od FotoABC 2. 5. 2013 10:59
Aneb hodnoťme jen to, co opravdu používáme. Existuje dvojí základní způsob ovládání dnešních pokročilých fotoaparátů:
1. Optický hledáček drtivou většinu u oka a ovládání tak, aby jej člověk byl schopen ovládat po paměti a nemusel dávat foťák od oka a toto ovládání je přizpůsobené i ovládání s těžkými dlouhými teleobjektivy
2. LCD displej, nejlépe dotykový a výklopný pro použití lehkých fotoaparátů s lehkými objektivy s držením před tělem.
(nechme teď být EVF displeje, skalní přívrženec hledáčku, který ignoruje tuto skupinu 2, obvykle nechce EVF hledáček, ale optický )
Je pitomost hodnotit foťák číslo 1 podle toho, jak je uzpůsoben pro ovládání číslo 2 a naopak. Obě kategorie mají svoje, svoje využití, přívržence a pokud někdo je zvyklý na fotoaparáty kategorie číslo 2, tak ať si fotoaparát 1 nekupuje a nemusí pak nesmyslně za velkou nevýhodu považovat to, že se zrcadlovkou se neostří dotykem na displeji po několika brouzdáních v menu.
Prostě zrcadlovka je něco jiného a taky nenadávám na auto, že nemá tak hezká řidítka jako motorka. Prostě nemá, protože auto má volant. Zrcadlovka ostří jinak a pokud má LiveView, tak je to dnes doplňková funkce pro občasné použití a při občasném použití mně nic nenutí vyžadovat stejnou ergonomii jako foťák, který nic jiného neumí a je to pro něj hlavní cesta. Prostě zrcadlovku s těžkým objektivem před tělem stejně nikdy nedržím a nefotím přes displej, takže za ostření dotykem na LCD bych si nepřiplatil ani 10 Kč.
Ideální hodnocení je - kolik bych si za co připlatil.
Na D7100 bych dal:
- za větší buffer 1000 Kč, kdybych víc fotil sport, tak 5000 Kč.
- za možnost remote ovládání clony, času, ISO dálkáčem tak 500 Kč
- za zabudované GPS tak 500 Kč
- za více, než 6 fps, tak 300 Kč
- za detekci fáze na snímači jako J1, pokud by s AF-S Nikkory rychleji ostřila s videem (jako J1) 3000 Kč
- za DX 24/1.8 asi 15 000 Kč
- i při manuálním výběru ostřícího bodu ukazovat, které všechny body mají taky zaostřeno 500 Kč
- za možnost velmi inteligentní spolupráce foťáku s PC včetně konfigurace a seřizování a tvorby nejrůznějších režimů a nastavení bych dal 5000 Kč
(třeba možnost nastavit různě rychlé druhy pohybu a foťák by respektoval nejdelší povolený čas pro ten konkrétní druh pohybu/sportu, ... a volil by Auto ISO a dal bych mu hranice zaostření - začátek a konec oblasti, kde se něco děje / něco hraje)
Martin Kozák: myslíš, že bys ocenil, kdybys mohl foťáku říci: Hele, tady je začátek hřiště, tady konec hřiště a až do zrušení se z něj autofokus nehne.
Hele a pod 1/160 s. prostě nepůjdeš, Auto ISO a ještě mně v optickém hledáčku na tlačítko budeš ukazovat lehce označené ostřící body, které jsou zaostřené taky kromě toho bodu, který jsem si vybral (tohle Nikon ukazuje jen při automatickém výběru ostřícího bodu, což je mně k ničemu)
Samozřejmě, že zkušenost na nějakou clonu prakticky stačí, ale když už to má detekci obličejů, tak by bylo hezké, aby když zaostřím jeden obličej, to ukázalpo všechny obličeje, které jsou v hlobce ostrosti s přísností, kterou si nastavím. Ale zkušenost to vynahradí.
Zatím mě nenapadá nic víc, za co bych si u D7100 připlatil aspoň korunu.