D7000 a zklamání :-(

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod exBURN 30. 8. 2012 12:40

Zdravím.
Tak po dlouhých diskuzích se mi dostala do rukou zrcadlovka Nikon D7000. Před ní jsem měl D90 a byl jsem s ní spokojen. Skla mám nikon 18-135mm (na D90 byl ostřejší než 18-105 tak jsem si jej oblíbil), nikon 35mm f1,8 a Sigma 50mm Macro. Blesk používám SB700.

Tak nějak mi na D7000 ale nestíhají - zoom je úplně v koncích (rozpatlaná kresba) a pevná ohniska jakž takž jdou, ale pořád je ten výstup takový "jiný" než z D90 a přijde mi o dost méně ostřejší - u D90 jsem fotil i na f1,8 a docela OK a u D7000 musím clonit na f2,8 aby z toho lezl srovnatelný výstup.

Takže asi D7000 pošlu do světa, sice na tom vydělám peníze, ale i tak mě to mrzí - vysoké ISO zvládá perfektně, DR je fantastický, ale k čemu to vše je, když vyžaduje skla za desítky tisíc). Možná mám jen vysoké požadavky, ale ten rozdíl je prostě šílený a jestli potřebuju Nikkor 17-55 aby to fotilo tak jak D90 s 18-135mm tak to děkuji pěkně, ale to se spokojím s 12 MPx.

Takže mám jen blbé tělo a nebo je to prostě normální. Případně vyřešil by tenhle problém nákup skla nikkor 16-85mm a nebo Tamron 17-50mm ?
V současné chvíli zvažuju i prodej komplet výbavy a nákup nějakýho NEXe nebo podobně, až tak mě to znechutilo - teď jsem 10 dní lítal po Hollandsku s batohem za 40 k a kdybych měl EVIL s univerzálem tak jsem na tom hooodně podobně.
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 30. 8. 2012 13:03

zkus Playerův test - vyfoť si záběr normálně a pak to samé přes live view, třeba zjistíš, že ti blbne AF, prý se taky může chovat různě podle druhu světla, žárovky by měly být nejhorší. Prckem toho moc nevyřešíš, nějaký problém ubyde a dva nové objevíš. Prcka kupuj jen v případě, že ti jde opravdu primárně o velikost... Jestli na tom můžeš vydělat, tělo střel a pořiď zase D90.

Za sebe - asi jsem měl nějak nepovedenou kombinaci D7000 + 16-85, protože s ostrostí bída - pár fotek vyšlo ovšem zaostřených dokonale a ostré byly jak břitva. Škoda, 16-85 mi veeeelmi vyhovoval rozsahem...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 30. 8. 2012 13:11

Všechny skla jsem doladil přs AF tune na optimum podle focus chart. Ostrost vypadá OK, jen je to takové rozblátěné - přesně jak bych 10MPx fotku zvětšil na 16 MPx. Prcka bych aspoň tahal pořád sebou, už mě nebaví tahat sebou x skel a pořád to někde měnit a nikkor 18-200 to na 16 MPx taky nevytrhne. NEX-5N vypadá dobře a pár zajímavých skel na to taky bude.
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hamk 30. 8. 2012 13:14

Za prvé : Proč jsi prodával D90, když si sní byl spokojen ? Když prodám D90, tak proč D7000 ? To už je lepší jít obskok výše na D300 ne ? ...

Pak si myslím, že by bylo lepší než D7000 zase prodat, vzít všechny skla a foťák a nechat objektivy seřídit na tvou D7000 a u D7000 zároveň nechat prověřit autofucus v servisu ;)

Ale test ze stativu s ostřením přes hledáček a přes Live View zkus také. Nejlépe někde venku ve stínu přes den...

-- 30. 8. 2012 14:16 --

A zkus ještě objektivy na jejich optimální clonu. Např. 18-135 kolem F8 a tu 35tku zkus taky mezi f5,6 - f8.
jestli to "blátivá kresba" není také tím, že se snažíš fotit na nejvíce otevřenou clonu, tedy nejnižší světelnost daného objektivu.. ?
Hamk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 30. 8. 2012 13:27

D90 byla už mimo záruku a D7000 byla za dobrou cenu a v záruce.
Sory ale D300 je výstupem někde u D90 a s D7000 nesnese absolutní srovnání. Samozřejmě z hlediska nastavení ISO a DR snímače - tam je, ač si to hodně vlastníků D300 nepřizná nová D7000 o hodně napřed a fotit na ISO 3200 se někdy hodí. Zase jí ale nevykreslí levné skla.

Jinak 35mm má max. kresbu někde okolo f3,5 a všechny skla mám otestovány přes všechny clony. Rok jsem fotil na D90 tak své skla celkem znám.

Pokud by 16-85 dokázala spolehlivě vykreslit 16 MPx tak bych o tom uvažoval, ale celé toto pojednání je o tom, že bych za 30k čekal větší diskotéku než uspokojivou fotku ve 16 MPx - to už fakt raději vezmu za pulku toho NEXe

Ze stativu mám veškeré skla seřízena a zkontrolovaná.
Naposledy upravil exBURN dne 30. 8. 2012 13:28, celkově upraveno 1
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 30. 8. 2012 13:27

To mi přijde jasné, že s vyšším rozlišením, budou ze stejného skla méně ostré. Na druhou stranu při tisku to nebude poznat. No a porovnávat to v zobrazení 1:1 je nesmyslné právě kvůli různému rozlišení. Pokud ve finále fotky zmenšuješ na web atp. nemělo by to vadit. D7000 je určitě lepší foťák než D90. Minimálně kvůli šumu, DR a možnosti jemného doladění AF se D7000 vyplatí. Na druhou stranu z praktického hlediska ten rozdíl není zas tak zásadní, jak si od D7000 spousta lidí slibovala ;)
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 30. 8. 2012 13:31

neporovnávám 1:1 ale prostě tak jak ta fotka na mě působí. To že půjde dolů kvalita na 16 MPx mi bylo jasné, ale že půjde až tak zásadně jsem nečekal. Jestli ale tak půjde i u ostatních drahších skel tak se mi do toho investovat fakt nechce.
Naposledy upravil exBURN dne 30. 8. 2012 13:31, celkově upraveno 1
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 30. 8. 2012 13:31

Pokud jsi zvyklý fotit zrcadlovkou, byl bych velmi opatrný s ukvapeným rozprodejem techniky a koupí nějakého NEXe.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 30. 8. 2012 13:33

Pokud tím odprodejem peníze vydělám, tak mi to tolik nevadí. Přinejhorším NEX půjde zase do světa a koupit zrcadlo zpět můžu zase. Nemám s tím problém
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 30. 8. 2012 13:34

AF fine je dvousecna zbran. Pokud se domnivas, ze zrovna Sigmu seridis na dejme tomu 1m vzdalenost a tim padem bude ostrit presne na vsechny vzdalenosti, tak se dost mozna pletes. Nikkor 35/1.8 je ostrej jako britva, tim spis po zacloneni na cca f4-5.6. Pokud mas z nej fotky neostre, neni chyba rozhodne v objektivu.
Takhle se muzem akademicky bavit ale do nekonecna, nahod nekam fotku v plnem rozliseni, klidne v nefu, at se pohnem z mista. Staci obycejny cvak ulice.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 30. 8. 2012 13:35

Zkus si fotky z D7000 resamlovat na 12 Mpix a pak porovnávej 1:1.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 30. 8. 2012 13:38

S tou 35mm nemám téměř problém, občas ujede AF. Toť jedinný problém, ale to sklo je v pohodě. Sigma taktéž - mě rozčiluje ten zoom - pevné skla jsou fajn ale dovolenou tím fotit nechci.
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 30. 8. 2012 13:54

Na zacatku si psal neco jineho:

"a pevná ohniska jakž takž jdou, ale pořád je ten výstup takový "jiný" než z D90 a přijde mi o dost méně ostřejší"

Krom toho i ten zoom by mel 16Mpix nakrmit, minimalne co se tyce stredu zaberu.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 30. 8. 2012 14:07

OK, přišlo mi to na D90 ostřejší, ale čím více zkoumám fotky, tak tím více se mi zdají pevné ohniska v klidu. Ten zoom, ale ee, tam je to špatenka - možná po přiclonění je ten střed celkem OK, ale někdy ani to ne.

Co Sigma 17-70?
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 30. 8. 2012 14:17

Pokud nenahodis fotku, ktera podle tebe neni ok, tak je veskera dalsi diskuse na toto tema zcela zbytecna, protoze se mi zda, ze asi ani nechces od nikoho slyset, ze to je v pohode a rad zijes s tim, ze to v pohode neni. Tak to na mne pusobi.
Petr Luňák
Návštěvník

Další stránka