Netreba nové APS-C zrkadlovky?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Pety 22. 5. 2012 14:15

Ty ho máš?
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod player 22. 5. 2012 14:27

Ganec: nez zacnes argumentovat fps, bylo by vhodne si zjistit, kolik snimku lze tou papirove uzasnou hodnotou poridit v rade. Moje kompaktni Casio umi 40fps a svete div se, v praxi je daleko uzitecnejsich pouhych 5fps u DSLR. Ale to chce holt vic fotit a mene hltat PR clanky.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 22. 5. 2012 14:27

Ganec píše:reakcia na spust (aj podla press releasu aj podla merani na imaging-resources):

Nex5n: 0,02s
najrychlejsia sportova zrkadlovka: 0,045s (a to je FullFrame, APS-C su pomalsie )

Ano, ty jsi Neo a dokážeš zpomalit čas tak, že ten rozdíl v řádu setin pocítíš.

Ganec píše:4) rychlost AF-C

Nikon 1: 10 fps
najrychlejsia APS-C zrkadlovka: 8 fps

Pořád zapomínáš na to, že bezzrcadlovky už z principu, že používají detekci kontrastu nejsou a ani nemůžou být při kontinuálním ostření rychlejší, než zrcadlovky které používají fázové ostření. FPS není žádné měřítko rychlosti autofocusu, už si to konečně zapamatuj.
Ganec píše:5) pocet zaostrovacich bodov:

Nikon 1: 73
u Panasonicu a Olympusu mozes mat zaostrovaci bod hocikde

Na co mi je milion ostřících bodů, když to kontinuálně nestíhá ostřit? Ty ostřící body jsou tam právě od toho, abys mohl sledovat pohybující se objekt, což u bezzrcadlovek nehrozí.

Ganec píše:2) pocet zaberov za sekundu vo full rozliseni:

Nikon 1: 60 fps

Zaprvé to při 60 fps neostří, za druhé jaká je praktická využitelnost? Odrovnat paměťovou kartu a senzor?
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 22. 5. 2012 14:33

kentus píše:Pořád zapomínáš na to, že bezzrcadlovky už z principu, že používají detekci kontrastu nejsou a ani nemůžou být při kontinuálním ostření rychlejší, než zrcadlovky které používají fázové ostření
Nikon 1 a Sony A55 pouzivaju fazove ostrenie, ale nemusia pri tom kmitat zrkadlom, takze na to maju viac casu. Teda preto.

chlapcisko píše:Tak napríklad spoľahlivosť AF-C bude zrejme lepšia u zrkadloviek.
a predsa nie je: zaostrnie kontrastom je presnejsie (lebo sa zaostruje tym istym senzorom ako sa snima) a v pripade Nikon 1 moze byt po zaostreni fazovymi senzormi este doladene zaostrenie kontrastnym ostrenim.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 22. 5. 2012 14:47

Pety píše:Ty ho máš?

Jestli to bylo na mě, tak ano, mám ho.

-- 22. 5. 2012 15:48 --

ggrand píše:Jelikož si chci rozšířit obzory, může mi někdo vysvětlit, jak může být rychlejší ostření na bázi kontrastu, když musí napřed přejet ono nejostřejší místo(tím zjistí, že tam je to nejostřejší) a pak se vrátit? Vůči fázovému ostření,kdy foťák rovnou ví, kam má zaostřit?

Je to zajímavý. Ale Oly OM-D s 12-50 prostě ostří jako blesk a vůbec mu nevadí, že musí projet celý rozsah :)

-- 22. 5. 2012 15:50 --

kentus píše:Ano, ty jsi Neo a dokážeš zpomalit čas tak, že ten rozdíl v řádu setin pocítíš.

To by ses divil, jak to jde poznat.

kentus píše:Na co mi je milion ostřících bodů, když to kontinuálně nestíhá ostřit? Ty ostřící body jsou tam právě od toho, abys mohl sledovat pohybující se objekt, což u bezzrcadlovek nehrozí.

Třeba kvůli kompozici se hodí mít ostřící bod libovolně v hledáčku.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 22. 5. 2012 14:59

Tyhle "porovnávačský" diskuze jsou nejlepší - se vždycky dozvím, že s něčím tak zastaralým jako mám, vlastně ani nemůžu sport fotit :-D

Btw. Doporučuju praktickou zkoušku třeba 7D, D300s, D7000 a toho nejrychlejšího PENu někde při sportu. Se pak tyhle diskuze celkem rychle stanou bezpředmětnýma... ;-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod kentus 22. 5. 2012 15:00

Sony A55 je bezzrcadlovka? Od kdy? A Nikon 1 používá hybridní autofocus, má pixely pro fázovou detekci přímo na senzoru, které potom maskuje v RAWu, to bys mohl vědět. Pravé fázové ostření nemá.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 22. 5. 2012 15:23

[OT]

ggrand píše:T-Lama: Studuj napřed. Až budeš mít vědomosti, vrať se sem k diskusi na úrovni.

Prosím.. už dost... :lol:

Tenhle komentář si nechám zarámovat v širokoúhlém formátu a pověsím si ho nad postel, abych se mohl zasmát vždy když se probudím. Vtěsnat tolik srandy do jednoho souvětí zvládne málokterý komik.. :tleskani :lol:

[/OT]

chlapcisko: To o té automatice jsem nepochopil, mezi zrcadlovkou a bezzrcadlem jsou hlavní rozdíly v typu ostření a způsobu zobrazení, to co se děje "okolo" je stejné ať fotíš na film, zrcadlem či bezzrcadlem. Ten kumšt o kterém mluvíš je potřeba stále a rozhodně ho v něčem není víc jen proto, že má někdo větší "řehtačku" s deseti snímky za vteřinu ze kterých vybere jeden, místo toho aby se trefil do okamžiku na "první dobrou". ;-)
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 22. 5. 2012 16:04

Stan35 píše:J...Podle mě je APS-C již nyní mrtvá vývojová větev a budoucnost mají bezzrcadla a FF. ...

Ehm... pochybuji.
amazon.de - Bestseller in Kamera & Foto - 1.Canon EOS 600D .... 91. Nikon 1 J1
amazon.com - Best Sellers in Camera & Photo - 1. Canon EOS Rebel T3i ... 3. Panasonic Lumix DMC-GF3... (ve 100. top 17 DSLR setů vers. 5 bezzrcadlovek)
amazon Japan - 1. Canon EOS600D, 3. Olympus E-PL2 dále v první stovce 13 DSLR vers. 3 bezzrcátka.
amazon China - 2. Canon 600D ... až po 11 DSLR následuje 145. Nikon J1 (žebříček vč. přísl.)
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 22. 5. 2012 16:16

V Japonsku v roce 2011 byl tržní podíl bezzrcadlovek 46,1 %. Celosvětově 22,7 % (oboje v segmentu fotoaparátů s výměnnými objektivy).
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 22. 5. 2012 16:31

Ani se tomu nedivím, bezzrcadlovky jsou pro BFU jednodušší a vzhledem k tomu, že lidi co neumí fotit tvoří většinu odbytu fotoaparátů, nemůže tomu být jinak. Tím ale samozřejmě nechci říct, že bezzrcadlovky si kupují jen lidé kteří neumí fotit. Nicméně když dám člověku, co o fotografování nic neví do ruky zrcadlovku, tak neví, že se má podívat do hledáčku dokud mu to neřeknu, jen ti chytřejší na to po chvíli i přijdou sami (v praxi testováno několikrát). Ale dejte někomu do ruky kompakt nebo bezzrcadlovku a hned bude schopný udělat fotku. Nevím, jestli to je tím, že se projevuje pokles inteligence lidstva a všichni zapomněli jak se fotilo na analog nebo jestli ho předtím nikdo v životě neměl.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 22. 5. 2012 17:08

kentus: zase fabuluješ, rozhodně nejsou pro BFU jednodušší... To bych zase já mohl namítnout, že zrcadlovky jsou pro blbce, protože se s nimi pohodlněji fotí... Co takhle konečně uznat, že každý systém má svého kupce bez závislosti na IQ, či stupni fotografického vzdělání? Mimochodem, Japonsko a jeho rozdělení trhu spíše vypovídá něco o jejich posedlosti technologickými novinkami. Co se koupě DSLR v našich končinách týká, spíš to vidím tak, že značná část kupců si myslí, že z nich velký foťák udělá velkého fotografa, CSC si zase povětšinou jako přestup z DSLR kupují lidé, co chtějí fotit častěji, reportáž, street a jsou si vědomi omezení, ale rozměrová výhoda jim za to stojí.

-- 22. 5. 2012 18:12 --

kozakm: prosím, rozveď trošku to s tím caf u Olyho, protože najednu stranu píšeš, že ostří svižně - v čem je problém? CAF nestíhá, nebo je nepřesný?
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 22. 5. 2012 17:12

Nevím, zda jsou Japonci z poloviny BFU... každopádně jsem jen reagoval na žebříček otce vlasti, z kterého to vypadalo, jako by bezzrcadlovky nikdo nekupoval...
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 22. 5. 2012 17:30

Všechny Sony SLT jsou bezzrcadlovky, tedy i A55. Protože zrcadlovka je foťák, který používá zrcátko pro zobrazení scény, snímané objektivem, v hledáčku. SLT zrcátko pro tento účel nepoužívají, hledáček mají elektronický.

Obecně bych se neodvážil tvrdit že jeden systém nikdy nemůže předčit druhý. Může. Často jde jen o to, kolik úsilí tomu věnují konstruktéři. "Nikdy neříkej nikdy" je velice moudrá rada...

Amazon je původně knihkupectví.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kentus 22. 5. 2012 17:53

reign: No zrovna u Japonců to není ten případ, že by byli BFU, ale jsou nadšenci do nových věcí, je to pro ně móda a hlavně - mají na to peníze. Mě zajímá jak to s prodejem bude vypadat za pár let, až se situace trochu uklidní a už to u nich nebude tolik in.

Pety: SLT je něco na pomezí, z definice to sice není zrcadlovka, ale ani bezzrcadlovka, protože to zrcátko prostě má.
Že nemůže jeden systém předčít druhý jsem nikdy neřekl. Bezzrcadlovky jistě jsou budoucnost, ale ještě dosti vzdálená. Zatím se nikdo ani neodvážil udělat MILC, který bude mít FF senzor. Pořád taky nikdo nevyřešil výdrž na baterii a použitelný AF-C.
A Amazon je sice původně knihkupectví, ale z věcí co prodává má okolo 40% veškerého trhu včetně kamenných obchodů.
kentus
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka