D7100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kozakm 2. 5. 2013 08:48

Výběr ostřicího bodu na displeji jsem si zkusil třeba u Panasonicu GH3. S fotoaparátem u oka je to absolutně nepoužitelné, pak se musí do Quick menu, kde je ale třeba asi 4x stisknout různá tlačítka, než se člověk dostane k vlastnímu výběru bodu. No zkrátka peklo.
Zlaté tlačítko u pravého palce na Canonech/Nikonech.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 5. 2013 08:55

Ganec: mazej si ten fotak, o kterem se snazis tak fundovane vypravet, uz konecne vzit do ruky, protoze tyhle tvoje nesmysly uz se vazne nedaj cist. U zadne DSLR (dokonce ani u tech zakladnich malych modelu) nejde ovladat dotykovy display pravym palcem, aniz bys pustil grip. Nejde, hotovo, konec, tecka. To bys musel mit prsty jako zaba, mas snad takove? Takze pokud se tu nekdo ztrapnil svym vyrokem o dotykovem displayi u DSLR, pak ses to prokazatelne ty (pokud nejses ten zabak). Pravdepodobne sis to ale uvedomil a tak si ted prisel s novym argumentem a sice ze se D7100 neda ovladat, protoze je vetsina tlacitek nalevo. Ty ses demagog par excellence, to se jen tak nevidi. Ano, tlacitka nalevo se pouzivaji levou rukou. Pokud je leva zaneprazdnena drzenim objektivu napriklad, lze vetsinu tlacitek nalevo ovladat pomoci Fn tlacitek umistenych na dosah prstenicku&prostrednicku (kam si inteligentni uzivatel nastavi napriklad vstup do menu, respektive vlastniho menu). Jenze to ty nemuzes vedet, protoze to vi jen nekdo, kdo zna dobre to, o cem mluvi.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 2. 5. 2013 09:26

Hoši zdá se mi že řešíte zákopovou válku. Pro představu podrobněji. Pokud fotím něco jako např. ten. lišejník, nebo zátiší, inteiér.... atd.. kdy mám foťák stabilní (buď ho držím za objektiv o něco opřený, nebo např. použiju stativ), nastavím si kompozici (celkovou) a až pak si prstíkem na displeji vyberu místo kam chci zaostřit (tj. kdekoliv v celé ploše) a případně mi to taky rovnou exponuje. Tj. to jsem myslel v původní poznámce. A to je to pohodlí AF na LV.
Pak celý diskus ujel na tom jestli to jde s 7100 nebo ne...což je trochu mimo. Takže pokud jsem nikonisty zmátl, omlouvám se (fotím s OM-D).
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 5. 2013 10:35

PavelDS: Ono asi nešlo o to, že by ostření přes LV dotykem bylo nepoužitelný. Jen to není tak univerzální, jak se tu někteří snaží naznačovat, a hodí se to v konkrétních případech. Zrovna jsem se díval na DigitalRevTV, recenze 650D a Kai tam k ostření přes dotyk poměrně trefně říká něco ve smyslu, "zajímavá technologie, ale ještě to chce přidat".
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod NefroniK 2. 5. 2013 10:40

Úplne som nepochopil, o čo tu vlastne ide. Má snáď D7100 dotykový display? :)
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 5. 2013 10:42

Ganec píše:
FotoABC píše:Proč bych měl vybírat ostřící bod dotykem na LCD, když koukám do hledáčku?
Lebo je to pohodlnejšie. Spýtaj sa majiteľov 650D/700D.

Neni to pohodlnejsi, protoze krom pripadu foceni ze stativu nehybnych predmetu se musi pustit bud grip fotaku, nebo objektiv. V pripade DSLR ani jedno neni zadna ergonomicka vyhra. Ganec neustale zamenuje bezzrcatka s DSLR a stavi to z hlediska drzeni, potazmo vahy, na stejny level, coz je samozrejme pitomost. Pak se tu clovek docte vylozenou ptakovinu typu:

Ganec píše:- foťák v skutočnosti držíš za grip prstami a pritláčaš dlaňou
- palec máš vždy voľný na ovládanie foťáku a na LCD pohodlne dočiahne
(voľba ostriaceho bodu pri fotení cez hľadáčik nie je na celej obrazovke)

Tuhle blbost muze napsat pouze budto zabak, nebo nekdo, kdo v zivote DSLR nedrzel v ruce a tkzv. "vari z vody".

NefroniK : nema dotykovy display, ale Ganec psal, ze to je jeho nevyhoda:

Ganec píše:- dotykové LCD - pri voľbe ostriaceho bodu by som si asi už na iné nezvykol
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 2. 5. 2013 10:59

Aneb hodnoťme jen to, co opravdu používáme. Existuje dvojí základní způsob ovládání dnešních pokročilých fotoaparátů:

1. Optický hledáček drtivou většinu u oka a ovládání tak, aby jej člověk byl schopen ovládat po paměti a nemusel dávat foťák od oka a toto ovládání je přizpůsobené i ovládání s těžkými dlouhými teleobjektivy

2. LCD displej, nejlépe dotykový a výklopný pro použití lehkých fotoaparátů s lehkými objektivy s držením před tělem.
(nechme teď být EVF displeje, skalní přívrženec hledáčku, který ignoruje tuto skupinu 2, obvykle nechce EVF hledáček, ale optický )

Je pitomost hodnotit foťák číslo 1 podle toho, jak je uzpůsoben pro ovládání číslo 2 a naopak. Obě kategorie mají svoje, svoje využití, přívržence a pokud někdo je zvyklý na fotoaparáty kategorie číslo 2, tak ať si fotoaparát 1 nekupuje a nemusí pak nesmyslně za velkou nevýhodu považovat to, že se zrcadlovkou se neostří dotykem na displeji po několika brouzdáních v menu.
Prostě zrcadlovka je něco jiného a taky nenadávám na auto, že nemá tak hezká řidítka jako motorka. Prostě nemá, protože auto má volant. Zrcadlovka ostří jinak a pokud má LiveView, tak je to dnes doplňková funkce pro občasné použití a při občasném použití mně nic nenutí vyžadovat stejnou ergonomii jako foťák, který nic jiného neumí a je to pro něj hlavní cesta. Prostě zrcadlovku s těžkým objektivem před tělem stejně nikdy nedržím a nefotím přes displej, takže za ostření dotykem na LCD bych si nepřiplatil ani 10 Kč.
Ideální hodnocení je - kolik bych si za co připlatil.

Na D7100 bych dal:
- za větší buffer 1000 Kč, kdybych víc fotil sport, tak 5000 Kč.
- za možnost remote ovládání clony, času, ISO dálkáčem tak 500 Kč
- za zabudované GPS tak 500 Kč
- za více, než 6 fps, tak 300 Kč
- za detekci fáze na snímači jako J1, pokud by s AF-S Nikkory rychleji ostřila s videem (jako J1) 3000 Kč
- za DX 24/1.8 asi 15 000 Kč
- i při manuálním výběru ostřícího bodu ukazovat, které všechny body mají taky zaostřeno 500 Kč
- za možnost velmi inteligentní spolupráce foťáku s PC včetně konfigurace a seřizování a tvorby nejrůznějších režimů a nastavení bych dal 5000 Kč
(třeba možnost nastavit různě rychlé druhy pohybu a foťák by respektoval nejdelší povolený čas pro ten konkrétní druh pohybu/sportu, ... a volil by Auto ISO a dal bych mu hranice zaostření - začátek a konec oblasti, kde se něco děje / něco hraje)
Martin Kozák: myslíš, že bys ocenil, kdybys mohl foťáku říci: Hele, tady je začátek hřiště, tady konec hřiště a až do zrušení se z něj autofokus nehne.
Hele a pod 1/160 s. prostě nepůjdeš, Auto ISO a ještě mně v optickém hledáčku na tlačítko budeš ukazovat lehce označené ostřící body, které jsou zaostřené taky kromě toho bodu, který jsem si vybral (tohle Nikon ukazuje jen při automatickém výběru ostřícího bodu, což je mně k ničemu)
Samozřejmě, že zkušenost na nějakou clonu prakticky stačí, ale když už to má detekci obličejů, tak by bylo hezké, aby když zaostřím jeden obličej, to ukázalpo všechny obličeje, které jsou v hlobce ostrosti s přísností, kterou si nastavím. Ale zkušenost to vynahradí.

Zatím mě nenapadá nic víc, za co bych si u D7100 připlatil aspoň korunu.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 2. 5. 2013 11:03

Lotrandor píše:PavelDS: Ono as, recenze 650D a Kai tam k ostření přes dotyk poměrně trefně říká něco ve smyslu, "zajímavá technologie, ale ještě to chce přidat".

No u mého OMD bych už nic k ostření dotykem na displej nepřidával funguje to OK. A chápu že zrcadlovkářům je to proti srsti...Zrcadlovka je od toho aby se dala k oku a koukalo se zkrz ní. Tak byla i původně vymyšlena (tzv. prává zrcadlovka s ručním ostřením). Jinak nemá smysl, že.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 2. 5. 2013 12:04

Most modern lenses are intentionally designed to focus beyond infinity.
Když jsem toto uvedl a směřoval to tedy k určitým možným situacím, nenapadlo mne ani ve snu co si může někdo vyvodit. Pak následovalo dotykové ostření u jiných značek a ejhle problém na světě. Někdo napíše něco o matlání po obrazovce atd.
No vrcholem mělo být makro a jeho případné focení. A pak následuje něco, co vše staví do pozadí - "Predstava, jak drzim D7100 s nasazenym napriklad Tamronem 180/3.5 a prstem jedne z mych pouhych dvou rukou jezdim po displayi, abych vybral misto zaostreni, je vskutku groteskni."
To opravdu není k žádné diskuzi o dotykovém ovládání a hlavně D7100. A úplný hokej je "Gamut: od kdy je foceni nocni oblohy totez, co fotografovani makra?"
Marně se snažím najít něco nebo aspoň souvislost, kde bych něco takového zmínil. Od samého začátku jde o princip, nebo si to aspoň myslím. To že si někdo nedovede představit, nebo aspoň vyzkoušet proč a z jakého důvodu mohou být výsledky lepší přes LV, opravdu nechápu.
Jestli k tomu použije případný dotykový displej je věc druhá.
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 5. 2013 13:11

Gamut: jak muzes napsat, ze to je vec druha a ze to neni k diskusi o dotykovem ovladani, kdyz je rec prave o ostreni za pouziti dotykoveho displaye, zisi? Rekl bych, ze ses kompletne ztratil v souvislostech, tak si precti diskusi jeste jednou, kdyz si to ani pote, co jsem to v 11:42 zopakoval, stale nepobral.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 2. 5. 2013 13:37

No nevím, kdo co nepobral, ale jedno vím jistě. Dosazování něčeho, co nikdo nezmínil ti jde nadmíru dobře. Vzhledem k tomu, že diskuze zatahuješ do absurdna viz makro. Jen by mne zajímalo, zda jsi aspoň zmiňované Canony držel v ruce.
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 2. 5. 2013 15:17

Někteří lidé píší tak tajuplně a v náznacích, že to, co napíšou, je srozumitelné jen pro ně samotné a ani to není jisté.

Jistě, zrcadlovka s hranolem má smysl pouze v takovém případě, že se v drtivé většině případů člověk skrz ten hranol kouká na obraz odražený zrcátkem. Rovněž i objektivy jsou optimalizované pro autofokus, který byl vymyšlen pro tenhle princip.

Live View a focení přes displej je DOPLŇKOVÝM způsobem focení se zrcadlovkou a jeho výhody a nevýhody jsou doplňkovými výhodami a nevýhodami.

Jakmile se focení přes displej stává hlavním způsobem, tak je zrcadlovka nesmyslným řešením a pochopitelně by v takovém případě měli být hlavní beznosorožci. Pokud v některých případech nejsou, pak je to dokladem toho, že beznosorožci ještě nedostihly zrcadlovky třeba ve výbavě objektivů. Pokud někdo fotí v 80% případů makro přes displej a přesto je pro něj optimální si koupit zrcadlovku, pak je to jednoznačně chyba bezzrcadlovek, že mu nedokáží nabídnout totéž, co zrcadlovky.
Zrcadlovky by měly nad beznosorožci převažovat pouze pro fotografy, kteří opravdu preferují hranol, zrcátko a dedikovaný AF senzor a jejich vlastnosti. Nechť beznosorožci jsou opravdu ideálním řešením pro každého, kdo preferuje displej. Pak se nebude psát o tom, zda mají zrcadlovky ostření dotykem na displej, protože jejich majitelé budou pouze lidi, kteří na tohle absolutně kašlou.
Pokud někdo vyčítá Škodě Fabii, že neuveze naráz 10 pytlů cementu, tak asi nebude chyba v té Fabii, ale někde jinde.
D7100 nemá ostření dotykem na displeji a pokud to někomu vadí, pak je chyba někde jinde, třeba v tom, že neexistuje stejně kvalitní beznosorožec se stejnou reálnou nabídkou objektivu atd. Anebo je chyba v tom, že si D7100 kupuje někdo, kdo neví, že na focení přes displej jsou vyráběné jiné foťáky. Pak lze jen doporučit - nekupovat zrcadlovku, když to zrcátko nechceš používat.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 5. 2013 15:21

Gamut píše:No nevím, kdo co nepobral, ale jedno vím jistě. Dosazování něčeho, co nikdo nezmínil ti jde nadmíru dobře. Vzhledem k tomu, že diskuze zatahuješ do absurdna viz makro. Jen by mne zajímalo, zda jsi aspoň zmiňované Canony držel v ruce.

Jasne, ty CITACE jsem si vycucal z prstu :D
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Scuti 2. 5. 2013 16:11

Tomáši, "Aneb hodnoťme jen to, co opravdu používáme", to si někde poznamenej a také se tím občas řiď.
Scuti
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 2. 5. 2013 17:00

Člověk by řekl, když druhý se snaží ostatním dávat "čočku" ohledně AF a možných problémů s tím spojených, že nepotřebuje až tak moc něco rozvádět. Zvlášť pokud se týká použití LV. Pak to taky možná s tím ostřením nejen na nekonečno taky může vypadat. :-D Ono je možné psát o srovnávání AF různých těl a různých objektivů pomalu story. Pak se to snažit vydávat za něco, z čeho je možno vycházet v praxi. Zrovna tak o tom, jestli se má brát LV jako něco doplňkového a případně proč je zbytečné, aby si někdo pořizoval zrcadlovku. :-D
Gamut
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka