Provozní teploty

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Tommas99 26. 7. 2012 17:27

Dobrý den,

nedávno jsem si koupil Nikona D3200. Chtěl bych se zeptat jak je to s teplotama. Pravděpodobně u všech Nikonů je rozsah pracovních teplot 0-40°C. Máte někdo nějaké zkušenosti a tipy jak funguje zrcadlovka mimo tento rozsah?

1.) Například venku je 30-35 na slunci. Člověk vleze do auta co bylo na slunci a tam je 50. Klimatizací postupně změní teplotu na 25°C....

2.) Jak například fungují zrcadlovky při focení na dovolených. Například v takovém Řecku, Egyptě (ale i jinde) není problém, aby na slunci bylo více než 40°C....

3.) Druhý extrém a focení v Alpách (třeba) při mínus 10°C....

Funguje jako dobrá prevence schovávat zrcadlovku do brašny?? Stačí nějaká obyč. fotobrašna ??

Děkuji za Vaše postřehy TJ (případně není někde nějaký kloudný článek o tomto pojednávající)
Tommas99
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tommas99 26. 7. 2012 19:42

Diky přečetl jsem. Celkem užitečné. Píšou tam, že kvůli kondenzaci je nebezpečný hlavně přechod ze zimy do tepla. Zajalo by mě co si představit pod pojmem zima kontra teplo.

Je mi jasný že to asi splňuje přechod z mínus 10 do plus třiceti...
Ale co třeba z 10°C do 40°C ???? Tam by asi žádná "rosa" hrozit neměla ne??
Tommas99
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod iggi 26. 7. 2012 19:53

Myslim ze v lete na slnku je aj 60 :) a v egypte ani nehovorim. Mne zrkadlovka canon 40d fungovala
Aj pri -25 zato ale ruky uz moc dobre nefungovali po par hodinach.
iggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BoBo2sk 26. 7. 2012 20:10

moze byt problem aj z +10 do 25... ak je tam vysoka vzdusna vlhkost. Tj. v mojom pripade to bolo na plavarni :).
Ale inac pohoda. Fotil som s D90 v chorvatsku v lete, fotil som na dumbieri v zime(a ze to tam bola riadna zima). Nebol to bohvieaky pocit,ked si v rukach citil,ze najme v oblasti karty je fotak citelne teply,ale prezil to.
Takze akurat v zime nosit v brasni sacok na telo a objektivy a este pred prichodom do tepla ich poriadne zabalit. Nechavat v brasni sa mi neosvedcilo hlavne preto,ze este po viac ako hodine v brasni po zimnom foteni bol fotak velmi velmi studeny a celkom slusne sa orosil.
A tiez treba ratat v zime s obmedzenou kapacitou baterky.
BoBo2sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 26. 7. 2012 21:29

Já jsem teda četl trip report od borce z Kanady kde byli s bandou v nějakých -20 a entry-level zrcadlovky od CaNikonu (byly to tuším D3100 a 450D) se po doslova pár hodinách odporoučely. Naopak Pentax K-x mu vydržel celý týden. Může to být haluz, ale taky to může ledacos svědčit o kvalitě zpracování. Já bych s tím do větších mrazů nelezl. U utěsněných těl by to byla jiná. Krom toho si ale myslím, že se nemáš čeho obávat. Zrcadlovky mají čidla a kdyby se měla přehřát, tak se sama vypne aby nedošlo k poškození senzoru. Jak už tady řekli pánové nade mnou, největší pozor je třeba dávat si při přechodu ze zimy do tepla - pomalu vyrovnat rozdíl teplot a případně přidat do báglu s foťákem i nějaké sáčky se Silica gelem.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honcka 26. 7. 2012 21:44

kdyz jsem v -20 fotil s k-r tak jediny, co jsem musel je mit nahradni baterku v naprsni kapse a obcas je vymenit
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 27. 7. 2012 00:54

Letos jsem navstivil botanickou s motylama. Venku bylo nad 10 stupnu, fotak v batohu. Vlezu dovnitr, vyndam fotak a nez jsem zapnul bagl, tak mi po D700 tekly curky vody a jak hledacek, tak objektiv totalne zamlzenej. V ten okamzik mi doslo, na co byl ten horkovzdusny fukar s obrazkem fotaku u vchodu :)
Tim chci chci rict, ze nemusi byt fotak vylozene zmrzly, aby se orosil. Staci prechod z "normalu" do tropu (temer 100% vlhkost vzduchu) a je to orosene behem okamziku.

-- 27. 7. 2012 01:57 --

Jinak jsem fotil v letosni povedene zime (-15) a zadny problem behem 3h venku jsem nezaznamenal, tedy krom prudkeho ubytku baterie. Fotak pred vstupem do domu dam do igelitky treba na hodinu.

-- 27. 7. 2012 02:04 --

A jeste neco. Makro obcas fotim i pres den, tedy +40 na slunicku urcite. Negativni vliv to ma na pogumovani, kdy to lepidlu nedela nejlip a proste povoli. Napr. u D90 jsem polep u gripu menil kazdy rok po sezone. Problem s elektronikou ale nikdy nenastal a to jsem mel fotak na slunicku i nekolik hodin.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BoBo2sk 27. 7. 2012 05:34

S tym -20 neverim... ja som este vtedy nemal zrkadlo, tak som bol s Minoltou A2,ale kamarat co bol so mnou mal vtedy tusim canona 400 alebo 450, proste entry a na chopku pri -30v pohode fungovala bez problemov. Slapali sme na vychod slnka, von sme boli nejake 3 hodinky, slr uz nebola nova, mohla mat okolo 2 rokov a ziadne naznaky zatuhnutia alebo niecoho podobneho sme nepozorovali
BoBo2sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tommas99 27. 7. 2012 06:20

Ahoj, díky za postřehy...

Proč jsem se vlastně ptal? Chystám se do Řecka kde se nějaké to vedro dá čekat.
Proto jsem chtěl vědět jaké hrozí tam nebezpečí při přechodu :
1.) klimoška cca15°C(autobus, hotel) ---- slunce (+40°C)
2.) slunce (+40°C) ---- klimoška (cca15°C)

Případně jak se tedy k foťáku chovat abych ho tam "neoddělal".
Zrzadlovku nosím v brašně...

děkuji Tj
Tommas99
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TheFlyingman 27. 7. 2012 10:23

S focením v teplotách 30+ moc neporadím, protože při takových teplotách se venku raději nepohybuji a když už, nemám na focení ani pomyšlení.

Se svou D90 jsem fotil pod -25°C a jediný problém, který jsem zaznamenal, bylo tuhnutí autofokusu, který reagoval podstatně pomaleji, než za běžných podmínek, nic jiného. Problémy měl lidský faktor ;-). Po příchodu jsem nechal foťák v brašně několik hodin, aby se srovnaly teploty, pak v pohodě.
Když je nepřítel na kolenou.....musíte ho dorazit.
zastánce teorie pohlcovačů tmy
TheFlyingman
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod yorg 27. 7. 2012 16:22

Přidám zkušenost z Kréty a Sony A55. Pokud jsem byl při teplotě ve stínu lehce pod 40°C s SLT v Heraklionu na přímém slunci a fotoaparát nestínil, tak se občas kvůli teplu vypínal i při běžném focení. Ta černá barva se umí pořádně rozehřát. Když jsem ho nechal trvale v brašně a vytahoval ho jen na jednotlivé snímky, tak problém nebyl.

A55 umí obstojně točit video, ale na Krétě to byly přes den max 60 sec záběry. Vždy to končilo vypnutím na přehřátí i při vypnuté stabilizaci.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 27. 7. 2012 18:20

Tady je pár příkladů, kde se s Nikonem fotografuje:
http://www.altiplano.cz/ftp/Cestovani/A ... g00009.htm
http://www.photoextract.com/cs/foto/360421.html

Z mé vlastní zkušenosti - takhle fotil přes 7 let Nikon D70:
http://www.tomx.eu/Foto/Cestovani_po_Ev ... si_05.html
No a doufám, že dnešní nejlevnější Nikon DSLR nejsou choulostivější. Já vím, tehdejší nejlevnější D70-ka byla přeci jen maličko vyšší třída.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 27. 7. 2012 22:05

Přechod 15°C -> 40°C a zpět nemůsíš absolutně vůbec řešit.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bilbo.cz 27. 7. 2012 22:39

kentus píše:Já jsem teda četl trip report od borce z Kanady kde byli s bandou v nějakých -20 a entry-level zrcadlovky od CaNikonu (byly to tuším D3100 a 450D) se po doslova pár hodinách odporoučely.

Člověk se nemůže řídit podle toho, že na internetu někdo píše, že mu v -10 odešel foťák. Já jsem jednou četl o expedici na pól, kde vypovědělo službu dvacet EOSů 1D. Nemyslím si, že by to bylo nedostatečnou odolností, spíš blbostí milionářských fotografů, co si koupí to nejlepší co najdou aniž by o tom něco věděli.

Jinak v zimě jsou pro mě většinou limitem spíš mrznoucí ruce než foťák.
Bilbo.cz
Návštěvník

Další stránka