Netreba nové APS-C zrkadlovky?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kozakm 24. 5. 2012 11:51

Dotykové ovládání - to ale předpokládá focení přes displej, neboli bezzrcadlovku. S foťákem (zrcadlovkou) u oka je to zbytečné. Spíš bych bral návrat volby AF bodu okem...

Jak souvisí OLED displej se zapomenutou kompenzací expozice mi uniká.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 24. 5. 2012 12:01

Dotykové ovládání displeje je největší kravina kterou kdy kdo vymyslel v dějinách a to nejen u foťáků. Tahle věc má jedno jediné místo a to pro lidi konzumující obsah. Pro jakoukoliv alespoň trochu seriózní práci nebudeš nikdy, zdůrazňuji nikdy používat dotykové ovládání u displeje z důvodu jeho nepřesnosti. A tedy v zrcadlovce už z důvodu nepraktičnosti LiveView nemá dotykové ovládání displeje vůbec co dělat.

K OLED displeji - jako sorry, ale tvůj bratr je asi debil když neumí používat histogram, který je vidět na jakémkoliv displeji i za největšího slunce. Už jsem to tady psal, že z principu toho, že na zrcadlovce používáš displej minimálně to nemá tak velký význam a proto se do toho výrobci tolik nehrnou. Ale i tak se vsadím, že časem všichni na OLED technologii přejdou, je to jen otázka času. Do bezzrcadovek se to cpe proto, abys viděl na přímém slunci co vůbec fotiš.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 24. 5. 2012 12:12

kozakm píše:Zajímavý článek. Bohužel ale na všech třech fotkách nebyla stejná pozice foťáku, tudíž k ničemu.

U 4/3 vs. APSC byla pozice podobná spíš v neprospěch 4/3. Chtěl jsem jen ukázat, že míra rozostření mezi APSC a 4/3 není zas tak moc výrazná vzhledem k tomu co se píše v předcházejícím příspěvku.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 24. 5. 2012 12:42

Náhodou, prohlížení fotek na dotykovém displeji Olympus OM-D je docela fajn, když si na to člověk zvykne.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 24. 5. 2012 13:32

kentus píše:V hloubce ostrosti na 4/3 a APS-C je obrovský rozdíl, přesněji téměř 2x takový. Kdybych to porovnal s FF, tak dokonce 4 násobný.
Vem si, že abys udělal ten samý efekt jako na APS-C s 75mm f/2 objektivem, potřebuješ k tomu na 4/3 kratší objektiv (čímž se navíc změní perspektiva) se světelností f/1.4 a troufám si tvrdit, že bude daleko větší, čímž se absolutně stírá jakákoliv velikostní výhoda.

Tohle je dokonalý blud. Pokud je rozdíl v hloubce ostrosti mezi APS-C a 4/3 zhruba 1 clonové číslo, pak se nejedná o násobek dvou, ale druhé odmocniny ze dvou, což je ani ne o polovinu víc.

Pokud bych měl použít konkrétní čísla:
Ekvivalent 150mm objektivu na jednotlivých formátech, f/4, vzdálenost na kterou je zaostřeno 10 metrů.

35mm formát:
150mm objektiv
HO 1.05 metru

APS-C Nikon (crop 1.5x):
100mm objektiv
HO 1.59 metru

APS-C Canon (crop1.6x):
(tady to vychází trochu blbě číselně, ohnisko by muselo být tak 93.75mm, vezmeme 90 a 95mm)
HO (90mm) 1.88 metru
HO (95mm) 1.68 metru

4/3 a m4/3 (crop cca 2x):
75mm objektiv
HO 2.14 metru

Takže rozdíl v HO je (zhruba):
4/3->35mm formát : 2.03x
4/3->APS-C Nikon : 1.35x
4/3->APS-C Canon : mezi 1.13-1.27x (jsem fakt líný počítat to přesně)

Tedy rozdíl v hloubce při použití ekvivalentního ohniska, stejného clonového čísla a stejné vzdálenosti je vůči APS-C zhruba o třetinu, což je teda fakt vééééééééélkej rozdíl... ;-]
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 24. 5. 2012 16:20

Ganec píše:- dotykove ovladanie (malo by sa objavit v 650D) - naozaj sa tak pohodlne voli zaostrovaci bod/oblast
- OLED displej - zatial ho nema ziadna zrkadlovka

-Dotykove ovladani by znamenalo u stredni a vyssi tridy u Nikonu prijit o standardne dodavanou krytku displaye, to zaprve. Zadruhe by melo smysl maximalne u nizsi tridy, protoze trefit prstem jeden z 51 AF bodu u profi modelu, to by bylo tezce o nervy (o nutnosti davat fotak od oka ani nemluve).
-OLED? Proc ne, ale technologie displaye je zrovna to posledni, co me u nej zajima. Daleko dulezitejsi je pro mne rozliseni, pozorovaci uhel a vernost zobrazeni barev.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 24. 5. 2012 19:41

To máte opravdu všichni tak volšové ruce, že byste se nedokázali trefit na jeden z ostřicích bodů? :)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 24. 5. 2012 19:49

player: nemusíš to dávat od oka, zaostřovací body se budou měnit hezky samy, když budeš mit namáčklej nos nebo tváře na displayi :)
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 24. 5. 2012 19:56

No, při focení pomocí živého náhledu by se to hodit mohlo.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kozakm 24. 5. 2012 20:04

Při přiložení oka k hledáčku se displej pochopitelně vypne, tak jako u spousty jiných fotoaparátů. Nedělejte ze sebe pořád nedouky ;)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 24. 5. 2012 20:19

Ganec píše: brat nevsimol ze ma nastavene +1 EV

Nemá každý fotoaprát v híadáčiku údaj o nastavení plus a mínus expozície? Argument ala Ganec. Keď si nevšímam čo mám nastavené tak je chyba moja a nie fotoaparátu. Z neschopnosti, omylu fotografa spraviť vlastnosť fotoaparátu.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 24. 5. 2012 21:10

Horší by bylo, kdyby si brácha nevšimnul nasazené krytky :D
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 7. 6. 2012 23:00

kozakm píše:Dotykové ovládání - to ale předpokládá focení přes displej, neboli bezzrcadlovku. S foťákem (zrcadlovkou) u oka je to zbytečné.
kentus píše:Dotykové ovládání displeje je největší kravina kterou kdy kdo vymyslel v dějinách a to nejen u foťáků.
zda sa ze novy 650D ho bude mat:
Canon EOS Rebel T4i/650 Touchscreen Information
Canon EOS Rebel T4i/650D Touchscreen Example Videos
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 8. 6. 2012 09:05

Ještě k tématu "zrcadlovka vs bezzrcadlovka na výlety": Byl jsem teď týden na dovolené v Chorvatsku a vzal jsem s sebou D7000 + Tamron 17-55 f/2.8 + Nikkor 55-200 f/4+5.6, tedy žádné drobky.

Tahal jsem to s sebou, udělal s tím za ten týden asi 600 fotek a poznatky jsou následující:

1) Velikost/hmotnost mi nijak zvlášť nevadila. Možná kdybych byl zvyklý na kompakty, tak by to byl nezvyk, ale tuhle často uváděnou nevýhodu jsem prostě nepocítil.

2) Co mě naopak dost štvalo byla nutnost neustálého přehazování objektivů - tady by bezzrcadlovka vůbec nepomohla (dělají se na ně vůbec objektivy typu "18-200"?)

3) Fotit na prudkém jižním slunci podle displeje si nedokážu moc představit - EVF by bylo nutností.

Toť mých subjektivních 5 centů.
lemming
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka