D7100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Gamut 30. 4. 2013 22:15

039501_full.jpg
039501_full.jpg (122.76 ) Zobrazeno 6239 krát
Tak jsem si přečetl jednu z mnoha recenzi. Docela mne zaujal jeden vzorek. Dovolím si přiložit konkrétní místo z recenze http://www.fotoaparat.cz/article/11249/1
Zajímala by mne jistá pravidelnost.

-- 1. 5. 2013 00:06 --

A pokud jsme u té rychlosti, tak shutter lag je nějakých 52ms. Tak by mne zajímalo, zda někdo ví kolik je vf blackout. Pokud tedy byla zmínka o AF a přesnosti, rychlosti - tak docela pěkná procesorová nakládačka. ;-)
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 1. 5. 2013 00:00

Odpovědi Gancovi:

"detekcia tvárí pri fotení hľadáčikom"
???? K čemu? To jako kdybych byl idiot a nevěděl co fotím, a foťák místo mě řekl "Hele vole, támhle je nějaký xicht, tak já na něj zaostřím bez ohledu na to, co chceš ty!"
To má být fakt výhoda? Chápu, že na fotoaparátech v mobilu pro lamy je třeba dobrá detekce tváří když lama netuší, že se má na něco zaostřit, ale když si kupuju D7100 místo mobilu, tak minimálně vím, že budu vždycky vědět, na co chci zaostřit. Jinak bych byl idiot, který vyhazuje peníze za D7100 či jiný drahý foťák.

"OLED LCD - ako vôbec na slnku pozeráte odfotené zábery?"
D7100 inzeruje obzvláště kvalitní viditelnost na slunci, má kvůli tomu i vystouplý podklad displeje, někde to vysvětlojí, hledej Šmudlo

"- dotykové LCD - pri voľbe ostriaceho bodu by som si asi už na iné nezvykol"
Proč bych měl vybírat ostřící bod dotykem na LCD, když koukám do hledáčku? Mám zrcadlovku, ne kompakt s displejem!!!!
LiveView jsem použil za 6 let asi tak 3x a kvůli tomu fakt nemusím hamstat po displeji a mít tam otisky prstů. Já raději lepší obraz.

"- kvalita videa - podľa dpreview nie je také ostré ako u iných foťákov (aj v možnostiach)"
Špatně čteš, podle Dpreview se to týká jen 1,3x cropu, ten jiné foťáky vůbec nemají.

"- kvalita HDR - vraj nepoužiteľné (ich ADL má vyššie využitie) a len z 2 záberov (zjavne "me too" funkcia)"
Stejně to má smysl jen na PC z RAWu, tady souhlasím, že je to úplně jedno, jestli to tam je, ale i u všech foťáků, JPEG u náročných záběrů neeee.

VIDEO:
co se ti na tom nelíbí:
http://www.tomx.eu/Testy/Potok01.mp4
?????
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 5. 2013 07:33

K čomu vylepšený metering senzor?
No spýtaj sa výrobcov Canonu a Nikonu, prečo modely ktoré ho majú stoja 2x viac ako tie ktoré ho nemajú.

FotoABC píše:D7100 inzeruje obzvláště kvalitní viditelnost na slunci
Čosi podobné inzerovalo aj 60D (water-repellent coating to protect the screen allows easy viewing in bright light) a keď som zábery chcel porovnať s mojou E-P3... :-(

FotoABC píše:Proč bych měl vybírat ostřící bod dotykem na LCD, když koukám do hledáčku?
Lebo je to pohodlnejšie. Spýtaj sa majiteľov 650D/700D.

FotoABC píše:"kvalita videa" .. Špatně čteš, podle Dpreview se to týká jen 1,3x cropu, ten jiné foťáky vůbec nemají.
Nie len toho. Ohľadom videa kritizujú 2 nezávislé veci:
- Noticeably soft video output
- In video mode, the 1.3x crop setting produces upsampled output

Slovné hodnotenie:
While the camera's video specs are impressive, its video output is a bit softer than we'd like.

Mimochodom, video CROP mód majú aj iné foťáky:
Napríklad Panasonic GH2 (nazýva to ETC: Extra Tele Conversion) tak dosiahne naozaj extra zoom a dokonca vtedy je aj kvalita výborná (používa len pixely z prostriedku senzora)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 1. 5. 2013 07:44

Ganec:

S tím ostřením dotykem si děláš srandu, že jo?

Tobě přijde pohodlnější, držet celkem těžkou zrcadlovku v jedný ruce a patlat si prstem po foťáku, aby se to celý hezky rozklepalo, a neudělals ani jeden ostrej záběr, než jí držet normálně, koukat do hledáčku a pohodlně si ostřit a cvakat????
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gamut 1. 5. 2013 08:43

No nevím jestli srandu, ale pokud se dočtu o něčem takovém - "most modern lenses are intentionally designed to focus beyond infinity." Tak určitě nastanou situace, kdy to může člověku začít vrtat hlavou. To že někdo nepoužívá, nevyužívá atd přece není důvod to shazovat s poukazem na to, že to někomu nevyhovuje. Při určitých situacích může být výsledek přes LV mnohem lepší.
Gamut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 1. 5. 2013 09:39

Dotykove ostreni ma vyhodu pri foceni pres liveview, kdy je ostreni pomoci krizoveho volice precejen pomale. Liveview pouzivam ale velmi vzacne tak me nenapada proc bych to mel potrebovat.
Ptat se majitelu 650 a 700 muzeme? kdo z vas ostri dotykem pro FOCENI? hadam ze uplatneni to ma pri videu, jinak mi to prijde u DSLR prijde jako takova funkce ktera je tam jen aby to mohli napsat do letaku, kazdopadne verim ze na bezzrcadlovce ktera je mala a porad se foti pres displej to muze byt pohodlne, ale pohodlnejsi je fotit pres hledacek :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 1. 5. 2013 09:39

V principu, když koukám do hledáčku, těžko můžu matlat prstem po displeji a určovat tak, kam zaostřit. Když přejdu, jak je to nepřesné, je to navíc pomalé. Na všech objektivech mám navíc možnost manuálně kdykoliv doostřit, což mi přijde daleko praktičtější. Určování ostřícího bodu na displeji je to funkce pro laiky a tu od D7100 neočekávám.

Stejně jako detekci tváří, kterou jsem vypnul hned, protože foťák stále něco detekoval a fotil jsem zadky a záda.

Pokud jde o HDR, tak slušné jsem viděl zatím jen z compu, nějaká napodobenina s omezenými možnostmi procesoru ve foťáku mě nebere.

Ale souhlasím s tím, že v nižších třídách foťáků to své místo má, lidi jsou pohodlní.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod PavelDS 1. 5. 2013 12:08

Dotykové ostření přes LV je bezvadné třeba při makru a pod....A je návykové.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 5. 2013 12:33

A ze pri makru se AF pouziva casto, ze? ^_^
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milan_a 1. 5. 2013 12:35

FotoABC píše:Neuvěřitelné:
milan_a tady nejprve ukazuje rozpatlaniny z Fuji a pak napíše, že D7100 má mizernou obrazovou kvalitu.

čo to zase bláboliš? Máš veľmi veľa rečí a ako to zvyčajne chodí v takých prípadoch "skutek utek". Všetky tvoje fotky, čo som doteraz videl je jedna "veľmi smutná vec". Tvoje príspevky už od istej doby preskakujem - škoda času. Hľadal som najlepší spôsob konverzie s ukážkami. Vtedy ešte nebol LR5, ktorý už odstránil detské nemoci.
Môžeš si tu porovnať výstupy (približne rovnaké sv. podmienky a na rovn. F, resamplované na ekvivalent, zdroj test http://www.fotoaparat.cz/article/11249/1). FotoABC, pri porovnávaní tvojich fotiek, by to dopadlo omnoho horšie :D.
http://ulozto.cz/xqHD5WW4/compare-d7100-vs-x-e1-zip
qwerts píše:Milane, nezavid nam kvalitni DSLR :D

Nie je čo.Apropo, výhra nie je žiadny súčasný APS-C, to čo nám tu súčasní výrobcovia predvádzajú je samý elektronický humus, niekde viac, niekde menej (ani x-e1 nie je výnimkou), smutné. Proste, chce to iný princíp, ako som už viackrát spomenul. Napr. aj Foveon by stačil, pokiaľ by sa všetci pustili do vývoja. To by bolo iné kafé! Preto mi pripadá komické a detinské nadchýňať sa kvalitou výstupu D7100 a predháňať sa v superlatívoch. Aj ten ospevovaný profi AF v D7100 by ste tam určite nemali, keby nebol ten váš Nikon dotlačený konkurenciou bezzrkadloviek. Nebojte sa, zacvakali by ste si za neho. Moderné technologie dával len do drahých prístrojov nedostupných pre amatérov. To isté aj s objektívmi.
qwerts píše:Strasne me bavi milane kdyz tady placas z XE-1 takove hnusy ze by se za to stydel kdejaky mobil a pak nam tu tvrdis jak ti obrazova kvalita z D7100 opravdu nestaci, jsi fakt vtipnej jedinec :D

tak skús niečo lepšie placnúť z tej super D7100. Veľmi rád si to pozriem
milan_a
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 1. 5. 2013 13:51

X-E1 je skvělá, jen s tím malým háčkem, že bez Capture One a Aperture je to naprd. Běžné RAW konvertory jsou prakticky k ničemu.

Aperture z toho vyždímá kvalitní obraz prakticky vždy kromě světelně náročných scén s vysokým ISO (na ty je právě to Capture One).

D7100 má tu malou výhodu, že funguje naprosto se vším a čím lepší je konvertor tím lépe bude fungovat. A narozdíl od Fuji není třeba čekat "roky" než bude možné z RAWu dostat něco rozumného. Holt výhoda konvenčního Bayeru.

Nicméně je to plasťák a riziko neodstranitelného moiré se mi nezamlouvá. Plus je, že AF je očividně ok a jako foťák to funguje. Což Fuji sice taky, jen to ostří kapku pomalu. :D

A který bych si koupil?

Žádný. Proč?

Fuji X-trans je další slepá vývojovka Fuji (slepá díky Fuji, ne díky tomu, že by to opravdu byl špatný směr, to nebyla ani EXR technologie) a D7100 je přepixlovaná blbost v mizerným balení. Za těch 27.000 CZK se daj sehnat značně lepší věci..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PavelDS 1. 5. 2013 15:02

Petr Luňák píše:A ze pri makru se AF pouziva casto, ze? ^_^

No já už ani jinak neumím. Extra pohodlné.
PavelDS
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 1. 5. 2013 16:53

milan_a:

1. neviem ci v tomto vlakne, ale niekde si sa vyjadril, ze uz koncis s prispievanim do fora: SKODA, ZE SI DOTERAZ TAK NEUROBIL !!!,
2. kritizujes fotky od FotoABC, ovsem vzhladom na Tvoju kritiku tvorby uzivatela KOZAKM a naslednu "upravu" jeho fotky - ehmmm...ako to nejako kulantne podat = zaleziem do kanalu a cusim ako vos pod chrastou...!!!,
3. k Tvojim dristom ohladom D7100 sa uz ani vyjadrovat neda, to nech si sudny clovek urobi zaver sam...,
4. sam som aj majitelom m4/3 (aj ked fotim hlavne s DSLR) a kazdy fotak ma svoje + aj -, ale Tvoje (a dalsich nemenovanych uzivatelov) zvasty ohladom DSLR su okrem dokazu o absolutnej strate sudnosti unavujuce a vrcholne trapne...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milan_a 1. 5. 2013 18:00

-"že bez Capture One a Aperture je to naprd"
Daemonius, skúsil si ALR5? Ja na neho nedám dopustiť. Chce to hlavne zo začiatku trošičku viac námahy spriateliť sa s ním, ale výsledky stoja za to - plná spokojnosť. Myslím, že by mal byť rovnocenný hráč k Aperture. A za zmienku stojí aj Silky - nová verzia má vylepšenú podporu X-trans, s bundle verziou vcelku tiež spokojenosť. C1 a LR5 som použil aj na konverziu raw D7100 a skutočne žiadny rozdiel v prospech D7100, skôr opak.
- "Běžné RAW konvertory jsou prakticky k ničemu"
najdôležitejšia je podpora hlavných hráčov, zatiaľ možno sú k ničomu, je to veľmi dynamický a flexibilný segment, tam nevidím problém do budúcna
-"Fuji X-trans je další slepá vývojovka Fuji "
uff, odvážné tvrdenie, ja osobne nemám taký pocit, už sa príliš do toho investovalo a možno aj poučenie bolo. Skôr si myslím, že Fuji má niečo veľké rozpracované, no uvidíme :)

landov, školský príklad intolerancie, ktorá už zapríčinila toľko zla vo svete (a aj na Slovensku)
Treba si láskavo uvedomiť, že je možný aj iný názor, rozdielny od tvojho. Prekusneš to? Treba sa začať viac učiť tolerancii a demokracii, neviem odkiaľ si, ale zrejme ťa tam k tomu nepriviedli. Na istom vlákne som sa rozhodol že končím a skončil som, viac tam môj príspevok neuvidíš. Keď to uznám za vhodné tu, urobím to aj tu, alebo aj na celom fóre, ale rozhodnem o tom len ja a nie ty, pochopil?
A čo sa týka mojej úpravy? ozrejmim to ešte raz: nemal som zkalibrovaný monitor, stačí, alebo ešte treba dovysvetliť? Lepšie by asi bolo, keby si nechal za seba hovoriť výsledky vo fotografovaní. Prajem veľa úspechov v pokroku...
milan_a
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka