Já bych nehodnotil 24 MPx ve 100% rozlišení. Myslím, že 24 MPx tak, jak jsou, beru jako výhodu v případě hodně ostrého objektivu na pevném stativu s nastaveným ISO 50-100, k tomu ten snímač bez low-pass/AA filtru a pak tisk na od 60 x 40 cm více. Ve všech ostatních případech beru 24 MPx jako výchozí surovinu k výrobě co nejlepších 16MPx, 12MPx či 8 MPx cílových fotografií. Má to jedinou nevýhodu - dost velké RAWy, jinak už to má jen samé výhody. Když z 24MPx bez AA filtru uděláte 16MPx a menší, tak ve výsledku se vám výrazně (!) zvýší ostrost téměř všech vašich nadprůměrně ostrých objektivů ve srovnání s tím, kdybyste měli 16MPx nebo 12MPx snímač předchozích Nikon generací.
Prostě nižší rozlišení s Nyquistovým důsledkem, Bayerova maska a AA filtr.
Těším se, až budu zkoušet se stejným objektivem na stejné scéně D300 a D7100 do výsledných 12 MPx fotografií. Už teď je mně jasné, že výsledky z D7100 na 12 MPx budou ostřejší o překvapivě moc.
A taky budou mnohem méně šumět. Stačí si najít ideální míru odšumu na ten 24MPx RAW tak, aby 16MPx, 12MPx a 8 MPx výsledky neměly nijak porušené detaily, texturu, ....
Jsem naprosto přesvědčen o tom, že z ISO 3200 budu dělat i za blbého světla naprosto čisté prokreslené 12 MPx fotky a z ISO 6400 naprosto čisté prokreslené 8 MPx fotky.
No a mít možnost tisknout ISO 3200 úplně čistě na A3+ a 6400 na A4, o tom se mně s D300 ani nezdá.
Jen když vezmu zatím publikované fotky, tak myslí si někdo, že z 12 MPx nebo 16 MPx snímače by šlo získat takovýto 12 MPx obrázek:
http://www.tomx.eu/Testy/Img01_4288.jpg???
A to samozřejmě bylo možné zacvičit bez ztráty detailu s těmi oblastmi vpravo nahoře ve stínu, které mohly být ve výsledku podstatně čistší.
Pokud chceme maximální ostrost a minimální šum, nic naplat, znamená to maximální rozlišení snímače a k tomu ideální zmenšující postprocess. Automat to prostě nedá. Ten to buď pořádně odšumí nebo pořádně doostří. Aby mezi tím našel ideální kompromis, ještě případně lokálně proměnlivý, to zbývá na ruce, to tak prostě je. Anebo to nemusí být ideální a svěříte to automatu tím nebo oním směrem. Ale u RAWu z D7100 si můžete VYBRAT!!! A to dosud nešlo.