Využil jsem Nikon předváděčky, abych si vyzkoušel DX objektivy na D800 a porovnal jsem to s D300.
Zkoušel jsem objektivy:
Nikkor DX 16-85 VR, DX 17-55/2.8, DX 10-24, DX 35/1.8.
Všechny tyto objektivy by zvládly minimálně crop 1,4x místo 1,5x bez viditelného zhoršení - posuzováno na omezeném množství záběrů. To znamená 18,5 MPx z D800 a 16mm je po přepočtu 22,5mm místo 24mm.
Nejlépe je na tom DX 35/1.8G, to je chronicky známo, od F4.5 skoro nevinětuje na FX záběru.
Nikkor DX 10-24/3.5-4.5 se dá s odřenýma ušima od 15mm používat jako full frame.
17-55 začíná jakš takš pokrývat full frame od 35mm a až při zaclonění. 16-85 nepokryje full frame nikdy.
Zkoušel jsem si představit D800 s DX objektivy jako trvalé řešení v případě, že by D400 nebyla nikdy představena.
Vyřezávat 1,4x crop nebo dokonce i větší záběr a taktéž možnost vyřezávat z FX záběru na šířku DX na výšku je zajímavé, ale trochu nepraktické v rutinním použití. Automatický DX crop je pohodlnější, ale zmenšené zvětšení hledáčku s 0,70x zvětšením je nic moc. Zvětšovací lupa 1,35x, která by to srovnala, způsobí neviditelnost dolního pruhu expoz. hodnot.
Kvalita obrazu z DX výřezu D800 je pokrok proti D300, šum viditelně nižší za horších světelných podmínek i na základní ISO ve stínech mimo HO zvláště v případě drsnějšího doostření.
Ovšem resumé je, že tělo FX s DX objektivy je ergonomická nouzovka byť se zajímavými výhodami.
Rozhodně bych právě DX výřez z tohoto snímače bral do těla D300s. Ptal jsem se člověka od Nikonu, jestli bude nástupce v řadě D300s a odpověděl, že ano, stanovisko z Japonska je, že D300s není poslední model této řady. Letos ale už stoprocentně nebude. Ptal jsem se ještě, zda si myslí, že někdy budou objektivy typu DX 16/2 nebo DX 24/1.8 a odpověď byla, že by se tomu divil. Prý DX postupně zbude pro čisté amatéry, ale přesto nástupce D300s ještě bude, tak rychle přechod k FX nebude. Zeptal jsem se, zda Nikon nemá dojem, že když vyšší třídu přesune k FX a kvalitní FX objektivy nebudou nikdy levné, zda nevytváří budoucím odklonem od vyšší třídy DX zbytečný prostor pro konkurenci, tak se zeptal kterou? Canon dělá totéž a jiná konkurence v této třídě prý není. Zmínil jsem Olympus OM-D a Panasonic, Sony, odpověděl, že ani Olympus ani Panasonic nedělá v mikro 4/3 nic, co by mohlo fotografy přetahovat od Canon a Nikon DSLR, OM-D je hezké retro, které by Nikon měl taky udělat, ale rozhodně to není konkurence a Sony a Pentaxu se Canon a Nikon také nemusí obávat, že by mohl konkurovat pomalému přesunu Canon a Nikon zákazníků od DX k FX.
Pokud je tohle nikoliv osobní stanovisko, ale opravdu názor Nikonu a canonu jako takového, tak se pánové asi mohou jednou dost divit.
Zvláště pokud Nikon hodlá mít nabídku typu:
- Nikon 1 hračka
- Nikon DX plastová amatérská třída s objektivy 18-55, 18-105, 18-135, 18-136, 18-137,5, 18-200, 18-300, 18-350 a 18-400 f/5.6-16
- Nikon FX s obrazově kvalitními f/2.8 a s drahou řadou f/4, která má na krajích obraz, co nestačí ani na tři hvězdy ve photozone.de