Zrcadlovka a mráz

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lucy_m 1. 2. 2012 19:26

Při kolika stupních už zrcadlovku radši ven neberete? Myslím tím při jaké zimě hrozí riziko poškození a je lepší ji nechat doma. Díky
Lucy_m
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozenka 1. 2. 2012 21:01

V příručkách se v drtivé většině píše provozní teplota do 0 stupnů celsia, ale běžně se DSLR uživají i v mnohem větším mrazu a není se rozhodně čeho bát. Kdyby se tohle dodržovalo nemohly by vznikat fotografie se zimní tématikou což je samozřejmě hloupost :-). Prakticky lze ale DSLR užívat i při teplotách kolem -20 stupních, ale při dodržení několika zásad. Zaprvé vlivem mrazu se zpomaluje vykreslování LCD (po zahřátí se vše vrátí do normálu), horší kapacita baterie. Potom ještě hrozí zamrznutí maziva u závěrky, zrcátka či objektivu, ale k tomuto opravdu dochází jen pokud člověk fotí například se stativem v mrazu řekněme kolem -18 stupnů. Po zahřátí se mazivo povolí a je vše v pořádku. Nedoporučuju pokud toto nastane zkoušet mechanické části přemahat silou. Ovšem při focení z ruky nebo občasnym ukládáním fotoaparátu pod bundu tohle nehrozí. Pozor bych si dal ale na přechody z chladu do tepla, kde může dojít vlivem rozdílu teplot k orosení objektivu, ale i taky vnitřní elektroniky a to by nemuselo dělat dobrotu. Proto by měl člověk vždy před vstupem do teplého prostředí fotoaparát schovat do brašny a vyčkat dostatečnou dobu aby se teploty srovnaly. To může trvat hodinu i více. Pokud k orosení dojde. Vypnout foták, vyndat baterii, vysunout objektiv a nechat dokud nedojde k vypaření částeček vody.
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod risomas 1. 2. 2012 21:50

teraz sim fotil v hanoveri zimnu zahradu vonku -10 pohodicka. Potom som vosiel do sklenniku kde bolo asi +20 a 100% vlhkost este aj popruh na krk sa mi orosil. >:-(
C5 X7 Tourer 2.2
risomas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BoBo2sk 1. 2. 2012 23:40

risomas.... skus ist fotit v zime na plavaren :D Ani po hodine sa nestihlo prestat rosit...
BoBo2sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 1. 2. 2012 23:54

Zatím jsem nikdy nenarazil na závažnější problém, nicméně mám taky tělo, které je na nepříznivé podmínky stavěné. Několikahodinový pobyt v teplotách pod -20°C foťák ustojí bez problémů promrzlý skrz naskrz (což se ani zdaleka nedá říci třeba o mých prstech na nohou ;-) ), dokonale vychlazený vydrží ještě dlouho po návratu domů. Nedávám ho do sáčku ani s ním neprovádím jiné rituály doporučované některými fotografy.

Nepříjemnosti, na které jsem narazil:
-výdrž baterie (nosím jich víc, takže pokud jedna odmítá spolupracovat, vyměním za jinou, která se hřeje v kapse), mít grip s velkokapacitní baterií je rozhodně plus.
-kondenzace na hledáčku, pokud se dýchne byť třeba i jen poblíž něj
-pokud sněží/prší a zároveň mrzne, je sakra obtížné dostat to z přední čočky dolů - může to komplikovat ostření a taky vzhled obrazu (obzvláště na nočních snímcích se ohavně rozpíjí světla, atd.)
-u některých objektivů, především starších manuálních, může zatuhnout mazivo natolik, že nejde otáčet kroužky bez značné síly. U novějších skel jsem na to nenarazil, alespoň tedy Zuika co mám se chovají stejně jako za pokojové teploty.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 2. 2. 2012 09:34

Loni jsem několikrát za zimu fotil závody v jízdárně při teplotách -18 až -25 a tenktát ještě C 50D neměl nejmenší problém ani u dvoudenních závodů. Jen baterek bylo potřeba o něco víc. A samozřejmě pak tělo radši nezapínat po přechodu do tepla. Prostě dokud to fotí, tak bych se toho nebál :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod ziki 2. 2. 2012 16:09

Já si vzpomínám, jak jsem kdysi chtěl se starým Zenitem E asi v mínus dvaceti fotit zimní krajinky. Mé největší problémy téhdá byli, jednak udržet vůbec v rukách úplně promrzlý foťák (pravá sovětská ocel), bo já vůl jsem si zapomněl rukavice. A pak prokřehlými prsty vůbec sundat krytku objektivu, která se v tom mrazu úplně smrštila, jako by byla k tomu objektivu napevno přilepená :D. Ostření se zatuhlým objektivem a nastavování clony a času taky nebyl žádný med :D .
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 2. 2. 2012 16:38

to ziki: To já spíš řešim problém, jaké si pořídit rukavice na focení v zimě, aby mi neumrzly prsty a zároveň se v nich dalo dobře fotit (celý den sport)... Zima je svinstvo.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod radek72 2. 2. 2012 16:57

Co takhle nejprve prohledat fórum, než založíte duplicitní téma. Toto tém zde již bylo několikrát probíráno, namátkou dvě vlákna:
viewtopic.php?f=205&t=204268&hilit=mr%C3%A1z+zima
viewtopic.php?f=212&t=1061800&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=mr%C3%A1z+zima
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 2. 2. 2012 19:04

lukas_highenergy.cz píše:to ziki: To já spíš řešim problém, jaké si pořídit rukavice na focení v zimě, aby mi neumrzly prsty a zároveň se v nich dalo dobře fotit (celý den sport)... Zima je svinstvo.

Napodobne. Problem je, ze ty teple jsou moc tluste, cili nejake pohodli pri ovladani nehrozi a naopak ty, se kterymi se da fotak jakz takz ovladat, jsou zase nedostatecne teplo zadrzujici.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 2. 2012 10:00

Co třeba vystřihnout do ukazováčku teplých rukavic díru na vystrčení posledního článku prstu?
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod auge 3. 2. 2012 15:46

Souhlasím s kozenka hlavně přechod z chladna do tepla nevytahovat z brašny třeba 5 i více hodin nechat postupně nějakou dobu v chladnější místnosti třeba v chodbě potom do teplejší místnosti myslím e nejlepší po dlouhém pobytu venku foťák nechat aklimatizovat do druhého dne a řešit to čtečkou karet kdo chce fotky zpracovávat hned venku kartu vydělat a uvnitř aparát už nevytahovat i po 5hodinách je pořád ještě hodně studený Při focení venku vytahovat na nezbytně nutnou dobu na pořízení snímku a potom hned do brašny aby ještě víc nepromrzal TAK TRPĚLIVOST NEBO ČTEČKU BYLO BY ŠKODA NECHAT SI ZNIČIT FOŤÁK KONDENZ JE POTVORA můj názor :)
auge
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod emet 3. 2. 2012 17:20

Když ho potřebujete po příchodu do tepla použít co nejrychleji, stačí venku zavřít do igeliťáku a pak se v teple srovnají teploty než si dáte kafe a štrůdl. :)
emet
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 3. 2. 2012 22:01

kozakm píše:Co třeba vystřihnout do ukazováčku teplých rukavic díru na vystrčení posledního článku prstu?

Já spíš koupím "překlápěcí" - díru jsme teď měl (teda nebyla uplně vystřižená) a byla skrz ní pěkná zima...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod lrotrekl 4. 2. 2012 00:38

Po asi milionu let změna značky - po Italovi mám Žabožrouta vyrobenýho ve Španělsku převlečenýho za Japonce. Globalizace vpirjód. :D
lrotrekl
Návštěvník