Nikon D4 je oficálně venku, ten si chci koupit

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pota 9. 1. 2012 17:29

No jakože noflame, ale Nikon docela provařil. Trvalo mu to dost dlouho a oproti 1Dx žádná bomba. Samozřejmě porovnávám jen tabulkové údaje, ale i ty se počítají. Hold zemětřesení no :D
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzinulanek 9. 1. 2012 18:14

tabulkove je mozna horsi, ackoli je o 10% levnejsi a dodavat se bude drive. Chci videt ukazky srovnani obrazove kvality ve vyssich ISO, sice Canon nabizi vice nativniho, ale nikdo nevi, jak to vypada :-)
honzinulanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 1. 2012 19:01

fakt . . bol z neho vobec publikovany daky zaber?

pota píše:Trvalo mu to dost dlouho a oproti 1Dx žádná bomba.
je to vzajomne .. ani 1Dx nie je v porovnani s D4 ziadna bomba: napriklad 1,9 megapixelu navyse znamena len 256 pixlov viac na sirku a 186 pixlov na vysku...

Tabulkove udaje mali EOS-y vzdy v poriadku: viac megapixlov (vsetci vieme aky to ma zvycajne nasledok), LCD s viac pixelmi (no na slnku na nom nic nevidno), rovnake maximalne ISO (no v porovnani s D3 citelne horsie), ...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 9. 1. 2012 19:04

Tak jako nazyvejme veci pravymi jmeny, narozdil od Canonu nema Nikon tak nejak co vic v teto kategorii vyrazne zlepsovat, krome designu :)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 9. 1. 2012 19:18

pota: Taky mi to tak přijde. Je to samozřejmě pořádnej stroj, ale osobně se nemůžu zbavit pocitu, že vylepšení mohly být větší. Se divim, že s tim po ohlášení 1DX vyšli. Z marketingového/prodejního hlediska se to tak jako tak porovnávat s 1DX bude a nikon vyjede s nativním ISO 12800 (stejně jako D3s) oproti 51200, 10 fps oproti 12. Vypadá to prostě, že základní parametry už jsou v tomhle případě dány dlouho dopředu.

Z těch drobností, co ta výdrž baterie, co ten 100Mbit ethernet? Proč to má zase shooting a custom banks proboha, taková praktická věc U1,U2 atd, vždyť to má i D7000. Hlavně že to má pochybný HDR mód. A nastavení auto ISO už snad není někde v menu?? takhle to vypadá, že Nikon nemusim, ale je to vlastně naopak, fandim mu, jen jsem čekal trochu víc. Podle mě bude prodejně zas pozadu za 1DX.
Samozřejmě jiná věc je reál, nehrotim to zas tolik, počkejme na pořádné testy, tam stejně canonu moc nevěřim třeba v iso.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 9. 1. 2012 20:22

Šak neříkám, že to bude špatný foťák, o tom žádná. Již před rokem mi spadla čelist, když jsem viděl fotku z D700 na 1600. Jde mi prostě o ten marketing. Co si budeme povídat, už i tady dost pracuje v profi třídě.
U displeje je menší rozlišení jasné, protože Canon má širokoúhlý displej. Jinak samozřejmě parametry mají oba foťáky k uslintání. Ale zkrátka se třeba čekalo, že Nikon udělá "nešumící" foťák s 30Mpix, 15fps v RAWu a natrhne 1Dx p.rdel. A ono nic, vůbec nic. Když přišel 1Dx, tak všichni říkali "Wau", "To mě pose..."...atd. Nikon nás ale ničím nepřekvapil, rozhodně teda né mě.
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 9. 1. 2012 21:12

V podstatě souhlas s pota, Nikon v parametrech jen dohnal Canon a vlastně jediné výraznější vylepšení oproti 1D X jsou podsvícená tlačítka. Na druhou stranu hozená rukavice byla na straně Canonu, Canon byl nucen přijít s "bombou", Nikonu tentokrát stačilo jen nezaostat.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jonyferrari 9. 1. 2012 21:22

Mě osobně by spíš zajímaly RAW z tohohle fotoaparátu ten JPEG na plné rozlišení jse mi zdá dost komprimovaný. Z mé D7000 JPEG v plném rozlišením má kolem 7MB a Z té D4 to nemá ani 2MB.
Jonyferrari
Návštěvník

Odeslat příspěvekod team_daddy 9. 1. 2012 21:58

Sorry, trochu unést jsem se nechal. Uznávám, že po formální stránce je to trošku ostřejší (snad ne zas tolik), ale popravdě řečeno faktická úroveň této "diskuze" si o to říká.

Nicméně se již dále uklidním, vím že politická korektnost je dnes důležitější než obsah. [/sarcasm]

-- 9. 1. 2012 22:11 --

Tak ještě jednou a tedy slušněji.
Možná, že se mýlím, ale domnívám se, že zákazník přístrojů D4/1Dx se ani vzdáleně nerozhoduje dle tabulkových parametrů, které jsou zde super důkladně probírány. Jsem prakticky převědčen, že jeho uvažování je spíše v této rovině:

- funguje expozimetr natolik dobře, aby vyhověl mým profi nárokům?
- funguje autofokus natolik dobře, aby vyhověl mým profi nárokům?
- funguje spolupráce se světly, blesky natolik dobře, aby vyhověl mým profi nárokům?

Myslím, že kdysi tu právě M. Kozák naznačil či přímo napsal, že práce sportovního fotografa, je o rychlém nafocení sportovního momentu do JPEGu a urychlený přesun do redakce / k zákazníkovi. O tom, zda se to povede myslím tabulkové parametry vůbec nerozhodují.
Nikon D90 + Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5G ED + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G + Nikon SB600 + Velbon Sherpa 200R a do kapsy Panasonic LX3

Historie: Nikon F65 -> Nikon Coolpix 3100 -> Canon IXUS 55 -> Nikon D40 ->
team_daddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 9. 1. 2012 22:13

Ani pro profíka není úplně tak snadné změnit značku, když má ve výbavě třeba 300 a víc tisíc. Před pár lety vedl Canon, pak se váhy převážily na stranu Nikonu, teď se zdá, že je zase srovnáno, za tři roky může mít opět náskok Canon... to aby člověk měnil výbavu každé tři roky :) Navíc v téhle třídě dělají daleko větší rozdíl ruce než technika.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chlapcisko 9. 1. 2012 22:53

Ganec píše:Sice nesumi, ale nerozoznas biely dres a podkolienky od ladu, cerveny dres vobec nevyzera realne, ziadna krezba rukavice (len cierny flak), ...

Nuž, keď chceš hodnotiť technickú stránku fotky, skús vymeniť lacný monitor s TN panelom za niečo kvalitnejšie : )
chlapcisko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 9. 1. 2012 23:32

Nikon D4 se od Canon 1Dx prakticky nijak papírově neliší, protože tyhle číselné rozdíly jsou totální prkotiny a určitě se podle nich nebude rozhodovat ten, kdo si jeden nebo druhý systém koupí. Málokdo se rozhoduje mezi D4 a 1Dx od nuly, každý takový zájemce už má nějakou historii a zkušenosti a to rozhodne v případě takto prakticky shodných těl. Samozřejmě v případě, že se budou opravdu i shodně v praxi chovat. Ono to ostření, expozice i vyladění obrazu se nedá vyčíst z papíru, ale jen z důkladného vyzkoušení. A v případě, že jedna z firem udělala nějakou chybu, která se i v této kategorii stávají, tak rozdíl 5% v nějakém parametru je proti tomu o ničem.

Ještě důležitá věc k tomu High ISO. Nativní ISO versus pushnuté se prakticky liší v tom, jestli se signál vynásobí analogově před A/D převodníkem nebo digitálně za ním. Vzhledem k tomu , že se vyčítá 14-bitově s 16-bitovou atitmetikou, je to, jestli je ISO 25 600 získáno analogově nebo digitálně, prakticky lhostejné. Na ISO 25 600 a výše je v 14. bitu už zcela spolehlivě pouze šum, tedy zcela náhodná hodnota. Takže i bez A/D převodu je vždy splněna základní podmínka, že A/D převodník na nejvyšší ISO 12 800 zdigitalizuje veškerou validní informaci o hodnotě signálu. Takže pokud Nikon udělá ISO 204 000 digitálně, znamená to pouze, že 14. bit posune do 10. bitu. Takže má na ISO 204 000 Nikon 10 bitů získaných z AD převodníku. Canon má na ISO 204 000těch bitů z AD převodníku 12. Vzhledem k tomu, že na takové ISO šumí už 8-bitový JPEG jako hrom, tak je dokonale lhostejné, jestli je 11. a 12. bit analogově náhodné číslo nebo digitálně náhodné číslo. To je principiálně úplně fuk. Stejně se na ISO 204 000 ze stínu z RAWu nic ještě více vytahovat nedá.
Jestli máš na ISO 204 000 v RAWu rezervu 2 bity nebo 4, to ráčí být úplně fuk, stejně ta rezerva jsou náhodná čísla, tj. šum.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 9. 1. 2012 23:50

Výhoda nativního ISO oproti pushnutému je v tom, že u nativního mám stále krok 1/3 EV, kdežto pushnuté skáče po 1 EV.
kozakm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka