Sebrané argumenty proti a pro nástupce D300s

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 4. 4. 2014 10:24

Los Carlos: prečo Df? Nejak nerozumiem tomuto fotoaparátu... oproti D610 má veľmi miernu výhodu v snímači pri extrémnom ISO, ale zlé ovládanie, chýbajúci blesk, len jedna pamäťová karta, pomalšia séria, chýbajúce video a najmä chýbajúce AF prisvietenie sú dobrý dôvod prečo výrazne ušetriť a kúpiť lepší D610 :) Aj keď možno ide len o ten obal (krásny najmä vo vitríne)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 4. 4. 2014 12:17

Z mnoha pohledů je D610 lepší volba. V okamžiku, kdy dáš váhu na senzor z D4, hodně těch pohledů svoji váhu ztrácí. Df se kupuje buď kvůli hipsterskému vzhledu, nebo kvůli snímači. Skupiny potenciálních kupců si nemohou být vzdáleny více než jsou :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 5. 4. 2014 06:55

Pro mně je K.O. na obou modelech AF modul. Proč tam nedají alespoň ten z D7100 !?

Jinak kdybych volil mezi těmito modely, volil bych DF kvůli snímači, ale vadí mi AF přisvícení a považuji ho za cca o 30,000 Kč předražený.

D9300 by mohla být alternativou a mohl by to být očekávaný nástupce D300s. Možná.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Los Carlos 5. 4. 2014 16:09

Já myslím, že u Df se hodně lámou preference. Pro mě je Df velmi snadno ovladatelný a přehledný přístroj, takže předpokládám podobnou efektivitu, jako u mé milované FM2 a tedy i vhodné použití na street/reportáž. Ideálně s kvalitním pevným manuálním sklem. Na druhou stranu mi vadí několik věcí, některé jsou čistě subjektivní:

1. Aktuální cena, tu považuji za zbytečně vysokou*;
2. Velikost by mohla být bližší klasickým manuálním zrcadlovkách (na druhou stranu to alespoň není tak titěrné, jako ty pseudozrcadlovky od Olympusu);
3. Pouze jeden paměťový slot je imho faul;
4. Nemožnost výměny matnice je pro mě taky nelogická.

Na druhou stranu mi vůbec nevadí, že Df nemá zabudovaný blesk a neumí natáčet videa. Blesk nepoužívám a videa nenatáčím.

* Na druhou stranu je D610 entrylevel model pro jinou cílovku, jehož ceně nechce Nikon konkurovat.
Los Carlos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 10. 2014 06:26

Los Carlos píše:Ráno jsem o 9300 četl na NR
aj ja teraz :-)
What to expect from Nikon in the next few months:

There must be a new Nikon DX DSLR camera - D7200 or D9300 (especially after Canon announced the EOS 7D Mark II). I have not received info on a new DX body for months - it seems that everything is put on hold.

V preklade: musia vydať D9300. O novom DX tele nie sú žiadne rumors. Zrejme všetko pozastavili.
(logickejšia dedukcia je: Nikon na DX kašle)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 9. 10. 2014 08:16

No tak ono, když 7DMII je téměř v ceně D750, tak se není čemu divit, že chuť vydat APS-C tělo v podobné ceně je minimální - kdo by ho kupoval???
A nemá smysl věřit tomu, že bude nějaká D9300 s parametry 7DMII a cenu do 30t. To by se Nikon musel marketingově zbláznit a podřezat si pod sebou větev.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 9. 10. 2014 08:24

Rozdíl je 9 tisíc a ta těla jsou tak odlišná, že se nedá říct "kdo by kupoval tohle, když je tamto?"
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 10. 2014 09:32

Cena je veľmi rozdielna...a aj zameranie fotoaparátov je iné. Nejaký budúci D9300 by mal význam...pokiaľ Nikon nechce koncentrovať všetky sily na FF....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 10. 2014 09:57

No neviem .. po prepnutí D750 do crop módu má 7DII len viac megapixelov (hoci na vyššie ISO to je otázne), a trošku vyšší framerate. No big deal...
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tor47h 9. 10. 2014 12:59

Když už se řeší ten crop na FF, jak se chová řada D8XX po naroubování DX objektivu ? Hledáček se předpokládám nevymaskuje, takže se objeví stejný rámeček na matnici jako při přídavném cropu na D7100 ? A co v LV ? Obraz se na displeji zvětší ? Neznám nikoho v okolí, kde bych to vyzkoušel…
tor47h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 9. 10. 2014 13:08

tor47h: bud se ti v hledacku objevi pouze oramovani DX vyrezu, nebo si tu FX cast muzes nechat zatmavit, pokud by te rusila. V zivem nahledu vidis jiz samotny vyrez odpovidajici DX.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 10. 2014 13:30

FotoABC: nie je to až taký nezmysel

1) tvoja aproximácia by platila len pri minimálnej citlivosti (čo sa na wildlife rozhodne nepoužíva) a v prípade ideálnych objektívov (pozri bod 3) .
Skutočné rozdiely nemusia byť až také ako sa zdajú z tvojho popisu...

2) existuje aj 1.2x crop mód, čiže môže byť aj väčší
A podľa PL nemusí byť tmavý ako tvrdíš, môže byť zobrazené aj "okolie záberu", čo je u pohybu veľmi dobrá feature

3) súčasné teleobjetívy na wildlife rozhodne megapixelovú hustotu dnešných APS-C nevyužijú:
- napríklad 200-400 F4 (ktorý stojí 7000$) má podľa DxO marku 9 pMpx

Je síce pekné ako sa snažíš dokázať že z menšieho snímača dosiahneš väčšiu kvalitu (ako majiteľovi menšieho snímača ako máš ty mi to lichotí) ale v prípade Nikonu je fakt fullfrejm výhodnejší...
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 9. 10. 2014 14:15

Ganče, co teoreticky ukáže test v DXO je jen papírová hodnota. Vážně si myslíš, že těch 9 MPx je limit? Tady 12-40 má jen 9Mpx, takže když to nandávám, na E M1, tak dávám vlastně slepé sklo na zbytečný 16 Mpx čip?
Kecáš kraviny.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 9. 10. 2014 14:49

Přesně tak Tome, mích do sebe angrešt s hruškama. Kamarád (můj, ne s velkým K) má Sigmici a je fakt, že na rychlé focení to není, ovšem kresba z toho leze luxusní.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 9. 10. 2014 16:23

ty jo Ganče to tvoje teoretizování mě fakt dostává, velmi často když se řeší focení s DSLR ( či FF ) píšeš brácho to a brácho tohle a co jsi zkoušel s FF a DSLR ty? Kolik si toho s nimi nafotil, že o tom tak moc víš?
VencaD
Návštěvník

Předchozí stránka