Canon EOS 1100D,500D,550D VS Nikon 3100

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod elho_cid 4. 11. 2011 22:52

Blbě se kupuje, jen když není za co. Moje zkušenost s Pentaxem je ta, že že jakkoli první argument odpůrců je ten, že na něj je málo příslušenství a objektivů, tak jich je daleko víc, než by se mi vešlo do skříně a jsou často pekelně dobré. No už teď jich mám víc, než se mi vejde do batohů a brašen.

K-r a K-5 možná vypadají hranatě, ale do ruky padnou výborně. Pokud seženeš D5100 tak to je výborný foťák, ale alternativy se bát netřeba.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomina666 4. 11. 2011 22:58

D90 můžu mít za stejný peníz...ale tu prostě nechci, moc mi nesedla a hlavně ta absence CZ.D80 mi už příjde trošku starší kus...

-- 4. 11. 2011 23:45 --

Teda ted jsem koukal na Pentax K-R a parametrove to telo vypada velmi dobre, zadne nahonene mpx, az 6sn/s, velky snimac, prehledne ovladani..Skoda, ze si ji nemam kde zkusit- mohla by mi padnout i do ruky.. Ale v nabidce neni zadne sklo na portrety (jako 50mm 1,8G) a univerzal (18-105), takze je to stejne asi passe.... A nekdo na megapixelu psal dotaz pentax vs d5100 a Mr.Bouska napsal stejne Nikona... Nemam s Pentaxem vubec zkusenost! A bazarove vecicky se na neho asi taky blbe shani...? Jakoze jsem nejake skla nasel, ale prisli mi 100let stare a nejak jsem nepoznal ktere je dobre a ktere ne.
tomina666
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Poltergeist 5. 11. 2011 02:19

u Pentaxu je myslím v některých ohniskových (portréty) vz. lepší brát Sigmu, než orig. Pentax
co já vím tak připravují nové 35 a 50 mm prime lens(y), takže to co mají je horší než sigma, v testech minulý rok to aspoň tak vypadalo (ale osobně jsem je neměl v ruce), v rodině máme klon Pentaxu - Samsung GX 10 a super, má to jen 10.2 MPx, snad stejný snímač má Nikon D80,

já osobně jsem dal Nikon střední třídy (řada 70-80-90-7000) pryč taky kvůli tomu, že mi to přišlo malé, tělo větších mi padně líp do ruky (přešel jsem na vyšší - tj u Nikonů 200-300-300s-700)
fotí se mi s tím líp, kdybych si tehdy rovnou koupil Nikon D200 tak s nim fotim pořád (a ten m snad taky stejná jako D80 a Pentax K10d, CCD, žere víc energii ale z těch přepálených to snad jde líp zachraňovat, všechno nové a 3 roky zpět má CMOS kde to spíš vůbec nejde - no ale zase má AutoHDR, což je vlastně snad to že to nějak automaticky podexponuje a vykreslí více stíny, spoustě lidem se to hodí, jenže u HDR platí že člověk si pak musí hrát s parametry, nebo z toho má omalovánky)
Sigma 50mm
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 5. 11. 2011 08:56

oldbas píše:Řeš objektivy a hlavně jejich světelnost.
u fotomotivov co napisal ju az tak nepotrebuje

tomina666 píše:Jinak k tomu Pentaxu, vím že se hodně probírá a asi bude dobrý..ale ono se pak všechno blbě prodává/kupuje
od buduceho roku bude celkovo problem predat hociaku sucasnu zrkadlovku.

tomina666 píše:Ale v nabidce neni zadne sklo na portrety (jako 50mm 1,8G)
ta sa na portrety az tak moc nehodi .. nebolo ti to vari dostatocne vysvetlene?
A urcite dake take skla su, len sa mi nechce hladat.

Poltergeist píše:no ale zase má AutoHDR, což je vlastně snad to že to nějak automaticky podexponuje a vykreslí více stíny, spoustě lidem se to hodí, jenže u HDR platí že člověk si pak musí hrát s parametry, nebo z toho má omalovánky)
praveze u HDR vo fotaku netreba nic riesit (len intenzitu) - fotak najlepsie vie ako nastavit spravne parametre a omalovanky vznikaju len pri zle nastavenych manualnych parametroch pri tone-mappingu v nedokonalych PC programoch
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomina666 5. 11. 2011 09:48

"od buduceho roku bude celkovo problem predat hociaku sucasnu zrkadlovku. "

Nechápu..proč??
tomina666
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 5. 11. 2011 10:12

Pozri si co zvladaju oznamene novinky:
- Canon 1D X - ma novy procesor a odstranuje chyby objektivu (zabery by uz mali byt na urovni konkurencie), ma detekciu tvari (fotenie ludi by malo byt lahsie aj so zrkadlovkou), lepsie vyvazenie bielej (nebude sa treba tak trapit s RAW), ma HDR - urcite to dodaju do januarovej 650D => ich sucasne modely si kupi len slepi
- Nikon V1 - dokaze plynulo preostrovat aj pocas videa => toto bude aj v ich novych zrkadlovkach, liveview by mal byt uz pouzitelny, face detection by tiez mala byt zapracovana
- bezzrkadlovky - zaostruju uz rovnako rychlo ako zrkadlovky (uz teraz su rychlejsie ako lowend ktory si vymenoval), su mensie a produkuju rovnako kvalitne zabery a pouzitelnejsie video, fotenie s nimi je zabavnejsie => zrkadlovky tak stracaju zmysel
- Sony SLT - uz teraz prekonava zrkadlovky takmer vo vsetkom pri mensej vahe
- Pentax vyda bezzrkadlovky s vacsim chipom
- Fuji vyda bezzrkadlovky
(predpokladam ze sa potom prida aj posledny Canon)

=> sucasny koncept zrkadloviek pomaly ale isto odchadza na smetisko dejin
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Poltergeist 5. 11. 2011 16:38

ty levnější Nikony a Canony vlastně mají handikap / vynikají v tom, že majíá hromady automatických funkcí které jsou pro začátečníky, nebo pro lidi co se s tím nechtějí nastavovat, ale nemaji např. kompatibilní bajonet se staršími objektivy (nemají manuální odečítání clony- pacičku, nemusí mít vrtulku na ostření atd) - mají prostě hromady těchto funkcí a ty polo-automatické režimy (pro lidi co už pak umějí a nastavují si clonu, čas, expozici, bracketing atd) mají pak skryté, omezené, nebo né zcela šťastně dostupné (tam kde to mí profi tělo z vyšší třídy),
pak jsou vyrobeny z levnější slitiny a pak mají většinou malý a zrcátkový hledáček, mohou mít ale výklopný displej, nový Nikon to má na kloubu umístěný na straně, předchozí na celkem nešťastném kloubu umístěný pod displejem, s tím Níkonem D5100 jde fotit i autoportréty 180° - sám sebe
- díky těmto věcem jsou levnější, někdy jim ale chybí některé zásadní funkce, lidem kteří si to koupí a za chvíli se to pak naučí nastavovat a chtějí si to nastavovat, tak pak ty automatické režimy překážejí (protože člověk sice si zvolí že fotí ,,portrét" ale nemůže třeba nastavit jinou expozici, korekci, barevnou teplotu a podobně - i když nový Nikon D5100 právě některé ty věci jako vyvážení bílé snad i může, ale Canon 550 D je na tom podobně)
Poltergeist
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 5. 11. 2011 18:03

Poltergeist - Co tedy vlastně řešíš? Vždyť je to normální že pokročilé funkce chybí, tlačítka jsou ukryty v menu a je to z plastu, čili lehké.

Je milion lidí co chce zrdcadlo protože i ze seťáku a automatu jsou ty fotky zcela jinde než u kompaktu. Po ničem dalším nepátrají, neví co je to ISO. Tlačítko nepotřebují.

Takovému člověku jsem dal do ruky D300 a nebyl schopen ani na "P" skoro nic vyfotit. Nadával že je to těžké jak prase a tomu ovládání vůbec nerozumí. Můj 1000D se mu líbil citelně více.

Taky je logické, že do levných foťáků nedají vše. Koho to chytne, vyplázne další prachy za lepší stroj.

urcite to dodaju do januarovej 650D => ich sucasne modely si kupi len slepi

Nevidím důvod proč bych bral dražší 650D kvůli těmto funkcím. Já přemýšlím přesně naopak.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 5. 11. 2011 18:08

to Poltergeist - Na každé z "amatérských" zrcadlovek jsou snad režimy P, A, S, M přímo na otočném voliči režimů. Takže co brání tomu, kdo nechce používat automatické režimy typu "portrét" (kde toho opravdu moc nejde měnit, jinak by to přece nebyl automatický režim...), aby se naučil je používat? Nic. A žádné skryté či omezené ovládání pro nejdůležitější funkce jako clona, čas, ISO, korekce expozice tam také nevidím. O tvém pochybování o chybějícím vyvážení bílé ani nemluvě...
Jediná opravdová omezení u těch úplně nejlevnějších těl, která by mě osobně třeba vadila, jsou např. chybějící bodové měření expozice u Canonu 1100D nebo nepřítomnost expozičního bracketingu u Nikonu D3100.
A není také trochu rozpor v tom poukazování na možnost používání starých skel? Nováček cvakající se seťákem na automatiku ztěžka bude hledat po bazarech nějaké staré sklo v touze po experimentech. Tak proč mu jeho novou hračku prodražovat. A bude-li chtít náhodou pokročilejší amatér nové sklo, má i tak na výběr dostatek kompatibilních nových objektivů.

to Ganec:
Bacha aby nezkrachoval ten tvůj slušně tunelovaný Olympus. Jeho foto-divize, která je furt ve ztrátě, už jeden nedávno budovaný systém (4/3) v tichosti opustila. Jinak neposuzuj každého dle sebe, ne všichni touží cvakat s napřaženýma prackama a lenivě nechávat na automatice ať najde rozesmátý ksichtík ve scéně. Další pak netouží po ztrátě 1/3 světla díky nesklopným zrcátkům SLT Sony, když kvalitu výstupu dále sráží ty jejich přemegamixelované nejnovější snímače.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 5. 11. 2011 23:35

"- bezzrkadlovky - zaostruju uz rovnako rychlo ako zrkadlovky (uz teraz su rychlejsie ako lowend ktory si vymenoval), su mensie a produkuju rovnako kvalitne zabery a pouzitelnejsie video, fotenie s nimi je zabavnejsie => zrkadlovky tak stracaju zmysel- Sony SLT - uz teraz prekonava zrkadlovky takmer vo vsetkom pri mensej vahe"

LOL :D
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod I.Indigo 6. 11. 2011 01:12

To je úlet :-)
I.Indigo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomina666 6. 11. 2011 10:21

Potřeboval bych laicky vysvětlit jednu věc.... Myslel jsem si, že když je tělo co má ostření v těle (D90,Pentax K-r), tak když tam dám sklo bez AF s manuálním ostřením, tak z něho udělám AF - bude ostřit samo právě díky tělu..ale ono to tak prý není! Pak to jaksi nechápu - jasně, větší výběr skel i bez motorku..ale já právě myslel že tělo bez motorku+sklo bez motorku= MF, tělo s motorkem+sklo bez= AF
tomina666
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 6. 11. 2011 10:56

tomina: Jsou tři druhy objektivů:

1) S vlastním AF motorkem

2) S ostřením poháněným z těla (mechanicky osičkou)

3) S pouze manuálním ostřením

Kategorie 1 ostří automaticky všude, kategorie 2 na tělech, které mají motorek D90, D7000, ... Kategorie 3 automaticky neostří vůbec, maximálně můžeš využít potvrzení zaostření v těle. Nutno podotknout, že v kategorii 3 jsou jen (poměrně) staré objektivy nebo specialitky.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomina666 6. 11. 2011 11:05

dííky:-)
tomina666
Návštěvník

Odeslat příspěvekod antoninn 6. 11. 2011 11:13

Zkus se podívat sem, myslím, že tam najdeš vysvětlení:
http://www.fotoroman.cz/glossary2/4_autofocus.htm
http://fotoroman.cz/glossary2/2_zaostrena_vzdalenost.htm
Jinak myslím, že celý tento web pro tebe určitě stojí za prozkoumání...

A ještě jedna poznámka k tvému rozhodování. Podle mě by sis měl pokud možno všechny kandidáty mezi kterými se rozhoduješ, vyzkoušet někde v prodejně a pak si vybrat ten, který ti bude nejlíp subjektivně sedět a vyhovovat, pořídit si ho a pak si při praktickém focení sám najít jeho silné a slabé stránky, ty silné se naučit využívat, ty slabé potlačovat. Jiná cesta asi není, něčím prostě začít musíš. No a až budeš mít dostatek vlastních praktických zkušeností a zjistíš, že tě tvoje stávající vybavení omezuje, tak se prostě poohlédneš po něčem jiném.

Tyhle sáhodlouhé debaty na fóru jsou podle mě kontraproduktivní v tom, že tady má každý diskutující vybraný svůj "nejlepší" foťák a snaží se tu víc, tu míň zaslepeně přesvědčovat ostatní o té "své" pravdě a hájit právě ten svůj výběr proti ostatním. To tě akorát zmate a přitom univerzální recept neexistuje, každému prostě vyhovuje něco jiného.

Přeju ti hodně zdaru při výběru a hodně krásných fotek...
antoninn
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka