Spousta keců a nic z toho

Přešel jsem na začátku června z D90 na D7100, tak pár postřehů.
1. Větší hledáček je super. Při fotbale jsem si připadal jak když jsem místo starý televize koupil nový full hd.
2. Video je super, kvalita na jedničku. Bál jsem se, že natáčení videa červenou tečkou nahoře vedle spouště bude horší než pomocí OK na D90, ale není, je to lepší, jednodušší.
3. Možnost namapovat si tlačítka FN, AE-LOCK a to třetí je super.
4. Dvě SD karty jsou prostě luxus.
5. Indikace přenosu karty Eye-fi v info obrazovce potěšilo.
6. Dát vstup na externí mikrofon tam kde je, tedy "před" USBčko je dost selhání, USB jsem nikdy nepoužil, kdežto mikrofon každej druhej den a mít to prohozené pozice, žije se mi líp... Stejně tak sluchátka.
7. Měnění režimů s nutností zmáčknout ťuplík nahoře není až taková překážka jak by se mohlo zdát, druhý kolečko (singl/multi/quiet/whatever) je "divný", ale dá se s tím žít.
8. Sáňky pro nasazení externího blesku se zanáší rychlejc a víc než na D90 (blesk nasazuju každej den víckrát). Neptejte se mě proč se to děje...
9. Battery grip je na houby. D90 měla krásně obě dvě baterky v gripu, novej grip má jen jednu baterku, ta druhá zůstává ve foťáku. Když ji chci dobít, musím sundat grip - a vzhledem k tomu že fotím docela hodně, sundavání každej druhej den je dost na nic (řešení tahat ssebou náhradní baterku a měnit ji když dojde v gripu, aby se nešahalo na baterku ve foťáku... nooo, no).
10. Spoušť v režimu AF-C občas má zpoždění, nějakej lag. Když jsem na D90 zmáčkl spoušť, nekompromisně se udělala fotka. Teď se mi stává, že držím spoušť, ale foťák přemýšlí. Půl vteřiny, jako by čekal na zaostření (v menu mám pro AF-C nastavenou prioritu stisku, nebojte). Už mě to stálo pár fotek a dělá to bohužel náhodně a z neznámého důvodu. VYŘEŠENO, viz níže.11. Jednou jsem nasadil manuální 8mm objektiv a druhý den mi nešlo fotit s nasazeným bleskem (a jinými objektivy), což byla na důležité akci dost nečekaná prekérka. Po půl hodině jsem přišel na to, že D7100 umí spolupracovat s manuálníma objektivama, jen se to v menu musí nastavit. Nějakou záhadou (?) si asi myslel, že je stále nasazený manuální objektiv a nebral vůbec ohledy na to, že už dávno není, takže zablokoval možnost vyfocení fotky s bleskem... Pomohlo nastavení parametrů manuálního objektivu (!).
12. S tokinou 11-16 se mi stává, že sem tam náhodná fotka, většinou po chvíli oddychu, změně kompozice, nebo já nevím, bývá přeexponovaná. Viz
http://fii.cz/svjxraz - přitom v EXIFu jsou parametry totožné. Jako by to poprvé nedokázalo nastavit clonu... S jiným objektivem se to neděje. Ale tokina na D90 funguje správně, nemusím asi zdůrazňovat.
13. Dost často měním objektivy a ve foťáku se (už dva měsíce) pořád obnovuje stříbrnej prášek, vypadá to jak kdyby se někde brousila nějaká část kovu při nasazování objektivů... D90 to samozřejmě se stejnejma objektivama nedělala.
Takže závěr? 24 MpX místo 12 je dobrý. Video je dobrý. Fotky z D7100 subjektivně padají nějaký jiný než z D90, tu jsem za ty roky dotáhl k dokonalosti. Objektivně jsou lepší. Ale ten pocit... Nevím proč.