D7100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod reign 21. 2. 2013 17:36

Vezmi si, z jakého h...a upletli bič Sony s NEX - skla dodnes bída. Samsungu k prestiži stačí pár pancake + excelentní makro sklo a portréťák, který si stejně nakonec téměř nikdo nekoupí. CX prostě zasklen je, nejdůležitější je video zoom s motorovým zoomem, stačí jim doladit vlastnosti obrazového procesoru hlavně na to video- U DX CSC by klidně stačilo vypustit jen mírně předražený retro style přístroj naprosto průměrných vlastností s 16mpix snímačem a hlavně s plně funkčí redukcí na současné Nikkory v ceně, okořenit to setovým ne zoomem, ale nějakým univerzálním pancake sklem po vzoru Samsungu 30/2 či Panasonicu 20/1,7 ...a budeš jeden z prvních, kdo si to koupí :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 21. 2. 2013 17:50

Asi jsem z toho vypadl, ale když Nikon neuvede D400, tak kamže to pošle lidi s D300 ? Kdo nabízí něco víc?
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 21. 2. 2013 18:43

ggrand píše:Asi jsem z toho vypadl, ale když Nikon neuvede D400, tak kamže to pošle lidi s D300 ? Kdo nabízí něco víc?

Máš na výběr Sony (perfekt kvalita obrazu, dost objektivů), Pentax (ok kvalita obrazu.. stejně to Sony, ale o dost méně a pěkně drahých objektivů), Canon (mizerná kvalita obrazu a nijak úžasné APS-C objektivy, navíc postrádají těch pár levných DX co má Sony a Nikon).

Ale Nikon sází na přesun směrem k D600, ne na APS-C.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ggrand 21. 2. 2013 19:37

Výměnou D300 za Sony či Pentax si budu připadat, jako bych zase ostřil ručně, ne? Canon nenabízí naprosto nic, co by bylo lepší. Prostě není kam jít.
Na 2. stranu nejenom bufferem je člověk živ a oproti D300 bych si polepšil v ovládání, obrazu a zřejmě i o něco v AF. Škoda jen, že se D7x00 nedá držet v rukách.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 21. 2. 2013 21:17

No ostřil ručně zrovna ne, ale je fakt, že Pentax AF je dost děsné.

Sony nevím, některé jejich kusy ostří skvěle, některé ne. Chce vyzkoušet. AF třeba v A58 by měl být dobrý.. Taky záleží na objektivu, ty s SSM ostří hodně svižně a i dobře. Konvenční už bývají horší..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod FotoABC 21. 2. 2013 21:23

Záleží na tom, jestli Canon 7D Mark II bude 10 fps s kvalitním snímačem nebo ne. Pokud ne, tak D7100 konkurenci nemá. Ale mohli by prodávat k D7100 za 3000,- Kč navíc větší buffer.
Jde o to, že pokud D7100 zůstane DX flagship, tak Nikon úplně zbytečně zařízne svou přednost. To se nedělá, zbavovat se výhody. Ono jde i o to, že mnoho majitelů D800, D3, D4, D700, D600 by si koupilo D400 jako 2. tělo coby telekonvertor.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 21. 2. 2013 22:27

Jak to tak čtu, tak jsem asi nějaký vadný, když jsem u D7000 za ty roky co ho mám použil rychlejší sekvenci jen jednou a ještě mi jejích 6fps plně postačovalo :D

-- 21. 2. 2013 22:58 --

Ještě nějaké postřehy ze čtení hands-on preview na DPreview:

- trochu zvláštní je ten 1.3x (respektive 2.0x) crop mód
- D7100 nejspíš (kromě toho 1.3x crop módu) nemá mód "vezmi prostředních 1920x1080 z chipu", jako D800
- má výstup na sluchátka pro monitoring natáčeného zvuku - to je pro natáčení videa dost důležitá věc
- vypadá to, že se "OK" button dá naprogramovat jako 100% crop lupa
- má už také Auto-ISO, které umí brát v úvahu ohniskovou vzdálenost
- kolečko s volbou módu má už taky zámek
- vypadá to, že Nikon pořád neumí měnit clonu v LV / při natáčení videa (nejspíš nějaký principiální problém)
- nevím, nevím, jak se projeví zvýšené rozlišení na šumu ve videu :( Už na D7000 to nebylo nic moc
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 21. 2. 2013 23:26

2x crop je trošku "old polished news". :D

Nikon D2x to měl pod názevem "high speed crop". :) 2x a 8 FPS, celkem okolo 7 mpix. A kupodivu to bylo docela šikovné (za dokonalého světla).

Jinak vadný nejsi, mam foťák co fotí tuším asi tak 1.3 FPS a je mi to úplně jedno. Ono je to o přístupu, někdo na scénu čeká, někdo prostě hodí burst 10 FPS a doufá, že se trefí. Někdy to vyjde, někdy ne.

Co je pro mě důležité je rychlost foťáku jako celku a hlavně rychlost reakce (spouště + závěrky). A to v dost foťákách chybí. Hlavně u té středně-nižší třídy.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kozenka 22. 2. 2013 00:09

Mě je celkem jedno jeslti má DSLR 5 fps nebo 10fps i 5 je pro moje potřeby dostačující. Používám ho docela často a to bud při Bracketingu nebo i v normálnim režimu kdy chci při focení (lidí, zvířat) mít jistotu, že zachytim ten správnej moment (bez zavřenejch očí nebo jinejch nevzhlednejch věcí). Jinak k D7100 mě celkově potěšil líbí se mi jeho evoluční kroky jen se bojím toho snímače, aby moc nešuměl jinak odstranění AA filtru velký +
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vegan 22. 2. 2013 00:43

Ja se naopak toho odstraneni AA filtru trosku bojim, aby to nenahradili napevnou zaplou SW korekci, ktera ve vysledku udela jeste vetsi bugr jak samotny HW AA filtr a take otazka proc k odstraneni AA filtru doslo, budto to muze byt nutnost suplovani lepsi kvality obrazu, kde s AA proste ta kvalita byla mizerna, nebo potreba navysit obrazovou kvalitu vuci D5200.....

Co me dost mrzi je, ze stejny AF system nepouzili pro D600 pak bych mozna u D600 prekousl i ten sync cas pro blesk na 1/200 a mel bych FF a nelaboroval kam se posunout dal. Vim ze je to tady dost vybusne tema, ale osobne take beru Dx format jen jako prestupnou stanici pro zrcadla k FF s tim, ze Dx zhyne z jedne strany kanibalizovani FF levnyma zrcadlama a z druhe strany bezrcadkama i kdyz tato situace asi jeste par let vyvoje trvat bude.
vegan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 22. 2. 2013 00:58

No 24 mpix APS-C je relativně v pohodě, ale pochopitelně to občas moiré házet bude. Muselo by to mít tak 36 mpix, aby to "prakticky zmizelo". Což se nepochybně jednou stane (rok - dva?).

Osobně si taky myslim, že to není až tak dobrý nápad. Akorát by to mělo zlevnit foťák či jeho výrobu (nebo bude mít Nikon větší rabat).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod vegan 22. 2. 2013 01:12

Hlavne me to prijde odezdi ke zdi, D 5200 ma dle vseho dosti agresivni AA filtr, D7000 podle meho ma take vice nez je treba agresivni AA, stacilo by podle me, aby pouzili mene agresivni AA a bylo by vse ok, ale oni to prezenou na druhou stranu, kdyz vidi, ze D800E se prodava nad ocekavani tak, to zkusi i v tride kam se to podle meho nehodi zase tolik a nakonec to bude i ke skode, pokud zadna SW uprava neni napevno soucasti FW a pokud je tak je to snad jeste horsi jak pritomnost HW AA.... Ale to jsou samozrejmne jen moje osobni dedukce, ktere se treba ukazi liche, az uvidime prvni poradne testy.
vegan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod horimir 22. 2. 2013 02:58

Absence AA filtru bych se nebál. Drtivá většina (ne-li všechny) objektivů těch 24MPx na APSC stejně neukreslí, takže jeho funkci budou spolehlivě nahrazovat. Jediné v co lze doufat, je že AF modul bude fungovat konečně spolehlivě a že se nejedná o další nový výtvor testovaný v ostrém provozu jako u D7000.
horimir
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod FotoABC 22. 2. 2013 09:07

Když se dívám na nikonimaging.com, tak nechápu:
buffer:
D3200: 18 RAWů
D5200: 8 RAWů
D7100: 6/9 RAWů
D600: 16/27 RAWů
D4: 75/98 RAWů

A testování na Imaging-resource.com s tím nekoreluje ani málo.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mick8 22. 2. 2013 11:02

Můžu se jen zeptat, psali jste o chybě AF u D7000? Jakou chybu máte na mysli?
Díky všem schopným diskuze!!!
Umění fotit není schopnost zachytit co vidím, nýbrž to co nevidíme :-)
mick8
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka