Netreba nové APS-C zrkadlovky?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod reign 22. 5. 2012 19:11

myslím, že časem se to vyprofiluje a třeba na sport přes DLR nejede vlak dnes, zítra a nikdy jinak, tak CSC je a bude nej na street a reportáž vůbec... A taky samozřejmě pro BFU kterým nestačí výstup kompaktů a upřednostní malé rozměry před výhodami DSLR (můj případ).
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 22. 5. 2012 19:21

To Karel IV: pochybovat můžeš, ale smysl v tom vidím. Jaké jsou nyní prodeje je mi nějak jedno, ale do budoucna se to obrátí, myslím. V segmentu APS-C nějak momentálně nevidím co již zlepšit, co by nám přineslo něco zásadního.
To že se s bezzrcadly roztrhl pytel je fakt a výhody jsou pro běžného cvakálistu jasné. Já pokud bych se měl dnes rozhodovat a přecházet z kompaktů, tak bych si již dvakrát rozmyslel, který systém zvolit.
Jak jsem psal, pokud bych chtěl DR, DOF volil bych FF. Nejsem sportovní fotograf a ani wildlife nefotím a na reportáž apod, kde výše uvedné nepotřebuji je bezzrcadlo jednoznačně výhodou.
To že má něco zrcadlo, optický hledáček, ergonomii by mě již tak asi nebralo.
Snad si rozumíme.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 22. 5. 2012 20:31

Já mám taky zrcátko, jsem snad zrcadlovka? SLT má zrcátko jen jako součást AF, nic víc. Samsung nebo kdo dělal foťáčky se zrcátkem vepředu, aby se podle něj mohl člověk vyfotit sám, a přesto je nikdo nenazýval zrcadlovkami. Přitom to vlastně bylo zrcátko v hledáčku, což u SLT prostě není. Jenže lidi vidí na řezu, že je před čipem šikmo zrcátko, a hned to považují za zrcadlovku. Ne.
V některých dálkoměrných systémech taky bylo v hledáčku polopropustné zrcátko, dokonce kvůli zaostřování. Přesto nikoho ani nenapadlo říkat jim zrcadlovky...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 22. 5. 2012 20:44

kentus píše:Pořád taky nikdo nevyřešil .. použitelný AF-C.
Nikon 1 uz ano. Funguje aj u videa.
Takze da sa to.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 22. 5. 2012 20:45

S pidičipem a velkou HO, to se to ostří...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 22. 5. 2012 21:08

Pety: Já jsem ale NIKDY NEŘEKL že to je zrcadlovka. Jen že to není ani jedno, ani druhé.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 22. 5. 2012 23:01

ggrand píše:může mi někdo vysvětlit, jak může být rychlejší ostření na bázi kontrastu, když musí napřed přejet ono nejostřejší místo(tím zjistí, že tam je to nejostřejší) a pak se vrátit? Vůči fázovému ostření,kdy foťák rovnou ví, kam má zaostřit?
Olympus pouziva specificky optimalizovanu technologiu objektivov: MSC (movie still compatible)

Obrázek

Nezaostruje sa velkymi a tazkymi optickymi clenami na konci, ale jednym lahkym sklom v prostriedku (alebo dvomi). Objektiv sa teda pri zaostrovani nevysuva, je menej hlucny (teda vhodny aj na video) a rychlejsi. AF motorcek sa zase dokaze velmi rychlo presuvat po malych krokoch.
Musi sice prejst niekolko krat to iste miesto, ale aj tak to zvlada rychlejsie
(senzor to kontroluje 240 snimkami za sekundu)

Stare objektivy na toto nie su pripravene, preto je Liveview zrkadloviek take pomale.

Viac info tu: MSC-lens-technology
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 22. 5. 2012 23:25

kentus: Takže ani zrcadlovka, ani bezzrcadlovka - co je to teda? Kompakt, ultrazoom, soudek piva? :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod reign 23. 5. 2012 00:55

slovíčkaření... EVF zrcadlovka, ale taky ne úplně a kentus má pravdu v tom, že konstrukčně má nejblíže k DSLR, protože má AF modul přesně jako ony. Když Canon uvedl před lety model s polopropustným zrcátkem, tak to pořád byla zrcadlovka a SLT klidně mohly mít optický hledáček taky, konstrukčně by to šlo. Myslím že systém AF má na výsledek mnohem větší vliv, než typ hledáčku a tak neustálé zdůrazňování "není zrcadlovka" je spíše zavádějící. Je to podobné, jako když se tady vedou opakovaně spory o HO na různých ohniscích- sice fakticky v pořádku- ale řeší se to téměř výhradně ve spojení s portréty a tam většinu zajímá rozostření pozadí a ne HO a tam už samozřejmě ohnisko vliv má, čemuž se ale ty debaty kupodivu nevěnují.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 23. 5. 2012 07:38

reign: Aha, takže třeba slavná zrcadlovka Nikon F http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_F vlastně není zrcadlovka, protože nemá AF modul jako zrcadlovka? :hm

Zrcadlovka je prostě fotografický přístroj, kde je obraz v hledáčku tvořen pomocí zrcadla, které se před záběrem sklopí. Sony SLT to nesplňuje, tak to není zrcadlovka (SLT je IMHO dobré označení). Nikon 1 sice ostří podobně jako zrcadlovka, ale hledáček je EVF, takže to taky není zrcadlovka.

Co se týče HO, tak tam jde o to, že lidi prostě používají nesprávnou terminologii ("rozostření pozadí" říkají "hloubka ostrosti"), proto vznikají zmatky.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 23. 5. 2012 08:00

Tvrdit, že zrcadlovka je všechno s fázovým ostřením, je jako tvrdit, že všechno s elektromotorem je pračka. :) Definice zrcadlovky je dána konstrukcí hledáčku, a foťák tu definici buď splňuje nebo nesplňuje.

Lze si představit konstrukci, kterou měla Sony v DSLR pro liveview - zrcátkem promítat obraz na zvláštní snímací čip a z něj ho převádět do elektronického zobrazovače. To by vlastně představovalo elektronickou náhradu pentagonálního hranolu a byla by to zrcadlovka. Zatím takový foťák nikdo nedělá, i u Sony to bylo jen řešení živého náhledu na LCD, hledáček byl zrcadlový optický. A doufejme, že něco takového nikdo dělat nebude, i když, kdo ví, co konstruktéry napadne...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod reign 23. 5. 2012 09:07

1.)nikde jsem netvrdil, že SLT je zrcadlovka, ale že má k ní konstrukčně nejblíž
2.) to je vtip, že jako odpověď na výhradu vůči neustálému vytahování definic mi je pro jistotu zopakujete znovu?
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyKravic 23. 5. 2012 09:08

ggrand: můžeš mi vysvětlit, proč chceš po m4/3 zoom s f2? A porovnáváš to s f2.8? Kromě hloubky ostrosti to jiný důvod nemá, a ta se stejně v těhle ohniskových vzdálenostech bude lišit minimálně, pro konzumenta fotky zcela nepodstatně.
lennyKravic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 23. 5. 2012 10:14

lennyKravic: Přesně tak, hloubka ostrosti. Taky APSC může jít tak o 1EV s citlivostí nahoru oproti 4/3. Věř, že HO se lišit bude řádně.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 23. 5. 2012 10:28

ggrand, nemoze. Na to treba 2x vacsiu plochu jednotliveho pixla, co nema.
Moj PEN ma dokonca vacsie pixle ako maju Canony, nove Samsungy (a samozrejme 24 megapixlove modely)
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka