D7100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod T-Lama 25. 3. 2013 09:40

To rozmatlaný jehličí je důsledek odšumu, nebo to prostě objektiv nevykreslí?
Jinak nepozoruju nějaký velký rozdíly, kromě výrazně odlišné zelené (u jednoho do modra, u druhého do žluta)..
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 25. 3. 2013 10:00

T-Lama: odšum tam není absolutně žádný. Objektiv byl Nikkor AF-S 85/1.8G na cloně F8. Pokud něco tenhle objektiv nevykreslí na APS-C snímači uprostřed zorného pole, pak to nevykreslí žádný objektiv na světě. Samozřejmě že netvrdím, že je nejostřejší na světě, ale tvrdím, že střed obrazového pole na F8 u tohoto skla prostě nemůže být asi ani teoreticky o tolik horší oproti sériově prodávanému nejostřejstřejšímu objektivu na světě, aby to bylo z kategorie vykreslí - nevykreslí.
Takže co zbývá? Jasně - bylo to z ruky. Někdy se tam vrátím se stativem a pokud ani se stativem to nevykreslí jehličí, tak to prostě a jednoduše na tom místě nejde. ;-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NefroniK 25. 3. 2013 10:50

A čo to sériové snímanie + buffer + rýchla karta?
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Romanfia 25. 3. 2013 11:05

Dobrý den, sleduji Vaši diskuzi nad kavlitou snímků. Jsem amatér v začátcích a chtěl jsem Vás požádat o názor. Míním zaměnit stávající D60 a prosím co by jste mi doporučili? D300s, D7000, D7100? V ruce jsem měl všechny tři. Původně jsem chtěl koupit D300s, ale nyní zvažuji D7100. Fotím hokej a lyžování ( objektiv Sigma 70-200mm/2,8 ). Děkuji za reakci a omlouvám se za případné OT
Romanfia
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milan_a 25. 3. 2013 11:07

Petr Luňák píše:Jen pro predstavu, jak si predstavuju cisty vystup bez jakychkoliv digitalnich artefaktu. Zde fotka z D700 zamerne upsamplovana na 24Mpix:
viewtopic.php?p=9423861#p9423861

no práve takto si to ja a zrejme ani FotoABC nepredstavujeme. Je to nejaké neprirodzene mäkké, zrejme silné žehlenie a odšum. Ako by som to povedal, rád by som sa dopracoval k čo najviac podobnému, vernému obrazu, ktorý dodá optika na snímač s minimom dnešných "softvérových vychytávok", ktoré tento "pure nature" opticky obraz vlastne deformujú, často aj na základnom iso, ako už spomínal FotoABC. Ako príklad môjho snaženia (a zrejme aj FotoABC) by mohla poslúžiť táto fotografia z nikon d800e, ktorú FotoABC už raz na inom mieste zverejnil:
http://ulozto.cz/xoXu3tT/d800e-jpg

kozakm píše:milan_a: kresba totálně zničená odšumem (viz šutry na stráni za autem, "červíci" na silnici a další)

to kozakm: čo keby si niekedy aj nejakú ukážku, ako si to predstavuješ? Totálne zničená (pripomína mi to Goebbelsov zúfalý výkrik: Totale krieg :D ), pre mňa je to prirodzená a verná originálu aj vrátane tých šutrov a cesty, možno málinko preostrená
milan_a
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 25. 3. 2013 11:21

milan_a píše:to kozakm: čo keby si niekedy aj nejakú ukážku, ako si to predstavuješ? Totálne zničená (pripomína mi to Goebbelsov zúfalý výkrik: Totale krieg :D ), pre mňa je to prirodzená a verná originálu aj vrátane tých šutrov a cesty, možno málinko preostrená

Eh? Nechceš si pro uklidnění zase vytáhnout stíny? Třeba tady:
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... K_4066.jpg
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milan_a 25. 3. 2013 11:50

No tá už je super, to sa musí uznať, páči sa mi, naozaj. Akurát ešte malinkatý prepal na pleci, ale to je nepodstatné...
Ešte k WhiteTurf: tie kone, hmm, vidím, že ti to stále nedá pokoj, tak ešte dovetok: jednoznačne bola do čierna s presahom, aj histogram to dokazoval. A to že v mojej úprave bola viac presvetlená, čo mi niektorí doteraz vytýkajú, bolo hlavne tým, že som nemal zkalibrovaný monitor a nesprávny icc profil, teda ináč povedané zobrazoval to v tmavšom podaní, a ešte k tomu vo farebnom posune, a vo výsledkú ste to videli presvetlené a fareb. skreslené, ale hlavne vďaka vašej odozve už je všetko ok
milan_a
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 25. 3. 2013 11:57

milan_a: Nezlob se, ale ta tvoje ukázka opravdu moc přirozená neni, leda že bys měl místo očí taky nějaký digi senzory:)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milan_a 25. 3. 2013 12:03

čo tak nejaká tvoja ukážka, tvoja predstava?...
milan_a
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 25. 3. 2013 12:15

Proč by pořád někdo měl něco ukazovat? Bohatě stačí, když ukazuješ ty :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 25. 3. 2013 12:17

No ty posledni fotky od FotoABC mi u D7100 prijdou vyrazne ostrejsi nez D300
Jinak D7100 uz mam doma, jen jeste nemam zadny nikon objektiv :D Ale prvni dojmy, drzi se mi velmi dobre, chod zrcatka je prekvapive tichy, muj stavajici pentax se da pouzit na plaseni ptactva. Dalsi poznatek je, ze musim koupit rychlejsi karty :D Jeden nekomprimovany raw se mi na nejakou uplne snad nejobycejnejsi sandsik kartu uklada vterinu :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 25. 3. 2013 12:31

Mám 2 karty, SanDisk 95 MB/s. a 45 MB/s. Rozdíl je poznat. Sériové snímání: používat se to dá, chce to krátké série, tak 3-4 snímky a pak to člověka neomezuje. Vzhledem k tomu, jak obrovské jsou RAWy, tak je stejně šílenství plácat desítky RAWů v sériích. Neomezoval mě ve framerate ani tak buffer jako potvrzení zaostření. Nedal jsem tam release priority, ale focus priority a on prostě zabrzdí, když přeostřuje. Na D300 je ještě takový mezistav, který D7100 nemá, takže si s tím musím trošku vyhrát, abych si to doladil.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 25. 3. 2013 12:32

kozakm píše:milan_a: kresba totálně zničená odšumem (viz šutry na stráni za autem, "červíci" na silnici a další)

to kozakm: čo keby si niekedy aj nejakú ukážku, ako si to predstavuješ? Totálne zničená (pripomína mi to Goebbelsov zúfalý výkrik: Totale krieg :D ), pre mňa je to prirodzená a verná originálu aj vrátane tých šutrov a cesty, možno málinko preostrená[/quote]

Tahle tvoje ukázka je opravdu "medvědí služba" Fuji. Na ISO 400 jsem už dlouho takhle poničenej obraz neviděl, o "věrnosti a přirozenosti" nemůže být ani řeč. Pokud by ta Fujina fotila takhle, nechtěl bych ji ani zadarmo, naštěstí to tak není :-) .
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 25. 3. 2013 12:50

FotoABC: A jak je na tom D7100 s prachem, olejíčkem a podobnými breberkami na snímači? Díval jsem se, a vidím, že už má tvůj kus za sebou cca 1500 expozic. Takže pokud by to bylo a lá D600, tak už by se na F16 a fotce oblohy mohlo něco nepěkného objevit... :oops:

http://betterfamilyphotos.blogspot.cz/2 ... spots.html
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 25. 3. 2013 12:55

Prozatimní zhodnocení:
ergonomicky jsem D7100 zatím nevnímal jako zhoršovák proti D300. Prakticky jediné rozdíly, které jsem během fotografování vnímal:

Na D300 se o něco lépe vejde malíček a grip je o něco větší, takže je do větší ruky lepší, ale nic podstatného. D7100 je zase sympaticky lehčí.
Když fotím na prioritu clony, tak je ISO na druhý roler opravdu přínosem D7100 oproti D300. Taktéž to, že na stavovém displeji je ISO permanentně, to fakt považuji za důležitý zlepšovák. Na manuální režim to bude opačně.
D7100 má tišší zrcátko a závěrku. V hledáčku má lépe čitelné údaje na dolním stavovém displeji. Osvětlení horního stavového displeje v noci je lepší, písmenka jsou menší. Mnohem víc se mně líbí řešení U1 a U2 bank na voliči, než 4 banky D300 v menu, které jsem nakonec nepoužíval. Na D7100 je budu muset používat, abych mohl na sériové snímání přepnout na 12 bitů. IR ovladač ML-L3 se používá lépe, než šroubovat kabelovou spoušť na D300, jen se ale musí na displeji zapnout používání ML-L3, vypíná se to za chvilku samo.
D7100 se od D300 liší expozimetrem, ale budu muset ten rozdíl chování pořádně sledovat, zatím se mně tak od boku zdále jednou lepší D300 a jindy D7100. Neměl jsem až tak úplně pocit jako při srovnání D300 a D7000 že D300 je O.K. a D7000 ulítává. D7100 vypálila modrý kanál na obloze, musel jsem kompenzovat o -0,7 EV, D300 zase lehce přepálila pleťovku, D7100 ne. D300 mírně podexponovala scénu s malým DR, D7100 byla lepší, D7100 zase přeexponovala v protisvětle. Ve večerním parku se taky neshodly a někdy exponovala lépe D7100 a jindy D300 podle rozmístění světel lamp. Ale D300 ze 6-leté zkušenosti je tělo, které potřebuje korekci EV minimálně a D7100 možná vyjde nepatrně horší, ale možná ani ne, teď mám opravdu smíchané pocity.
Stejně tak je zvláštní odlišné chování s Nikkorem AF-S 70-200/2.8G VR I.
Jakoby se D7100 chovala hůř, ale měla lepší výsledky. :-)
Zkusím si letovky v ZOO. Zajímavé jsou dvě Auto WB, tam si to budu muset taky vyzkoušet. Zatím se mně zdá, že rozdíly v barevném podání byly jen jinak nastavenou WB a když se dají stejné parametry, tak rozdíl asi není nebo je nepodstatný.
K získání výhody D7100 v rozlišení to chce pořádný stativ, který jsem si upgradoval, ale zatím jsem běhal po venku bez něj.
Pak taky to bude chtím srovnat výsledky Capture NX2 a Lightroomu/CS6 + ACR. Mám raději Capture NX2, ale možná za to nabarvení šedivých stínů může NX2. Pak také musím pořádně odladit případný odšum pro ISO 800 a víc před zmenšením.
Mám k dispozici NR v Capture NX2, Imagenomic Noiseware a teď mám trial Nik SW DFine a ten vypadá hodně dobře. Chce to odšumět jen tak, aby to vůbec nepoškodilo detaily, které zbudou po resamplu z 24 MPx na 12 MPx nebo 8 MPx. Nesnáším odšuměnou texturu, ale resampl z 24 MPx na 12/8 MPx prostě něco málo dovolí zcela beztrestně.

-- 25. 3. 2013 13:02 --

Karel IV. : prach jsem opravdu nesledoval, nemám čas a kapacitu ani na výzkum všech důležitějších věcí, které mně víc zajímají. Na F16 nebudu fotit asi skoro nikdy, možná nějakou tu tekoucí vodu, když nebude stačit šedý filtr, takže mě až tak nezajímá jak vypadá obloha na F16. :-)
Hlavně musím dotestovat ostření 7 objektivů, zkamarádit se s expozicí, učit se postproces na míru tomuhle foťáku, doladit si AWB, vyzkoumat rozdíly NX2 vs. Lightroom (zatím rename D5200), najít ideální odšum+resample, porovnat přesně barvy D300xD7100, vyzkoušet nárůst ostrosti u stativu, otestovat sériové snímání versus priorita, zjistit, co na 24 MPx udržím z ruky, zjistit účinnost VR, ověřit rozdíly chování AF, prostě mnoho provozně podstatně důležitějších věcí. Jo, druhá baterka od Avacomu funguje.

-- 25. 3. 2013 13:10 --

Nicméně když jsem přecházel z D80 na D300, tak jsem D80 nechtěl ani jako záložní tělo. D300 je rozhodně důstojné záložní tělo k D7100. Těch situací, kdy člověk opravdu získá D7100 něco zřetelného navíc oproti D300, je spíš menšina a jsou to speciální situace, pro běžné focení je asi úplně jedno, jestli člověk popadne do ruky D300 nebo D7100. Na krajinu se stativem vezmu určitě D7100, do ateliéru taky, pokud budu vědět, že budu fotit něco v brutálních světelných podmínkách, pak D7100 se taky rozhodně lépe osvědčí, ovšem až v souhře s vymakaným postprocesem, možná že D7100 ukáže určitou výhodu citlivějšího AF, ale to spíš zatím odhaduji, na ptáčky zpěváčky taky D7100, ale i přesto zbývá bohatá většina situací, kde je to jedno. To není pro 6 let starou D300 zas tak špatné vysvědčení.

No a z toho vyplývá jedna podstaná věc: tohle je 6 let vývoje. Pokud se totálně nezmění díky nějakému vědeckému objevu technologie snímačů či objektivů, pak na platformě DX je to z hlediska užitných vlastností v DSLR prakticky konec vývoje. Při zachování základních principů si za dalších 3-6 let vážně nemusím kupovat nový model. Už není bez totální technologické revoluce co zlepšit tak, aby to člověk vážně poznal. Cesta D70 -> D80 -> D300 -> D7100 ukázala, že poslední krok byl absolutně nejmenší.
Možná bude za půl roku nebo za rok D400. Kdybych hodně fotil sport a potřeboval 10 fps a buffer na 50 RAWů a dával foťáku fakt tvrdě zabrat, pak by mělo smysl prodat D7100 a nahradit ji D400, jenže takhle to asi pro mě nemá smysl. Nic jiného u D400 lepší nebude.
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka