Sebrané argumenty proti a pro nástupce D300s

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 17. 12. 2012 16:24

FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 17. 12. 2012 17:40

A co z toho všeho plyne? Že vlastně netřeba čekat na žádného nástupce, páč pochybuju, že kdo fotí jen jako amatér a nepotřebuje rozlišení kvůli fotobankám či jiné výdělečné činnosti, atd atd, tak reálně je 12 MPx naprosto dostatečných. Výkon na vysoké ISO je možná pro někoho důvodem k zamyšlení, pro mě ne. Většinou stejně používám tak ISO do 2000, jinak stativ. Na AF jsem si nestěžoval i na D200, na D7000 mě taky vyhovuje a když nějaká fotka ulítne...tak co.

Spíš sem po prodeji D7000 akorát tak zlenivěl a nevěnuji již tolik pozornosti přesné expozici a hlídání si ISO - však ono to má DR jak sviňa, šum skoro žádný, ale ve finále mě to štve. Radost z dobře odvedené práce mizí - začínám se spoléhat na věmocnou techniku.

Kde jsou ty doby, co jsem s D200 přemýšlel. Spíš bych si přál, kdyby třeba nechali D300s či pod tak jak je, ale vyráběli jej dál, ale ono to nejde. Je třeba ždímat ovečky a inkasovat.

Berte to jen jako vsuvku, takovou malou úvahu, která ničemu nepřispěje.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 12. 2012 07:10

Petr Luňák píše:ja jsem si dlohodobe prosel od 6 po 16 megapixelu a neni v tom absolutne zadny rozdil
Zrejme sme sa dostali do bodu keď to už rozdiel je.
Na DxO-marku zaviedli pojem Perceptual MPix a tam napríklad zmerali že výstup z 12-megapixového FullFrejmu môže byť na tých istých objektívoch ostrejší ako z 18-megapixlového APS-C
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NefroniK 18. 12. 2012 08:00

Ganec: To je podľa mňa normálna vec, ale tam ide o to, že ten 12Mpx full frame ma neporovnateľne väčšie body ako má 18Mpx APS-C. Takže to objektív proste vykreslí v pohode. Pretože je rozdiel, či jeden radián premietnutý objektívom chce zachytiť (strelím) 40 pixelov na čipe, alebo 120. Keby sme sa bavili na úrovni per-pixel ostrosti.
Takže je to hlavne o tom, že tie maličké body snímača sú oveľa citlivejšie na nedostatky objektívu a kresba sa potom zdá mäkšia. Tie veľké body to proste "prefiltrujú. Ďalšia vec je to, že v 1:1 náhľade na monitore sa to, čo je viac priblížené, teda má väčšie rozlíšenie zdá už len "optického klamu" menej ostré. Všeobecne, vždy keď fotku zmenšíš zdá sa ostrejšia. Rovnako sa "vytráca" bokeh, ako by si priclonil. Ale všetko je len klam. :)

-- 18. 12. 2012 08:24 --

Teraz som si porovnával na DxO Nikon D3s vs D300s - obe 12Mpx, líšia sa teda "len" veľkosťou bodov.
1. Nikkor 24mm f/1.4 v prospech D3s
2. Tokina 16-28 f/2.8 v prospech D3s
3. Sigma 50mm f/1.4 EX v prospech D3s
4. Nikon 70-200 f/2.8 VR (1) v prospech D3s
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 18. 12. 2012 08:44

Ganec píše:Zrejme sme sa dostali do bodu keď to už rozdiel je.

Pokud si pamatuju, hádka byla o tom, že s více megapixely je třeba přesněji zaostřit, což se ti PL snažil vyvrátit. Perceptual Mpx nemá se zaostřením nic společného.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 12. 2012 09:51

je to "bottlenek", rovnako ako presnosť zaostrenia .. teraz sa už každá drobnosť počíta...

To čo sa mohlo v minulosti ignorovať postupne nadobúda na dôležitosti.

Asi toľko som tým chcel povedať...
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NefroniK 18. 12. 2012 10:42

Nemohlo sa to ignorovať. Mám 10Mpx D80 a je jedno, či pozerám na 1:1 alebo 900px zmenšeninu, stále jasne vidno, keď to proste zaostrí mimo.
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 18. 12. 2012 10:51

Ganec píše:
Petr Luňák píše:ja jsem si dlohodobe prosel od 6 po 16 megapixelu a neni v tom absolutne zadny rozdil
Zrejme sme sa dostali do bodu keď to už rozdiel je.
Na DxO-marku zaviedli pojem Perceptual MPix a tam napríklad zmerali že výstup z 12-megapixového FullFrejmu môže byť na tých istých objektívoch ostrejší ako z 18-megapixlového APS-C

To ses ale opet nekde uplne jinde. Tohle nema s presnosti zaostreni (AF modul) nic spolecneho (viz Martin) a da rozum, ze rozdil mezi APS-C na 18Mpix. a 12Mpix. na FF muze byt, kdyz nebude kvalitni sklo, protoze 18Mpix. na mensim snimaci je narocnejsi na kvalitu optiky, vzhledem k vyssi hustote mensich pixelu.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 19. 12. 2012 00:54

Dnes na předváděčce pan Filip Barták z Nikonu když se párkrát stočila řeč na D400, tak se choval jako kdyby nebylo nic jistějšího, než že v roce 2013 bude D400. Ale vyslovil pochybnost o tom, že to bude už na jaře. Jako kdyby bylo po těch 6 letech času dost.
(Jinak až dostanete do ruky Nikon V2 (fau cvaj), tak si tam dejte 15 fps a vyzkoušejte si to i s ostřením. Docela slušnej kulomet.)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NefroniK 19. 12. 2012 01:30

Len nech ho poriadne vyladia, jar tu bude čo nevidieť. :)
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotograf30 19. 12. 2012 08:04

Kdyby už aspoň začli dělat nějaký pořádný posuny - jestli jen navýší počet px a přidají lepší videofunkce a td tak to bude zas nuda - jako vždy - ono chvilku to člověka nadchne, ale pak se začne šuškat o další novince která je zas o kousíček lepší. Celkem by byla pěkná věc kdyby udělali verzi bez LP filtru jako u D800 a D800E - úplně super a hodně odvážný počin by bylo kdyby se odvážili udělat nějakou specifickou zrcadlovku - jasně D400 to nebude tady jde o již nějak zavedenou řadu, ale takovej jeden kousek v nabídce s FF snímačem na 20 mega bez LP filtru bez barevného filtru prostě pro BW focení něco na způsob M-Monochrome - věřím, že takový foták by měl dlouhou ,,morální,, životnost a dost by se odlišoval - navíc to nikdo krom Leicy a digitálních stěn pro střední formát v nabídce nemá. Omlouvám se za to, že to píšu sem do vlákna. D300s je celkem pěkná věc, ale hledáček mi přijde malý/málo jasný na FF je to hold jiný kafe jinak ale to beru jako jednu z mála zrcadlovek co se skutečně tak nějak povedla a proto si myslím, že je i dobře, že Nikon nespěchá s nástupcem - snad bude D400 dobře odladěná.
fotograf30
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fojtan 25. 12. 2012 03:11

Dobrá diskuse. Krátká poznámka.

Já osobně si myslím, že ty třídy lidí resp. kupců nebo uživatelů, co tady berete za prakticky jasně dané, nejsou vůbec tak jasné. Ano, jedni jsou profesionálové příkladně z tiskových kanceláří, kteří mají vždy to nejlepší vybavení. Ano, druzí jsou enthuziasté, další jsou dovolenkáři s nadupanou zrcadlovkou, další jsou dovolenkáři s mirrorlessem.

Ale já to beru tak, a nejsem sám, že všechno kolem focení je o kvalitě (nejen technické!) výsledku a ne o kvalitě jaksi technického procesu, který k němu vede.

Je mnoho profesionálů (pokud profesionalitu beru jako = živí mě to), kteří fotí na výbavu za 20, 30 tisíc i s objektivy a každému přijdou jejich fotky dobré. A těm bohatě stačí DX, ono to nakonec fotí dost podobně jako FX a když se to vytiskne, zas takový rozdíl jako se démonizuje to neni. A takoví fotografové hlasují pro pokračování DX, protože to stačí. Já s nimi. Tištěná, neřku-li internetová fotografie se nikam neposune, kvalita tisku novin/časopisů/"monitorů" je tak vysoká, že jaksi lepší rozlišení a kdesi cosi nepotřebujeme.

Technika je při focení tak desátá priorita a 90 % fotek, které vidíme všude kolem nás, vyfotí člověk na D3000 s nějakým základním objektivem za pár šupů. Takže když se teda bavíme o té desáté prioritě, tak ano, já osobně bych třeba chtěl přesně senzor D7000 v těle a s AF D300s...

Ale je to až ta desátá priorita...
fojtan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 30. 1. 2013 14:50

Neviem či to tu už zaznelo, ale podľa mňa dôvod prečo Nikon doteraz nevydal nástupcu D300s je preto, lebo Nikon čaká kým Canon vydá nástupcu 7D, keďže zatiaľ sú senzory v jeho modeloch lepšie.

A 7D mark II je jasný: vydajú ho až keď Canon odladí nový 0.18 µm výrobný proces (používa 0.5 µm) a spraví nový senzor. Canon nový senzor nevydáva, lebo 7D ešte ľudia veselo kupujú.

Bludný kruh...
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 30. 1. 2013 16:07

veď práve .. tam sa to nehodí (keďže je to o bezzrkadlovkách) ale skôr tu
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka