Nikon D7000 a olej na snímači

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Weeery 13. 5. 2012 09:53

Zdarvím, chtěla bych přejít z Canonu 450D na Nikon D7000 s tímto objektivem - 18-200 mm VR II

Ale problém je v tom, že jsem se v mnoha recenzích dočetla o problému s olejovýmy skvrnami na snímači. Máte s ním někdo zkušenost? Je tento problém u každého těla 7000D nebo jen u některých se vyskytujích, jsem docela smolař na elektroniku, tak bych nechtěla takto dopadnout... :( Předem moc děkuji o radu, jestli do toho mám jít,jestli je šance s tímto problémem veliká...
Weeery
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod daikatana_ 13. 5. 2012 10:11

Pár kousků mělo problém, že použili moc maziva a pak to cákalo na sensor. Nikon to zdarma opravuje v rámci záruky.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lucky-x 13. 5. 2012 12:32

Bylo mi řečeno že se jednalo se pouze o 2 kusy z ČR. Je to planý poplach, který tyhle lidi způsobili na netu. Nějaký problém tam byl, o tom žádná. Nejedná se však o konstrukční vadu.
Beyerdynamic DT 990, Audinst HUD mx1, wasapi, foobar2000

Sám Chaplin se inkognito účastnil soutěže o svého nejlepšího dvojníka a skončil až třetí.
Lucky-x
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 13. 5. 2012 14:21

mnoho lidí si plete obyčejný prach s olejovými skvrnami, proto vznikla taková "olejová" diskuzní hysterie...
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 13. 5. 2012 17:10

Lucky-x píše:Bylo mi řečeno že se jednalo se pouze o 2 kusy z ČR.

Muzes prozradit, kdo ti takovou informaci podal? Schvalne, zdali budu prekvapenej odpovedi.

Unik maziva zaverky na snimac by mel byt jiz vyreseny, co ale vyresene neni a patrne ani nikdy nebude, je problematicke ostreni (back focus), tykajici se i novych kusu. Viz nekoncici diskuse:
http://photo.net/nikon-camera-forum/00XnSk?start=60
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 13. 5. 2012 17:52

player
Ty jsi D7000 měl, pokud vím. Mohl bys mi objektivně napsat tvé zkušenosti s ním? Sám mám výbavu Canon, ale D7000 se mi parametrově dost líbí a uvažuju že bych si ho pořídil (vedle své současné výbavy). Co ti na něm vadilo, popř. v čem tě zklamal atd. Dík
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kyluc 13. 5. 2012 18:33

Já již D7000 také vlastním. Problémy zatím nemám... můžeš mi přesně popsat jaký problém je stím back focusem?

Informaci mám přímo z autorizovaného servisu Nikon.
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 13. 5. 2012 19:17

Jsou dve veci, ktere me na D7000 stvaly, pricemz jedna vice, druha mene. Prvni a primo fatalni je zmineny back focus. Krome lidi v odkazu, ktery jsem dal vyse, se s tim potyka zhruba 50 procent uzivatelu, s kterymi jsem se na CZ forech setkal. Nekteri to resi AF fine tune funkci a jsou pry "happy". Me se vsak fotoaparat choval jinak pod dennim a jinak pod umelym osvetlenim (cili stejna zkusenost jako maji uzivatele na photo.net), takze AF fine tune funkce z tohoto duvodu nebyla k uzitku, to bych to musel jak blazen zapinat/vypinat podle toho, jake nasviceni zrovna prevlada. V CZ servisu jsem to mel 6x nebo 7x, uz ani nevim, naprosta zoufalost, akorat tam z vas udelaji blbce a fotak vam vraceji s tim, ze je vse dle norem a toleranci vyrobce. Kdyz jsem servisakovi do oci rekl, at si prede mnou fotak veme do ruky a udela ostrou fotku, tak to odmitl. To hovori uplne za vse. Reditel mi zas osobne pri demonstaci back focusu pro zmenu rekl, ze porovnavat ostrost pres ostreni v zivem nahledu a pres hledacek nejde. Na to uz jsem take nemel slov. Skutecne "odbornici" na svych mistech. Kdyz jsem si vezl fotak naposled ze servisu, tak byl vysledek takovy, ze uz to subjektivne ostrilo presne s vsemi mymi objektivy s vyjimkou Nikkoru 17-55/2.8, ktery stale vykazoval subjektivne problem pod umelym osvetlenim. Kupce jsem na to upozornil, jemu se setakem 18-105 pod umelym i dennim ostrenim ostril presne.
Druhy, mene zavazny problem, se tyka sumu pri vyssich citlivostech, kdy je modra slozka enormne zesilena, takze misto cerne mate potom na fotkach (a ve videu!) tmave modrou. Tohle tema se tu jiz hojne probiralo, takze kdyz tak pohledat pro blizsi info.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 13. 5. 2012 22:27

Pokud jde o ten šum - tam jde o to, že Nikon u D7000 narozdíl od předchozích foťáků nepoužívá berličku s desaturací stínů. U určitého typu záběrů má pak pozadí co má být černé nádech lehce domodra. Dá se to řešit - vyvolávánám v Lightroomu (doporučuju - odšumuje mnohem lépe, než původní Nikoňácký algoritmus), desaturací stínů ex-post, ..., záleží, jak moc takových dotek děláš a jak moc jsi ochoten to řešit.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 13. 5. 2012 22:57

U tech nejvyssich hodnot ISO je vyraz "lehce" drobet nepresny, vzhledem k tomu, ze je modry komplet cely obraz :D. Koneckoncu uplne stejne se chova D800 a diky tomu prohrava ve videu s Markem III na plne care.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 13. 5. 2012 23:16

No neřek bych, že prohrává na plné čáře... Do iso 6400 je kvalita videa ve prospěch D800, pak už je to ale horor.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 13. 5. 2012 23:34

...stiny jsou modry uz od cca iso 2000.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 13. 5. 2012 23:55

Ad "modré stíny" - stačí nepoužívat, tak kde se nehodí, profil NEUTRAL - ale o tom už se tady debatovalo a zamykalo, a je to tu znovu. Komu není rady, tomu není pomoci...
viewtopic.php?f=209&t=1159530&st=0&sk=t&sd=a&start=225
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 14. 5. 2012 00:11

Ano, staci nepouzivat profil neutral, takze vlastne neuvidite nic nez tmu, protoze ve vsech ostatnich profilech, vyjma portretu, je kontrast tak vyboostovany, ze se DR stahne na zlomek toho, co je snimac schopen zachytit, takze i kompakt od Canonu za 5tis. natoci kvalitnejsi video, jak D800 s profi sklem za 100 tisic. Muahahaha, to jsou mi rady toto...
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 14. 5. 2012 07:53

Karel IV.: "debatovalo a zamykalo" - přesně tak. Každopádně, problému je možné se zbavit postprocesingem, který "dodělá" to, co se u předchozích foťáků dělo automaticky.
lemming
Návštěvník

Další stránka