od ForeignerOnEarth 6. 1. 2017 11:50
To, že nečistoty na sklíčku, které kryje povrch snímače, se dostanou do hloubky ostrosti s vyšším clonovým číslem, a jsou tedy více vidět, vyplývá ze zákonů optiky.
Ovšem nedá mně to, abych pro jistotu nezdůraznil, že existují prakticky jen 3 důvody proč použít clonu F11, případně dokonce vyšší:
- makro nebo close-up záběry, tedy záběry na nejkratší zaostřitelnou vzdálenost, kdy je vyšší zaclonění nutné kvůli dostatečné hloubce ostrosti
- záběry většinou krajiny s hodně blízkým popředím, kdy chceme vše ostré od blízka po nekonečno
- potřeba dlouhého času k máznutí pohybu, nejčastěji tekoucí vody, když to neuděláme vhodněji ND filtrem
Ono zaclonění na F11 už u DX snímače začíná pomalu zhoršovat kvalitu obrazu difrakcí, od F16 dále už dost rychle, takže pokud nějaká automatika nastavuje bezdůvodně F16 a více, rozhodně bych se začal intenzivně zabývat tím, jak používat D7100 inteligentnějším způsobem. Argumenty "von to foťák dělá sám je vhodné přeskočit, auto bez řidiče taky samo nejezdí vždycky optimálně".
No a prach na snímači je stejně jako leckde jinde. Na D7100 je v menu čištění čipu setřásáním, ale mnohem lépe funguje nošení foťáku v brašně snímačem směrem DOLŮ. Já jsem nečistil snímač už dlouho, fakt je, že pokud musím vyretušovat nějaký ten flíček na obloze na F11, tak se z toho neděsím. Jinak kromě profi čištění existuje taky ještě balónek, kterým se to dá ofouknout a pak řada přípravků na čištění snímače doma, z nichž některé jsou kvalitní a fungující. V případě potřeby si čip čistím doma sám přípravkem Eclipse, ale už jsem to nedělal děsně dlouho, takže nevím, zda už nevyschnul. Na povrchu čipu je sklo, takže to fakt není šlehačka, aby to člověk poškodil v případě inteligentního otírání. Samozřejmě každý sebemenší škrábanec na skle je pak vidět, ale těch několik dobře popsaných postupů nepředstavuje žádnou extra šikovnost, kterou by běžný člověk nezvládl.