D7100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 24. 9. 2013 20:19

U podobných fotek umožňuje D7100 docela pěknou vychytávku.

Postup:

1) D7100 dáš na stativ
2) vybereš si objektiv, který ti připadá jako vhodný
3) zvolíš clonu, při které tvůj objektiv nejlépe kreslí (obvykle 8) a požadované ohnisko (široké vypadá na krajiny efektně)
4) do USB zdířky nasadíš WU-1a
5) zapneš D7100
6) nastavíš si vyvážení bílé přes 18% šedou tabulku
7) vezmeš si tablet nastaviš jako WIFi Nikon_WU
8) Pustíš na tabletu aplikaci DLSR Dashboard, dáš Start server a Connect to WU-1a
9) Na objektivu nastaviš A/M a na D7100 režim M
10) Nezapomeneš na MUP

Nyní uvidíš na tabletu 10 palcový LifeView a můžeš nastavovat. Expozice, vyvážení bílé, způsob měření expozice, čas, clonu, prostě skoro všechno, co máš na foťáku a vidíš to ne na titěrném displeji na foťáku, ale na pořádném displeji, který si položíš kamkoliv, třeba i na zem nebo do batohu v dosahu cca 10m od foťáku. WU-1a stojí cca 2 tisíce, tablet si půjčíš od nějakého teenagera u vás v rodině a fotky budou k nezaplacení :-)

Průšvih D7100 je v tom, že má tolik nastavování. Když nenajdeš to správné nastavení, tak ta fotka vypadá nic moc (o tom bych mohl vyprávět). Když už budeš v koncích, začni znova. Vyresetuj foťák do továrního nastavení a zkus začít další sérii pokusů s přednastaveným profilem (krajina). Vezmi si z toho profilu nastavení clony, zaostření, saturaci, a s tímto základem experimentuj. Zkus bodové určení expozice. Zkontroluj si histogram. Postupně zkus upravit všechno, co ti DSLR DASHBOARD umožní změnit, ale dej tomu systém.

Určitě existují lepší postupy, ale tenhle je tak jednoduchý, že může fungovat.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod FotoABC 25. 9. 2013 01:46

Díky všem, jsem nadšený, jak řešíte tenhle problém, nemohl jsem teď reagovat, nezastavil jsem se s prací. Flor.cz to zvládl až mně spadla čelist.
Pouze kvůli dohadům o osvětlení té vesničky, tak tohle je fotka z doby, než slunce vylezlo zpoza skal:
http://www.tomx.eu/Fotky/Krajina/DSC_5162.jpg
Tedy takhle byla osvětlena ta vesnička před tím východem.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 25. 9. 2013 06:43

Já jsem zase jako z jiné vesmíru. Můžeš mi nalinkovat znovu to Florovu fotku? Já jsem dohledal jenom tu odkontrastenou z vycerpane vyvojky. Nebo řešíte jenom nějaký detail, nějakej konkrétní domek?
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod phamon 25. 9. 2013 07:05

Pemar:
Zapomel sis pred tim zkalibrovat display tabletu sondou na intenzitu a teplotu okolniho svetla.
:)
phamon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 25. 9. 2013 07:59

pemar píše:Určitě existují lepší postupy, ale tenhle je tak jednoduchý, že může fungovat.

Zvláště u odkazované fotky, při níž bylo časové okno na pořízení tak 1 minuta, tohle bude fungovat skvěle :tleskani
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 25. 9. 2013 08:26

To jsem myslel ze si nekdo dela legraci. Pokud ne, tak nakonec je problem v malem LCD TXova fotaku?
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 25. 9. 2013 09:35

Řešilo se proč F-ABC fotka patří do koše. Někteří si myslí, že pro nedokonalé technické zpracování. Jiní že pro její koncepci.
Rozsoudil to autor. :-)

Zdravím

-- 25. 9. 2013 11:05 --

F-ABC, když se řekne, že někde není nebo něco nemá světlo, neznamená, že je tam tma jako před svěračem. Ale je tam světlo ploché, nezajímavé, kterému chybí kresebnost. Vesničce nemůžeš dodělat jiskřičku do oka.
Ostatně sám vidíš, že kdybys podobný záběr ( 25. 9. - 02:46 ) chtěl uplatnit třeba na pohlednici, těžko bys uspěl. Po jejím shlédnutí by patrně každý jel na dovolenou raději jinam. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 25. 9. 2013 21:42

Pro FotoABC: Ono je vůbec otázka, jaký volit pro protisvětlo motiv. Dal jsem do vyhledávání ve Flickr.com vesnice a východ slunce a jeden z lepších výsledků byl tento:

http://www.flickr.com/photos/okapix/5316852989/

když se změní motiv, relativně rychle najdu fotky, které se mi líbí více:

http://www.flickr.com/photos/oblander/9 ... 21720@N02/
http://www.flickr.com/photos/pbwimages/ ... 21720@N02/
http://www.flickr.com/photos/103229006@ ... 21720@N02/
http://www.flickr.com/photos/robertfelt ... 21720@N02/

u posledních dvou se mi líbí využití efektu siluety (nebo scény typu low-key), které protisvětlo dělá. Schválně se podívejte, jakými těly a objektivy je to dělané a jaké jsou použité nastavení. D7100 mně překvapila, jak je dobrá, podle mne se s ní dá dosáhnout výborný výsledek, jestli mi nevěříte, dejte ve Flickr.com do vyhledávače: D7100 sunrise a uvidíte.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod feanoor 26. 9. 2013 17:35

Jen pro zajímavost, celkem inspirativní diskuse na téma zda lowpass filtr ano či ne
http://diit.cz/diskuze/94516/thread
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 26. 9. 2013 18:31

super je ta hláška o vyndavacím low-pass filtru - když jde ND, tak musí jít i LP :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 26. 9. 2013 21:41

Nikon si nechal patentovat (v Japonsku patent. č. 2013-156379) vypínatelný low-pass filtr. Standardní meziprostor mezi oběma low-pass filtry je u patentované technologie vyplněn tekutými krystaly (a nikoli polarizačním filtrem jako v předchozím případě), které mohou nebo nemusí měnit polaritu světla. Krystaly buď nemění polaritu světla, pak světlo jde do druhého low-pass filtru, které vertikální složku pošle dál a horizontální opět o něco posune a více rozostří anebo polaritu světla změní a pak se to chová jako sklo plus infračervený filtr - rozdělené světlo projde sklem a zase se vrátí do původní dráhy.

Nikon už podal podobný patent v roce 2011 (v Japonsku patent. č. 2011-97288), kde tehdy nabízel ovládání přes mechanické přepínání ON/OFF.

Je to hezká vychytávka, na příští D810 bych to chtěl (pokud bych neměl jiný nápad, za co utratit vydělané peníze), ale priorita to pro mne zatím není, raději bych měl objektivy, které v pohodě zvládnou 24 MPx.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Michalek 27. 9. 2013 22:22

10. Spoušť v režimu AF-C občas má zpoždění, nějakej lag. Když jsem na D90 zmáčkl spoušť, nekompromisně se udělala fotka. Teď se mi stává, že držím spoušť, ale foťák přemýšlí. Půl vteřiny, jako by čekal na zaostření (v menu mám pro AF-C nastavenou prioritu stisku, nebojte). Už mě to stálo pár fotek a dělá to bohužel náhodně a z neznámého důvodu.

Petr Luňák píše:Menu -> Autofocus -> Focus tracking with lock-on -> off.

Tak jsem tu zas. Ten návod bohužel nepomáhá. I když mám AF-C, nastaveno "fotit hned" a tohle vypnuto, foťák se občas prostě zamyslí a vyfotí mi fotku třeba až za vteřinu.

Když o tom přemýšlím, stává se mi to asi jen (nedokážu si teď vybavit situaci, možná je to "jen" omyl) se sigmou 70-200, ale jen občas a jiný foťák to s ní nedělá...

Nápad? :)
Michalek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 27. 9. 2013 22:45

A jaky mas nastaveny zpusob ostreni? Nepamatuju se, pokud si to uvadel, takze jen kdyz tak pripomenu, ze pri automatickem vyberu ostriciho bodu muze byt jista prodleva a durazne tento rezim nedoporucuju pouzivat, sam bych ho nejradeji z me D700 vykopal. Naprosto zbytecna poloha pro volic zaostreni.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michalek 28. 9. 2013 19:19

Tak automatický výběr bodu určitě při fotbale nepoužívám :-)

Mám nastavený 3D tracking.
Michalek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod waaaw 28. 9. 2013 20:09

Jeste mne napadlo k tomu protisvetlu. Hoya ted prodava radu novych filtru s HD vrstvami. Maji ciry, UV a polarizak. Rikam si zda nevybrakovali know-how SMC vrstev u Pentaxu a zda by melo nejaky efekt (nejlepe pozitivni) pouziti techto filtru pri foceni v protisvetle
waaaw
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka