D7100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 5. 2013 18:10

PavelDS píše:
Petr Luňák píše:A ze pri makru se AF pouziva casto, ze? ^_^

No já už ani jinak neumím. Extra pohodlné.

A muzes nejakou makro fotku ukazat? Jen se chci ujistit, ze se skutecne bavime o makro a ne close-up fotografii. Je to totiz podstatny rozdil.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 1. 5. 2013 19:14

Fakt je že je to mnohem lepší volit bod zaostření na displeji než orat nosem hlínu.
Pahoubička.jpg
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 5. 2013 19:33

Obavam se, ze se v tomto pripade nejedna o makro. Makrofotografie ma konkretni definici. Ne vse co je focene zblizka je automaticky makro, pozor na to.

PavelDS píše:Fakt je že je to mnohem lepší volit bod zaostření na displeji než orat nosem hlínu.

Zadny fakt to neni. Az budes drzet v ruce dvoukilovy fotak a ne hracku a budes fotit skutecne makro, tak pochopis proc ;)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 1. 5. 2013 19:42

Dvoukilový jsem prodal, a makro bývalo 1:1 pro 24mm na výšku (u kinofilmu). Což tahle fotka je. Ta prašivka byla opravdu maličká.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 5. 2013 20:06

Mam zazitou jinou velikost kapradi. Pokud jej vyfotim 1:1 pro ekv. kinofilmu, je to podstatne vetsi detail.
AF ma smysl pri foceni u close-up zaberu, coz muzou byt jesterky, motyly, vazky apod. V momente kdy se ale foti 1:1 (respektive jde nam o co nejvetsi detail), coz je fyzicky doraz klasickych makroobjektivu, tak je AF naprosto zbytecny, nebot ostreni objektivu se dal uz pohnout stejne nemuze.
Predstava, jak drzim D7100 s nasazenym napriklad Tamronem 180/3.5 a prstem jedne z mych pouhych dvou rukou jezdim po displayi, abych vybral misto zaostreni, je vskutku groteskni. Kterou rukou bych to mel vlastne delat? Prava drzi pevne fotak aby se nehybal a krom ovladani casu a clony macka spoust, tu dat pryc z fotaku nemuzu. Leva ruka zase podpira tezky objektiv, tu take nemuzu pouzit na rajtovani prstem po displayi... takze mi nakonec zbyte snad jen ten nos, ne? :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 1. 5. 2013 20:59

Hmm tak docela pěkný povídání o grotesknosti. Nicméně ti co fotí noční snímky a hlavně oblohy si to nemohou vynachválit. Proč asi?
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 1. 5. 2013 21:12

Hm, Makro 1:1 pro kino bylo že těch 24mm na výšku vyplní na výšku políčko kinofilmu což bylo také 24mm. Takže já to tak nějak od tý doby beru. Co je vysoké 24 mmm a vyplní na výšku obraz (film / čip..) je už makro. Ale můj mikropříspěvek byl o pohodlí ostření a expozice LV a volby bodu AF na displeji. A to s váhou nemá nic společného. My co fotíme máme např. i stativy. Ostatní holt musí ještě nějakou dobu posilovat.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 5. 2013 21:25

Gamut: od kdy je foceni nocni oblohy totez, co fotografovani makra?

PavelDS: prave naopak to s vahou ma hodne spolecneho. Takze se te zeptam znova, prstem ktere z mych dvou rukou mam tukat na display, kdyz jedna drzi objektiv a druha fotak? Nebo se tuka na display jen kdyz se foti ze stativu?
Mimochodem, chces mi tvrdit, ze ta houba ma na vysku cca 24mm? Na jakou clonu je to focene, ze jsem tedy jeste tak smely?
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelDS 1. 5. 2013 21:28

On je to lišejník :)
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 5. 2013 22:21

Petr Luňák píše:Takze se te zeptam znova, prstem ktere z mych dvou rukou mam tukat na display, kdyz jedna drzi objektiv a druha fotak?
palcom pravej ruky:
- foťák v skutočnosti držíš za grip prstami a pritláčaš dlaňou
- palec máš vždy voľný na ovládanie foťáku a na LCD pohodlne dočiahne
(voľba ostriaceho bodu pri fotení cez hľadáčik nie je na celej obrazovke)

Prečo nezájdeš do predajne a nevyskúšaš si to v praxi?
Takto sa len zbytočne strápňuješ, keď tvrdíš že sa nedá niečo čo ostatní veselo používajú...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 5. 2013 22:35

Ganec: do prodejny zajdi ty, vem si do ruky D7100 a vyfot mi, jak palec prave ruky dosahne na cely display, aniz bys pustil grip. Bud tak laskav, moc se na ten zaber tesim.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 1. 5. 2013 23:07

Já dosáhnu na 1/3 displeje.
D3200.
Relativně je to menší tělo.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 2. 5. 2013 08:26

Petr Luňák, len tak mimochodom: svojou argumentáciou si vlastne vysvetlil, že D7100 sa nedá ovládať, lebo väčšina ovládacích tlačidiel je naľavo od LCD:
Obrázek
Tieto sa teda dajú ovládať len nosom, lebo v rukách sa drží telo a objektív :hm

Lotrandor, keď ešte trošku potrénuješ tak to bude stačiť :-)
Na nastavenie AF bodov totižto nie je potrebná celá plocha (už som to písal v minulom príspevku), keďže AF body sú len v prostriedku. A pokiaľ si pamätám z recenzie 650D (keďže výstižnú fotku v rýchlosti neviem nájsť), pri fotení cez hľadáčik ani nie sú umiestnené v prostriedku displeja ale vpravo (aby ich palec pohodlne dočiahol)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 5. 2013 08:35

To nic nemění na skutečnosti, že doprostřed displeje nedosáhnu :).
Ale možná s trochu jinou konfigurací těla bych dosáhl aspoň doprostřed, a mohl bych palcem vybrat prostřední ostřící bod. Ten je stejně nejpřesnější :p.
Naposledy upravil Lotrandor dne 2. 5. 2013 08:51, celkově upraveno 1
Lotrandor
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka