D7100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 10. 4. 2015 09:38

Nevíte někdo kdy by u nás mohla jít s cenou dolů D7100?

Zvažuju upgrade z D90 na D7100/D7200 a čekám jestli ta 7100 slevní, nebo ne.
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 10. 4. 2015 14:48

po prázdninách
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dr.No64 10. 4. 2015 16:52

zeptej se Singera. ted to dolu nepude vubec, vzdyt d7000 je o 3 tisice drazsi nez pred chvili; na ebayi
Dr.No64
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 10. 4. 2015 19:14

Skôr zmizne ako zlacnie...
Ak má nikon zľavu, tak tesne pred dopredajom kratučko.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bedas74 27. 7. 2015 23:07

mozno sa to tu spominalo, ale nechce sa mi prechadzat tych 80str., tak sa opytam majitelov D7100-ky, ako mate poriesene tlacitko AF-ON?
ja som to chcel hodit na tlacitko Fn, ale blbie sa to potom cez menu vypina, ked to chcem spat na spust
dik
Bedas74
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lotrandor 27. 7. 2015 23:19

AE-L
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Bedas74 28. 7. 2015 00:45

tak to som vedel, ale aj tak musim liest do menu, aby som to vypol, ci nie?
na tom tlacitku Fn sa mi to celkom vidi, stlacim ho malickom, ktory mi aj tak blemba z gripu ;-)
Bedas74
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod skodik.o 20. 2. 2016 20:26

Ahoj uz nejakou dobu mam D7100 a zjistil jsem ze mam par skvrn (prachove nejsou, ofukoval jsem snimac) na fotkach. Jsou na snimaci. Zajimalo by me, jestli tohle nekdo reklamoval? Podle me je zbytecna reklamace, kdyz to staci poslat na cisteni, ale me by zajimalo, jestli se nasel nekdo, kdo to opravdu zkusil? :D

PS: Nevite, kde se da v Brne vycistit snimac, kdyz mam od koupe jeste poukazky na cisteni?

Diky moc
skodik.o
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 20. 2. 2016 20:41

Zkus Antikfoto na Mendláku.
Jestli je špína odolnější a nejde dolů ofukem ani štětečkem, může to být olej nebo například pyl. Docela levně seženeš čistící špachtličky a roztoky přes ebay. Pak můžeš čistit sám.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Almik 22. 2. 2016 10:30

tak tak - AntikFoto na Mendláku
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 22. 2. 2016 14:01

já jsem měl fleky na D7200 asi po měsíci používání. Na mendláku na počkání vyčištěno, ale za chvilku jsou tam zase. už to něřeším, projevuje se to od F11 a to skoro nepoužívám.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mmmjack 6. 1. 2017 09:58

Zdravím,
mám také D7100 od léta a chtěl bych se zeptat, zda-li je normální, že již mám zřejmě nečistoty na čipu, při nízkém zaclonění to není vidět, ale při vysokém (což si třeba mód auto nastavuje sám) to jde vidět docela dost už od F11. Doufal jsem, že bez čištění čipu vydržím aspoň rok, pokud je to tedy na čipu.
Mám jej z Fotolabu, takže jej tam asi i zanesu, jen jsem chtěl zjistit možnosti a jestli to nespravím sám doma. Čištění jako funkci jsem již zkoušel nejméně 2x, foukátkem na čip jsem také foukal, ale vůbec to nepomohlo.
Viz. fotky na kterých to jde vidět:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
čím vyšší clona, tím to více jde vidět a čím delší ohnisko, a co jsem se dočetl, tak by to mělo být právě špínou na čipu.
Co vy na to? Znáte někoho poblíž Olomouce, kdo by to spravil? Resp lze na to využít tu poukázku na čištění snímače od Nikonu?
Intel Core i5-4690K · SPC Fera2 (fan F12PWM) · 16 GB DDR3 · MSI GTX1060 Gaming · Kingston KC400 · Crucial M500 · MSI Z97M Gaming · Fractal Design Define Mini (4xF12PWM) · Corsair RM650 · Dell U2717D
Octavia IV Combi
mmmjack
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod monter 6. 1. 2017 11:35

Pokud měníš objektivy, tak se nečistota na čip dostane celkem snadno...pokud neměníš a používáš jen jeden a to zoom, tak ten potom fuguje jako pumpa a nečistoty může nasát...Poukaz můžeš uplatnit, od toho jej Nikon dává...bez poukazu stojí vyčištění kolem 500,- Kč. Já si čip čistím sám a používám tuto sadu...http://www.abcfotopotreby.cz/eyelead-sc ... imaci-cipy
Je to velice účinné a rychlé (cca 5 min) pokud nejsi vyloženě kopyto, tak to zvládneš určitě taky.
OP 12 16/512 zelený, OP 13 16/512 Modrý
monter
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 6. 1. 2017 11:50

To, že nečistoty na sklíčku, které kryje povrch snímače, se dostanou do hloubky ostrosti s vyšším clonovým číslem, a jsou tedy více vidět, vyplývá ze zákonů optiky.
Ovšem nedá mně to, abych pro jistotu nezdůraznil, že existují prakticky jen 3 důvody proč použít clonu F11, případně dokonce vyšší:
- makro nebo close-up záběry, tedy záběry na nejkratší zaostřitelnou vzdálenost, kdy je vyšší zaclonění nutné kvůli dostatečné hloubce ostrosti
- záběry většinou krajiny s hodně blízkým popředím, kdy chceme vše ostré od blízka po nekonečno
- potřeba dlouhého času k máznutí pohybu, nejčastěji tekoucí vody, když to neuděláme vhodněji ND filtrem
Ono zaclonění na F11 už u DX snímače začíná pomalu zhoršovat kvalitu obrazu difrakcí, od F16 dále už dost rychle, takže pokud nějaká automatika nastavuje bezdůvodně F16 a více, rozhodně bych se začal intenzivně zabývat tím, jak používat D7100 inteligentnějším způsobem. Argumenty "von to foťák dělá sám je vhodné přeskočit, auto bez řidiče taky samo nejezdí vždycky optimálně".

No a prach na snímači je stejně jako leckde jinde. Na D7100 je v menu čištění čipu setřásáním, ale mnohem lépe funguje nošení foťáku v brašně snímačem směrem DOLŮ. Já jsem nečistil snímač už dlouho, fakt je, že pokud musím vyretušovat nějaký ten flíček na obloze na F11, tak se z toho neděsím. Jinak kromě profi čištění existuje taky ještě balónek, kterým se to dá ofouknout a pak řada přípravků na čištění snímače doma, z nichž některé jsou kvalitní a fungující. V případě potřeby si čip čistím doma sám přípravkem Eclipse, ale už jsem to nedělal děsně dlouho, takže nevím, zda už nevyschnul. Na povrchu čipu je sklo, takže to fakt není šlehačka, aby to člověk poškodil v případě inteligentního otírání. Samozřejmě každý sebemenší škrábanec na skle je pak vidět, ale těch několik dobře popsaných postupů nepředstavuje žádnou extra šikovnost, kterou by běžný člověk nezvládl.
ForeignerOnEarth
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 1. 2017 14:15

:-) :-)
Jj, v motoru u auta je potřeba vyměnit olej pokaždé po ujetí cca 12 tis. kilometrů. Pokud se mi to nelíbí, je tu možnost jezdit na vlečném laně. :-) :-) :-)
Prach na čipech přístrojů s výměnnými objektivy je standardní potíž, se kterou se jejich majitelé často potýkají. Ti manuálně méně zruční to řeší via servis. :-)

'Zdravím
Puntík
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka