D7100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tex086 19. 7. 2013 07:28

pro Hamka a Petra Luňáka: co se týká té viditelnosti skupin zaostřovacích bodů, tak bych rád podotknul, že má historická D80 toto samozřejmě umí a nepochybuji o tom, že D7100 to umí taky. Nechápu sice z jakého důvodu by měli být vidět všechny body, je prostě vidět jen ta skupina kterou foťák ostří, rozhodně není vidět jen ten prostřední, pokud tedy není v menu nastavená priorita středového bodu.
tex086
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 19. 7. 2013 07:49

Hmm... ja vidim vzdy pouze jediny ostrici bod v jakemkoliv rezimu
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 19. 7. 2013 07:52

:D D80 nemá nic ve stylu pomocných AF bodů, vždy ostří jen jedním :D :D Ale prý je má viditelné, tak to je gól :D
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod centsm 19. 7. 2013 22:37

Tak moje D80 zaostřuje současně několika body a tyto se zvýrazňují. V hledáčku jsou viditelné všechny, nejen ty, které jsou zaostřeny.
centsm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 19. 7. 2013 22:59

ggrand: centsm pouziva evidentne automaticky vyber AF bodu, v kterem se jako v jedinem z ostricich rezimu zobrazuje vice bodu najednou, jenze automaticky vyber bodu je u DSLR svym zpusobem na...jak to rict slusne? :D
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 19. 7. 2013 23:24

Na píchu :-D :-D :-D ?
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 7. 2013 13:03

+ detekce xsichtu
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Michalek 20. 7. 2013 18:53

Spousta keců a nic z toho :-) Přešel jsem na začátku června z D90 na D7100, tak pár postřehů.

1. Větší hledáček je super. Při fotbale jsem si připadal jak když jsem místo starý televize koupil nový full hd.

2. Video je super, kvalita na jedničku. Bál jsem se, že natáčení videa červenou tečkou nahoře vedle spouště bude horší než pomocí OK na D90, ale není, je to lepší, jednodušší.

3. Možnost namapovat si tlačítka FN, AE-LOCK a to třetí je super.

4. Dvě SD karty jsou prostě luxus.

5. Indikace přenosu karty Eye-fi v info obrazovce potěšilo.

6. Dát vstup na externí mikrofon tam kde je, tedy "před" USBčko je dost selhání, USB jsem nikdy nepoužil, kdežto mikrofon každej druhej den a mít to prohozené pozice, žije se mi líp... Stejně tak sluchátka.

7. Měnění režimů s nutností zmáčknout ťuplík nahoře není až taková překážka jak by se mohlo zdát, druhý kolečko (singl/multi/quiet/whatever) je "divný", ale dá se s tím žít.

8. Sáňky pro nasazení externího blesku se zanáší rychlejc a víc než na D90 (blesk nasazuju každej den víckrát). Neptejte se mě proč se to děje...

9. Battery grip je na houby. D90 měla krásně obě dvě baterky v gripu, novej grip má jen jednu baterku, ta druhá zůstává ve foťáku. Když ji chci dobít, musím sundat grip - a vzhledem k tomu že fotím docela hodně, sundavání každej druhej den je dost na nic (řešení tahat ssebou náhradní baterku a měnit ji když dojde v gripu, aby se nešahalo na baterku ve foťáku... nooo, no).

10. Spoušť v režimu AF-C občas má zpoždění, nějakej lag. Když jsem na D90 zmáčkl spoušť, nekompromisně se udělala fotka. Teď se mi stává, že držím spoušť, ale foťák přemýšlí. Půl vteřiny, jako by čekal na zaostření (v menu mám pro AF-C nastavenou prioritu stisku, nebojte). Už mě to stálo pár fotek a dělá to bohužel náhodně a z neznámého důvodu. VYŘEŠENO, viz níže.

11. Jednou jsem nasadil manuální 8mm objektiv a druhý den mi nešlo fotit s nasazeným bleskem (a jinými objektivy), což byla na důležité akci dost nečekaná prekérka. Po půl hodině jsem přišel na to, že D7100 umí spolupracovat s manuálníma objektivama, jen se to v menu musí nastavit. Nějakou záhadou (?) si asi myslel, že je stále nasazený manuální objektiv a nebral vůbec ohledy na to, že už dávno není, takže zablokoval možnost vyfocení fotky s bleskem... Pomohlo nastavení parametrů manuálního objektivu (!).

12. S tokinou 11-16 se mi stává, že sem tam náhodná fotka, většinou po chvíli oddychu, změně kompozice, nebo já nevím, bývá přeexponovaná. Viz http://fii.cz/svjxraz - přitom v EXIFu jsou parametry totožné. Jako by to poprvé nedokázalo nastavit clonu... S jiným objektivem se to neděje. Ale tokina na D90 funguje správně, nemusím asi zdůrazňovat.

13. Dost často měním objektivy a ve foťáku se (už dva měsíce) pořád obnovuje stříbrnej prášek, vypadá to jak kdyby se někde brousila nějaká část kovu při nasazování objektivů... D90 to samozřejmě se stejnejma objektivama nedělala.

Takže závěr? 24 MpX místo 12 je dobrý. Video je dobrý. Fotky z D7100 subjektivně padají nějaký jiný než z D90, tu jsem za ty roky dotáhl k dokonalosti. Objektivně jsou lepší. Ale ten pocit... Nevím proč.
Naposledy upravil Michalek dne 20. 7. 2013 20:27, celkově upraveno 1
Michalek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 20. 7. 2013 20:06

ad bod 10.

Menu -> Autofocus -> Focus tracking with lock-on -> off.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michalek 20. 7. 2013 20:25

Děkuji pěkně, procházel jsem menu několikrát, ale že to je tohle... :-)
Michalek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 20. 7. 2013 20:53

Ja uz jsem se na tom take nachytal, kdyz jsem si v krame hral s D600 a rikal jsem si, proc to sakra ma takove opozdene preostrovani :)
Osobne to zapinam pouze pri 3D trackingu, treba pri fotbale, kdy pred objektivem casto prebehne jiny hrac nez ten, ktereho chci mit zaostreneho.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 22. 7. 2013 06:15

Se zaostřováním nemám problém, shodou okolností bylo včera amatérské mistroství Rakouska v ženském volejbalu, objevil jsem se tam náhodou a měl jsem jako nejdelší objektiv jen cestovní 55-200/4-5,6. Výsledek mne pozitivně překvapil, všechny fotky jsou velmi solidně ostré, jen někdy jsem ale zaostřil na jiné místo, částečně kvůli rychlosti zaostřování objektivu a hlavně kvůli tomu, že hráčky byly v pohybu a já nestíhal sledovat děj.:-)

Jinak jsem udělal test ostrosti plastových a a profesionálních objektivů podle FotoABC: dal jsem D7100 na nejlepší stativ, co mám, použil jsem předsklopení zrcátka a odpaloval jsem elektronicky přes WU-1 přes tablet.

Výsledek je:

V souboji 55-200/4-5,6 vs 70-200/4 je jednoznačným vítězem 70-200 s tím, že fotografie z 55-200 jsou dostatečně ostré.
V souboji 18-55 vs 14-24 na ohnisku 18mm je jednoznačným vítězem plastový 18-55, a to zejména na cca 80% od středu.

Porovnávám detaily ve 100% zvětšení na tabletu Samsung Galaxy Tab 8.9, fotografie jsou v RAWu. Až se vrátím do Prahy, dám ty fotkym na toto fórum a 14-24 budu reklamovat kvůli nedostatku ostrosti.l
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Callgaro 22. 7. 2013 06:35

to je hodně zvláštní závěr. S 14-24 občas fotím a to že je lepší jak 18-70, 18-105 bylo vidět i na 6mpx čipu
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 22. 7. 2013 17:18

Já se obávám, že moje 14-24 není zrovna podařený kus. Já jsem původně porovnal fotky s touto 14-24 (mám jí cca 3 týdny, koupil jsem ji jakou novou od autorizovaného partnera Nikon) na D7100 focenou do RAWu s obdobnou fotkou z 18-105 na D50 focenou do JPG. Srovnal jsem jablka a hrušky s cílem ukázat, kam se ten vývoj posunul a s hrůzou jsem zjistil, že ty fotky jsou co do ostrosti od sebe takřka neodlišitelné.

Na základě toho jsem zkusil nafotit opravdu srovnatelné fotky, s předskopením zrcadla a pro srovnání jsem vzal nejlevnější objektiv, který mám. A výsledek byl, že fotografie v RAWu ukazují jednoznačné vítězství plasťáku nad nejlépe hodnoceným profesionálním objektivem na v FX i DX kategorii, který je etalonem ostrosti.

Ten 14-24 evidentně není ostrý jako břitva a srovnávaný 18-55 je kus, u kterého se podařily kraje. Stativ relativně pomohl lehčímu objektivu, stejně jako clona 8.

Tu 14-24 budu příští týden reklamovat s cílem ji vyměnit za lepší kus.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 22. 7. 2013 20:50

Ostril si pri tom porovnavani pres hledacek, nebo pres zivy nahled?
Petr Luňák
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka