v těchto obchodech často lidé kupují svou první zrcadlovku. Letáky ve schránce často obsahují nějakou "super akci" na DSLR Canon nebo Nikon, ale Pentax tam nikdy nenajdete.
Ačkoli mám Pentax, tak osobně bych jej doporučil asi jen tomu, kdo krom setových objektivů si nebude dělat velké ambice na sbírku nových skel (od Pentaxu), ale pokud pro někoho finance nehrají roli, může klidně jít i do Pentaxu, protože krom vlastních skel tu je ještě přece Tamron, Sigma, .... Ještě do nedávna byla nejlevnější Pentaxácká pevná padesátka za cca 9000 Kč (50/1,4), nedávno sice přibyl objektiv 50/1,8 za cca 6000 Kč, ale i to je ještě velký rozdíl oproti Canonu 50/1,8 za necelé 3000 Kč, což pro někoho, kdo by chtěl zaexperimentovat s portréty, může být rozhodující. Na druhou stranu jsou u Pentaxu všechny pětatřicítky, padesátky a vlastně všechny objektivy stabilizované a stabilizátor byla jedna z klíčových věcí, proč jsem šel já do Pentaxu

.